'Alternatieve Olympische Spelen': touwtrekken, korfbal en kickboksen

Na vier jaar wachten is het deze week weer zo ver: de Wereldspelen gaan weer van start, met het Poolse Wroclaw als gaststad. Voor wie het niet kent, het is niet al te ingewikkeld. Je zou het heel kort kunnen beschrijven als 'de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten'.

Op de lijst met deelnemende landen zien we er in totaal 104 staan, die samen meer dan 3200 atleten naar Polen sturen. Die gaan in 37 sporten strijden om de in totaal 221 gouden medailles en de diversiteit aan sporten is enorm: van korfbal tot sumoworstelen en van strandhandbal tot touwtrekken. Geen olympische sporten, hoewel het voor veel mensen misschien nieuw is om te horen dat touwtrekken wél ooit olympisch was. Sterker nog, Nederland won er in 1920 een zilveren medaille mee.

Nederland verschijnt in Wroclaw met een prima delegatie van 82 sporters. Die zullen niet allemaal bekend zijn - touwtrekkers als Gerrit te Luggenhorst zijn niet vaak op de NOS te zien - maar in het inlineskaten zien we bijvoorbeeld de gebroeders Ronald en Michel Mulder die het tegen bekende schaatscollega's als Peter Michael en Bart Swings op gaan nemen. 

De diversiteit van sporten waarin Nederland deelneemst is ook groot: acrobatische gymnastiek, boogschieten, biljart, bowlen, kanopolo, ju-jitsu, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, inlineskaten, squash, trampolinespringen, touwtrekken en waterskiën zullen Nederlanders op de startlijsten hebben staan. Een volledige lijst van alle Nederlandse deelnemers, inclusief hun sporten en onderdelen, is hier te vinden.

Medaillekansen hebben 'we' overigens absoluut. Het zal weinigen verbazen dat Nederland de grote favoriet is in het korfbal: acht keer stond het op de Wereldspelen, acht keer pakte Nederland goud door België in de finale te verslaan. Naast het WK is het dan ook dé hoofdprijs voor de korfballers, dus met onder meer Mick Snel, Nick Piekaar en Celeste Split zijn alle topspelers aanwezig.

Mike Schloesser en Peter Elzinga horen bij de beste compoundschutters in de wereld van het boogschieten en hebben zeker medaillekansen, terwijl de Nederlandse kanopolodames een gevaarlijke outsider vormen. Het ju-jitsu kent helaas kleine deelnemersvelden, maar Nederland zou er zomaar een paar medailles in de wacht kunnen slepen, net als K1-kickbokster Sarel de Jong.

Powerliftsters Ankie Timmers en Ielja Strik hebben eveneens kans op medailles en dat geldt ook voor de gebroeders Mulder op de inlineskates. Waterskiester Sanne Meijer heeft al een wereldtitel op zak en is nog altijd maar 20 jaren jong, nog een medaillekans dus. In het touwtrekken doet Nederland met drie teams mee: de vrouwen tot 540kg, de mannen tot 640kg en de mannen tot 700kg, waarbij een medaille niet uit te sluiten valt. 

Donderdag wordt in Wroclaw de openingsceremonie gehouden, vrijdag is de eerste van tien wedstrijddagen. FOK!sport gaat uiteraard uitgebreid verslag doen van de Spelen, en als er meer informatie is over waar de echte sportliefhebbers dit feest live kunnen volgen laten we het natuurlijk weten. Het hele tijdschema is overigens hier te vinden. Natuurlijk hebben we er op het FOK!forum ook een topic over, dat kun je hier vinden.