ANWB: filezwaarte nauwelijks gestegen

De totale filezwaarte is in de afgelopen zes maanden nauwelijks gestegen in vergelijking met het eerste halfjaar in 2016. Dat is opmerkelijk na drie jaar lang forse filegroei, meldt de ANWB zaterdag. Filezwaarte is de lengte maal de duur van de file.

De daling komt vooral doordat er minder file staat in de ochtendspits. Overdag staan er juist meer files dan voorheen en 's avonds is de drukte ongeveer gelijk gebleven.

In de Randstad nam de filezwaarte met ruim 5 procent af. Door verbeterde infrastructuur stroomde het verkeer in de regio Almere-Amsterdam-Amstelveen aanzienlijk beter door. Zo is de A1 verbreed tussen Amsterdam en Muiderberg en zijn er nieuwe aansluitingen gemaakt met de A6 naar Almere en de A9 bij Amstelveen. De A9 bij Badhoevedorp werd verlegd en de aansluiting met de A4 werd verbeterd.

A27
Rond Rotterdam nam de filezwaarte met 13 procent toe, in de regio Den Haag met 2 procent. Rond Utrecht bleef de situatie gelijk. Bovenaan de file-toptien van de ANWB over het eerste halfjaar staat de A27 Utrecht-Breda tussen knooppunt Lexmond en Gorinchem.

Twee wegvakken in de file-toptien, de A1 Amsterdam-Amersfoort tussen knooppunt Eemnes en Hoevelaken (plaats 2) en de A27 Almere-Utrecht tussen Hilversum en Bilthoven (plaats 7), worden de komende periode verbreed.

ANWB: filezwaarte nauwelijks gestegen
ANWB: filezwaarte nauwelijks gestegen (Foto: ANP)