OM eist 20 jaar tegen Bouterse

De auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. In een zitting van de krijgsraad wees openbaar aanklager Roy Elgin de toenmalige legerleider aan als hoofdverantwoordelijke voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse was daar destijds bij aanwezig, aldus de aanklager, die verwees naar de verklaringen van de inmiddels overleden Fred Derby, die als vakbondsleider de enige overlevende was van de slachtpartij. Bouterse heeft altijd ontkend destijds in het fort aanwezig te zijn geweest.

Er is volgens hem echter geen bewijs dat Bouterse daar zelf heeft geschoten.

Draaiboek
Daarnaast vindt Elgin moord met voorbedachte raad bewezen; de Decembermoorden waren volgens hem "goed voorbereid"en er was een draaiboek. De inmiddels overleden sergeant Paul Baghwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. "Hij was de beul, de baas", zei Elgin.

De nu zeventigjarige Bouterse was toen legerleider, maar intussen president van het land. Hij heeft voortdurend geprobeerd het proces tegen hemzelf en 24 andere verdachten te doen stoppen.

OM eist 20 jaar tegen Bouterse
OM eist 20 jaar tegen Bouterse (Foto: ANP)