Nederlandse basketballers naar WK-finale 3x3

De Nederlandse basketballers hebben zich op het wereldkampioenschap 3x3 in het Franse Nantes geplaatst voor de finale. Het is de vierde keer dat een officieel WK gehouden wordt in de vanaf 2020 olympische sport en de eerste keer dat een Nederlandse ploeg de halve finale heeft gehaald, laat staan de finale.

In het 3x3-basketbal wordt met drie tegen drie spelers gespeeld, terwijl elk team uit vier spelers bestaat - wissels mogen continu doorgevoerd worden. De wedstrijden duren tien minuten, maar zijn ook afgelopen als een ploeg de 21 punten haalt. Het speelveld is kleiner: één basket. 

Jesper Jobse, Joey Schelvis, Sjoerd Van Vilsteren en Bas Rozendaal werden vooraf gezien als outsiders en die rol maken ze meer dan waar. In de groepsfase werd overtuigend gewonnen van de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Zuid-Korea. 

Rozendaal met een mooie dunk (Bron: YouTube)

In de kwartfinale was Nederland met 15-13 te sterk voor Rusland, waarna met Slovenië het op één na sterkste land ter wereld wachtte. Die konden Nederland echter niet aan de kant zetten: Rozendaal en Jobse brachten Nederland aan het einde op een 13-12 voorsprong en nadat een Sloveens schot in de laatste seconde geen doel trof was de finaleplek binnen.

In die finale spelen de mannen woensdag om 21.30 uur tegen wereldkampioen Servië, het absolute topland in het 3x3-basketbal. Die wedstrijd zal via onderstaande YouTube-stream live te zien zijn.

Voor de vrouwen zit het toernooi erop, maar ook Karin Kuijt, Jacobine Klerx, Loyce Bettonvil en Jill Bettonvil deden het erg goed. Oekraïne, Japan en China werden in de groepsfase allemaal opzij geschoven en ze wonnen ook Australië, dat speelde met vier speelsters uit de nationale selectie in het 'gewone' basketbal - waarin Australië wereldtop is. In de kwartfinale werd Spanje verslagen, maar Rusland was in de halve finale simpelweg te sterk.

De stream waar vanaf 21.30 uur de WK-finale te zien is (Bron: YouTube)