'Favoriete sport Poetin dichter bij Olympische Spelen'

Als het aan de Russen ligt komt toevoeging van de vechtsport sambo aan het olympisch programma alsmaar dichterbij. De president van het Russisch Olympisch Comité, Alexander Zhukov, heeft laten weten dat het proces om een gooi te doen naar een plekje op de Spelen in gang is gezet.

"Sambo is zich hard aan het ontwikkelen en steeds meer landen beginnen serieus aan deze sport te doen", legt Zhukov uit. "Alsmaar meer landen doen mee in de internationale competities en het belangrijkste voor ons is nu om ook lid te worden van de olympische familie. Dat is overigens geen heel snel proces, dus het zal even gaan duren", vertelt hij.

Sambo werd in de jaren '20 ontwikkeld door soldaten in het Sovjetleger, die een eigen vorm van hand-to-hand combat wilden hebben. Het heeft wat weg van een soort combinatie van judo en worstelen en, niet geheel verrassend, vooral de Russen zijn er op internationaal niveau bijzonder goed in. Ook landen als Kazakhstan, Georgië, Wit-Rusland en Armenië zijn er sterk in, terwijl het voor landen als Kirgizië en Tajikistan vaak een zeldzame kans op eremetaal is.

Het is daarnaast de favoriete sport van de Russische president Vladimir Poetin, die zelf dan ook groot voorstander is van toevoeging aan het olympisch programma. Volgens de Russische sambobond doet ongeveer een half miljoen Russen aan de sport.

Hoogtepunten van het WK 2015 (Bron: YouTube)