Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden

Paleontologen uit China, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben vier fossielen van complete paddenstoelen in Birmaans amber van minstens 99 miljoen jaar oud gevonden in Myanmar. Daarmee zijn het de oudste volledige paddenstoelen ooit gevonden. Dat hebben bronnen bij de Chinese Academie van Wetenschappen vrijdag gezegd, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

De paddenstoelen bestaan uit een steel, een hoed met verschillende lamellen, zoals in de meeste hedendaagse paddenstoelen, van ongeveer 2 tot 3 millimeter lang.

Het onderzoeksteam onder leiding van prof. Huang Diying van het Nanjing Instituut voor Geologie en Paleontologie van de Chinese Academie van Wetenschappen, meldde de vondst na het onderzoeken van meer dan 20.000 stukken Birmaans amber die de afgelopen tien jaar zijn gevonden.

Kevers
Het team vond ook drie rove kevers, die zich voeden met paddenstoelen, in stukjes barnsteen van 125 miljoen jaar oud. Dat kan betekenen dat er nog veel langer paddenstoelen bestaan dan de leeftijd van de fossielen die nu gevonden zijn.

Paddenstoelen worden zelden als fossiel gevonden. Door hun zachte structuur verteren ze snel.

Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden
Oudste intacte fossiele paddenstoelen gevonden (Foto: ANP)