De opkomst van 3x3 basketbal

De internationale basketbalbond, de FIBA, moet met enige jaloezie hebben gekeken naar het wereldwijde succes van beachvolleybal. Beachvolleybal wordt niet in een hal gespeeld, maar in tijdelijke stadions op de meest prestigieuze en toeristische plaatsen ter wereld. De sport is een kijkcijferhit en één van de populairste Olympische disciplines. De FIBA probeert dit succes te kopiëren door het promoten van een 3x3 format.

3x3 basketbal wordt gespeeld door teams van drie spelers op een half speelveld. Beide teams scoren op dezelfde basket en het team dat als eerste 21 punten scoort wint de wedstrijd. Informeel worden op basketbalpleintjes al generaties lang wedstrijden op deze manier gespeeld. De laatste jaren wordt er actief aan gewerkt om deze speelwijze ook een officiële status te geven.

De eerste officiële 3x3 wedstrijden werden in 2007 gespeeld tijdens de Asian Indoor Games in Macau. In 2010 werd het format geïntroduceerd tijdens de jeugd-Olympische Spelen in Singapore. Voor de FIBA moet dit een opmaat zijn naar de introductie van 3x3 basketbal als discipline tijdens de Olympische Zomerspelen.

In Nederland kunnen we de komende jaren kennismaken met deze basketbaldiscipline. Het museumplein in Amsterdam is het decor voor het EK in 2017 en het WK in 2019. Nederlands succes is niet uitgesloten, tijdens het EK in 2016 won het mannenteam een verrassende bronzen medaille.

Het Nederlands team wint verrassend brons tijdens het EK 2016 in Boekarest. Bron: YouTube

Ook in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de opkomst van 3x3 basketbal. Oud-NBA speler Roger Mason heeft met Ice Cube een nieuwe league opgericht, de BIG3. Deze zomer zal de competitie van start gaan. Het zal vooral bestaan uit oud-NBA spelers en spelers die hopen op een NBA contract. Onder andere Allen Iverson, Clyde Drexler, Charles Oakley, Chauncey Billups en Jermaine O’Neal hebben al toegezegd in de BIG3 league te gaan coachen of spelen. De competitie bestaat voorlopig uit acht teams en zal in tien weken diverse Amerikaanse steden aandoen.