Judoka De Wit stunt met goud op Grand Slam Parijs

Eindelijk weer eens wat goede nieuws van de tatami. Judoka Frank de Wit heeft het Grand Slam-toernooi van Parijs op zijn naam geschreven. De twintigjarige judoka won in de finale van de Georgiër Zebeda Rekhviashvili.

De Wit had een bye in de eerste ronde van de klasse tot 81 kilogram. Hij won zijn eerste twee partijen op ippon, eerst van de Luxemburger Bilgee Bayanaa en daarna van de Argentijn Lucenti Emmanuel. In de kwartfinale wist hij te winnen van de Mongool Dagvasuren Nyamsuren met wasa-ari in de extra tijd. In de halve finale lag de Braziliaan Eduardo Yudi Santos na 35 seconden al op zijn rug. D

De finale tegen de Georgiër Zebeda Rekhviashvili was na vier minuten onbeslist. In de golden score won De Wit met wasa-ari van zijn tegenstander. De Wit plaatste zich vorig jaar als jongste Nederlandse judoka ooit voor de Olympische Spelen. De Heemskerker werd in 2015 ook Europees en wereldkampioen bij de junioren en geldt momenteel als één van de grootste Nederlandse talenten. Met deze overwinning zal De Wit zich melden in de top tien van de wereldranglijst.

Er was meer Nederlands succes in Parijs. Sanne van Dijke pakte brons in de klasse tot 70 kilogram. Of Guusje Steenhuis (-78kg) met brons naar huis gaat is nog even afwachten. Zij staat straks op de mat tegen Yujin Park uit Zuid-Korea.

Frank de Wit pakt goud in Parijs. (PRO SHOTS/Action Images)