Jonge artsen maken veel fouten

Icoon MedischArtsen die opgeleid worden tot medisch specialist maken jaarlijks zeker duizend fouten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groningse psycholoog Prins dat vanavond wordt gepresenteerd door het televisie-programma Zembla. In de uitzending is te zien dat deze zogenaamde arts-assistenten soms dodelijke fouten maken bij het bepalen van de juiste medicijnen en bij het vaststellen van kanker.

De jonge artsen zelf kunnen er vaak niets aan doen. Ze moeten vaak veel te lange werkdagen maken, worden niet altijd goed begeleid, krijgen een te grote verantwoordelijkheid en de arbeidsdruk is veel te hoog. De arts-assistenten worden vaak als goedkope krachten door ziekenhuizen ingezet bij de EHBO en in nachtdiensten.

De jonge artsen klagen daar nauwelijks over, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen, zo stelt Prins vast. In de Zembla-uitzending wilde vrijwel geen enkele arts-assistent aan het woord komen. Een enkeling durfde wel wat te zeggen, maar dan alleen anoniem. De ziekenhuizen wilden niet reageren op de uitzending.