Verkiezingen brengen impasse in Macedonië

De parlementsverkiezingen in Macedonië hebben zondag wel een winnaar opgeleverd, maar de vorming van een regering bemoeilijkt. De winnaar is de nationalistische partij van premier Nikola Gruevski (VRMO-DPMNE), die 38 procent van de stemmen in de wacht sleepte. Dat is goed voor 51 zetels in het parlement dat 120 leden telt. De oppositiepartij van Zoran Zaev, de Sociaaldemocratische Unie (SDSM), kwam uit op 36,7 procent, ofwel 49 zetels. Dat heeft de Kiesraad maandagavond bekendgemaakt.

De twee grootste partijen kunnen volstrekt niet met elkaar door een deur en waarnemers zien geen derde partij van betekenis om een van de twee aan een degelijke meerderheid in het parlement te helpen. De vorming van een regering lijkt zo erg moeilijk in het land van ruim 2 miljoen inwoners dat tot september 1991 deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië (1918-1992).

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen werden onder druk van de Verenigde Staten en Europese Unie juist gehouden om een eind te maken aan een politieke crisis. De vete tussen de nationalistische regeringspartij en de SDSM verlamt het land al geruime tijd.

Een coalitie moet opnieuw worden gezocht met de etnische Albanezen. Maar dat is extra lastig geworden door de gegroeide verdeeldheid. De Albanese Macedoniërs, een derde van de bevolking, deden ditmaal met een viertal partijen mee, waaronder DUI (10 zetels) en de nieuwe anti-establishmentbeweging BESA (5). DUI, die Gruevski de voorbije jaren steunde, zag een groot deel van zijn aanhang overlopen naar het kamp van Zaev. Een en ander geeft wel aan dat veel kiezers over nationaal-etnische bezwaren zijn heen gestapt, waardoor de spanningen over regionale autonomie wellicht afnemen.

Verkiezingen brengen impasse in Macedonië
Verkiezingen brengen impasse in Macedonië (Foto: ANP)