WK-zilver Kromowidjojo, vier finaleplekken Nederland

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in het Canadese Windsor zilver veroverd op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse deed het daarmee één plek beter dan twee jaar geleden, toen ze op het WK brons pakte achter wereldkampioene Femke Heemskerk.

Kromowidjojo kwam razendsnel uit de blokken en tikte halverwege als eerste aan. Niemand was echter opgewassen tegen het ijzersterke slot van de Australische Brittany Elmslie, die na 51,81 seconden als winnares aantikte. Het scheelde erg weinig voor Kromowidjojo: met 51,92 bleef ze een ruime tiende van een seconde verwijderd van goud. De Canadese tiener en olympisch kampioene Penny Oleksiak stopte de tijd na 52,01 seconden en pakte zo het brons.

Ook in de halve finales was er succes in Windsor voor de Nederlandse ploeg. Kyle Stolk plaatste zich met 52,87 als zevende voor de finale van de 100 meter wisselslag. Sprinter Jesse Puts zette zijn uitstekende progressie voort en mocht met 21,33 als zesde naar de finale van de 50 meter vrije slag. Met 25,59 plaatste Maaike de Waard zich zelfs als vierde voor de finale van de 50 meter vlinderslag en met 59,33 gaat ook Marrit Steenbergen als vierde naar de eindstrijd, die van de 100 meter wisselslag in haar geval. De finales van deze afstanden worden allemaal komende nacht gezwommen.