Tsunamiwaarschuwing Japan ingetrokken

Een aardbeving met een kracht van 7.3 heeft dinsdagochtend het noorden van Japan getroffen. Dat heeft de nationale meteorologische dienst bekendgemaakt. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven voor het gebied. Het epicentrum lag voor de kust van de prefectuur Fukushima op een diepte van 10 kilometer. Het is nog niet bekend of de beving, die tot in Tokio was te voelen, veel schade heeft aangericht of slachtoffers gemaakt.

Update 2.01 uur:
De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving in het noorden van Japan werd uitgegeven en waardoor veel mensen huis en haard moesten verlaten, is ingetrokken. Dat zegt het tsunamiwaarschuwingscentrum IOC. Er werd gevreesd voor een tsunami van zo'n drie meter hoog, maar die angst bleek ongegrond. Er is wel een kleine tsunami geweest. Golven van maximaal 1,40 meter hoogte klapten op de kust bij Fukushima, meldt de Japanse televisiezender NHK.

Door de aardbeving maandagavond kwam het koelsysteem van de kerncentrale Daini Plant bij Fukushima eerder dinsdagochtend korte tijd stil te liggen. Het koelsysteem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof in de reactor niet oververhit raakt. Daini Plant ligt 12 kilometer van de ruïnes van atoomcentrale Daiichi, die in 2011 na een aardbeving en tsunami totaal verwoest werd.

Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of schade aan een van de vele elektriciteitscentrales langs de Japanse kust. Wel is op veel plaatsen de elektriciteit uitgevallen. 

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan
Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan (Foto: ANP)