FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 november 2016

Uitslagen Champions League 22/11/2016

Vanavond waren uit de vijfde speelronde in de Champions League de groepen E tot en met H. Meest opvallende wedstrijd was die tussen Borussia Dortmund en Legia Warschau. Met een uitslag van 8-4 was dit de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit in de Champions League.

GROEP E
CSKA Moskou - Bayer Leverkusen 1-1
 16' Volland 0-1
 76' B Natch (pen) 1-1

AS Monaco - Tottenham Hotspur 2-1
 48' Sidibé 1-0
 52' Kane (pen) 1-1 
 53' Lemar 2-1


GROEP F
Borussia Dortmund - Legia Warschau 8-4
 10' Prijovic 0-1
 17' Kagawa 1-1
 18' Kagawa 2-1
 20' Sahin 3-1
 24' Prijovic 3-2
 29' Demb'lé 4-2
 32' Reus 5-2
 52' Reus 6-2
 57' Kucharczyk 6-3
 81' Passlack 7-3
 83' Nikolic 7-4
 90+2 Reus 8-4

Sporting Portugal -  Real Madrid 1-2
 29' Varane 0-1
 80' A Silva (pen) 1-1
 87' Benzema 1-2


GROEP G
FC Kopenhagen - FC Porto 0-0 

Leicester City - Club Brugge 2-1
 5' Okazi 1-0
 30 Mahrez (pen) 2-0 
 Izquierdo 2-1


GROEP H
Dinamo Zagreb - Olympique Lyon 0-1
 72' Lacazette 0-1
 84' Tolisso 1-1

Sevilla - Juventus 1-3
 9' Pareja 0-1
 36' Vazquez (2xg)
 45+2' Marchisio (pen) 1-1
 84' Bonucci 1-2
 94+4' Mandzukic 1-3

Ellen DeGeneres is een beetje dom

Talkshowhost Ellen DeGeneres was dinsdag haar identiteitspapieren vergeten op weg naar het Witte Huis. Op Twitter meldt Ellen dat ze aanvankelijk zelfs niet naar binnen mocht om de Presidential Medal of Freedom in ontvangst te nemen, omdat ze haar ID niet op zak had.

Ellen kreeg de onderscheiding samen met Robert de Niro, Tom Hanks, Robert Redford, zangeres Diana Ross en zanger Bruce Springsteen. Ook basketballers Kareem Abdul-Jabbar en Michael Jordan horen tot de laureaten, net als ondernemer Bill Gates en zijn vrouw Melinda.

Uiteindelijk werd Ellen wel tot de ceremonie in het Witte Huis toegelaten om de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten op te kunnen halen. "Ik ben binnen", twitterde ze bij een video waarop te zien is hoe de laureaten zich in het Witte Huis vermaken tijdens de mannequin challenge, de rage waarbij mensen stokstijf stilstaan terwijl ze zich laten filmen.

Ellen DeGeneres vergeet ID naar Witte Huis
Ellen DeGeneres vergeet ID naar Witte Huis (Foto: BuzzE)

Negende plek levert olympisch brons op door dopingtesten

Het Internationaal Olympisch Comité heeft aangekondigd nog eens twaalf atleten hun in 2012 gewonnen olympische medailles af te gaan nemen. Na hertesten van urine- en bloedmonsters bleken de twaalf tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 doping gebruikt te hebben en nu die zaken afgerond zijn kunnen de medailles afgenomen worden. 

Zes van de twaalf atleten kwamen in 2012 uit in het gewichtheffen, en maar liefst vier daarvan deden bij de mannen mee in de klasse tot 94 kilogram. De olympische wedstrijd van 2012 in die klasse groeit inmiddels uit tot hét symbool van de dopingproblematiek in de internationale sport, maar vooral het gewichtheffen.

Er deden 21 man aan mee, en zeven van hen zijn of worden zeer binnenkort uit de uitslag geschrapt. Het gaat daarbij niet om de minsten: de nummers één, twee, drie, vier, zes, zeven en elf zijn allemaal betrapt. Winnaar Ilya Ilyin, tot zijn positieve test een ware legende, moet zowel zijn goud van 2012 als dat van 2008 inleveren.

De tijdens de Spelen van Londen 19-jarige Iraniër Saeid Mohammadpour eindigde in de klasse tot 94 kilogram als vijfde, maar hij zal het goud krijgen. Kim Min-jae uit Zuid-Korea krijgt een zilveren medaille voor zijn in eerste instantie achtste plek en de Pool Tomasz Zielinski ziet zijn negende positie beloond worden met een bronzen plak. 

De ietwat treurige aanblik van de resultaten van de klasse tot 94 kilogram in het gewichtheffen in Londen (Bron: Wikipedia)
De ietwat treurige aanblik van de resultaten van de klasse tot 94 kilogram in het gewichtheffen in Londen (Bron: Wikipedia)

Saillant detail is dat diezelfde Tomasz Zielinski eerder dit jaar nog voor de Spelen in Rio goed en wel begonnen waren uit het Olympisch Dorp getrapt werd....vanwege een positieve dopingtest. Hij zal het dubieuze brons van Londen er vermoedelijk niet voor kwijtraken en het valt te betwijfelen hoeveel dat uit zou maken. Als tiende eindigde namelijk de Wit-Rus Aliaksandr Makaranka, die van november 2013 tot november 2015 niet aan gewichthefwedstrijden meedeed...raden wat daar de oorzaak van was levert helaas geen punten op in een sportquiz. 

Toch valt er voor een klein eilandstaatje nog wat positief nieuws uit alles te halen. David Katoatau eindigde in Londen als zeventiende, maar schuift door alle dopingzondaars op naar de tiende plek. Dat is ineens de beste klassering ooit op de Olympische Spelen voor een atleet uit Kiribati - nadat Meamea Thomas in 2004 dertiende werd in de klasse tot 105 kilogram, ook in het gewichtheffen.

Cocu mikt op overwintering: "Gelijkspel of meer eruit slepen"

PSV-trainer Phillip Cocu gaat met zijn elftal voor minimaal een punt op bezoek bij Atlético Madrid, om op die manier Europese overwintering te vergemakkelijken.

De Eindhovense landskampioen ontmoet woensdagavond de Madrileense grootmacht. Voor Atlético staat de eerste plek in de groepsfase op het spel, een positie waarmee in de achtste finale de sterkste ploegen kunnen worden ontlopen.

Cocu beseft dat het geen sinecure zal worden in Vincente Calderon, het stadion dat volgend jaar door Atlético zal worden ingeruild voor een hypermodern complex. "Je moet kijken of je juist in een moeilijke situatie dit soort wedstrijden aan kan grijpen om uit een moeilijke fase te komen."

De oefenmeester ziet een andere tegenstander dan vorig seizoen in het kampioenenbal. "Atlético speelt dit jaar aanvallender, al zie ik niet heel veel verschil. Ze hebben een compacte organisatie en goede verdediging."

FK Rostov komt op de laatste speelronde van de Champions League op bezoek in het Philips Stadion. Daar wil de oefenmeester het niet op aan laten komen. "Wij zullen kijken of we er morgen een gelijkspel of meer uit kunnen slepen, want we willen door naar de Europa League", aldus Cocu op de persconferentie van dinsdag.

Ziyech valt af voor Afrikaans Voetballer van het Jaar

Ajax-middenvelder Hakim Ziyech kan niet worden gekozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar. De Marokkaanse international behoort niet tot de vijf genomineerden. Op 5 januari 2017 wordt bekendgemaakt wie de prijs in ontvangst zal nemen voor beste Afrikaanse Voetballer van 2016.

Ziyech is afgevallen, en moet de Algerijnen Riyad Mahrez, Islam Slimani (beiden Leicester City), winnaar van vorig jaar Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) uit Gabon, Senegalees Sadio Mané (Liverpool) en Mohamed Salah (AS Roma, Egypte)achter zich laten.

De revelatie van Ajax stond wel op de voorlopige lijst van de uitverkiezing. De 54 Afrikaanse voetballanden mogen stemmen op wie Afrikaans Voetballer van het Jaar zal worden, waarbij de bondscoaches en sportief directeuren hun voorkeur doorgeven.

Symmetra krijgt een flinke update in Overwatch

Opperhoofd van Overwatch Jeff Kaplan hintte er al eerder naar, maar vandaag is bekend gemaakt welke veranderingen we kunnen verwachten voor Symmetra in Overwatch. In een korte video legt Kaplan uit wat ze precies met Symmetra van plan zijn.

Een pijnpunt voor Symmetra is dat het een erg situationele held is in Overwatch: vaak spelen spelers haar totdat het eerste punt gevallen is en switchen daarna naar een andere hero. Haar ultimate, een teleporter, heeft slechts beperkt nut wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een payload die constant in beweging is. Ook kost het veel tijd om Symmetra echt tot haar recht te laten komen doordat je eerst turrets moet plaatsen en elke speler een shield moet geven.

Om haar speelstijl wat flexibeler te maken wordt Symmetra de eerste held in Overwatch die de beschikking heeft over twee ultimates. De eerste is haar teleporter zoals we die allemaal nu kennen, en haar tweede ultimate is een shield generator. Net zoals de teleporter moet deze eerst neergezet worden om geactiveerd te worden, maar plaatst dan een krachtig schild op alle spelers in een groot gebied, zonder dat daarvoor line of sight nodig is. Tegenstanders moeten de shield generator vernietigen om het team af te zwakken.

De shields worden vervangen door een photon barrier, wat vergelijkbaar is met de barrier van Winston. Het unieke aan deze barrier is dat deze beweegt, waardoor je team binnen de barrier moet blijven om er goed gebruik van te maken. Het aantal turrets dat symmetra kan neerzetten voor het begin van de match is verhoogd naar zes (dat was drie), en de cooldown is verminderd van twaalf naar tien seconden. Ten slotte krijgt haar primaire manier van vuren een grotere reikwijdte.

De updates voor Symmetra, alsmede de nieuwe map oasis, komen volgens Kaplan 'zeer snel naar de public test realm'. Het filmpje van Kaplan zelf is hieronder te bekijken.

Symmetra krijgt een flinke update in Overwatch

DENK: goed dat man zich heeft aangegeven

Een 37-jarige man uit Kudelstaart (Noord-Holland) is opgepakt voor het bedreigen van Sylvana Simons. De man meldde zich dinsdag uit eigen beweging bij een politiebureau. Hij wordt verhoord over het beruchte filmpje waarin oud-presentatrice en kandidaat-Tweede-Kamerlid voor DENK Simons met de dood werd bedreigd.

Update 21.09 uur
De politieke beweging DENK vindt het goed dat de man achter het omstreden filmpje over kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons "bij zinnen is gekomen" en zich heeft aangegeven. Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK denkt dat het komt door de maatschappelijke discussie over het "walgelijke" filmpje de afgelopen dagen.

Kuzu zegt nu resultaat te verwachten bij de vervolging en veroordeling. Hij hoopt dat de "bewustwording" bij de man de discussie aanzwengelt en een einde maakt aan discriminerende en racistische uitlatingen: "Dat moet echt stoppen."

Man opgepakt voor bedreiging Sylvana Simons
Man opgepakt voor bedreiging Sylvana Simons (Foto: ANP)

Zorgen in Duitsland en Israël om 'Heil Trump'

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel is bezorgd dat racisme is aangewakkerd in de VS door de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president. Duitsland en Israël zijn geschrokken van een video waarin 'Heil Trump' wordt geroepen.

De video die op internet circuleert laat een spreker zien die 'Heil Trump' roept op een bijeenkomst voor de 'alt-right' beweging. Dat is een groep bestaande uit neonazi's, nationalisten en antisemieten. Het publiek nam de kreet al snel over en sommigen maakten daarbij ook een nazisaluut.

De Duitse regering heeft voorlopig geen officiële reactie gegeven maar een nauw betrokken medewerker van Merkel beschrijft de video als ,,weerzinwekkend en zorgelijk."

Yair Lapid, een lid van de Israëlische commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, vindt de beelden ziekelijk en onacceptabel. ,,Een van de grootste fouten die de mensheid ooit gemaakt heeft was het falen in het vroeg herkennen en bestrijden van het gevaar van fascisme", zei hij. ,,We mogen niet toestaan dat de geschiedenis zich herhaalt."

Zorgen in Duitsland en Israël om 'Heil Trump'
Zorgen in Duitsland en Israël om 'Heil Trump' (Foto: ANP)

Grootste blunder ooit, voetballer mist voor open doel

We hebben al veel missers van voetballers voorbij zien komen, de ene kans was nog groter dan de andere. Maar deze misser lijkt de kroon te spannen! De Servische aanvaller Djuricic joeg voor zijn club FK Lokomotive (dat speelt op het vierde Servische niveau) door op de bal en dat deed met succes. Vervolgens liep de spits alleen door naar het doel om de bal bijna op de doellijn met verve nog over de goal te lepelen en zo de misschien wel grootste kans ooit te missen.

Deel FOK!kers heeft schade opgelopen door storm

Gisteren hadden we een poll op de FP waarin we vroeger of je schade had opgelopen door de storm. Hierop antwoordde 16,9% van onze bezoekers volmondig "JA".

Zo is de Loungeset van LeoLucy gaan vliegen en bleek de coiffure van Trabant een Coupe Ravage te zijn (maar dat komt vast vaker voor). Blarik had geen schade omdat hij uit voorzorg alle tuinmeubilair had opgeruimd en bij Oceanonix is een pas geplante struik omgewaaid en de schutting beschadigd.

Bij Inloggen ging het helemaal mis, daar zijn een tuinstoel en een kliko door de kruidentuin van zijn vriendin geploegd en hij is een plank van zijn schutting kwijt. Ook Albert86 had last van tuintroubles, zijn tuinstoelen zijn omgewaaid en het tafelkleed ligt achterin de tuin.

Snipperaar zoekt nog wat fanatieke mensen die zijn auto willen wassen, hij had hem geparkeerd met de achterkant richting zee en nu is alles vettig en zoutig en Dieseltank heeft z'n tuin vol takken liggen die volgend jaar zijn grasmaaier naar z'n grootje gaan helpen.

We zijn wel nieuwsgierig naar de schade van Nieuwschierig, hij meldt dat hij 12 euro schade heeft, maar wat het was meldde hij niet. Digital_payer heeft gezorgd voor een UFO-melding, die later is geïdentificeerd als een vliegende barbecue en bij Srapnel is er een tak door het huiskamerraam gegaan, waardoor z'n flatscreen beschadigd is, de schutting is door het slaapkamerraam van de buren gegaan, er was een gewonde door dakpannen en zijn kliko en kat zijn verdwenen.

Bij Kroegtijgertje was het nog erger mis, zijn zusje (nee, geen pics helaas) is door de voordeur naar buiten gezogen en weggewaaid bij het uitlaten van de kat. En Luuntje d'r vent is van het dak af gewaaid. Maar hij was toch al jaren stuk, dus dat is kennelijk niet zo erg. Mocht je beschikbaar zijn als nieuwe vent voor Luuntje, dan stelt ze het misschien wel op prijs als je d'r een DM stuurt. Of niet, dat kan natuurlijk ook...

We hebben trouwens weer een nieuwe poll. We zijn benieuwd wat jullie nu weer te melden hebben. En misschien krijgt "Inloggen" daardoor nog wel goede ideeën voor die "kruidentuin" van zijn vriendin..

WADA zet drie landen op de strafbank

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft de antidopingautoriteiten van drie landen toegevoegd aan de lijst met landen die niet aan de voorwaarden en reglementen van WADA voldoen. Het gaat daarbij om Brazilië, Azerbeidzjan en Indonesië. Ook Guatemala en Griekenland zaten in de problemen, maar zij konden aantonen dat die verholpen waren en ontsnapten zo aan de strafbank.

In het geval van het gastland van de Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar, Brazilië, gaat het net als bij Azerbeidzjan om juridische zaken rondom de dopingbestrijding die niet in orde zijn. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld onduidelijkheid over de procedures als iemand positief getest heeft op doping. Indonesië wordt gestraft omdat men een laboratorium gebruikt heeft dat niet door WADA is goedgekeurd en men niet aan heeft kunnen tonen dat de zaak inmiddels veranderd is. 

Voor Indonesië kan het een probleem zijn als de boel niet opgelost wordt. In 2018 organiseert het land in Jakarta en Palembang de Aziatische Spelen. Voor Brazilië is het een nieuwe tegenslag in de strijd tegen doping. Eerder werd al bekend dat het land behoorlijk gefaald heeft rondom de dopingcontroles op de Olympische Spelen. Zo spraken veel controleurs en begeleiders slecht Engels en kwamen ze soms zelfs niet opdagen om controles af te nemen. 

Legendes in WWE 2K17

Vanaf vandaag is het WWE 2K17 Legends Pack beschikbaar als downloadbare content voor de worstelgame. Om dit te vieren heeft 2K Games een nieuwe trailer beschikbaar gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

Dit pack geeft spelers toegang tot WWE-legendes Brutus 'The Barber' Beefcake, Eddie Guerrero, Greg 'The Hammer' Valentine, Sycho Sid en Tatanka. De Legends Pack is te koop voor € 8,99.

WWE 2K17 is uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Watch Dogs 2 ziet er zo uit met Nvidia-kaarten

Console-gamers zijn al aan de slag met Watch Dogs 2, maa pc-eigenaren kunnen vanaf 29 november hackend door virtueel San Francisco. Ubisoft laat in onderstaande trailer zien hoe hun spel eruit ziet op Nvidia-videokaarten.

De trailer gooit met alle termen die we wel kennen van videokaart-marketing, ondersteund met ingame beelden waar we de effecten aan het werk zien. Spelers kruipen in de huid van Marcus Holloway, de charismatische hacker die als onderdeel van DedSec San Francisco op zijn kop gaat zetten. Wij zijn al bezig geweest en je kunt hier ons oordeel lezen.

Sylvana Simons krijgt beveiliging

Sylvana Simons van de politieke beweging DENK krijgt bescherming. Dat gebeurt naar aanleiding van concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid. Er worden "zichtbare en onzichtbare maatregelen" getroffen om haar te beschermen. Dat heeft Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu dinsdag gezegd, na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie.

Volgens Kuzu zijn er concrete bedreigingen waar DENK zich ernstig zorgen over maakt. "Je hebt maar een persoon nodig." Simons heeft niet overwogen te stoppen wegens de dreigementen, zei hij verder.

Kuzu riep premier Mark Rutte op om zich tegen de bedreigingen aan het adres van Simons uit te spreken. "Hij moet laten weten dat dit echt niet meer kan. Dit is een brug te ver en moet ophouden." Rutte is momenteel op handelsmissie in Indonesië.

Simons, die zich eerder dit jaar aansloot bij Kuzu's politieke beweging DENK, is al meermaals het slachtoffer geworden van racistische uitingen. Deze week verschenen er bewerkte foto's, waarop onder meer het hoofd van Simons op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen was gemonteerd.

Kuzu: maatregelen voor bescherming Sylvana
Kuzu: maatregelen voor bescherming Sylvana (Foto: ANP)

Sterren steunen Kanye West op Twitter

De opname van Kanye West op een psychiatrische afdeling in een ziekenhuis in Los Angeles leidde tot veel grappen op internet. Maar veel sterren spreken nu hun steun uit voor de 39-jarige rapper.

"Ik weet dat @kanyewest de laatste tijd wat afschrikwekkende dingen heeft gezegd, maar ik bid voor zijn welzijn en gezondheid", twitterde acteur Marlon Wayans. "En ik hoop dat jullie ook voor @kanyewest bidden. Hij is niet alleen een artiest, maat ook een vader, een zoon en een echtgenoot. En boven alles een mens. Word snel beter."

Actrice Rose McGowan hoopt ook dat Kanye zich snel beter voelt, maar zei tegelijkertijd: "Ik hoop ook dat hij zich realiseert dat een blanke racist het niet waard is om opgehemeld te worden", verwijzend naar de uitspraak van West dat hij Donald Trump steunt. Acteur Emile Hirsch twitterde: "Hey @kanyewest, beterschap! Mensen maken nu grapjes, maar ik weet hoe het is en ik hoop dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft."

Kanye werd maandag opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zich heel erg vreemd gedroeg in de woning van zijn trainer. De politie en ambulance werden ingeschakeld, die de man van Kim Kardashian volgens TMZ geboeid aan een brancard afvoerden. Hij zou momenteel worden behandeld voor extreem slaaptekort en uitputting.

Sterren steunen Kanye West op Twitter
Sterren steunen Kanye West op Twitter (Foto: BuzzE)

Caldas neemt afscheid van ervaren hockeyers Van der Horst en Hertzberger

Max Caldas, bondscoach van de hockeyheren, heeft aanvoerder Robert van der Horst en aanvaller Jeroen Hertzberger laten weten hen voorlopig niet meer te selecteren. Ook keeper Jaap Stockmann wordt niet opgeroepen door Caldas, omdat hij heeft aangegeven ‘alleen onder bepaalde voorwaarden’ beschikbaar te zijn voor Oranje.

Caldas zegt in een reactie zijn vizier op andere spelers te richten. "Het is een keuze die gemaakt moet worden. Het is een pittig moment en het is moeilijk om iemand iets af te nemen. Maar ik sta achter de keuze. Ik wil al mijn aandacht gaan gebruiken om me te ontfermen over nieuwe mensen met een groter groeipotentieel. We hebben respect voor ze, maar ik focus me nu op andere spelers", vertelt Caldas.

De bondscoach heeft de afgelopen periode diverse gesprekken gevoerd met Van der Horst en Hertzberger. "Voor Robert en Jeroen is het een zwaar moment. We hebben intieme en intense gesprekken gehad met elkaar. Zij begrijpen mij, maar zijn het er niet mee eens."

Van der Horst (32) en Hertzberger (30) hebben Caldas laten weten nog wel beschikbaar te zijn als hij hen nodig heeft. Caldas zegt het duo ook nog niet helemaal afgeschreven te hebben: "Alle spelers in de Hoofdklasse zijn bij mij nooit definitief uit beeld, maar ik vond het fair om hen nu te laten weten hoe ik er op dit moment over denk. Daar hebben zij met hun staat van dienst ook recht op."

De situatie van Stockmann (32) is anders. Caldas had hem nog wel willen oproepen, maar Stockmann heeft zelf voorwaarden verbonden aan een langer verblijf bij Oranje. Caldas wil niet ingaan op de voorwaarden, maar zegt "dat de selectie voor het Nederlands elftal geen ruimte biedt voor het stellen van voorwaarden door individuele spelers. Ik wist dat Jaap bepaalde gevoelens had wat betreft zijn positie. Wij hebben een gesprek erover gehad en hij zou mij terugkoppelen wat de keuze zou zijn. En nu is de keuze om voorlopig niet door te gaan."

Met het ontbreken van Van der Horst, Hertzberger en Stockmann verliezen de Oranje Heren hun belangrijkste gezichten. Van der Horst was de captain en speelde 272 interlands. Hertzberger kwam 196 keer uit in het Oranje-shirt. Doelman Stockmann van Bloemendaal, die nu door de FIH is genomineerd als beste keeper ter wereld, verdedigde 140 keer het Oranje-doel. Het drietal beleefde op de Spelen in Rio afgelopen zomer hun grootste teleurstelling. Nederland ging met grote verwachtingen naar het toernooi, maar moest genoegen nemen met een vierde plek.

Oranje speelt volgend jaar de Hockey World League en het EK 2017 in eigen land. In de aanloop daar naar toe traint Caldas deze maand met een trainingsgroep en vertrekt hij in januari 2017 voor een trainingsstage naar Zuid-Afrika. De drie dertigers maken daar dan geen deel meer van uit.

'Trump Foundation deed aan zelfverrijking'

De stichting van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zou een verbod op 'self-dealing' hebben geschonden. In een formulier bedoeld voor de Amerikaanse belastingdienst IRS zou onder meer zijn aangegeven dat de Trump Foundation geld heeft doorgesluisd naar een 'ongekwalificeerd persoon'. Het formulier met de belastingaangifte over 2015 werd maandag geüpload op de website Guidestar, die non-profitorganisaties volgt.

De Washington Post meldt dat de organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking. Door die geldtransfer hebben ze de het verbod op 'self-dealing' geschonden. Die wet verbiedt leiders van non-profitorganisaties om donatiegeld te gebruiken voor zichzelf, eigen bedrijven en familieleden.

In een onderdeel van het formulier vraagt de IRS of de foundation inkomsten heeft overgemaakt naar een 'ongekwalificeerd persoon'. In dit geval is een dergelijk persoon Trump zelf, een familielid of een van zijn bedrijven. De foundation vinkte 'ja' aan.

De Washington Post kon niet bevestigen of dezelfde formulieren ook daadwerkelijk zijn opgestuurd naar de IRS.

'Trump Foundation schond verbod self-dealing'
'Trump Foundation deed aan zelfverrijking' (Foto: ANP)

Adele kondigt tweede kindje aan

Adele sloot haar concert in de Amerikaanse stad Phoenix maandag af met een opmerkelijke boodschap. Adele kondigde aan dat ze vrij neemt om een baby te krijgen. De 28-jarige zangeres heeft na 107 concerten in tien maanden nu drie maanden vakantie.

De Britse popster sloeg na afloop van het concert champagne af. "Ik neem geen champagne omdat ik heerlijke witte wijn heb en de champagne is niet goed voor mijn buik", grapte ze. Het is volgens Daily Mail niet duidelijk of Adele al zwanger is.

Op Instagram deelde Adele later een foto van een spandoek dat in haar huis hangt. Zoontje Angelo schreef op het doek: 'Mummy you did it!'. Adele schreef bij de foto: 'Net klaar met mijn 107 optredens in tien maanden. Jullie waren geweldig, iedere avond was zo mooi en liefdevol'. In februari staan er nog een aantal optredens op het programma in Australië en Nieuw-Zeeland. Het afsluitende optreden in Auckland betekent het einde van de wereldtournee Adele Live.

Adele heeft eerder gezegd dat ze graag een tweede kind wil. "Mijn baarmoeder begint een beetje te jeuken", vertelde ze vorige maand aan fans tijdens een concert in Nashville.

Adele kondigt tweede kindje aan
Adele kondigt tweede kindje aan (Foto: BuzzE)

Groningen wil trein zonder machinist

Groningen wil een experiment beginnen met zelfstandig rijdende treinen zonder machinist. De provincie wil ook experimenteren met zelfrijdende auto's en bussen, die reizigers van deur tot deur vervoeren. Op die manier denkt de provincie de bereikbaarheid en leefbaarheid van het platteland in stand te houden.

Dat heeft de provincie aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur laten weten. De plannen zouden eigenlijk vrijdag op een congres over de toekomst van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland worden gepresenteerd, maar dat congres werd afgebroken wegens het treinongeluk in Winsum.

Noord-Nederland leent zich volgens Groningen beter voor dit soort pilots dan de Randstad omdat de snelwegen er minder druk zijn. Ook kan het noorden sneller bussen inzetten als er een trein uitvalt. Noord-Nederland wil daarom een 'living lab' zijn voor vervoersinnovatie.

Bevolking platteland krimpt
Tot 2040 blijft de bevolking op het platteland krimpen, terwijl de steden juist groeien. Noord- en Oost-Nederland houden er rekening mee dat 30 procent van de plattelandsbevolking in de toekomst ouder zal zijn dan 65 jaar. Oudere mensen zijn moeilijk uit de auto te krijgen, zeggen de vervoerders. Daarom is het aantrekkelijk om op het platteland flink te investeren in mogelijkheden om mensen thuis op te halen en te brengen waar ze moeten zijn. In de steden zal het gebruik van fiets en openbaar vervoer juist stijgen.

Rond de steden in het noorden en oosten wordt het treinverkeer flink uitgebreid. Zowel vanuit Groningen als uit Enschede en Arnhem gaan meer treinen naar Duitsland rijden. Zwolle is een van de vier grootste overstappunten van Nederland en krijgt veel meer aansluitingen naar alle kanten. In het stedelijke gebied tussen Arnhem en Nijmegen is al een fietssnelweg aangelegd en er wordt ruim baan gemaakt voor elektrisch fietsvervoer.

Groningen wil trein zonder machinist
Groningen wil trein zonder machinist (Foto: ANP)

Schoonmakers joyriden met stadsbus

Twee schoonmakers van een stadsbus hebben maandag, naar nu blijkt, in Amersfoort forse schade veroorzaakt door met de bus die ze moesten poetsen te gaan joyriden. Er werden drie auto's beschadigd, maar ook de bus liep forse schade op. De busmaatschappij heeft aangifte gedaan.

Rond 23.55 uur maandag kwam bij de politie een melding binnen dat een stadsbus in het Soesterkwartier drie auto's had beschadigd. Getuigen hadden gezien dat twee personen in de bus reden.

Uiteindelijk werd de bus flink beschadigd bij de remise van de busmaatschappij aangetroffen. Uit camerabeelden bleek dat twee schoonmakers de bus hadden genomen en achter het stuur waren gekropen.

Schoonmakers joyriden met stadsbus
Schoonmakers joyriden met stadsbus (Foto: ANP)

Kasper Dolberg, de zoveelste godenzoon......

Het is lekker snel geld verdienen, 35 miljoen euro is geen kattenpis. Echter, met dat geld is het onmogelijk te investeren in toppers. De echte toppers en zelfs de subtoppers willen tegenwoordig niet meer in de Eredivisie spelen. Mocht een topper, bij uitzondering, wel willen komen, is het met het verdere budget van Ajax onverantwoord 30 miljoen euro in één speler te investeren. Dat is voor topclubs uit de toplanden geen probleem, die trekken bij mislukken of blessures gewoon de volgende geldbuidel open.

Kamermeerderheid voor boerkaverbod

In de al jaren slepende discussie over een boerkaverbod is inmiddels een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaan voor een wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) waarin het dragen van gezichtsbedekende kleding verboden wordt op publieke plaatsen zoals scholen, zorginstellingen, overheidsinstellingen en in het OV. Op deze plaatsen is het 'essentieel om elkaar te zien'.

Al in 2005 nam de Tweede Kamer een motie van Geert Wilders aan waarin het kabinet (toen onder leiding van Jan Peter Balkenende) werd verzocht om het dragen van een gezichtsbedenkende kleding te verbieden. Deze wet verbiedt de boerka niet geheel, maar slechts op een aantal plaatsen. Het op straat dragen van een boerka blijft dus toegestaan. Overtreding kan een boete opleveren van maximaal 410 euro. Overigens geldt de wet ook voor bivakmutsen en andere volledige gezichtsbedekkingen, maar carnavalsvierders 'zullen niet worden beboet'. U kunt dus veilig per trein naar Oeteldonk.

De PvdA twijfelde over de wet, omdat het belangrijkste adviesorgaan van de regering (de Raad van State) geadviseerd had om scholen en ziekenhuizen zelf regels op te laten stellen. Nu lijken de sociaaldemocraten toch overstag, en is er samen met coalitiepartner VVD en de oppositiepartijen CDA en SP een ruime meerderheid voor het voorstel. Morgen wordt het voorstel in de Tweede Kamer besproken en zal er ook over worden gestemd. Of de PVV voor gaat stemmen is overigens niet duidelijk, zij zien vermoedelijk liever een volledig verbod.

Zwitsers parlement wil boerkaverbod (Foto: ANP)
Boerkaverbod op publieke plaatsen aanstaande (Foto: ANP)

Games with Gold december bekend

Major Nelson heeft vervroegd de Games with Gold voor de maand december bekendgemaakt. Gold-leden kunnen binnenkort onder andere Sleeping Dogs: Definitive Edition en Outlast zonder extra kosten downloaden.

De games voor Xbox 360 zijn Outland en Burnout Paradise. Uiteraard zullen alle Xbox 360 Games with Gold-titels via Backwards Compatibility speelbaar op Xbox One, hoewel dat in het geval van Burnout Paradise nog niet het geval is. Vergeet niet de vorige Games with Gold-titels: Super Dungeon Bros, Murdered: Soul Suspect en Far Cry 3: Blood Dragon nog binnen te halen nu dat nog kan.

'Ook lipinjecties voor Kendall Jenner'

Kendall Jenner verscheen dinsdag op de Instagrampagina van haar zusje Kylie met wel heel volle lippen. Veel volgers van het 21-jarige model denken nu dat ze net als haar jongere zusje haar lippen heeft laten opvullen.

Kendall maakte ruim een week geleden bekend dat ze even genoeg had van Instagram. Daarop postte ze een week lang niets, maar maandag keerde ze terug. Fans speculeren nu dat ze in die periode aan haar lippen heeft zitten sleutelen en daarom van de app vandaan bleef.

Zusje Kylie verdedigt Kendall op Snapchat. Ze zegt dat ze Kendalls lippen mocht verfraaien. Het is niets meer dan een beetje lipliner en lippenstift, optisch bedrog dus, aldus Kylie. Het is overigens maar de vraag hoe betrouwbaar dit antwoord is van Kylie. Voordat de realityster toegaf haar lippen te hebben laten opspuiten, zei ze ook dat ze haar vollere lippen te danken had aan make-uptrucjes.

'Ook lipinjecties voor Kendall Jenner'
'Ook lipinjecties voor Kendall Jenner' (Foto: BuzzE)

Detectivebureau zoekt aandeelhouders DE

De eigenaars van Douwe Egberts zijn nog op zoek naar zo'n 23.000 aandeelhouders van het koffiebedrijf die hun stukken niet hebben aangemeld bij de overname in 2013. Zij hebben een gespecialiseerd detectivebureau ingeschakeld om ze op te sporen.

Het gaat vooral om Amerikaanse investeerders, die de aandelen kregen toen DE werd afgesplitst door voedingsmiddelenconcern Sara Lee. DE Master Blenders 1753, zoals het bedrijf destijds voluit heette, kreeg in 2012 een eigen beursnotering in Amsterdam. Het jaar daarop werd het alweer van de beurs gehaald door de Duitse investeerder J.A. Benckiser (JAB).

Het is volgens het ingehuurde detectivebureau maar de vraag of de betreffende beleggers weten dat Sara Lee DE heeft afgesplitst, laat staan dat het inmiddels alweer is doorverkocht. De nog resterende aandelen staan op naam, maar adresgegevens ontbreken. De totale waarde bedraagt zo'n 44 miljoen dollar (41 miljoen euro).

Detectivebureau zoekt aandeelhouders DE
Detectivebureau zoekt aandeelhouders DE (Foto: ANP)

Jaren cel voor leiders wietbende

Leiders van een West-Brabantse wietbende hebben dinsdag van de rechtbank in Breda vier en drie jaar cel gekregen. Miloud B. en Mehmet C. maakten zich schuldig aan het telen, verkopen en vervoeren van grote hoeveelheden wiet in Nederland en naar België en Frankrijk.

Een derde man die deel uitmaakte van de criminele organisatie kreeg tien maanden. De andere verdachten werkten alleen voor de organisatie en kregen straffen van zestig uur taakstraf tot in totaal drie maanden cel.

De politie kwam de bende op het spoor na een liquidatie in Huijbergen in februari 2012. De huurmoordenaars kregen eerder dit jaar tot achttien jaar cel.

Justitie wil volgend jaar nog 5 miljoen euro criminele winst bij de leiders plukken.

Jaren cel voor leiders wietbende
Jaren cel voor leiders wietbende (Foto: ANP)

Zeldzame Pokémon-kaart voor recordbedrag verkocht

Een extreem zeldzame Pokémon-kaart is bij een veiling in Beverly Hills voor maar liefst $54.970 (omgerekend zo'n 51.928 euro) verkocht. Dat is een recordprijs voor Pokémon-kaarten. Het gaat om de 'Pikachu Illustrator' kaart. Deze kaart was in de late jaren 90 een prijs die je kon winnen door mee te doen aan een wedstrijd van een Japanse tijdschrift. Destijds zijn er maar 39 exemplaren van deze kaart verdeeld.

Volgens de veilingmeester weet men alleen van het bestaan van tien van deze kaarten in goede staat. Aan het begin van de eeuw werd de waarde van Pikachu Illustrator nog geschat op $23.000.

Hoe kaal ben jij 'down-under'?

Chrissy Teigen liep van de week bij de American Music Awards in een jurk waarbij je kon zien dat ze geen enkel haartje op haar 'Hooha' heeft. Op Instagram bedankte ze dan ook, naast een aantal anderen, haar ontharingsspecialist.

Nu vragen wij ons af, hoe ziet het het gebied om je al dan niet kale kano (als je vrouw bent) of het gebied rondom je roede van 30 cm (als je man bent) eruit? Is het Lolita of Kojak (kaal dus), heb je een landingsbaan, Brazilian wax, driehoekje, Bermuda triangle, mohawk, postzegel, highway, Charlie Chaplin, ster of Valentijn, of heb je daar een mooie volle bos oftewel jaren 70-beharing oftewel kokosmat? Heeft je ontplofte egel stekels of niet? Laat het ons weten.

Details kun je kwijt bij de reacties.

Zwakke maand voor Zwitserse polsklokjes

Zwitserse makers van horlogemerken als Omega, Swatch en Rolex hebben de grootste moeite met het aan de man brengen van hun uurwerken. In oktober daalde de export van de polsklokjes met 16 procent, waarmee de grootste maandelijkse daling in ruim zeven jaar werd gemeten. In vrijwel alle grote markten was de vraag naar horloges tanende.

Zendingen naar Hongkong, de belangrijkste markt voor de uurwerken, vielen een vijfde lager uit. Ook de export naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nam flink af.

Dat de Zwitsers steeds meer moeite hebben met de verkoop van hun horloges is vrijwel geen nieuws meer. In de eerste tien maanden van het jaar viel de horloge-export van Zwitserland 11 procent lager uit dan een jaar eerder.

De huidige terugval in de uitvoer van de klokjes begint nu langzamerhand wel een bedreiging voor de werkgelegenheid in de Zwitserse horloge-industrie te vormen. Onder meer horlogemaker Richemont staat voor een reorganisatie waarbij de positie van tweehonderd medewerkers op de tocht staan.

Zwakke maand voor Zwitserse polsklokjes
Zwakke maand voor Zwitserse polsklokjes (Foto: ANP)

Record Stalman na 32 jaar afgenomen door dopingbekentenis

Ria Stalman is haar Nederlands record discuswerpen definitief kwijt. De olympisch kampioene van 1984 gooide eerder in dat jaar een afstand van 71,22 meter, goed voor de zeventiende plek op de wereldranglijst aller tijden en veruit de beste Nederlandse prestatie ooit.

Stalman bekende in januari in de laatste jaren van haar carrière systematisch doping te hebben gebruikt. De Nederlandse Atletiekunie liet gelijk daarna al weten haar record te willen schrappen, maar men heeft eerst overleg gepleegd met het Nederlands Olympisch Comité, NOC*NSF. 

"Of bij de prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd kunnen we nu niet meer met zekerheid vaststellen", zegt de voorzitter van de Atletiekunie, Theo Hoex, tegenover de NOS"De huidige generatie atleten zal zich moeten richten op een limiet die door de recordcommissie van de bond ingesteld zal worden." Stalman is ook haar erelidmaatschap van de bond kwijt.

Corrie de Bruin wordt de nieuwe houdster van het nationale record. De jongere zus van dopingzondaar Erik de Bruin - op zijn beurt ook getrouwd met een op doping betrapte sporter - gooide de discus in 1998 naar 63,88 meter. Stalman reageerde gelaten op het kwijtraken van haar record. "Ik weet wat ik bij Andere Tijden gezegd heb en ik aanvaard de consequenties."

Boutsen: "Vandoorne is de nieuwe Verstappen"

Volgens voormalig Formule 1-coureur Thierry Boutsen is Stoffel Vandoorne de nieuwe Max Verstappen. De racewinnaar ziet zijn landgenoot als een van de beste coureurs op dit moment en verwacht dat België aan Vandoorne een nieuwe GP-winnaar heeft. Stoffel Vandoorne zal in 2017 uitkomen voor het team van McLaren, naast Fernando Alonso. 

"Stoffel is een toprijder, hij behoort tot een van de besten", stelde Boutsen tijdens het Belgische programma Sportweekend. "De auto van McLaren waarmee hij nu rijdt is nog niet goed genoeg, maar dat zal volgend jaar zeker beter zijn. Misschien kan hij hetzelfde doen als wat Verstappen nu doet."

"We zullen dan over de nieuwe Max Verstappen spreken", vervolgt de Belg. "Als hij een paar keer voor Verstappen kan eindigen zal er niet meer over hem gesproken worden. Zoiets gaat in de Formule 1 heel snel."

Thierry Boutsen, zelf actief in de Formule 1 tussen 1983 en 1993, wist drie overwinningen binnen te halen bij het team van Williams. Sindsdien wacht België op een nieuwe held in de hoogste klasse van de motorsport. Sinds het vertrek van Boutsen hebben onze zuiderburen geen succesvolle F1-coureur meer gekend.

Boutsen ziet in Vandoorne de nieuwe Verstappen (PROSHOTS/Zuma Sports Wire)
Boutsen ziet in Vandoorne de nieuwe Verstappen (PROSHOTS/Zuma Sports Wire)

Atelier Firis komt begin volgend jaar naar het westen

Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey, het tweede deel in de 'Mysterious'-serie, komt volgens Koei Tecmo begin 2017 naar PS4 en PSVita. Koei Tecmo belooft ook veel grotere gebieden en belangrijke verhaalopties die je op verschillende paden kunnen zetten.

Atelier is een langlopende (sinds de PS1-dagen!) serie van niche-JRPG's. De focus van deze game lijkt vooral op de reis van de twee Mistlund zusjes te liggen. Bekijk de eerste Engelse trailer hieronder. Lees ook zeker onze uitgebreide preview.

Kamer wil onderzoek aanschaf kruisraketten

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de aanschaf van kruisraketten. Die zouden moeten worden geplaatst op de nieuwe fregatten van de marine. Een meerderheid steunde dinsdag een voorstel van die strekking van Raymond de Roon van de PVV.

Het ministerie van Defensie wil samen met België vier nieuwe fregatten aanschaffen. Die moeten de huidige M-fregatten vervangen. De Kamer verzoekt de regering "de mogelijkheden te bestuderen om langeafstandskruisraketten te plaatsen op de nieuwe fregatten" en over de "operationele voordelen en financiële gevolgen te informeren".

In het verleden is ook al wel door rechtse partijen gepleit om kruisraketten aan te schaffen. Die kruisvluchtwapens zijn vooral bekend door de inzet van de Amerikanen in onder meer Afghanistan, Irak en Jemen. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei eerder dat studeren geen kwaad kan, maar dat ze met een onderzoek niet wordt verplicht de wapens aan te kopen.

Kamer wil onderzoek aanschaf kruisraketten
Kamer wil onderzoek aanschaf kruisraketten (Foto: ANP)

Politie onderzoekt mishandeling in moskee

De politie doet onderzoek naar een mishandeling van een bejaarde gebedsoproeper in de Al Ummah Moskee in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Van het incident gaat een filmpje rond waarop is te zien dat de man na een woordenwisseling hardhandig tegen de grond wordt geduwd. De dader zou de broer zijn van de imam en de politie is naar hem op zoek.

Het vermoeden is dat de man echter momenteel in Marokko verblijft. "Zodra hij er weer is, zullen we hem horen", liet een politiewoordvoerder dinsdag weten.

In de moskee is al langere tijd een conflict gaande, waarin de politie volgens de zegsman een luisterend oor en bemiddelende rol heeft. "We bemoeien ons er niet mee, maar zijn wel geregeld met elkaar in gesprek."

Aanleiding voor de onrust is de wisseling van het moskeebestuur, eerder dit jaar.

Politie onderzoekt mishandeling in moskee
Politie onderzoekt mishandeling in moskee (Foto: ANP)

Passageproces: viermaal levenslang geëist

In het hoger beroep van het liquidatieproces Passage hebben de aanklagers Frits Posthumus en Cynthia de Jong dinsdag tegen vier van de tien verdachten levenslange gevangenisstraffen geëist. De andere zes verdachten hoorden straffen tot veertien jaar cel tegen zich eisen.

Onder de verdachten tegen wie levenslang is geëist, is hoofdverdachte Dino S. Het Openbaar Ministerie (OM) omschreef hem op de zesde dag van het requisitoir in de rechtbank op Schiphol als oprichter en leidinggevende van een criminele organisatie die zich toelegde op het voorbereiden en plegen van moorden.

Megaproces Passage draait om zeven onderwereldmoorden in de periode tussen 1993 en 2006 en het beramen van een aantal afrekeningen in diezelfde periode. In het proces sloot het OM deals met twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred R.

Veertien jaar
Tegen R. eisten de aanklagers veertien jaar cel, de helft van de straf die zij zouden hebben geëist als hij niet uit de school was geklapt. Als gevolg van zijn verklaringen kon volgens het OM eind 2014 Willem Holleeder worden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij criminele afrekeningen. Daarnaast brachten zijn verklaringen volgens de aanklagers duidelijkheid over de leidende positie van Dino S. La S. kreeg een eis van acht jaar gevangenisstraf, gelijk aan de straf die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.

Behalve tegen Dino S. eiste het OM dinsdag levenslang tegen de "huurmoordenaars" Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S. De eisen waren gelijk aan de straffen die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.

Passageproces: viermaal levenslang geëist
Passageproces: viermaal levenslang geëist (Foto: ANP)

Anastacia laat voor het eerst littekens zien

Anastacia staat naakt op de cover van Fault Magazine. Het is de eerste keer dat de 48-jarige zangeres de littekens toont die zijn veroorzaakt door de borstamputatie die zij in 2013 moest ondergaan vanwege borstkanker.

In 2003 kreeg Anastacia de diagnose borstkanker. Ze overwon de ziekte, maar tien jaar later kwam het terug. En dit keer moesten haar borsten geamputeerd worden. Lange tijd had de zangeres moeite met haar littekens. "Ik haatte ze. Ik vond het verschrikkelijk hoe groot ze zijn", aldus Anastacia tegenover Fault.

Haar littekens zitten niet op de gebruikelijke plek, op haar bh-lijn, maar een heel stuk over haar rug. "De artsen moesten om mijn tatoeage heen", legt de zangeres uit. "De artsen moesten een stuk huid vinden dat 'onaangeraakt' was. Ik verwachtte niet dat ze zo lang zouden zijn, maar het was de enige manier."

Nerveus
Anastacia was erg nerveus om haar littekens voor het eerst te laten zien. "Maar ik wil naar het strand kunnen gaan en er zeker van zijn dat de eerste foto's van mijn lichaam niet de foto's zouden zijn die ik niet zelf naar buiten heb gebracht."

Na bijna vier jaar kan Anastacia eindelijk zeggen dat ze weer vrede heeft met hoe haar lichaam eruit ziet. "Dankzij deze fotoshoot ben ik zeker van dat de wereld op dezelfde manier naar mijn littekens kijkt als ik: als kunst."

Anastacia laat voor het eerst littekens zien
Anastacia laat voor het eerst littekens zien (Foto: BuzzE)

Moto3-kampioen Binder breekt arm bij Moto2-test

Voor motorcoureur Brad Binder is de weg naar het nieuwe seizoen niet best begonnen. De Zuid-Afrikaan domineerde dit jaar de Moto3 en verzekerde zich daar ruim voor het einde al van de wereldtitel. Door zijn optredens promoveerde hij naar de Moto2, de klasse onder de MotoGP. 

Vorige week deed hij twee dagen na de laatste grand prix van het jaar mee aan de Moto3- en Moto2-tests op het circuit van Jerez, waar hij op zijn nieuwe KTM prima op dreef was. Dinsdag kwam hij in actie op het circuit van Valencia, maar dat ging minder goed. Binder kwam ten val en al snel bleek dat hij zijn arm gebroken had. Hij is inmiddels al geopereerd in Barcelona, maar hoe lang zijn herstel gaat duren is nog niet bekend. 

The Game moet miljoenen betalen voor misbruik

The Game moet ruim 7 miljoen dollar (6,7 miljoen euro) betalen aan de vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik.

Een rechter in de staat Illinois bepaalde dat de rapper de vrouw een vergoeding verschuldigd is omdat hij haar meerdere keren heeft betast tijdens de opnames van een realityshow in 2015. Ze was deelnemer van het programma She's Got Game, dat de rapper presenteerde. In haar aanklacht schreef ze dat de muzikant geregeld tegen haar wil zijn handen onder haar kleding wurmde.

De vrouw klaagde hem datzelfde jaar aan voor tien miljoen, maar de rechter verlaagde dat bedrag. The Game gaat volgens E! in beroep tegen de uitspraak.

The Game moet miljoenen betalen voor misbruik
The Game moet miljoenen betalen voor misbruik (Foto: BuzzE)

Politie zoekt 2 getuigen schietincident

De recherche is op zoek naar twee getuigen die mogelijk iets hebben gezien van het schietincident op 11 november in de Amsterdamse Ten Katestraat. Volgens een woordvoerster is uit verklaringen van anderen gebleken dat deze mannen er vermoedelijk met 'hun neus bovenop' stonden.

Bij het schietincident kwam de achttienjarige Naoufal Mohammadi om het leven. De politie vermoedt dat hij als onschuldige omstander is geraakt, toen meerdere mannen ruzie hadden op straat. Twee mannen van 22 en 24 jaar raakten lichtgewond. Zij werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident, maar ze zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijven nog wel verdachten, maar worden niet gezien als de mogelijke schutters.

Volgens de zegsvrouw waren er op het moment van de schietpartij, rond 18.30 uur, veel mensen op straat. De zaak komt dinsdagavond voorbij in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Politie zoekt 2 getuigen schietincident
Politie zoekt 2 getuigen schietincident (Foto: ANP)

Brussel geeft te weinig uit aan klimaatbeleid

Brussel moet een serieus tandje bijzetten als het een op de vijf euro wil uitgeven aan maatregelen tegen klimaatverandering. Het doel om tussen 2014 en 2020 20 procent van de Europese begroting te besteden aan klimaatbeleid dreigt niet te worden gehaald, waarschuwt de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Uit een dinsdag in Brussel gepresenteerd onderzoek blijkt dat vooral in het landbouw- en visserijbeleid en de plattelandsontwikkeling het beleidsroer nog niet om is. Ook wordt er te weinig geld aan klimaatsverandering gewijd in het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

"De Europese Commissie en de lidstaten boeken wel vooruitgang, maar voor de grootste uitgavenposten blijft alles bij het oude", zegt Phil Wynn Owen van de rekenkamer. Hij adviseert om de komende vier jaar de uitgaven aan klimaatbeleid op te schroeven tot 22 procent van de EU-begroting.

Brussel geeft te weinig uit aan klimaatbeleid
Brussel geeft te weinig uit aan klimaatbeleid (Foto: ANP)

Ajax betaalt oude club Dolberg voor succes

Kasper Dolberg is dit seizoen de grote revelatie van Ajax en de Eredivisie en ook bij zijn oude club Silkeborg IF is de doorbraak van de jonge Deen niet onopgemerkt gebleven.

Ajax nam Dolberg vorig jaar van de Denen over en beide clubs kwamen twee clausules overeen, namelijk een doorverkooppercentage en een bonusregeling. "We hebben al geprofiteerd van de laatste, omdat we recht hebben op een bonus als Kasper een bepaald aantal wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld", vertelt directeur Kent Madsen aan het Deense BT.

Om welk bedrag het precies gaat, wil Madsen niet zeggen. "Maar het geld is onlangs ontvangen." Dat Ajax de 19-jarige aanvaller binnen een paar jaar moet doorverkopen, is volgens de directeur niet waar. "Onze overeenkomst met Ajax is voor onbepaalde tijd." 

Buiten het financiële deel is Madsen zelf ook blij met Dolberg's succes. "Natuurlijk zijn we blij dat hij het daar zo goed doet, we zijn erg trots op hem. Hij is toch een van onze jongens. Vooralsnog gaat het erg goed, we zullen zien waar dit gaat eindigen."

Dolberg is met acht doelpunten op dit moment gedeeld topscorer van de Eredivisie. Het toptalent maakte zondag een hattrick tegen NEC (5-0). Anderhalve week geleden debuteerde hij in het Deense nationale elftal, tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (4-1 winst).

Huntelaar moet rentree nog even uitstellen

Klaas Jan Huntelaar komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie voor Schalke 04. De aanvaller kampt nog steeds met knieklachten.

Huntelaar raakte eind oktober tijdens een training geblesseerd, in de aanloop naar de streekderby tegen Borussia Dortmund. Schalke 04 sprak toen van een hersteltijd van enkele weken. Bijna een maand later is een rentree van de spits echter nog niet in zicht.

Technische directeur Christian Heidel liet dat weten aan Kicker. "Het gaat niet om dagen, maar eerder om weken." De club uit Gelsenkirchen staat na elf speelronden in de Bundesliga elfde met veertien punten.

Na een slechte seizoensstart met vijf competitienederlagen op rij zijn Die Köngsblauen bezig aan een opmars. Zonder Huntelaar pakte Schalke zeven punten in de laatste drie competitieduels. Inclusief Europa League en DFB Pokal is de ploeg al tien wedstrijden ongeslagen.

'Supermarktstrijd om ouderen dient zich aan'

Supermarkten kunnen komende jaren veel extra bestedingen van ouderen verwachten. Het aantal 65-plussers in Nederland groeit en zij besteden per persoon ook nog eens meer in de super dan voorheen. Dat schrijft het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De marktgroei in de Nederlandse supermarktbranche blijft voorlopig beperkt. Wel zijn ouderen een steeds belangrijkere doelgroep. Nu spendeert bejaard Nederland jaarlijks ruim 9 miljard euro in de supermarkt. Dat bedrag ligt over vijf jaar waarschijnlijk bijna 20 procent hoger.

ING benadrukt dat supermarkten er goed aan doen om daarop in te spelen. Senioren zijn volgens deskundigen van de bank een aparte en tevens diverse doelgroep. Zo zoeken oudjes vaker dan gemiddeld naar aanbiedingen. Ook letten ze er meer op of een product gezond is of niet, en ze kopen minder vaak kant-en-klaarmaaltijden.

Boodschappen bestellen via het internet is iets wat ouderen nu nog niet zo heel vaak doen. Maar dit gaat komende jaren waarschijnlijk veranderen, omdat het aantal digibeten binnen de groep aan het afnemen is.

'Supermarktstrijd om ouderen dient zich aan'
'Supermarktstrijd om ouderen dient zich aan' (Foto: ANP)

Paaspop strikt UB40, Anouk en Tom Odell

De organisatie van Paaspop heeft dinsdag nieuwe namen bekendgemaakt. Anouk, Tom Odell en UB40 zijn headliners op het driedaagse Brabantse festival.

Eerder werd al bekend dat onder anderen Kensington, Broederliefde en Parkway Drive op het podium staan van Paaspop, dat dit jaar van 14 tot en met 17 april is. Het muziekspektakel in Schijndel geldt als aftrap voor het festivalseizoen.

De eerste kaarten gaan zaterdag in de verkoop. Voor het eerst in de 42-jarige geschiedenis van Paaspop wordt de start van de Early Birds-kaartjes gevierd met een Paaspop Launch Party in het centrum van Schijndel.

Paaspop strikt UB40, Anouk en Tom Odell
Paaspop strikt UB40, Anouk en Tom Odell (Foto: BuzzE)

Zorgverleners beknot door zorgverzekeraars

Meer dan driekwart van de zorgverleners in Nederland die met zorgverzekeraars een contract afsluiten kan door beperkende voorwaarden van die verzekeraars niet de zorg verlenen die zij als professional nodig achten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en de VvAA, de ledenorganisatie en dienstverlener voor medici, paramedici, medisch studenten en werknemers in zorginstellingen.

Patiënten krijgen door dergelijke geheime afspraken vaak niet de zorg die zij nodig hebben, zeggen de onderzoekers. Onder druk van zorgverzekeraars worden behandelingen ingekort en patiënten krijgen niet de meest geschikte medicijnen.

Artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere (para)medici zeggen door zorgverzekeraars te worden beknot in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract, aldus de onderzoekers.

Zorgverleners beknot door zorgverzekeraars
Zorgverleners beknot door zorgverzekeraars (Foto: ANP)

Volkswagen grijpt in bij hoofdmerk

Het Duitse autoconcern Volkswagen gaat hard ingrijpen bij zijn belangrijkste merk om de winstgevendheid te verbeteren en marktaandeel te winnen in de nasleep van het dieselschandaal. Daarbij opent Volkswagen een offensief op de Amerikaanse markt met een groot aantal nieuwe modellen en elektrisch aangedreven voertuigen.

Onder het nieuwe strategische plan Transform 2025+ moet de winstmarge van het hoofdmerk Volkswagen worden verhoogd naar 6 procent, van de huidige 2 procent. Vorige week werd al bekend dat de komende jaren 30.000 banen worden geschrapt om zo miljarden aan kosten te besparen. Modellen die minder goed worden verkocht zullen worden geschrapt.

Verder brengt Volkswagen de komende tijd een groot aantal nieuwe SUV's naar buiten en wordt in 2021 begonnen met de productie van elektrische auto's in Noord-Amerika om zo een leidende speler in die regio te worden. In 2025 moeten er jaarlijks 1 miljoen elektrisch aangedreven Volkswagens worden verkocht. Binnen de gehele groep, met ook merken als Audi, Skoda en Seat, moeten dat er dan 3 miljoen per jaar zijn.

Volkswagen grijpt in bij hoofdmerk
Volkswagen grijpt in bij hoofdmerk (Foto: ANP)

Politie houdt 'geldezels' aan

Drie Nederlandse verdachten zijn aangehouden in een groot Europees onderzoek naar het witwassen van geld. Bij dat onderzoek zijn in totaal 178 mensen aangehouden in onder meer Duitsland en Moldavië. Verder heeft de politie 28 Nederlanders in beeld die ervan worden verdacht dat ze hun bankrekening beschikbaar stelden voor criminelen.

Op deze rekeningen was in totaal 23 miljoen euro gestort. Het onderzoek naar deze verdachten, zogeheten geldezels, loopt nog, meldt de politie dinsdag. Criminele organisaties halen geldezels over om onwettig verkregen geld over te maken of wit te wassen.

Wie zijn rekening openstelt voor dit soort activiteiten, komt op een zwarte lijst bij de banken en krijgt te maken met justitie, aldus de politie.

Politie houdt 'geldezels' aan
Politie houdt 'geldezels' aan (Foto: ANP)

Aantal mensen met soa's toegenomen

Het aantal mensen dat positief getest is op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Bij alle soorten soa's is sprake van een toename, met uitzondering van hiv. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim 66.000 mensen lieten zich testen in de eerste jaarhelft, vrijwel evenveel als vorig jaar. Maar het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa is gevonden, klom van 16,7 procent in 2015 naar 18,2 procent dit jaar.

In totaal kregen 9429 mensen de diagnose chlamydia, 6 procent meer dan in 2015.

Aantal mensen met soa's toegenomen
Aantal mensen met soa's toegenomen (Foto: ANP)

Trump wil niet met New York Times praten

Donald Trump heeft een voor dinsdag geplande afspraak met de New York Times op het laatste moment afgezegd. De aankomend president van Amerika ligt al lange tijd in de clinch met de krant.

Volgens Trump heeft de 'falende' krant op het laatste moment de voorwaarden van de bijeenkomst veranderd. Hij is daar niet van gediend. "Misschien komt er een nieuwe afspraak, maar ondertussen blijven ze wel op een onnauwkeurige en vervelende toon over mij berichten", twitterde Trump.

Volgens een woordvoerster van de New York Times wilde het team van Trump zelf de voorwaarden veranderen. Het had een gesprek moeten worden waarvan niks mocht worden opgeschreven. Maar de krant wilde hier slechts voor een klein deel in mee gaan. De rest van de bijeenkomst moest in het bijzijn van journalisten en columnisten worden gehouden, maar dat wilde Trump toch niet.

Trump, die in zijn campagne ageerde tegen de 'gevestigde media', voerde maandag een besloten gesprek met vertegenwoordigers van Amerikaanse televisienetwerken.

Trump wil niet met New York Times praten
Trump wil niet met New York Times praten (Foto: ANP)

Pietenactivist doet aangifte tegen agenten

Activist Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwart Piet heeft aangifte gedaan van mishandeling door agenten tijdens een demonstratie bij een Sinterklaasintocht.

Afriyie zegt in het gezicht te zijn gestompt en met knuppels te zijn geslagen bij een demonstratie op 12 november in Rotterdam. Daarvan zijn ook filmpjes op sociale media verspreid. De politie hield tijdens het protest, dat op grond van een noodverordening van burgemeester Ahmed Aboutaleb verboden was, 198 demonstranten aan. Zij mochten in Rotterdam niet verder naar Maassluis, waar ze bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet wilden protesteren, en besloten toen maar in Rotterdam te gaan demonstreren. De demonstranten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van het ingestelde verbod.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte van Afriyie, maar tekent aan dat hij ook zelf verdachte is.

Pietenactivist doet aangifte tegen agenten
Pietenactivist doet aangifte tegen agenten (Foto: ANP)

WhatsApp haalt bakzeil bij Haagse rechter

Berichtendienst WhatsApp moet verplicht een vertegenwoordiger in Nederland aanstellen om te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat heeft de Haagse bestuursrechter dinsdag bepaald in een zaak die door WhatsApp was aangespannen tegen het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Doordat WhatsApp gegevens van Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, kan er volgens de rechter geen sprake zijn van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet WhatsApp volgens de wet een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen. Onterecht wees de berichtendienst, die onderdeel is van Facebook, op nieuwe Europese regels waardoor voor de hele EU maar één vertegenwoordiger nodig zou zijn. Maar ook in andere EU-lidstaten heeft het geen vertegenwoordiger aangewezen.

Per dag dat WhatsApp nu nalaat een vertegenwoordiger te benoemen riskeert het een boete van 10.000 euro tot een maximum van 1 miljoen euro.

Whatsapp haalt bakzeil bij Haagse rechter
WhatsApp haalt bakzeil bij Haagse rechter (Foto: BuzzT)

PvdA-jongeren kiezen voor Asscher

De Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA, steunt Lodewijk Asscher in de strijd met Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap. Dat doet JS op basis van een peiling onder de leden, waarbij Asscher 66 procent van de stemmen kreeg en Samson 34 procent.

Volgens voorzitter Lieke Kuiper van de Jonge Socialisten heeft Asscher een "waardegedreven agenda die erg goed past bij de jongere generatie". In totaal bracht 35 procent van de JS'ers zijn stem uit in de peiling, aldus de jongerenorganisatie in een verklaring dinsdag.

De PvdA-leden kunnen tot en met 8 december een lijsttrekker kiezen. Asscher en Samsom gaan nog twee keer met elkaar in debat. Op 9 december wordt de winnaar van de lijsttrekkerstrijd bekend gemaakt.

Jongeren binnen PvdA kiezen voor Asscher
PvdA-jongeren kiezen voor Asscher (Foto: ANP)

Conan Exiles is lugubere mix tussen Ark en Skyrim

"Reis door uitgestrekte landschappen en verken ruïnes van oude beschavingen om hun duistere geschiedenis te ontrafelen. Begin met niets dan je blote handen, smeed allianties en groei uit tot de ultieme barbaar die heerst over reusachtige forten tot complete steden. Maak bandieten tot je slaven door ze te breken met gruwelijke martelwerktuigen en offer de nog kloppende harten van je vijanden op de bebloede altaars van jouw God om je ware macht te ontketenen."

Met dit gezellige resumé wordt de nieuwe game Conan Exiles van MMO-gameboer Funcom ingeleid. De first-person action/adventuregame krijgt op zowel pc als Xbox One een Early Access-periode die die begin volgend jaar van start gaat. Voor de pc is dat al op 31 januari, voor Xbox One is dat in de lente van 2017. Conan Exiles biedt verschillende manieren om te spelen. Zo kun je de barbaarse dark fantasy-world in je eentje trotseren, samen met vrienden op een privéserver of wereldwijd via publieke multiplayerservers. In de gameplaybeelden zijn veel gelijkenissen te zien met titels als Ark: Survival Evolved, Skyrim en Rust. Bekijk de trailer hieronder.

Turkije wil arrestatie leider Koerden Syrië

De Turkse autoriteiten hebben een arrestatiebevel afgegeven voor de leider van de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD). Volgens het staatspersbureau Anadolu wordt Salih Muslim in verband gebracht met een bomaanslag op enkele Turkse legervoertuigen in februari in Ankara. Bij de aanslag kwamen 29 mensen om het leven en raakten tientallen gewond.

De PYD is de politieke arm van de Syrisch-Koerdische YPG-militie, die door de Verenigde Staten worden gesteund in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Turkije beschouwt de PYD als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

In de arrestatiepapieren worden volgens Anadolu nog 47 andere personen genoemd. Onder hen zijn enkele kopstukken van de PKK. Deze groep wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

Turkije wil arrestatie leider Koerden Syrië
Turkije wil arrestatie leider Koerden Syrië (Foto: ANP)

Advocatenorde wil raadsman kind bij scheiding

Kinderen zouden bij een vechtscheiding over een advocaat moeten kunnen beschikken om hun belangen te behartigen. Het kind moet bij zo'n scheiding centraal worden gesteld, zegt de Nederlandse Orde van Advocaten dinsdag in een aanbeveling aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Daarmee reageert de advocatenorde op het initiatief van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Een motie van zijn kant heeft geleid tot de zogenoemde Divorce Challenge, een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar plannen en ideeën konden worden neergelegd om de positie van het kind te verbeteren.

Kinderen hebben bij een vechtscheiding professionele begeleiding nodig, vindt de advocatenorde. De advocaat spreekt met het kind en luistert naar zijn of haar wensen en stelt een zogenoemd kindplan op, dat aan de rechter wordt voorgelegd, aldus de aanbeveling.

Advocatenorde wil raadsman kind bij scheiding
Advocatenorde wil raadsman kind bij scheiding (Foto: ANP)

Videoland maakt downloaden mogelijk

Klanten van streamingvideodienst Videoland kunnen nu ook zonder internetverbinding films en series kijken. De update van de app die dat mogelijk maakt is dinsdag beschikbaar, maakt het bedrijf bekend. Gedownloade content blijft dertig dagen beschikbaar. Als je eenmaal begonnen bent met kijken, moet je echter wel binnen 48 uur het einde halen.

Bij de dienst Download to Go kun je de programma's en films die je wil zien downloaden op een moment dat je internet hebt en ze later terugkijken. De dienst is alleen beschikbaar in de apps voor tablets en mobiele telefoons. Om Download to Go te kunnen gebruiken moet je mobiele apparaat wel minimaal iOS 10 of Android 4.4 draaien.

Videoland stelt zoveel mogelijk content downloadbaar te maken. In elk geval voor alle kinderseries en -films is dat gelukt. Bij sommige series of films voor volwassenen is dat niet gelukt, maar dat is een rechtenkwestie. Downloaden van content kan alleen in Nederland.

Videoland maakt downloaden mogelijk
Videoland maakt downloaden mogelijk (Foto: BuzzT)

Moody's positiever over Griekse bankensector

De vooruitzichten voor de Griekse bankensector worden eindelijk weer wat zonniger, na jaren van diepe crisis voor de banken in het land. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Moody's verhoogt zijn vooruitblik voor de kredietbeoordeling van het Griekse bankensysteem van negatief naar stabiel. Dat betekent dat er op dit moment geen verlaging van de kredietwaardigheid dreigt. Volgens het bureau verbeteren de financieringsmogelijkheden en de winstgevendheid van de Griekse banken, terwijl de problemen door leningen die waarschijnlijk niet meer worden afgelost wat minder worden. Slechte leningen blijven overigens wel een grote bron van zorg voor financiële concerns in Griekenland, aldus Moody's.

De Griekse bankensector werd hard geraakt door de zware recessie in het land. De banken moesten op een gegeven moment kapitaalrestricties invoeren en werden met vele miljarden aan noodsteun van de ondergang gered.

Moody's positiever over Griekse bankensector
Moody's positiever over Griekse bankensector (Foto: ANP)

'Skihooligans' klaar met seizoen na gescheurde kruisband Thalmann

Het World Cup-seizoen in het alpineskiën heeft nog maar twee weekeinden gehad, maar de lijst met slachtoffers begint flink te groeien. Na wereldtoppers Eva-Maria Brem en Fritz Dopfer is ook voor de Oostenrijkse Carmen Thalmann het seizoen al afgelopen.

Slalomspecialiste Thalmann heeft bij een training in het Amerikaanse Copper Mountain haar linkerkruisband afgescheurd en kan dit seizoen niet meer in actie komen. "Ik heb een vergelijkbare blessure al eens aan mijn andere knie gehad, dus ik weet precies wat ik in de komende dagen en weken kan verwachten", aldus de onfortuinlijke Thalmann. "Hoe moeilijk het ook is, ik ga proberen er het beste van te maken om te zorgen dat ik volgend seizoen sterker dan ooit terug kan komen."

De 27-jarige skiester begon het seizoen anderhalve week geleden met een tiende plek op de slalom in Levi. In de afgelopen drie seizoenen is ze een vast onderdeel van het ijzersterke Oostenrijkse team. In World Cup-wedstrijden haalde Thalmann nog nooit het podium, maar ze is al wel enkele jaren een zeer stabiele skiester in de top-15 van de wereld. 

Ook voor de fans van Thalmann is het seizoen uiteraard voorbij. Haar fanclub is wereldberoemd in de skiwereld door hun opvallende aanwezigheid bij wedstrijden in heel Europa. Hoe koud het ook is, ze staan altijd met ontbloot bovenlijf op de tribune - met C A R M E N op hun buiken geschreven - en maken met hun toeters en andere accessoires meer herrie dan welke fans dan ook. 

"Messi niet gelukkig bij Argentinië"

Voormalig bondscoach van Argentinië en FC Barcelona César Luis Menotti stelt dat Lionel Messi niet gelukkig is in de nationale ploeg. Messi is vaak vergeleken met zijn illustere landgenoot Diego Maradona vanwege zijn speelstijl en het duo wordt algemeen beschouwd als twee van de grootste spelers ooit. Menotti is vol lof over beide Argentijnen, maar ziet een opmerkelijk verschil tussen de twee.

"Diego was meer rebels dan Messi. Als er iets niet zo ging als hij wilde, dan werd hij boos op zichzelf. Hij was een geweldige teamgenoot, die een goede steun was", vertelde Menotti tegen Sport. "Diego was meer een vechter. Ze hebben verschillende karakters."

"Maar hij heeft een andere achtergrond dan Leo. Hij kwam uit een zeer bescheiden wijk en maakte stap voor stap, eerst bij Argentinos Juniors en vervogens bij Boca Juniors. Hij had meer problemen, niet alleen op het veld, maar in het leven in het algemeen. Messi geeft echter ook niet op. Hij drukt zich op een andere manier uit dan Maradona, maar ze doen allebei magische dingen op het veld. Messi heeft geluk gehad om bij een club als Barcelona te komen, waar hij wordt omringd door grote spelers. Barcelona heeft voor hem gezorgd."

Messi hielp zijn werkgever aan een karrevracht aan prijzen, maar bij Argentinië was hij nog niet succesvol. Doordat hij met Argentinië nog nooit een grote prijs won kreeg Messi veel kritiek, maar Menotti vindt dat hij niet goed wordt behandeld in zijn geboorteland.

"Messi is gelukkig in Barcelona, maar het lijkt erop dat het niet toegestaan is dat hij gelukkig is in zijn geboorteland Argentinië. We leven in zo veel angst dat we niet toestaan dat hij gelukkig is en omdat de ongeving niet goed is, het team slaagt er niet in om goed te spelen."

"Zonder Messi zouden we de eerste ronde op het WK niet zijn doorgekomen. Wanneer alles lijkt samen te vallen voor Argentinië, verschijnt Messi en hij bouwt dingen terug op. Maar hij is niet gelukkig, want er is haatdragendheid. Dit is hoe wij leven. Om een vijf-steller voetballer te hebben moet je respect voor hem hebben en voor hem zorgen. We hebben dat niet goed gedaan."

Wilmots: "Het kan me niet meer schelen"

Marc Wilmots denkt met een rotgevoel terug aan de onrust in de Belgische media toen hij er nog bondscoach was. Onder leiding van de 47-jarige trainer presteerden de Belgen naar behoren, totdat de ploeg op het EK in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Wales. Wilmots moest vervolgens zijn spullen pakken. Het was op dat moment al onrustig, omdat iemand vanuit de selectie de opstelling doorspeelde aan de Vlaamse media.

In gesprek met L'Equipe werd hem gevraagd om doelman Thibaut Courtois misschien het lek was. "Het kan me eigenlijk niet meer schelen. Op een bepaald moment kun je maar beter stoppen om je dat telkens af te vragen. Er worden veel 'mollen' genoemd."

"Of Courtois het via zijn vader heeft gedaan? Misschien wel. Dat zou ik wel jammer vinden", aldus Wilmots. "Maar ik houd me er nu niet meer mee bezig. Als je de opstelling wel prijsgeeft, word je beschermd en anders niet. Ik koos ervoor om het niet te doen en ik kan iedereen nog recht in de ogen aankijken."

Resident Evil-regisseur werkt aan Monster Hunter-film

Regisseur Paul W.S Anderson werkt aan een Monster Hunter-film. Anderson is bekend van de vele Resident Evil-films. De allerlaatste, Resident Evil: The Final Chapter, moet begin volgend jaar uitkomen. Monster Hunter, ook een franchise van Capcom, moet als het aan Anderson ligt ook een filmfranchise worden met meerdere delen. 

Volgens Deadline krijgt de film een budget van rond de vijftig miljoen dollar, vergelijkbaar met de Resident Evil-films. Hier een samenvatting waar de film over moet gaan: "For every Monster, there is a Hero. An ordinary man in a dead end job discovers that he is actually the descendant of an ancient hero. He must travel to a mystical world to train to become a Monster Hunter, before the mythical creatures from that world destroy ours."

Anderson vertelt ook waarom hij verder wil met Monster Hunter: "Wat ik geweldig vind aan Monster Hunter is de ongelofelijk mooie en innemende wereld die ze hebben gecreëerd. Het is op een vergelijkbaar niveau als een Star Wars-film, als het gaat om de creatie van de wereld. Er zijn geen echte hoofdpersonages, dus het is vergelijkbaar met hoe wij Resident Evil hebben aangepakt en onze eigen personages en verhalen op die wereld hebben toegepast. Ik denk dat dit een perfecte IP is om precies dat weer te doen."

Faber: "Het is tijd voor twee scheidsrechters per wedstrijd"

FC-Groningen trainer Ernest Faber heeft tijdens een scheidsrechtersbijeenkomst gepleit voor een extra scheidsrechter in het veld. Eén scheidsrechter volstaat volgens de voormalig verdediger niet meer.

"We hebben te maken met de speler van de eenentwintigste eeuw. Het is tijd voor twee scheidsrechters per wedstrijd. Het is momenteel te moeilijk voor één iemand", zo vertelde Faber tijdens de jaarlijkse clubavond van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken.

"Arbitrage 2.0 is een must. De belangen zijn te groot om geen gebruik van technologische hulpmiddelen te maken. We moeten daar alleen niet in doorslaan. We moeten de charme van het voetbal bewaken en zoeken naar wanneer we wel en niet hulpmiddelen inzetten." Zo vulde Faber zijn standpunt aan.

Faber: "Het is tijd voor twee scheidsrechters per wedstrijd" (Pro Shots / Erwin Spek)
Faber: "Het is tijd voor twee scheidsrechters per wedstrijd" (Pro Shots / Erwin Spek)

Controversiële fangames geschrapt van The Game Awards

The Game Awards heeft twee controversiële fangames van de nominatie-lijst geschrapt. Metroid 2-remake AM2R en Pokémon Uranium doen niet meer mee voor 'Best Fan Creation'. The Game Awards, een show dat op 1 december wordt gehouden, laat niet weten of dit onder druk van Nintendo is gebeurd.

Nintendo heeft in het verleden getoond niet gediend te zijn van fangames die gebaseerd zijn op hun licenties. Eerder dit jaar hebben ze er ook alles aan gedaan om Pokémon Uranium offline te halen.

De overgebleven genomineerden zijn Brutal Doom 64 en Skyrim-mod 'The Shards of Order'. Id Software heeft geen problemen met Brutal Doom 64 en vierden zelfs de nominatie op twitter.

3FM-dj's Domien en Frank gaan Glazen Huis in

Domien Verschuuren en Frank van der Lende zijn dit jaar de bewoners van het Glazen Huis tijdens 3FM Serious Request 2016. Vanaf de Grote Markt in Breda vraagt 3FM dit keer aandacht voor kinderen die sterven aan longontsteking: een stille ramp die jaarlijks 900.000 kinderlevens eist.

Domien en Frank gaan op zondag 18 december het Glazen Huis in. Het duo krijgt tijdens hun week zonder eten bezoek van zes bekende nachtgasten. Ook zal een poes het stel gezelschap houden, de enige gast die wel mag eten in het Glazen Huis.

Het is voor het eerst dat er maar twee dj's in het Glazen Huis zitten. In voorgaande jaren waren het er steeds drie. Domien kent het klappen van de zweep inmiddels. De dj zat voorgaande twee jaar ook al in het huis. Voor Frank zal het de eerste keer zijn. "Ik vind het spannend. Maar alles is spannend als je het voor het eerst doet. Ik heb er vooral heel veel zin in. Ik ben met mijn maatje Domien en ik ben met heel Nederland", aldus Frank

De allereerste editie was in 2004. Giel Beelen, Wouter van der Goes en Claudia de Breij lieten zich toen vrijwillig opsluiten. Voor Dafur wisten zij bijna een miljoen euro op te halen. Sindsdien organiseert 3FM elk jaar Serious Request. Vorig jaar werd er maar liefst 8.466.249 euro opgehaald voor jongeren in conflictgebieden.

3FM-dj's Domien en Frank gaan Glazen Huis in
3FM-dj's Domien en Frank gaan Glazen Huis in (Foto: BuzzE)

Lobbywerk banken is miljoenenbusiness

De grote Nederlandse banken zijn niet heel transparant over hun lobbyactiviteiten, ondanks dat er in die business vele miljoenen euro's omgaan. Dat staat in een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De organisatie spreekt daarbij van een "maatschappelijk en structureel probleem".

"Er is een enorme scheefgroei tussen de mate waarin banken direct toegang hebben tot het ministerie van Financiën, en burgers die maar moeilijk kunnen achterhalen wie, wanneer, over welke wetsvoorstellen beslist", zegt onderzoeker Myriam Vander Stichele.

ING spant de kroon met een eigen lobbyafdeling van zeventien medewerkers, aldus SOMO. Het financiële concern is lid van 38 financiële lobbyorganisaties. ING is daarbij jaarlijks zo'n 3 miljoen euro kwijt aan lidmaatschap van bankenkoepel NVB en besteedt volgens het rapport minstens vier ton aan vertegenwoordiging in Brussel bij Europese instellingen.

Lobbywerk banken is miljoenenbusiness
Lobbywerk banken is miljoenenbusiness (Foto: ANP)

Rechters uiten kritiek op nieuwe aftapwet

Het toezicht op het aftappen van computergegevens en mobiele telefoons door de veiligheidsdiensten is in een nieuw wetsvoorstel onvoldoende geregeld, vindt de Raad voor de Rechtspraak. De koepelorganisatie van rechters uit dinsdag kritiek op het voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarin wordt het onafhankelijk toezicht op het onderscheppen van data van verdachte burgers door de veiligheidsdiensten straks geregeld.

De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldoet die niet meer. De bulk van de informatie, zoals telefonie, internet, e-mail en apps loopt tegenwoordig online. Volgens het kabinet is de nieuwe wet nodig om de diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren. Als daarvoor aanleiding voor is, kan bijvoorbeeld worden beslist om telefoonverkeer tussen Syrië en Nederland af te tappen, om zo Syriëgangers op te sporen.

Bevoegdheden
Niet duidelijk is wie in het wetsvoorstel het laatste woord heeft bij dat toezicht op de veiligheidsdiensten, stelt de Raad voor de Rechtspraak. De vraag is hoe een bewindsman zijn bevoegdheden en ministeriële verantwoordelijkheid kan waarmaken, als een onafhankelijke toezichtcommissie bindende adviezen aan de minister geeft.

Daarnaast is er kritiek op de bevoegdheden van de toetsingscommissie. Die kan alleen de rechtmatigheid van het tappen beoordelen, maar krijgt geen toegang tot de verkregen informatie. De Raad voor de Rechtspraak vraagt zich af of die toetsing wel kan plaatsvinden zonder dat de commissie weet waar het over gaat.

De kritiek volgt op eerdere opmerkingen van de Raad van State, die eind oktober twijfels uitte over de effectiviteit van het toezicht op de nieuwe bevoegdheden.

Rechters uiten kritiek op nieuwe aftapwet
Rechters uiten kritiek op nieuwe aftapwet (Foto: ANP)

Na twaalf maanden al hypotheek voor zzp'er

Vanaf 1 december wordt het voor zzp'ers eenvoudiger om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Waar deze groep voorheen ten minste drie jaar actief moest zijn als zelfstandige, is deze termijn bij een aantal hypotheekverstrekkers verkort tot twaalf maanden.

Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de uitvoering en het beleid van de NHG, kunnen zzp'ers vanaf volgende maand terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een hypotheek met NHG. Daarmee kan een woning gefinancierd worden met een koopsom tot 231.132 euro. Andere aanbieders zullen snel volgen, aldus het WEW

Het fonds vindt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Ruim 1 miljoen Nederlanders verdienen als zzp'er hun hoofdinkomen.

Na twaalf maanden al hypotheek voor zzp'er
Na twaalf maanden al hypotheek voor zzp'er (Foto: ANP)

Turkije ontslaat nog eens 15.000 ambtenaren

De Turkse regering heeft dinsdag bij decreet nog eens bijna 15.000 ambtenaren, militairen, politiemensen en anderen ontslagen in verband met de mislukte staatsgreep in juli. Ook werden 375 verenigingen, nieuwsmedia en andere instellingen ontbonden.

De Turkse regering schrijft de mislukte coup toe aan aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen. Tegelijk met de aanhangers van Gülen heeft de regering ook politici en instellingen aangepakt die banden zouden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Onder de mensen die dinsdag werden ontslagen zijn bijna 2000 leden van de strijdkrachten, rond 7500 politiemensen en 400 leden van de gendarmerie, alsook ruim 5000 medewerkers van openbare instellingen.

In totaal zijn meer dan 110.000 militairen, politiemensen, magistraten en onderwijskrachten ontslagen of geschorst. Ruim 36.000 mensen zitten vast in afwachting van een proces. De Turkse president Erdogan zegt dat herinvoering van de doodstraf niet is uitgesloten. Tijdens de coup vielen ruim 240 doden.

Turkije ontslaat nog eens 15.000 ambtenaren
Turkije ontslaat nog eens 15.000 ambtenaren (Foto: ANP)

Turkse wet minderjarige huwelijken ingetrokken

De omstreden Turkse wet voor minderjarige huwelijken wordt voorlopig ingetrokken. In het voorstel van de regeringspartij AKP stond dat de dader van seksueel misbruik van een minderjarige in een aantal gevallen niet wordt vervolgd als hij met zijn slachtoffer trouwt. Het misbruik zou zonder dwang en geweld gebeurd moeten zijn en gold alleen voor zaken voor 16 november van dit jaar.

Over het wetsvoorstel zou dinsdag in het parlement worden gestemd. De oppositie en diverse mensenrechtenorganisaties waren fel tegen de wet, omdat daders van verkrachting van een minderjarige heel makkelijk een straf kunnen ontlopen. De Turkse premier Binali Yildirim liet weten dat een commissie zich over een nieuw voorstel zal buigen.

In Turkije zitten duizenden mannen in de gevangenis omdat ze via een islamitische ceremonie zijn getrouwd met een meisje jonger dan achttien en kinderen hebben gekregen. Dat wordt gezien als seksueel misbruik. Volgens Yildirim had het voorstel hier een oplossing voor moeten bieden, omdat de kinderen uit deze huwelijken nu opgroeien zonder vader.

Turkse wet minderjarige huwelijken ingetrokken
Turkse wet minderjarige huwelijken ingetrokken (Foto: ANP)

'Twee races van 40 minuten in F1-weekend'

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt, gaat het format van een raceweekend flink op de schop. Het gaat daarbij vooral om de zondag: volgens Ecclestone zou het een goed idee zijn om niet één, maar twee races te houden.

"Mensen hebben een steeds kortere spanningsboog", vertelt Ecclestone tegenover The Sunday Times"Veel andere sporten introduceren ook andere, kortere versies van hun spel", zegt de Brit, die de drijfnatte Grand Prix van Brazilië als voorbeeld noemt.

"De kijkcijfers voor Brazilië waren erg hoog. Het was een lange wedstrijd, we hadden crashes en rode vlaggen, maar dat betekende wel dat we twee starts hadden en daarom schakelden mensen in. We moeten goed kijken of we het oude concept van één lange race nog wel langer vast kunnen houden", aldus de 86-jarige Ecclestone.

"Voor tv-kijkers, sponsors en adverteerders zou een aantrekkelijk format kunnen zijn om twee races van veertig minuten te houden, met een pauze van veertig minuten tussen de races. In die pauze kunnen de coureurs dan geïnterviewd worden, terwijl de monteurs aan de auto's werken." Dat lijkt op een vergelijkbaar format als in bijvoorbeeld het WTCC gebruikt wordt. Ook daar worden twee races gereden op zondag, met tussendoor tijd voor interviews en gesleutel aan de auto.

Ecclestone pleit overigens alleen voor een forse aanpassing van de zondag. Op zaterdag zou de kwalificatie gewoon verreden moeten worden, waarbij hij het huidige format prima lijkt te vinden. De Brit verwacht dat de nieuwe eigenaren van de Formule 1, het Amerikaanse Liberty Media, voor het idee open zullen staan. 

Danganronpa V3 laat zich weer zien

Danganronpa draait om de gekke personages. Het zijn allemaal tieners die het beste zijn in hun niche. In deze game zitten bijvoorbeeld 'The Ultimate Detective', 'The Ultimate Robot' en 'The Ultimate Cosplayer'. Ze komen allemaal aan bod in de nieuwe onderstaande trailer.

Danganronpa is een serie waarin Japanse tieners in een leven of dood-spel worden gedwongen. Het spel wordt beheerd door de moordlustige robot-beer Monokuma. Danganronpa V3 moet ergens in 2017 uitkomen in het westen voor PSVita en PS4.

Trump: Farage zou geweldige ambassadeur zijn

Donald Trump ziet graag brexit-campagnevoerder Nigel Farage als Brits ambassadeur in Washington. "Hij zou het geweldig doen", liet de aankomende Amerikaanse president via Twitter weten.

Een woordvoerder van premier Theresa May wees er dinsdag op dat er geen vacature is. "Wij hebben al een uitstekende ambassadeur in de VS."

Euroscepticus Farage, voormalig leider van de UK Independence Party, sprak op een campagnebijeenkomst van Trump en had ook een ontmoeting met hem na diens verkiezingsoverwinning. Farage zei toen dat het uittreden uit de Europese Unie voor Groot-Brittannië "enorme mogelijkheden" in de wereld biedt. "Een van de eerste plaatsen waar de UK moet beginnen is in de VS van Donald Trump."

Trump: Farage zou geweldige ambassadeur zijn
Trump: Farage zou geweldige ambassadeur zijn (Foto: ANP)

Seizoen al voorbij voor skiër Dopfer na gebroken been

Voor skiër Fritz Dopfer zit het seizoen er al op. De Duitse slalomspecialist kwam tijdens een training in het Zillertal zondag zwaar ten val. Daarbij brak hij zowel zijn kuit- als scheenbeen in zijn linkerbeen. 

De 29-jarige Dopfer, op het vorige WK goed voor zilver op de slalom, werd zondag gelijk geopereerd. Waarschijnlijk kan hij deze week nog met fysiotherapie beginnen en zal hij over anderhalve maand weer kunnen skiën, maar een terugkeer in het huidige seizoen zit er niet in. Van alle actieve skiërs is Dopfer degene met de meeste podiumplaatsen zonder overwinning: negen keer werd hij tweede of derde, maar een zege is hem tot dusverre altijd ontgaan.

"Tijdens een warm-uprun raakte ik de controle over mijn skis kwijt en ging ik onderuit. Het gebeurde allemaal heel snel", vertelt Dopfer. "Dit is natuurlijk een bittere pil, maar mensen die mij kennen weten dat ik wel meer tegenslagen heb overleefd in mijn carrière. Ik ga dus gewoon hard en gedisciplineerd werken aan de rehabilitatie, zodat ik in het volgende, olympische seizoen weer topfit ben."

VS verscherpen reisadvies naar Europa

Amerikanen die zich tijdens de komende feestdagen in Europa bevinden moeten extra voorzichtig zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een zogenoemd 'travel alert' uitgegeven omdat er in de komende periode een verhoogd risico op terreuraanslagen is.

Volgens het ministerie moeten Amerikaanse burgers vooral opletten tijdens feesten, evenementen en markten in de open lucht. Ook moeten reizigers als dat mogelijk is grote menigten vermijden.

De autoriteiten baseren zich op "geloofwaardige informatie" dat terreurgroep Islamitische Staat (IS), terreurnetwerk Al-Qaeda en hun aftakkingen terreuraanslagen in Europa plannen. De focus zou daarbij liggen op het komende vakantieseizoen en feestdagen zoals Kerstmis. "Het ministerie blijft ongerust over mogelijke aanslagen in heel Europa", aldus een verklaring.

VS verscherpen reisadvies naar Europa
VS verscherpen reisadvies naar Europa (Foto: ANP)

Pokémon Sun en Moon goed van start in Japan

Pokémon Sun en Moon hebben zoals verwacht goed verkocht in Japan. Famitsu meldt dat liefst 1,905,107 exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Dat maakt het de op een na grootste 3DS-gamelancering ooit in Japan. Het moet alleen Pokémon X en Y voor zich dulden, van die games werden in de eerste week 2,096,050 exemplaren verkocht.

Een kleine daling dus in Japan, maar wereldwijd zijn er wel meer exemplaren dan ooit verscheept: tien miljoen. Hier nog een overzicht van de eerste week van meedere Pokémon-games in Japan:

Steins;Gate 0

Steins;Gate is vooral bekend van de 2011 anime die over tijdreizen en tijdlijnen gaat. Wat misschien niet veel mensen weten is dat de anime gebaseerd is op een visual novel. Steins;Gate 0 is een interessant vervolg dat zich afspeelt in een alternatieve tijdlijn. Het origineel is een veelgeprezen verhaal vanwege zijn charmante personages en pakkend verhaal. Kan Steins;Gate 0 deze ontzettend hoge standaard behalen of zelfs overtreffen?

'GGD maakt zich zorgen over kinderopvang'

In kinderdagverblijven staan vaak te weinig leidsters op de groep en is de veiligheid niet in orde. Toezichthouder GGD maakt zich zorgen over ruim de helft van de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van uitgebreid eigen onderzoek onder drieduizend opvangplekken.

De 25 regionale Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) hebben "lichte tot serieuze zorgen" over twee derde van de locaties in volkswijken, weet de krant. In buurten met gemiddeld hogere inkomens is de opvang beter, maar ook daar zijn er in ruim de helft van de gevallen zorgen.

In een reactie op de publicatie laat het ministerie van Sociale Zaken weten dat de informatie voor een deel niet klopt. Zo zouden de cijfers over de risicoprofielen niet overeenkomen met die waar het ministerie over beschikt.

'GGD maakt zich zorgen over kinderopvang'
'GGD maakt zich zorgen over kinderopvang' (Foto: ANP)

'Skyrim draait op Nintendo Switch'

Een kleine maand geleden berichtte ik dat de Nintendo Switch waarschijnlijk niet The Elder Scrolls V: Skyrim kon draaien. In een interview liet executive producer van Bethesda, Todd Howard, zich ontvallen dat dit wel degelijk mogelijk is.

Het interview ging voornamelijk over het proces om Skyrim te maken en de verbeteringen die in de loop van de jaren zijn uitgevoerd. Op de vraag wat Howard vindt van de Nintendo Switch zegt hij,
“Ik zal je zeggen, het is waarschijnlijk een NDA-dingetje, maar het is één van de beste demo’s die ik ooit heb gezien. Waarschijnlijk de beste. Op E3. (…) Ik denk dat het heel slim is wat ze doen. We gaan het zeker ondersteunen. Het is de eerste keer dat we iets op Nintendo (platform) gaan doen, als je ons ouwe NES werk zoals Home Alone en Where’s Waldo niet meerekent.” Op de vraag of je Skyrim echt mobiel kon spelen zei Howard dat het spel hetzelfde is op tv als op het ‘andere scherm’.
Dit is één van de gevallen waar ik blij ben om ongelijk te hebben. De Nintendo Switch is meteen voor mij in achting gestegen.

Nog een leuke bevestiging is dat er wordt gewerkt aan een VR-versie van Fallout 4. Hiermee kun je de complete game in VR spelen. Sowieso komt dit uit voor HTC Vive, maar natuurlijk hopen fans ook op PlayStation VR ondersteuning.

Ten slotte wordt er op de achtergrond gewerkt aan een nieuwe Elder Scrolls-game, maar deze heeft geen prioriteit. Er is dus niets bekend over enige releasedatum.

United-fans verstoppen zich op toilet voor duel met Arsenal

Twee fans van Manchester United bedachten vorige week een wel heel opmerkelijke truc om bij de thuiswedstrijd tegen Arsenal aanwezig te kunnen zijn, meldt de BBC.

Het duo nam vrijdag deel aan een rondleiding op Old Trafford. Ze verstopten zich uiteindelijk in de toiletten, zonder dat de gids merkte dat de groep niet meer compleet was. Vervolgens brachten de twee de nacht door op de wc, zodat ze zaterdag rond lunchtijd de kraker tegen Arsenal konden bekijken.

Bij een veiligheidscheck op zaterdagochtend werd het koppel echter ontdekt en uit het stadion gezet. De politie nam beide fans mee, maar ze werden niet gearresteerd. Volgens Manchester United was er geen gevaar voor andere supporters, omdat het duo bij aanvang van de rondleiding grondig is gefouilleerd.

Dit voorjaar moest de thuiswedstrijd van United tegen Bournemouth kort voor de aftrap worden afgelast vanwege een verdacht pakketje in één van de toiletten van Old Trafford. Het bleek te gaan om nepexplosieven die na een rampoefening niet waren opgeruimd.

Fans maken Jennifer Lawrence bang

Jennifer Lawrence heeft geleerd onbeschoft te zijn tegen fans die ongevraagd foto's van haar nemen. Dat vertelt de actrice in Vanity Fair.

"Als ik uit eten ben en iemand komt op me af en er wordt meteen geflitst, dan ben ik onbeschoft tegen diegene. Dan zien andere mensen in het restaurant dat en denken ze 'oh, dat wil ik niet doen'", aldus de 26-jarige, die haar privacy bewaken beschrijft als een fulltime baan.

De Hunger Games-ster legt in het interview uit dat ze zichzelf hiermee wil beschermen. De opdringerige fans boezemen haar angst in. "Jij denkt misschien dat je mij kent, maar voor mij ben jij een vreemde en ik ben dan bang", aldus Jennifer. "Ik heb geleerd mijn persoonlijke ruimte te beschermen."

Enkele jaren geleden durfde ze nog niet voor zichzelf op te komen, vertelt de actrice, maar dat is nog niet zo lang geleden veranderd. "Ik voelde dat er voor mij iets klikte toen ik 25 werd. Opeens was het niet meer zo eng om te zeggen wat ik dacht. Vroeger was ik altijd bang dat mensen dachten dat ik boos was. Nu kunnen ze zich maar beter realiseren dat ik boos ben."

Fans maken Jennifer Lawrence bang
Fans maken Jennifer Lawrence bang (Foto: BuzzE)

Hereniging van Cyprus voorlopig mislukt

De hereniging van Cyprus is vooralsnog mislukt. De onderhandelingen waren na een week pauze in Zwitserland hervat, maar beide partijen zijn er volgens de Verenigde Naties niet uitgekomen.

Nikos Anastasiades en Mustafa Akinci, de leiders van de Griekse en de Turkse Cyprioten, hebben twee dagen achter gesloten deuren onderhandeld in het Zwitserse oord Mont Pèlerin.

"Ondanks hun inspanningen zijn beide partijen er niet in geslaagd het eens te worden over de territoriale aanpassing. Dit zou de weg vrij hebben gemaakt voor de laatste fase van de gesprekken. De twee partijen hebben besloten terug te keren naar Cyprus om na te denken hoe het nu verder moet", aldus de VN in een verklaring.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld na een staatsgreep van voorstanders van aansluiting bij Griekenland en een Turkse militaire interventie.

Hereniging van Cyprus voorlopig mislukt
Hereniging van Cyprus voorlopig mislukt (Foto: ANP)

Mariah Carey wil verder met haar leven

Mariah Carey is er klaar voor om het verleden achter zich te laten. De 46-jarige zangeres wil verder met haar leven, vertelt een insider aan ET.

Mariah verbrak vorige maand haar verloving met zakenman James Packer. "Het voelt voor haar alsof ze de dans is ontsprongen", aldus de ingewijde. Ondanks hun korte verloving, eist Carey een vergoeding van 50 miljoen dollar wegens 'ongemak'.

De zangeres verhuisde namelijk van New York naar Los Angeles voor Packer en ook zegde ze na hun breuk het laatste deel van haar tournee af omdat ze zo van slag was. En nu wil ze daarvoor gecompenseerd worden. "De onderhandelingen gaan niet goed", onthult de bron. "In het beste scenario mag ze de ring houden." Carey kreeg een diamanten ring ter waarde van 8 miljoen dollar toen ze zich in januari verloofde met de steenrijke zakenman.

Ondertussen zou Mariah ook veel steun zoeken bij haar ex Nick Cannon. Maar die kondigde vorige week nog aan een baby te verwachten met zijn ex-vriendin Brittany Bells. "Dit is een gevoelig onderwerp voor Mariah."

Mariah Carey wil verder met haar leven
Mariah Carey wil verder met haar leven (Foto: BuzzE)

Belgen kopen Koninklijke Nederlandse Munt

Het Belgische industriële investeringsbedrijf Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht over van de Staat. De totale opbrengst van de verkoop voor de Staat bedraagt bijna 3,6 miljoen euro.

Bij de KNM werken ongeveer negentig mensen. De activiteiten zullen na de overname op termijn op een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht worden doorgezet. De Munt heeft nog een lening bij de Staat van 1,2 miljoen euro. Als die is afgelost blijft een netto-opbrengst van 2,4 miljoen euro over.

Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer en in april bevestigde het kabinet dat er plannen waren voor de privatisering van de muntenproducent. Daarop werd een zoektocht gestart naar een koper.

KNM
De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten. Nu gaat het vooral om stuivers, verder worden er veel buitenlandse munten geslagen. Een order uit Chili om 850 miljoen peso's te produceren zorgde voor grote problemen en leverde het bedrijf een boete op wegens wanprestatie. Ook slaat de KNM herdenkingsmunten.

De Munt zorgt er ook voor dat beschadigde munten worden ingenomen en vernietigd. Daarnaast speelt de KNM een belangrijke rol in de strijd tegen valsemunterij. Die twee taken worden na de verkoop overgenomen door De Nederlandsche Bank.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) stelt dat met de verkoop aan Heylen de Munt een nieuwe toekomst tegemoet kan gaan. De investeerder heeft de ambitie om de KNM uit te bouwen tot een belangrijke speler in Europa. Heylen is met zijn dochterbedrijf Royal Blanking actief op de markt van circulatiegeld. Volgens het bedrijf vormt de overname een goede aanvulling op de bestaande muntactiviteiten.

Belgen kopen Koninklijke Nederlandse Munt
Belgen kopen Koninklijke Nederlandse Munt (Foto: ANP)

Filmpje laat iPhones crashen

Een filmpje met een lengte van 4 seconden kan er voor zorgen dat je iPhone vastloopt. Alleen een harde reset (door de aan/uit-knop en de thuisknop tegelijkertijd in te drukken) helpt. Waarschijnlijk is het filmpje corrupt en weet iOS daar niet goed mee om te gaan.

Het filmpje dook vorige week op en toen bleek dat het WhatsApp liet crashen en daarmee zelfs de hele telefoon vast liet lopen. Inmiddels staat het ook op YouTube. In browser Safari wordt de telefoon steeds trager, maar blijven de gevolgen verder beperkt.

Vermoedelijk worden de problemen veroorzaakt door een probleem in de manier hoe iOS met het geheugen omspringt. Dat kan door Apple in een update van iOS worden opgelost. Het filmpje veroorzaakt problemen in alle versies van het besturingssysteem.


Filmpje laat iPhone crashen (Video: YouTube)

Filmpje laat iPhones crashen
Filmpje laat iPhones crashen (Foto: BuzzT)

Oud-basketballer Rodman weer in de problemen

Dennis Rodman, NBA legende, Hall of Famer, vijfvoudig NBA kampioen, parttime travestiet, ex van Madonna en Carmen Electra, vriend van Kim Jung Un en allround badboy heeft zich weer eens in de nesten gewerkt. In juli was de 55-jarige Rodman betrokken bij een ongeluk in Orange Country, Californië. Hiervoor zal hij op 20 januari voor de rechter moeten verschijnen.

Uit de aanklacht blijkt het niet om een eenvoudig verkeersongeluk te gaan. Naar verluid belandde Rodman met zijn auto op de verkeerde weghelft, waardoor een tegenligger moest uitwijken en tegen een betonnen muur botste.

The Worm wordt vier zaken ten laste gelegd: op de verkeerde weghelft rijden, wegvluchten na een ongeluk, rijden zonder geldig rijbewijs en liegen tegen de politie. Voor al deze aanklachten staat een maximale straf van twee jaar gevangenis.

Rodmans advocaat wijt de situatie aan onduidelijke bewegwijzering. Ook zou er geen sprake zijn geweest van een ongeluk en zou er mondeling contact zijn geweest tussen Rodman en de tegenligger.

Het is niet de eerste keer dat de vijfvoudig NBA kampioen voor de rechter moet verschijnen. In 2000 was hij al eens opgepakt voor rijden onder invloed en kreeg hij een tijdelijk alcoholverbod opgelegd.

'Greek Freak' sensationeel in NBA

Een vol programma in de NBA vannacht, liefst achttien teams kwamen in actie. De wedstrijd tussen de Los Angeles Clippers en de Toronto Raptors was het topaffiche, al ging dat maar voor één helft op. In het derde kwart name de Clippers een ruime voorsprong op hun tegenstander en daarmee stelden ze hun dertiende zege van het seizoen veilig: 123-115. Blake Griffin en Chris Paul waren beiden goed voor 26 punten. DeMar DeRozan, topscorer in de NBA, kwam namens Toronto tot 25 punten.

De gedoodverfde favoriet voor de titel, Golden State Warriors, maakte korte metten met de Indiana Pacers, die nog steeds Paul George missen met een enkelblessure. De Warriors namen in het eerste kwart een voorsprong van 15 punten en liepen alleen maar verder uit naar een 120-83 zege. De splash brothers Klay Thompson en Stephen Curry kwamen tot 25 en 22 punten.

De beste prestatie van de avond werd geleverd door Milwauke Bucks-speler Giannis Antetokounmpo. De Griekse Nigeriaan speelde drie jaar geleden nog in de Griekse tweede divisie, maar de Bucks zagen zijn potentie en besloten een gokje te wagen op deze speler.
De Greek Freak kwam tot een triple double van 21 punten, 10 rebounds en 10 assists. Ook verdedigend heerste hij tegen de Orlando Magic en hij voegde 5 steals en 3 blocks toe. Het was genoeg voor een 93-89 overwinning.

De 'Greek Freak' speelde een topwedstrijd (Bron: YouTube)

Opmerkelijk succes was er in Philadelphia. De ploeg is al een aantal jaar het lachertje van de NBA, maar ze wonnen nu voor het eerst in twintig maanden twee wedstrijden op rij. Joel Embiid, de uit Kameroen afkomstige rookie, is de grote revelatie voor de 76ers. Embiid miste de afgelopen twee jaar door blessures, maar het wachten wordt dit jaar beloond. Met 22 punten in slechts 23 minuten leidde hij zijn ploeg naar een zege op de Miami Heat (101-94).

Overige uitslagen

Washington Wizards – Phoenix Suns 106-101
Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 90-105
Detroit Pistons – Houston Rockets 96-99
Minnesota Timberwolves – Boston Celtics 93-99
San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 96-91

Winterspiele thema Coen en Sander Fest 2017

Het thema van het Coen en Sander Fest 2017 is Winterspiele. Dit maakten de 538-dj's maandag bekend. Samen met Nicolien Sauerbreij ontstaken Coen Swijnenberg en Sander Lantinga maandag het vuur dat de winnares van olympisch goud bezorgt bij het muzikale winterfestijn in de AFAS Live in Amsterdam.

Coen: "Het thema dit jaar is Winterspiele. Je moet denken aan alle wat met de Olympische Spelen te maken heeft. Het is een uitgelezen mogelijkheid om lekker met al je collega's of vrienden of klasgenoten naar het fest te komen zodat je een heel team kunt uitbeelden." Sander: "Je kunt een heleboel gezelligheid en vrolijkheid verwachten met de beste en slechtste artiesten die het land te bieden heeft. Kortom, een topfeest zonder enige pretenties."

De kaartverkoop voor Das Coen und Sander Fest 2017 begint woensdagmiddag op de website van 538. De line-up wordt nog bekendgemaakt in de Coen & Sander Show. Sander heeft daar al wel ideeën over: "Het is altijd leuk om feestartiest uit de jaren negentig te hebben, iets van weleer. Het is ook leuk om wat gitaren te hebben en een dance-act of dj naast een Nederlandstalige artiest, al dan niet in rapvorm."

Coen: "De dresscode heeft alles te maken met de Olympische Winterspelen. We vinden het leuk als iedereen zijn best doet er als een olympische sporter uit te zien. Ik twijfel nog tussen mijn bobsleepak, ski-muts, ijshockey outfit of curlingkleding."

Winterspiele thema Coen en Sander Fest 2017
Winterspiele thema Coen en Sander Fest 2017 (Foto: BuzzE)

Geen derde Michelinster voor Sergio Herman

Restaurant The Jane in Antwerpen van de Nederlandse topkok Sergio Herman blijft steken op twee Michelinsterren. Dat bleek maandag in Gent bij de presentatie van de Michelingids 2017 voor België en Luxemburg.

Nadat Herman eind 2013 zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis in Zeeland sloot, kreeg zijn nieuwe zaak in België gelijk een ster, die vorig jaar werd gevolgd door een tweede.

België telt komend jaar twee driesterrenrestaurants: Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. De Karmeliet in Brugge, dat zo'n twintig jaar lang met drie sterren is bekroond, sloot onlangs zijn deuren.

Twintig restaurants in België konden afgelopen jaar pronken met twee sterren, maar dat aantal is gelijk gebleven. Het aantal eensterrenrestaurants stond vorig jaar op 117. Hoewel er enkele van de lijst vielen, kwamen er ook elf bij.

Geen derde Michelinster voor Sergio Herman
Geen derde Michelinster voor Sergio Herman (Foto: ANP)

Standbeeld Ibrahimovic na tiende keer 'Speler van het Jaar' op rij

Zlatan Ibrahimovic is maandag voor de elfde keer in totaal en de tiende keer op rij uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Zweden. De superster wordt beloond met een eigen standbeeld in Stockholm.

Namens Manchester United scoorde Ibra zes keer in elf competitieduels, maar hij zal zijn uitverkiezing vooral te danken hebben aan zijn prestaties bij Paris Saint-Germain. Met 38 goals in Ligue 1 leidde hij de Parijse club in 2016 naar de vierde landstitel op rij. De Zweedse bond wil hem nu extra belonen.

Ibrahimovic wordt daarom in brons vereeuwigd bij de Friends Arena in Stockholm, de thuishaven van AIK en de Zweedse nationale ploeg. De 35-jarige spits zette na het laatste EK een punt achter zijn interlandcarrière. Hij was in 116 interlands goed voor liefst 62 doelpunten.

In 2005 werd de oud-speler van Ajax voor het eerst uitgeroepen tot Speler van het Jaar en de laatste negen jaar ging de award dus ook al naar hem. Freddie Ljungberg (Arsenal) wist die reeks in 2006 te doorbreken. "Deze jongen uit Rosengard krijgt zijn eigen standbeeld in de hoofdstad van Zweden. Normaal gesproken krijg je dat alleen als je overlijdt, maar ik voel me nog springlevend. En ik zal blijven leven als ik doodga. Bedankt", reageerde Ibrahimovic.

 

After 20 years of hard work I got a statue in the capital city of Sweden. Who else. Super proud, happy, emotional, wow and thank you Sweden.

Een foto die is geplaatst door IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) op21 Nov 2016 om 1:55 PST

'Webshops blijven slordig met retourzending'

Webwinkels overtreden nog altijd op grote schaal de wet door klanten te laat of onvolledig terug te betalen als zijn een artikel terugsturen. Dat meldt maandag de Consumentenbond, die zelf voor het vierde jaar op rij de proef op de som nam bij meer dan tweehonderd internetwinkels.

De bond bestelde bij elke webwinkel drie artikelen en stuurde die vervolgens binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen terug. Winkeliers zijn dan verplicht het volledige aankoopbedrag plus eventuele bezorgkosten binnen veertien dagen terug te storten.

Ruim een op de drie webwinkels (36 procent) hield bij minstens een van de drie bestellingen de bezorgkosten achter. De helft van die winkels deed dat zelfs bij alle drie de bestellingen. Ook kwamen veel winkels te laat of helemaal niet over de brug, of gaven zij een tegoedbon in plaats van geld terug.

Fout
Alles bij elkaar gaat nog altijd de helft van alle onderzochte webwinkels bij minimaal een van de onderzochte bestellingen de fout in. Consumenten worden daardoor jaarlijks voor zo'n 12 miljoen euro gedupeerd, schat de Consumentenbond.

"Het lijkt bij veel onlineverkopers maar niet door te willen dringen dat terugbetalen van bezorgkosten geen gunst of service is, maar een wettelijke verplichting waar iedere webwinkel aan moet voldoen", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Veel van de overtreders zijn veelplegers, voegde hij eraan toe.

ACM
De manier waarop sommige webwinkels omgaan met retourzendingen, is ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een doorn in het oog. De toezichthouder legde afgelopen jaar al aan verscheidene bedrijven een stevige boete op.

'Webshops blijven slordig met retourzending'
'Webshops blijven slordig met retourzending' (Foto: BuzzT)

Krul na debuut in Nederlands profvoetbal: "Blij dat Ajax voorzichtig was"

Tim Krul maakte bij de beloften maandag eindelijk zijn debuut in het shirt van Ajax. Sterker nog, hij speelde zijn allereerste wedstrijd ooit in het Nederlands profvoetbal - als tiener vertrok hij al naar Newcastle United. De doelman hoopt nu snel een plek in het eerste elftal te krijgen.

"Op je 28ste nog je debuut maken in de Jupiler League, het kan verkeren", reageerde Krul in het Algemeen Dagblad na de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht (2-2). De huurling van Newcastle United stond lang buitenspel vanwege een knieblessure. "Het was een lang en zwaar jaar. Altijd weer in je eentje die gym in. Drie keer per dag."

Krul sprak bij zijn komst in Amsterdam de hoop uit dat hij eind september kon debuteren, maar het duurde langer dan verwacht. "Achteraf ben ik blij dat de medische staf bij Ajax voorzichtig is geweest. Het is toch niet niets om na zo'n zware blessure weer te spelen."

"Het seizoen is nog lang en we spelen nog op drie fronten, dus ik hoop dat mijn kans snel komt", zei de sluitpost over zijn kansen op speeltijd in de hoofdmacht. Concurrent André Onana gaat in januari waarschijnlijk naar de Afrika Cup, dus dan zou Krul kunnen debuteren in Ajax 1.

Krul na debuut in Nederlands profvoetbal: "Blij dat Ajax voorzichtig was" (Pro Shots / Erwin Spek)
Krul na debuut in Nederlands profvoetbal: "Blij dat Ajax voorzichtig was" (Pro Shots / Erwin Spek)

SP en D66 vechten voor extra geld voor kunst

Als het aan de SP en D66 ligt, krijgt de kunstwereld er eenmalig toch nog 14 miljoen euro bij. Dat geld is volgens deze partijen, die maandag met voorstellen hiervoor kwamen, best te vinden.

Een meerderheid kregen de initiatiefnemers er maandag tijdens de behandeling van de cultuurbegroting nog niet voor op de been en ook cultuurminister Jet Bussemaker is er helemaal niet voor te porren, maar met name Jasper van Dijk van de SP houdt toch nog hoop. Er wordt pas op 8 december over de voorstellen gestemd en coalitiepartij PvdA wil nog bezien of er extra geld mogelijk is.

De partij wil dan op zijn minst een andere dekking dan SP en D66, want net als Bussemaker vindt de PvdA het geen goed plan om 10 miljoen bij Economische Zaken weg te halen. SP en D66 zeggen dat dat best kan: in de pot Compensatie Energie-intensieve bedrijven (ETS) zit meer dan er wordt gebruikt. De twee oppositiepartijen willen dan ook nog 4 miljoen bij Bussemakers ministerie zelf ophalen: de uitgaven voor de eigen werkzaamheden zouden met dit bedrag kunnen worden verlaagd.

Bussemaker
Bussemaker stelde dat ze niet voor 10 miljoen een 'greep in de kas' van een collega kan doen en die 4 miljoen kan ze ook niet missen: dat zou te grote gevolgen hebben. Ze zou graag meer geld voor de kunsten willen, maar ze heeft al ieder dubbeltje omgedraaid en eerder dit jaar ook al 10 miljoen structureel bij de cultuurbegroting kunnen doen.

De VVD gaat in elk geval niet mee in de plannen van de oppositiecollega's, maar de liberalen denken wel dat er volgend jaar 8 miljoen over is bij verschillende musea. Dit geld komt dan terug in het zogenoemde bestemmingsfonds. De partij wil dat dit geld dan onder meer naar het Mondriaanfonds gaat voor aankopen. Bussemaker vindt dit geen slecht plan, maar of het geld straks echt over is, moet volgens haar nog wel blijken.

SP en D66 vechten voor extra geld voor kunst
SP en D66 vechten voor extra geld voor kunst (Foto: ANP)

'Kanye West opgenomen in ziekenhuis'

Kanye West is ter observatie opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat meldt NBC News.

De politie zou maandagmiddag een melding binnen hebben gekregen over een medisch noodgeval. Bronnen van de zender vertellen dat het niet ging om een misdrijf, maar dat de rapper voor zijn eigen veiligheid en gezondheid zou zijn meegenomen.

Eerder maandag maakte concertorganisatie Live Nation bekend dat de resterende optredens van zijn Life Of Pablo-tournee werden afgelast wegens oververmoeidheid van Kanye.

Verward

De muzikant maakte bij zijn laatste optreden een verwarde indruk. Hij hield tijdens een optreden in San Francisco een betoog waarin hij onder meer Jay Z en Beyoncé aanviel en de gekozen president Donald Trump steunde. Hij werd daarop uitgejouwd door zijn publiek.

In verschillende media wordt gesuggereerd dat Kanye het moeilijk heeft met het verwerken van de overval op zijn vrouw Kim Kardashian. Zij werd vorige maand in Parijs door gewapende mannen bedreigd, gekneveld en opgesloten.

'Kanye West opgenomen in ziekenhuis'
'Kanye West opgenomen in ziekenhuis' (Foto: BuzzE)

Werkdruk huisarts in avond en weekend te hoog

De werkdruk tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten ervaren drie van de vier huisartsen als een probleem. Dat komt vooral doordat te veel patiënten met een niet-acute zorgvraag naar de huisartsenpost komen. Dat meldt Medisch Contact dinsdag op basis van een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna vierduizend leden.

Bijna 70 procent van de huisartsen geeft in de peiling aan dat het aantal consulten per uur te veel is en dat er te weinig pauzes zijn. Het drukst is het volgens de ondervraagden op zaterdag en zondag overdag.

Driekwart van de huisartsen besteedt (een deel van) de avond-, weekend en nachtdiensten uit aan waarnemers omdat ze vinden dat die ten koste gaan van hun praktijk overdag of omdat ze het onregelmatige werk te zwaar of niet leuk vinden. Van die waarnemende huisartsen is 80 procent tevreden over het aantal diensten.

Werkdruk huisarts in avond en weekend te hoog
Werkdruk huisarts in avond en weekend te hoog (Foto: ANP)

Arrestaties bij actie tegen drugs in Limburg

In Limburg is dinsdagochtend een grote politieactie aan de gang tegen witwassen, drugshandel en belastingfraude. Ruim honderd medewerkers van politie, Justitie en de fiscus doorzoeken panden in Venlo en omgeving. Drie verdachten van 28, 31 en 38 jaar uit die stad zijn opgepakt.

Aan de actie ging langdurig onderzoek vooraf naar een bedrijf in Venlo dat zou dienen als dekmantel voor handel in verdovende middelen. De politie verwacht de komende uren nog bezig te zijn met doorzoekingen en inbeslagnames. In samenwerking met de Duitse politie gebeurt dat ook op een aantal locaties net over de grens bij Venlo.

Arrestaties bij actie tegen drugs in Limburg
Arrestaties bij actie tegen drugs in Limburg (Foto: ANP)

Bescherming Trump kost miljoen dollar per dag

Het beschermen van de volgende president Donald Trump en zijn familie, kost de Amerikaanse stad New York grofweg een miljoen dollar (zo'n 940.000 euro) per dag. Dat schrijft CNN.

Het bedrag zal niet veel afnemen als Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis, omdat Melania Trump en hun tienjarige zoon Barron naar alle waarschijnlijkheid in de Trump Tower in Manhattan blijven wonen, tot het einde van het schooljaar. Donald Trump heeft al aangegeven daarom ook regelmatig in zijn huis in New York te willen zijn.

Het bedrag is zo hoog, omdat de politie opdracht heeft gekregen om alle kinderen van Trump, dus ook zijn volwassen kinderen en hun gezinnen te beschermen. Zij wonen allemaal in New York, volgens woordvoerder John Miller van de NYPD. Hij zei dit maandag (lokale tijd) tegen radiostation WCBS.

Volgens burgemeester Bill de Blasio heeft New York hulp nodig om deze kosten op te hoesten. Obama kostte de belastingbetaler ruwweg 1.4 miljard dollar per jaar. Hoeveel daarvan aan beveiliging op ging is niet bekend.

Bescherming Trump kost miljoen dollar per dag
Bescherming Trump kost miljoen dollar per dag (Foto: ANP)

Trump zegt verkiezingsbeloften waar te maken

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn programma voor de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn in een videoboodschap uit de doeken gedaan. Veel van de beloften die hij tijdens de verkiezingscampagne deed, komen erin terug. Zo is hij van plan om op zijn allereerste dag als president de Verenigde Staten uit TPP te laten stappen, het vrijhandelsverdrag tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Handelsovereenkomsten en de gevolgen ervan voor gewone Amerikanen waren een belangrijk thema tijdens de verkiezingen. Veel kiezers gaven de handelsverdragen de schuld van het verlies aan banen of de krimp van de industrie in de VS. Volgens Trump is ,,de overeenkomst een potentiële ramp voor het land".

De aankomend president zegt dat zijn honderddagenplan heel eenvoudig is: ,,Amerika eerst!" Of het nu gaat om de productie van staal, de bouw van auto's of de zorg, Trump wil dat alles weer door Amerikanen wordt gedaan, wat werkgelegenheid en welvaart voor de Amerikaanse arbeiders tot gevolg moet hebben.

Trump zegt verkiezingsbeloften waar te maken
Trump zegt verkiezingsbeloften waar te maken (Foto: ANP)

Ontslagen bankkracht vindt lastig nieuw werk

Mensen uit de financiële sector die hun baan kwijtgeraakt zijn komen vaak moeilijk weer aan de slag. Volgens uitkeringsinstantie UWV gaan er bij banken en verzekeraars komende jaren waarschijnlijk ook nog veel extra banen verloren, waardoor nieuwe functies niet voor het oprapen liggen.

WW'ers afkomstig uit de financiële dienstverlening zijn over het algemeen relatief oud en hoog opgeleid. Circa vier van de tien komen binnen een jaar weer aan werk, aldus het UWV. Gemiddeld over alle sectoren gebeurt dit bij zes tot zeven op de tien WW'ers.

De baankansen voor financieel specialisten en economen zijn volgens de instantie wel beduidend beter dan die van boekhoudkundig medewerkers, receptionisten en telefonisten. Veel van de werkzoekenden uit de sector gaan uiteindelijk in een andere branche aan het werk. Ook worden ze vaak uitzendkracht, of ze beginnen voor zichzelf als zzp'er.

Ontslagen bankkracht vindt lastig nieuw werk
Ontslagen bankkracht vindt lastig nieuw werk (Foto: ANP)

Tim Allen: Hollywood hypocriet over Trump

Comedian Tim Allen vindt dat Hollywood zich hypocriet heeft gedragen tijdens de verkiezingscampagne.

"Wat ik raar vind, is dat Hollywood niet van Trump hield omdat hij een pestkop zou zijn. Maar als je ook maar een beetje het idee gaf dat je voor Trump was, werd je gepest. Dat wordt iets te hypocriet voor mij", zei de Home Improvement-acteur op de Amerikaanse televisie.

Tim gaf in het gesprek aan zichzelf als anarchist te zien: "Ik wil gewoon niet dat iemand me zegt wat ik moet doen." Hij liet niet los of hij desondanks heeft gestemd. In een gesprek met Hollywood Reporter eerder dit jaar vertelde de comedian dat hij "niet tegen" Trumps kandidatuur was. In het interview maandag zei Tim Trump niet te willen verdedigen, en noemde hij de komende president "iemand die grappiger wil zijn dan hij is".

Tim Allen: Hollywood hypocriet over Trump
Tim Allen: Hollywood hypocriet over Trump (Foto: BuzzE)

Zes kinderen omgekomen bij busongeluk VS

Zeker zes kinderen zijn omgekomen bij een busongeluk in de Amerikaanse plaats Chattanooga, in Tennessee. Er raakten 23 passagiers gewond, van wie er twee of drie zeer ernstig gewond zijn. Voor hun leven wordt nog gevreesd.

Er zaten in totaal 35 kinderen in de schoolbus, allen tussen de vijf en tien jaar oud, toen deze maandag (lokale tijd) verongelukte. Vijf kinderen waren op slag dood, een kind overleed later in het ziekenhuis.

De brandweer van Chattanooga zegt op Twitter dat alle kinderen uit het wrak zijn bevrijd, maar de brandweer geeft daarop ook aan dat er nog geen officiële cijfers zijn over het totaal aantal doden en gewonden.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De chauffeur van de schoolbus is door de politie meegenomen voor verhoor.

Op foto's van de brandweer is te zien dat de schoolbus op z'n kant ligt, om een boom gekruld.

Zes kinderen omgekomen bij busongeluk VS
Zes kinderen omgekomen bij busongeluk VS (Foto: ANP)

Aangehouden man vermissingszaak vrijgelaten

De 34-jarige man die was aangehouden vanwege betrokkenheid bij de vermissing van Sam Bruijs en Femke Lucas uit Bergen op Zoom is vandaag vrijgelaten. De man stond gistermiddag voor de rechter-commisaris.

De Portugese krant Correio da Manhã meldde dat de man die de Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit heeft, de meisjes de dag voor hun ontdekking in Albufeira had ontmoet en meteen daarna de autoriteiten had gewaarschuwd dat het om de vermiste meisjes ging.

De Brabantse politie meldde eerder dat de man was aangehouden omdat hij niets zou hebben gedaan om de meisjes terug te brengen bij hun ouders, terwijl hij had kunnen weten dat ze waren vermist. De tip waar de meisjes waren zou zijn gekomen van de eigenaresse van het hostel waar de meisjes verbleven.

De Nederlandse autoriteiten hebben om de uitlevering van de man gevraagd maar daar kan nu volgens de krant Correio da Manhã formeel geen sprake meer van zijn. Het Nederlandse OM laat aan het Algemeen Dagblad weten niet op de hoogte te zijn van de vrijlating en weet niet of dit bericht klopt. De man blijft voor het OM wel verdachte en ook het uitleveringsbevel blijft van kracht.

Schaker Karjakin neemt leiding in tweekamp om wereldtitel

Na zeven remises heeft Sergey Karjakin in New York de score geopend in de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken in New York. Gezeten achter de zwarte stukken versloeg de Russische uitdager wereldkampioen Magnus Carlsen in een partij waarin beide spelers fouten begingen.

Het was een verdedigende partij en de eerste 35 zetten van beide spelers leken op een nieuwe remise uit te draaien. Er kwam een stelling op het bord waarin Carlsen een pion meer had, maar zwart had de beschikking over een ver opgerukte a-pion. De Noor speelde echter onzeker, mogelijk het gevolg van niet benutte winstkansen in eerdere partijen. Carlsen maakte vervolgens in de 51e beurt een blunder. Karjakin vond de enige juiste zet en kort daarna kon Carlsen opgeven.

Voor de 25-jarige Carlsen was het zijn eerste nederlaag in 28 wedstrijden. De Noor is wereldkampioen sinds hij in 2013 de Indiër Viswanathan Anand versloeg. Karjakin nu leidt met 4,5 tegen 3,5. De wereldtitelstrijd gaat over twaalf partijen en duurt tot en met 30 november. De schaker die als eerste 6,5 punten heeft wint en mag zich wereldkampioen noemen. 

FOK! Wat een weer: droog

Goedemorgen!

Gisteren was het een wisselvallige dag. Het was niet koud maar er viel wel wat regen. Toch lieten de regenmeters geen grote waarden zien. Het was wel warm voor de tijd van het jaar. De gemiddelde temperatuur voor deze tijd is 6,7 graden maar de thermometer bij het KNMI in de Bilt stond in de loop van de dag boven de 13 graden en in Twente werd zelfs ruim 14 graden gemeten.

De afgelopen nacht is het opgeklaard en de temperatuur is gedaald naar zo'n 8 graden met een matige wind die vrij krachtig was aan de kust.

Vandaag krijgen we sluierbewolking waar de zon zeker in het westen goed doorheen komt. In het oosten komt de zon er een stuk minder goed doorheen. Regen hoeven we niet te verwachten en de temperatuur haalt weer dezelfde waarde als gisteren.

De komende dagen blijft het droog maar de temperaturen gaan later in de week wel omlaag naar de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar. Hierbij krijgen we de zon ook minder te zien.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:13
Zon onder: 16:40
Zonkracht: 1 / 1
 

Windkracht 10 op de pier van IJmuiden. (Foto: Martijn (gebruikernaam helaas onbekend))
Windkracht 10 op de pier van IJmuiden. (Foto: Martijn - gebruikersnaam helaas onbekend)           
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906 Naast de bestaande, radiografische noodkreten als het Engelse "CQD" wordt een nieuwe, internationale noodkreet ingevoerd: "S.O.S.".
1955 De eerste Russische waterstofbom wordt tot ontploffing gebracht.
1963/1968 Het Beatles-album With the Beatles komt uit vandaag in 1963 en The White Album vandaag in 1968
1963 De Amerikaanse president John F. Kennedy wordt vermoord, John Connally raakt zwaargewond tijdens de aanslag, Lyndon B. Johnson wordt de nieuwe president.
1995 In Nederland wordt het lichaam van Nicole van den Hurk, die sinds 6 oktober 1995 vermist werd, gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Eisen in megaproces Passage

In het megaproces Passage krijgen de verdachten dinsdag hun strafeis in hoger beroep te horen. Het proces, dat inmiddels jaren loopt, gaat over zeven liquidaties in met name de Amsterdamse onderwereld.

In het hoger beroep staan tien verdachten, opdrachtgevers, tussenpersonen en uitvoerders, terecht wegens hun vermeende betrokkenheid bij de liquidaties tussen 1993 en 2006. De elfde verdachte Ali Akgün werd eind 2014 doodgeschoten in Turkije. Ook op een andere verdachte, Sjaak B., is in januari 2015 in Panama een moordaanslag gepleegd. Hij heeft de aanslag overleefd.

De aanwezigheid van twee kroongetuigen maken dit Passageproces extra bijzonder. Deze twee mannen, Fred R. en Peter la S. zijn zelf verdachte en hebben met het OM een 'deal' gesloten om te verklaren en getuigen. Mede aan de hand van de verklaringen van R. pakte de politie eind 2014 Willem Holleeder op wegens vermeende betrokkenheid bij criminele afrekeningen.

In eerste aanleg waren er straffen tussen levenslang en vrijspraak opgelegd. In alle zaken werd hoger beroep aangetekend.

Het hoger beroep in het omvangrijke moordproces startte in 2013 en heeft tot nu toe zo'n 140 zittingsdagen in beslag genomen. In totaal zijn circa 130 getuigen gehoord. De vonnissen komen volgend jaar.

Eisen in megaproces Passage
Eisen in megaproces Passage (Foto: ANP)

ChristenUnie en Omroep Max gaan samenwerken

De ChristenUnie en Omroep Max-baas Jan Slagter willen dat ouderen weer de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Ook ouderenbond KBO-PCOB doet mee. Onder de naam "zilveren stembusakkoord" doen ze dinsdag in Trouw een oproep om mee te denken over thema's als eenzaamheid en waardering van ouderdom.

Het initiatief volgt na het kabinetsplan om ouderen zelf te laten beslissen wanneer ze willen sterven. "Overheid en samenleving hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om ouderen een betekenisvolle plek te geven in de maatschappij. Samen moeten we ons inzetten om ouderen een volwaardig leven te geven in plaats van een voltooid leven." aldus omroepbaas Jan Slagter.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Achter de term 'voltooid leven' gaat vaak veel leed schuil. Als ouderen het gevoel hebben dat ze niet meer van waarde zijn, is dat niet alleen hún probleem, maar bovenal het probleem van een samenleving die ouderdom te weinig waardeert."

ChristenUnie en Omroep Max gaan samenwerken
ChristenUnie en Omroep Max gaan samenwerken (Foto: ANP)

Opnieuw aardbeving in Nieuw-Zeeland

Opnieuw is Nieuw-Zeeland opgeschrikt door een aardbeving. Ditmaal had de aardbeving een kracht van 6.3. Het epicentrum lag, vlakbij de kust van het noordelijke eiland, 138 kilometer van de plaats Palmerston North. De aardbeving vond plaats op een diepte van 37 kilometer.

De aardbeving vond dinsdag (lokale tijd) plaats, ruim een week nadat een krachtige aardbeving van 7.8 bij de plaats Christchurch aan twee mensen het leven kostte en de twee Nieuw-Zeelandse eilanden twee meter dichter bij elkaar bracht.

Sinds de aardbeving van vorige week zijn er duizenden kleinere naschokken geregistreerd.

Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn en hoe groot de materiële schade is.

Opnieuw aardbeving in Nieuw-Zeeland
Opnieuw aardbeving in Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Excuses Chrissy Teigen voor tonen vagina (NSFW)

Chrissy Teigen heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor een genant foutje op de rode loper van de AMA's zondagavond. Tijdens een fotomoment waaide haar jurk open en was haar kruis te zien.

Het model droeg een jurk met een split tot aan haar middel en had om die reden ook geen ondergoed aan. Ze postte maandag op Instagram excuses met een knipoog. "Verontschuldigingen aan iedereen die mentale of fysieke schade heeft opgelopen door het zien van mijn hooha", schreef ze bij een compilatie van foto's waarop de jurk haar edele delen wél bedekte.

De vrouw van John Legend grapte verder door naast de designers van haar jurk en schoenen, ook haar onthaarspecialist te bedanken.

Chrissy Teigen op Instagram (Foto: Chrissy Teigen)
Chrissy Teigen op Instagram

Lastendruk in Nederland onder gemiddelde EU

De belasting- en premiedruk in Nederland nam in 2015 voor het vierde jaar op rij toe, maar is nog niet zo hoog als midden jaren negentig. Ook liggen de belastingen en premies, afgezet tegen de totale omvang van de Nederlandse economie, lager dan gemiddeld in de Europese Unie.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. De totale belasting- en premieopbrengsten van de overheid liepen vorig jaar op tot 255,8 miljard euro, wat neerkomt op 37,8 procent van het totale bbp. Gemiddeld in de hele EU is dat 39,8 procent.

Van de EU-landen heeft Frankrijk de hoogste lastendruk, gevolgd door Denemarken en België. Franse werkgevers betalen relatief veel sociale premies, terwijl in de Scandinavische landen de inkomstenbelasting vrij hoog is. In België zijn beide bovengemiddeld. En Ierland en Oost-Europa ligt de lastendruk het laagst.

In de periode sinds 1995 nam de lastendruk in ons land aanvankelijk sterk af. Dat was mede te danken aan de herziening van het belastingstelsel van 2001. Het laagste peil werd bereikt in 2009. Sindsdien was in vijf van de zes jaren weer sprake van een stijging.

Die is volgens het CBS voor een kwart toe te schrijven hogere opbrengsten uit de loon- en inkomstenbelasting. Maar ook hogere inkomsten uit de vennootschapsbelasting en de gestegen zorgpremies spelen een rol.

Lastendruk in Nederland onder gemiddelde EU
Lastendruk in Nederland onder gemiddelde EU (Foto: ANP)

Mexicaanse politie doet gruwelijke vondsten

De politie heeft in het zuidwesten van Mexico opnieuw enkele gruwelijke vondsten gedaan. In de buurt van Tixtla werden negen onthoofde mannen aangetroffen. Hun lijken vertoonden bovendien sporen van marteling. In Teloloapan, 180 kilometer verderop, werden nog drie slachtoffers ontdekt.

De autoriteiten lieten maandag weten dat de doden al zijn geïdentificeerd. "We weten dat deze misdaden verband houden met de strijd van criminele bendes om de macht in de regio", zei een woordvoerder. Beide vindplaatsen liggen in de provincie Guerrero, een van de gevaarlijkste in het land. Drugskartels voeren onderling oorlog om de smokkelroutes voor heroïne, cocaïne en crystal meth. Dit jaar zijn er al 1831 moorden gepleegd.

Mexicaanse politie doet gruwelijke vondsten
Mexicaanse politie doet gruwelijke vondsten (Foto: ANP)

Tsunamiwaarschuwing Japan ingetrokken

Een aardbeving met een kracht van 7.3 heeft dinsdagochtend het noorden van Japan getroffen. Dat heeft de nationale meteorologische dienst bekendgemaakt. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven voor het gebied. Het epicentrum lag voor de kust van de prefectuur Fukushima op een diepte van 10 kilometer. Het is nog niet bekend of de beving, die tot in Tokio was te voelen, veel schade heeft aangericht of slachtoffers gemaakt.

Update 2.01 uur:
De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving in het noorden van Japan werd uitgegeven en waardoor veel mensen huis en haard moesten verlaten, is ingetrokken. Dat zegt het tsunamiwaarschuwingscentrum IOC. Er werd gevreesd voor een tsunami van zo'n drie meter hoog, maar die angst bleek ongegrond. Er is wel een kleine tsunami geweest. Golven van maximaal 1,40 meter hoogte klapten op de kust bij Fukushima, meldt de Japanse televisiezender NHK.

Door de aardbeving maandagavond kwam het koelsysteem van de kerncentrale Daini Plant bij Fukushima eerder dinsdagochtend korte tijd stil te liggen. Het koelsysteem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof in de reactor niet oververhit raakt. Daini Plant ligt 12 kilometer van de ruïnes van atoomcentrale Daiichi, die in 2011 na een aardbeving en tsunami totaal verwoest werd.

Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of schade aan een van de vele elektriciteitscentrales langs de Japanse kust. Wel is op veel plaatsen de elektriciteit uitgevallen. 

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan
Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan (Foto: ANP)

GP Maleisië verdwijnt van Formule 1-kalender

De Formule 1 Grand Prix van Maleisië verdwijnt na 2018 van de kalender. Volgens Nazri Abdul Aziz, de Maleisische minister van Cultuur en Toerisme zal het contract met Formula Management van Bernie Ecclestone niet verlengd worden. De reden is dat de kosten niet opwegen tegen de baten.

De minister is duidelijk waarom de race niet meer rendabel is voor zijn land. "Het huidige contract loopt van 2016 tot 2018. Zodra dat afloopt zal er geen Formule 1 meer zijn. De bezoekersaantallen lopen terug en er is minder animo voor. We stoppen er ieder jaar ruim 91 miljoen euro in maar dat krijgen we er niet voor terug. De kosten voor het mogen organiseren van een F1-race zijn vertienvoudigd sinds deze hier voor het eerst werd georganiseerd."

Ook de Grand Prix van Singapore staat op losse schroeven, zo heeft Ecclestone laten weten. "Singapore is opeens meer dan enkel een overstapluchthaven. Nu ze hun doel bereikt hebben willen ze niet langer een Grand Prix organiseren."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.