PvdA & CU: nieuwe ouders moeten worden voorbereid

De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie lanceren vandaag een plan om jonge aanstaande ouders voor te bereiden op de komst van hun eerste kindje. Daarmee wordt niet gedoeld op een cursus luiers verwisselen, maar op voorbereiding op bijvoorbeeld de gevolgen voor de relatie. De leden Loes Ypma (PvdA) en Joël Voordewind (CU) sturen hun plan vandaag naar de Tweede Kamer.

Nieuwe ouders moeten straks een lijst met vragen en een lijst met oefeningen aangeboden krijgen. De antwoorden moeten praktische tips opleveren, zoals stoppen met roken, waarbij verloskundige of consultatiebureau zouden kunnen helpen. Ook voor zwangerschapsgymnastiek is een belangrijke rol weggelegd, omdat dat een goed moment is om stil te staan bij zowel de fysieke als de mentale kant van de komst van een baby.

De 'eerste 1001 dagen' zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind terwijl dit vaak ook relationeel een lastige periode is voor de ouders. Uit onderzoek blijkt dat 83% van de kersverse ouders door een matige tot serieuze crisis gaat na de geboorte van hun eerste kind. Dit plan moet ervoor zorgen dat psychische problemen, verslavingen en armoede sneller aan het licht komen.