Emiel Sandtke maakt film over vluchtelingen

De Nederlandse acteur Emiel Sandtke is in België een jeugdfilm over vluchtelingen aan het maken. Het project heet Vliegende ratten en het is de bedoeling dat de film nog dit jaar zijn wereldpremière beleeft. Daarna volgt naar verwachting een internationale tour langs diverse festivals.

Vliegende ratten is een bitterzoete coming of age-film over twee Belgische jongens van 11 die zien dat een Syrisch gezin wordt opgepakt door de vreemdelingenpolitie. Zij helpen Nadir, de jonge zoon van het gezin, ontkomen. Maar al snel blijkt vluchten minder gemakkelijk dan ze denken.

Sandtke draait Vliegende ratten met twee jonge acteurs; de een komt uit Antwerpen, de ander uit Syrië. De soundtrack van de film wordt verzorgd door St Grandson, het muzikale project van de Belgische singer-songwriter Benjamin Decloedt.

De nu 33-jarige Sandtke, bekend dankzij zijn rollen in GTST en Vuurzee, besloot vier jaar geleden voorlopig te stoppen met acteren en een opleiding tot regisseur in Brussel te gaan volgen. De acteur/regisser probeert een deel van het budget, 8000 euro, via een crowdfunding op de website Cinecrowd in te zamelen.

Emiel Sandtke maakt film over vluchtelingen
Emiel Sandtke maakt film over vluchtelingen (Foto: BuzzE)