4x100 ploegen naar de finale, Douma bijna naar brons

Op het EK atletiek in Amsterdam zijn de avondsessies in volle gang. Verschillende finales worden afgewerkt, waarbij naast de zevenkamp Richard Douma nét tekort kwam voor een medaille. Hij werd vierde en kwam veertien honderdste tekort voor het brons. Ook Susan Kuijken werd vierde op de 5 kilometer, maar  Wel hebben de beide 4x100 ploegen zich gekwalificeerd voor de finales.

De eerste finale was het speerwerpen voor vrouwen. De Wit-Russische Khaladovich was duidelijk de beste en gooide constant de betere worpen. Lange tijd leek de Kroatische Sara Kolak zilver te pakken met een nationaal record, maar uiteindelijk was het Linda Stahl die in de laatste worp het zilver pakte. Favoriete Barbora Spotakova stelde teleur met een vijfde plaats.

Bij het polsstokhoogspringen was er wel Nederlandse inbreng, maar Femke Pluim kwam niet verder dan 4.45, wat geen schande genoemd mag worden. Rianne Gallaart haalde haar aanvangshoogte van 4.35 niet. 4.65 was de hoogte die nodig was voor een medaille. De Zweedse Alexandra Bengtsson haalde dit dan ook precies. Duitse Liza Ryzih kwam nog vijf centimeter hoger, maar Stefanidi, een Griekse, was duidelijk de beste. 4.81 was genoeg voor de titel met een nieuw kampioenschapsrecord.

Hierna was het tijd voor de kwalificaties voor de relayfinales. Bij de heren liet Churandy Martina zien goed in vorm te zijn. 38.78 was de tijd die hij neer wist te zetten samen met Van Luijk, Codrington en Juliet. Ze waren net langzamer dan de Polen, maar met Bockarie kan het wellicht nog harder. Bij de vrouwen liet Dafne Schippers verstek gaan door een lichte blessure, maar 43.34 was genoeg voor de derde tijd in de tweede serie en dus kwalificatie.

Bij het hinkstapspringen Nederlandse inbreng van Fabian Florant, maar hij kon na drie pogingen naar huis met een tiende plaats in de tussenstand. Max Hess sprong vier cm verder dan de Pool Karol Hofmann, Julian Reid werd derde. De laatste veldfinale wisten de lage landen wel een medaille te halen: De Belg Philip Milanov gooide de discus naar 65.71. De Est Gerd Kanter is niet in vorm, maar hij wist de discus toch over de 65 meter te plaatsen en een bronzen medaille te pakken. De Pool Piotr Malakovski pakte gemakkelijk goud.

Aan het einde van de avond waren er vier loopfinales. Bij de 5000 meter voor vrouwen was het Yasemin Can, de door Turkije gekochte Keniaanse, die het goud pakte met grote voorsprong. Meraf Barta, een Zweedse, was de sterkste aan het einde van de race in een groepje van vier en werd zo tweede. Susan Kuijken zat ook in dat groepje, maar moest Barta en de Britse Twell laten gaan. Daardoor moest ze zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Daarna kwam de 110 meter horden. Dimitri Bascou was duidelijk de beste qua techniek en won goud, maar de Hongaar Baji liep ook bloedsnel en kwam op drie honderdsten. Een tweede Fransman, Belocian pakte brons. Een van de mooiste momenten voor de neutrale toeschouwer deze avond was de laatste 100 meter op de 800 meter voor vrouwen. Lamote, Santiusti en Buchel liepen gedrieen af op de finish, maar van achteruit liep Pryshchyepa dwars tussen het drietal door en won het eerste Oekrainse goud. Lamote werd tweede en de Zweedse Lindh kwam buitenom nog tot de derde plaats.

De afsluiter was de 1500 meter. Deze werd prooi voor de broertjes Ingebritsen, de Noren pakten goud en brons. Het was echter ook een beetje de afstand van Douma, die de hele wedstrijd mee liep voor de overwinning, even leek te kunnen versnellen en een top 2 positie te pakken, maar van achteruit kwamen drie mensen met een nog beter eindschot waardoor hij 14 honderdsten tekort kwam. De Spanjaard Bustos werd tweede.

Morgen is de laatste dag van het EK atletiek. Hier is de grootste kans op nog een Nederlandse gouden plak voor Sifan Hassan op de 1500 meter. Verder zal Thijmen Kupers hopen de limiet te behalen om in Rio van start te mogen.