Braun op medaillekoers, Boekelman kwalificeert zich

De avondsessie van het EK atletiek in Amsterdam zijn zojuist afgerond en het was een wisselvallige avondsessie. Jip Vastenburg stelde teleur op de 10 kilometer, maar er waren al mooie finaleplaatsen op de 200 meter. Melissa Boekelman voegde zich daarbiij op het kogelstoten, waar ze 17.50 stoottte. Bovendien blijft Pieter Braun uitzicht houden op een medaille op de tienkamp. 

Het laatste loopnummer van de avond was de 400 meter op de tienkamp. Hier hadden veel mannen moeite met de wind. De Belg Thomas van der Plaetsen was de eerste medaillefavoriet die in actie kwam, maar stelde licht teleur. Datzelfde gold voor Adam Helcelet, ook in die serie. De serie daarna mochten de overige favorieten. Pieter Braun en Mihail Dudas kwamen tot een redelijke tijd, waarmee ze uitzicht houden op een derde en eerste plaats. Oleksiy Kasyanov liep het hardst, maar kan veel harder dan dat hij liep en zal dus toch niet tevreden zijn. Eelco Sintnicolaas herpakte zich ook iets in deze serie.

Het belangrijkste veldonderdeel voor ons Nederlanders was het kogelstoten. Melissa Boekelman werd knap vijfde. Ze wist in twee pogingen de kwalificatie-eis te stoten. Ze kwam op anderhalve meter van de Duitse Christine Schwanitz, favoriete voor de overwinning. Bij het polsstokhoogspringen bleek Menno Vloon net naast de finale te grijpen. 5.35 was voldoende, zolang je geen foutsprongen maakte. Helaas voor hem gebeurde dat wel. Renaud Lavillenie was de enige die de kwalificatie-eis van 5.60 sprong, omdat de rest deze limiet niet nodig had.