Leenstra begint nieuw schaatsavontuur in Italië

Marrit Leenstra gaat naar Italië om haar schaatscarrière daar voort te zetten. De 27-jarige schaatsster zat zonder sponsor na het stoppen van Team Corendon. Leenstra zal in Italië gaan trainen onder bondscoach Maurizio Marchetto. 

"Ik ben nu al een week in Italië. Ik heb de keuze twee weken geleden gemaakt. Ik kon geen sponsor vinden en veel mensen vroegen aan mij wat ik volgend seizoen ga doen. Ik besloot daarom om het naar buiten te brengen", vertelt Leenstra. "Ik ben nu alleen mee met de trainingen. Je moet het zien als een trainingsmaatje. Alles is anders. De trainingen, de omgeving, de taal. En dit is voor mijn gevoel de beste oplossing. Er moest echt wat anders. Ik wil niet op de volgende Spelen als vierde eindigen."

Voor Leenstra zijn daarmee nog niet alle zorgen weggenomen. "Ik ben nog op zoek naar een privésponsor. En als ik in Nederland ben voor wedstrijden zal ik ook nog een ploeg moeten vinden waar ik kan trainen. Dat kan een professioneel team zijn, maar ook een gewest. Daar ben ik nog niet over uit."

Italië komt niet helemaal zomaar uit de lucht vallen. Leenstra is namelijk getrouwd met de Italiaan Matteo Anesi, een voormalig schaatser. Op dit moment is hij de assistent van bondscoach Marchetto. "Ik ga hier wel wonen, maar ik zal nog regelmatig in Nederland zijn. Mijn Italiaans is ook wel goed. Ik kan alles redelijk volgen. Soms spreek ik nog wat woorden verkeerd uit of kan ik het niet goed verstaan omdat het te snel gaat. Maar dat komt vanzelf."

Een behoorlijke verandering voor Leenstra, maar toch denkt ze dat dit de manier is om de strijd aan te gaan met landgenote Ireen Wüst en de Amerikaanse dames Heather Richardson en Brittany Bowe. "Ik heb hier een goed gevoel over. Ik denk dat dit nodig is. Het is in principe voor de komende twee jaar. Nee, het is geen tijdelijke oplossing."

Marrit Leenstra
Marrit Leenstra (Foto: Erik Pasman)