FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 mei 2016

IS valt supporterscafé Real Madrid aan

Daesh, of Islamitische Staat zo je wil, heeft in Samarra (Irak) een terroristische aanslag gepleegd op een supporterscafé van Real Madrid. Bij de aanslag kwamen 16 mensen om het leven en raakten 20 mensen (zwaar-)gewond. Het dodental kan dus nog oplopen. De daders vielen het café binnen en schoten met AK-47’s volgens getuigen.

Ziad Subhan, woordvoerder van het getroffen café, verklaarde tegenover voetbalmagazine AS: "Ze houden niet van voetbal. Ze geloven dat het iets is tegen moslims, maar ze plegen zelf gruweldaden. We zijn allemaal geraakt door wat er gebeurd is. Het is een verschrikkelijke tragedie." Ook Javier Tebas, president van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga,  sprak zijn afschuw uit op twitter.

In februari 2015 opende de IS voor het eerst de aanval op Samarra, dat circa 125 kilometer ten noorden van Bagdad ligt. Auto’s werden opgeblazen, en vanuit het westen werd de stad bestookt met mortiergranaten, raketten en door scherpschutters onder vuur genomen. 

Playboy gaat techvideo's maken

Liefhebbers van technologie kunnen binnenkort terecht bij Playboy. Het mannenblad heeft namelijk aangekondigd techvideo's te gaan maken. 'Tech 360' wordt gemaakt door techblogger Jon Rettinger en model en professioneel gamer Amy Willerton en wordt in virtual reality opgenomen.

Naast de techvideo's gaat Playboy nog een hele reeks andere programma's maken. Dat gaat vooral om documentaires en praatprogramma's, maar ook staan er een aantal komedies op de planning.

De videotak is een nieuwe stap in een koerswijziging van Playboy. Vorig jaar stopte het blad met naaktfoto's van vrouwen.

Playboy gaat techvideo's maken
Playboy gaat techvideo's maken (Foto: BuzzT)

Definitieve boete voor wasserijkartel

Een drietal wasserijen die textiel verzorgen voor zorginstellingen moeten van de rechter alsnog de eerder opgelegde boete betalen vanwege het overtreden van de Mededingingswet. In totaal moeten de drie wasserijen 12,5 miljoen euro betalen.

De drie zouden verboden afspraken hebben gemaakt over hun werkgebieden. Zo was het voor de ondernemingen niet toegestaan in elkaars 'rayon' actief te zijn. Al in 2011 kondigde toezichthouder ACM de strafmaatregel aan. Later werden de boetes iets naar beneden bijgesteld. Het beroep dat de drie tegen een eerder beslissing hadden aangespannen, haalde niets uit.

Het beroep van een vierde wasserij werd wel gegrond verklaard, waarmee de boete van de kleinste partij kwam te vervallen. Het hoogste boetebedrag is bijna 9,4 miljoen euro. De laagste boete is vastgesteld op bijna 1,5 miljoen euro.

Definitieve boete voor wasserijkartel
Definitieve boete voor wasserijkartel (Foto: ANP)

Uitslag Almere City FC - Willem II

De laatste wedstrijd van de competitie van vanavond was het treffen tussen Almere City FC en Willem II. De thuisploeg uit Almere is op de achtste plaats geëindigd in de Jupiler League en Willem II staat op de zestiende stek in de Eredivisie. Al vroeg in de wedstrijd leek Almere te scoren, maar het doelpunt van Ahannach werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Even later was het aan de andere kant wel raak: Falkenburg scoorde de 0-1 na vijftien minuten. De regie lag vervolgens in de handen van Willem II. Na de rust was Almere de betere van de twee, ze kregen meer kansen maar wisten niet te scoren. Vlak voor tijd moest Wuytens van Willem II het veld verlaten na zijn tweede gele kaart. Almere profiteerde niet van de drie minuten man-meer-situatie.

Almere City FC

0 - 1

Willem II

     15' Falkenburg
 
 Gele kaart: Receveur (Almere City FC), Ondaan, Falkenburg (Willem II)
 Rode kaart: Wuytens (90/2xg) (Willem II)
 
Stadion: Yanmar Stadion, Almere
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Etemadi
Ramsteijn
Nieuwpoort
Van Buuren
Quasten
Kip
Salasiwa (Receveur/80)
Rosario
Oost
Ahannach
Boldewijn
  Lamprou
Joppen
Peters
Wuytens
Achenteh
Kali
Falkenburg (Haemhouts/88)
Ojo
Hupperts (Ondaan/69)
Andrade (v.d. Velden/77)
Andersen

Uitslagen Eredivisie nacompetitie 13/05/2016

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de strijd om promotie naar de Eredivisie. Alle vier ploegen hebben dit seizoen in de Jupiler League gespeeld. FC Eindhoven (vierde) nam het op tegen NAC Breda (derde) en Go Ahead Eagles (vijfde) speelde tegen VVV Venlo (tweede).

In Eindhoven werd in de eerste helft niet gescoord. Twintig minuten voor tijd kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Gervane Kasteneer. Deze 1-0 bleek ook de eindstand te zijn. Ook in Deventer viel het doelpunt in de tweede helft. Vier minuten voor tijd kreeg VVV-speler Moreno Rutten een rode kaart na een handsbal in het strafschopgebied. De toegekende strafschop aan Go Ahead werd benut door Leon de Kogel: 1-0.

Gervae Kastaneer viert zijn doelpunt tegen NAC (Pro Shots/Marcel Bonte)
Gervae Kastaneer viert zijn doelpunt tegen NAC (Pro Shots/Marcel Bonte)

FC Eindhoven

1 - 0

NAC Breda

 71' Kasteneer    
 
 Gele kaart: Vandeputte, v.d. Hurk, Caenepeel, De Wilde (FC Eindhoven), Duarte (NAC Breda)
 
Stadion: Jan Louwersstadion, Eindhoven
Toeschouwers: 4.711
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Swinkels
Horsten
De Wilde
v.d. Buijs
Massop
Swinnen
Vandeputte (Vink/72)
Deschilder
Kastaneer
v.d. Hurk (Rossen/88)
Caenepeel (Koc/90+3)
  Ten Rouwelaar
Lazic
Dingsdag
v.d. Weg
Gorter
Suk
Duarte
Matic (Naah/76)
Verbeek
Ars
Ünal (Brands/85)

Leon de Kogel bepaalt vanaf de stip de eindstand in Deventer (Pro Shots/Erik Pasman)
Leon de Kogel bepaalt vanaf de stip de eindstand in Deventer (Pro Shots/Erik Pasman)

Go Ahead Eagles

1 - 0

VVV Venlo

 87' De Kogel (pen)    
 
 Gele kaart: Ten Den, De Kogel (Go Ahead Eagles), Post, Fleuren, Resida (VVV Venlo)
 Rode kaart: Rutten (86) (VVV Venlo)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.320
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Lambooij
Vriends
Schenk
v.d. Meer
Maatsen (v. Overbeek/53)
Nieveld
Duits (Daemen/90+1)
Wolters
De Kogel
Ten Den (Teijsse/83)
  Deckers
Rutten
Promes
Buwalda
Fleuren
Post
v. Crooij
Nijholt
Opoku
Seuntjens
Hunte (Resida/81)(Haagen/90)

Keurige negende plaats voor Van Duijn op EK

Tijdens de EK schoonspringen in Londen heeft Celine van Duijnen de negende plek weten te bemachtigen in de finale van de 10-meter platform. Met een puntentotaal van 292.25 haalde de 23-jarige geboren Amersfoortse haar hoogste score ooit. Met achtereenvolgens een score van 65.80, 58.80, 58.50, 52.80 en 56.55 was zij zeer constant aan het springen. 

De Europese titel ging voor de vijfde keer naar de Oekraïense Iuliia Prokopchuk. Al in 2006 werd zij voor het eerst Europees kampioen op dit onderdeel. In de jaren 2012, 2013 en 2015 volgde opnieuw succes. Met een puntentotaal van 385.90 wist Prokupchuk dit keer de titel te bemachtigen, voor de Britse Tonia Couch (352.70), die hiermee voor het eerste een individuele medaille pakt op dit onderdeel op de EK. Het brons ging naar haar landgenote Georgia Ward (325.05).

Celine van Duijn in actie. (Foto: Getty Images)

Beschuldigd olympisch kampioen Rusland: "Ben 300 miljoen procent kalm"

Langlaufer Alexander Legkov zegt zich weinig zorgen te maken over de door in de New York Times gepubliceerde beschuldigingen omtrent doping op de Olympische Spelen van 2014. Tijdens die Spelen zouden vele tientallen Russen aan een mix van steroïden gezeten hebben, waaronder Legkov, winnaar van het goud op de 50 kilometer vrije stijl. 

De Amerikaanse krant baseert zich op gesprekken met Grigory Rodchenkov, voormalig baas van het dopinglaboratorium in Moskou en naar eigen zeggen spil in het staatsdopingprogramma. "Ik kan voor mijzelf zeggen dat ik 300 miljoen procent kalm ben", aldus Legkov. "Bel mijn coaches Reto en Isabelle maar op en vraag hoe we dat jaar getraind hebben, dan zie je dat er niks aan de hand is."

Over Rodchenkov heeft hij weinig goeds te zeggen: "Lekker makkelijk..hij hangt lekker rond in Miami en verzint zomaar van alles, want van zo'n afstand is het makkelijk om allerlei dingen te roepen. Ik heb geen idee hoe we het moeten doen, maar wat mij betreft moeten we hem aanklagen. Ik zal het bespreken met de nationale bond hier, maar ik weet in elk geval dat mijn geweten schoon is."

Samen met landgenoten Maxim Vyleghzanin en Ilya Chernousov verpulverde Legkov de concurrentie in de slotfase van de 50 kilometer vrije stijl op de Spelen in Sochi (Bron: YouTube)

Uitslag MVV - De Graafschap

In de tweede ronde van de nacompetitie nam MVV, geëindigd op de tiende plaats in de Jupiler League, het op tegen De Graafschap, dat in de Eredivisie op de zeventiende plaats eindigde. In de eerste helft gebeurde er weinig. De ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar konden geen kansen creëren. In de tweede helft was dit lange tijd hetzelfde, tot tien minuten voor tijd. Bryan Smeets, die zondag zijn ploeg naast Ajax schoot en de Amsterdammers zo van het kampioenschap hield, scoorde door middel van een kopbal de 0-1. Smeets is geboren in Maastricht en speelde van 2009 tot 2015 bij MVV. 

Bryan Smeets opnieuw goud waard voor De Graafschap (Pro Shots/Paul Rohling)
Bryan Smeets opnieuw goud waard voor De Graafschap (Pro Shots/Paul Rohling)

MVV

0 - 1

De Graafschap

     81' Smeets
 
 Gele kaart: Knops (MVV), v.d. Pavert (De Graafschap)
 
Stadion: De Geusselt, Maastricht
Toeschouwers: 7.733
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Coppens
Pereira
Werker
Knops
Moustafa
Ippel
Nys
Peeters
Loshaj (Guvenc/83)
Verheydt
Croux
  Jurjus
Cicek
Pröpper
v.d. Pavert
Will
Diemers
Tarfi
Smeets
Driver (Peters/25)
El Jebli (Vida/69)
Vermeij (Kasabele/46)

Derde Girorit op rij voor Lotto-Soudal

De zevende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door André Greipel. De Duitse sprintbom zorgde daarmee voor alweer de derde ritzege op rij voor zijn Belgische ploeg Lotto-Soudal. Zelf won hij de vijfde etappe, waarna Tim Wellens de zesde rit op zijn naam schreef.

De etappe van Sulmona naar Foligno ging over ruim 210 kilometer. Al vroeg werd er flink aangevallen, want na twintig kilometer vielen de eerste bergpunten te verdienen. Damiano Cunego had zijn zinnen daarop gezet en viel aan, maar hij kon de drie koplopers van dat moment niet bijhouden. Hij verloor vervolgens het sprintje van Wellens om het laatste punt ook nog. 

Iedereen kwam weer bij elkaar, waarna Stefan Küng van BMC voor de tweede keer aanviel. De Zwitser kreeg vijf man mee, waarna het groepje een minuut of drie bij elkaar kon fietsen. Zo'n 45 kilometer voor de finish waren opnieuw wat bergpuntjes te verdienen en weer deed Cunego een poging. Hij werd op gang getrokken door ploeggenoot Oscar Berlato, maar in een pijnlijk vertoon van vergane glorie kon de voormalig winnaar van de Giro zijn ploeggenoot niet eens meer volgen. 

Küng ging ondertussen voor eigen kans, maar werd zeven kilometer voor de finish gegrepen door het peloton. Daarin leek Marcel Kittel de grote favoriet voor de eindsprint, maar de Duitser kreeg materiaalpech en was direct kansloos. In de laatste honderden meters zat de Australiër Caleb Ewan van Orica-GreenEdge in een zetel, maar hij wist het te verprutsen en zag Greipel langszij komen. Ook Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo haalden Ewan nog in.

Tom Dumoulin eindigde in het peloton en zag zijn roze trui geen moment in gevaar komen. 

Weinig klachten na examens vwo, havo en vmbo

Op de tweede dag van de eindexamens in het voorgezet onderwijs zijn vrijdag maar weinig bezwaren binnengekomen op de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS.

Voor havisten was het aardrijkskunde in de ochtend en in de middag Nederlands. Het aantal klachten over aardrijkskunde bleef beperkt tot een paar honderd, tegen vorig jaar ruim 1900. Een leerling klaagde dat in zijn atlas 'allemaal dode spinnen' zaten. Over het havo-examen Nederlands kwamen nauwelijks klachten binnen. Dat was donderdag wel anders, toen de vwo'ers het vak voorgeschoteld kregen: rond de 20.000 klachten, bijna een record.

Het liep vrijdag na afloop van de vwo-examens kunst en scheikunde bepaald niet storm bij het LAKS. "Een meisje was in tranen over een fragment in het kunstexamen over geweld, wat haar diep raakte", vertelde een woordvoerder.

Tegen de vmbo-examens Transport en logistiek, voertuigentechniek en Frans kwamen vrijdag ook nauwelijks bezwaren binnen.

Weinig klachten na examens vwo, havo en vmbo
Weinig klachten na examens vwo, havo en vmbo (Foto: ANP)

Mensen met longziekte vaker psychische klacht

Mensen met de chronische longziekte COPD voelen zich bovengemiddeld vaak psychisch ongezond, en ook hebben ze vaker dan gemiddeld één of meer andere chronische aandoeningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vrijdag.

Het onderzoek van het CBS was in 2014 en 2015. Een op de twintig mensen gaf toen aan in het voorafgaande jaar COPD, bronchitis of longemfyseem te hebben gehad. COPD komt het meeste voor bij vijftigplussers, en bij vrouwen net wat vaker dan mannen (5 om 4 procent).

Acht op de tien mensen met COPD gaven aan nog een of meer andere chronische aandoeningen te hebben. Bij mensen zonder die longziekte is dat vijf op de tien. En wie COPD heeft, ervaart dus ook vaker psychische klachten. Twee op de tien mensen met die chronische ziekte voelden zich psychisch ongezond. Zes op de tien mensen met COPD noemden hun gezondheid minder dan goed, tegenover bijna twee op de tien mensen zonder deze aandoening.

Mensen met longziekte vaker psychische klacht
Mensen met longziekte vaker psychische klacht (Foto: ANP)

Surinamers massaal in protest

Tussen de vijf- en tienduizend mensen hebben vrijdag in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo gedemonstreerd. Zij wilden de regering van president Desi Bouterse duidelijk maken dat ze de economische en financiële crisis in het land zat zijn.

Da actievoerders verzamelden zich in het centrum van de stad, waarna ze naar het kantoor van president Bouterse liepen om een petitie aan te bieden. Bouterse zelf was niet aanwezig, zijn directeur nam de honneurs waar.

De actie was georganiseerd door een deel van de vakbeweging en het bedrijfsleven en de politieke partijen uit de oppositie. Niet alle bonden en organisaties in het bedrijfsleven doen echter mee. Sommige vinden het beter om via de dialoog met de regering uit de problemen te komen.

Vreedzaam
De organisatoren van de demonstratie hadden de deelnemers opgeroepen rustig te blijven en vreedzaam te demonstreren. Ze toonden zich na afloop tevreden over de opkomst en het rustige verloop.

Suriname kampt al ruim een half jaar met een economische en financiële crisis. Als gevolg van lage prijzen voor olie en goud en een ruimhartig uitgavenbeleid van de overheid is de schatkist zo goed als leeg. Dit heeft geleid tot een inflatie van meer dan 200 procent. Omdat de salarissen niet verhoogd zijn, komen vele Surinamers in de financiële problemen.

IMF
Concreet willen de actievoerders dat de verhoging van de energietarieven van de baan gaat en dat de regering afziet van een overeenkomt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vrezen dat de eisen van het IMF zullen leiden tot meer armoede in het land.

Surinamers massaal in protest
Surinamers massaal in protest (Foto: ANP)

Vraagtekens bij natuurkennis Britt Dekker

Britt Dekker gooide woensdagavond hoge ogen bij de Nationale Natuur Quiz. De blondine, die bekendstaat om haar niet altijd even slimme uitspraken, kwam als beste BN'er uit de bus en liet een aantal biologen achter zich. Aan Britts natuurkennis wordt nu getwijfeld. Ze zou antwoorden ingefluisterd hebben gekregen van haar vriend.

"Ik heb absoluut niet vals gespeeld", reageerde Britt vrijdag in RTL Boulevard. "Dat verhaal doet mij echt pijn, ik heb er bijna om gehuild." Britt is al geruime tijd samen met Max Apotowski van productiebedrijf TinCan, dat nauw betrokken was bij de Nationale Natuur Quiz.

Volgens Britt kan Max haar helemaal geen antwoorden hebben gegeven. "Hij is zeg maar uitgeleend aan de NTR voor een ander programma." Volgens Albert Verlinde stond Max woensdag echter wel degelijk in de studio waar de natuurquiz live werd uitgezonden.

Britt houdt vol dat ze op eigen kracht bijna de finale van de eerste Nationale Natuur Quiz haalde. "Over politiek moet je me niets vragen en ik ga ook niet rekenen bij een IQ-test, maar natuur en dieren, daar weet ik alles van."

Vraagtekens bij natuurkennis Britt Dekker
Vraagtekens bij natuurkennis Britt Dekker (Foto: BuzzE)

Dijkhoff: gemeenten snel opvang regelen

De opvang en huisvesting van asielzoekers blijft een groot probleem. Gemeenten en provincies moeten sneller leveren, schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Kamer.

Vorig najaar sloot het kabinet een akkoord met gemeenten en provincies over het creëren van duizenden nieuwe opvangplekken. Het gaat dan zowel om de eerste opvang van nieuwe asielzoekers als onderdak voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders).

Van de afspraak is tot dusverre weinig terecht gekomen, aldus Dijkhoff. Hij heeft samen met Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de gemeenten een brief gestuurd waarin hij aandringt op het nakomen van de afspraken. "De situatie is urgent, anders ontstaat er weer een tekort aan opvangplekken. Het gaat er nu om op tijd van goede bedoelingen en plannen naar opgemaakte bedden te gaan", aldus Dijkhoff.

Statushouders
In asielzoekerscentra zitten nog meer dan 16.000 statushouders die huisvesting moeten krijgen in gemeenten. Zij houden in de azc's bedden bezet van nieuwe asielzoekers.

Eind vorige maand verklaarde voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat veel van de beloofde huisvesting 'in de pijplijn' zit. Hij zei dat er nog eens goed zou worden gekeken of alle regels werken.

Akkoord
Van Zanen deed zijn uitspraken nadat hij een akkoord met het kabinet had gesloten om asielzoekers die hier mogen blijven beter en sneller te laten integreren. Hiervoor krijgen de gemeenten 500 miljoen euro extra, zo werd toen afgesproken.

Dijkhoff: gemeenten snel opvang regelen
Dijkhoff: gemeenten snel opvang regelen (Foto: ANP)

Douwe repeteert weer foutloos

Douwe Bob en zijn band stonden vrijdagmiddag op het podium in de Globe Arena in Stockholm voor de eerste repetitie van de finaleshow van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse inzending zette weer een foutloze uitvoering van Slow Down neer.

Aan de act is sinds de succesvolle kwalificatie van dinsdag niet meer gesleuteld. Tijdens de tien seconden stilte in het optreden stond Douwe vrijdag, bij gebrek aan publiek om de stilte in te vullen, met zijn armen wijd uitgespreid naar het plafond te staren.

Sinds vrijdag is de band van Douwe weer compleet. Toetsenist Matthijs van Duijvenbode, die na de voorronde naar huis vloog om bij de geboorte van zijn eerste kind te zijn, voegde zich vrijdagmiddag weer bij zijn vrienden in Stockholm en zat tijdens de repetitie als kersverse vader op het podium achter de piano.

Line-up
De 26 acts die zaterdag om de winst strijden, stonden vrijdagmiddag voor het eerst in de definitieve line-up op het podium. Nederland treedt als derde aan, na Tsjechië en gevolgd door Azerbeidzjan.

Voorafgaand aan de optredens werd de spectaculaire opening van de show geoefend, waarin alle deelnemers worden geïntroduceerd. Op de dreunende beats van een muziekcompilatie van Zweedse top-dj's lopen de artiesten over het tot catwalk omgetoverde podium het publiek tegemoet. Douwe Bob gaat in zijn paarse pak als derde de runway over op de muziek van Swedish House Mafia.

Justin Timberlake, die zaterdagavond de pauze-act verzorgt, deed niet mee aan de doorloop. Hij is wel al in Stockholm gesignaleerd en repeteert vrijdagavond laat in besloten setting zijn optreden in de Globe Arena.

Douwe repeteert weer foutloos
Douwe repeteert weer foutloos (Foto: BuzzE)

Koenders hekelt 'discriminerende' wetten VS

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zich in de Verenigde Staten kritisch uitgelaten over wetgeving waarmee de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT's) zou worden geschonden. "Deze wetgeving druist in tegen datgene waar wij voor staan", zei de bewindsman in Washington.

Koenders doelde op wetten die de afgelopen tijd zijn aangenomen in verschillende staten. "Zo mogen transgenders in North Carolina niet naar het toilet van hun geslacht gaan en mogen bedrijven in Mississippi hun diensten en producten weigeren aan LGBT's", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland hoopt volgens Koenders dat de wetgeving snel wordt heroverwogen. "Nederland zal zich altijd uitspreken tegen dergelijke discriminatie die wordt verboden door internationale verdragen waar de VS zich bij heeft aangesloten", stelde de minister tijdens de bijeenkomst over de rechten van LGBT's in de Nederlandse ambassade.

De Nederlandse bezwaren zouden ook zijn doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. "De kritiek op de wetten in de staten is ook aan de Amerikaanse autoriteiten overgebracht op het federale niveau", aldus de woordvoerder van Koenders.

De gewraakte wetgeving is ook binnen de VS omstreden. Zo noemde de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch de wet in North Carolina een voorbeeld van door "de staat gesponsorde discriminatie". Ze dreigde met maatregelen als de wet niet wordt ingetrokken.

Koenders hekelt 'discriminerende' wetten VS
Koenders hekelt 'discriminerende' wetten VS (Foto: ANP)

Bonden dreigen cao-overleg KLM te negeren

De vakbonden dreigen het cao-overleg met KLM volgende week te laten schieten als de luchtvaartmaatschappij niet met een beter voorstel komt. Dat laat FNV vrijdag weten namens de vijf vakbonden die betrokken zijn bij de cao voor grondpersoneel van KLM.

De bonden zijn boos omdat het nieuwe cao-voorstel van KLM een verschraling van de arbeidsvoorwaarden inhoudt, terwijl de luchtvaartmaatschappij juist meer winst maakt. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt tot de aanpassingen van de cao, omdat het "goedkoper, eenvoudiger en sneller" wil worden.

KLM en de bonden zouden woensdag en donderdag om tafel gaan, maar dat zien de bonden onder deze omstandigheden niet zitten. FNV organiseert donderdag een protestbijeenkomst bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen.

Bonden dreigen cao-overleg KLM te negeren
Bonden dreigen cao-overleg KLM te negeren (Foto: ANP)

Drake blijft op nummer 1 met One Dance

Drake blijft met One Dance de meeste singles verkopen. Hij behoudt de nummer 1-positie in de Single Top 100.

One Dance is het eerste nummer dat de 29-jarige Canadese rapper uitbracht van zijn nieuwe album Views From the 6. Opmerkelijk genoeg is het de eerste single van Drake die de nummer 1-positie bereikte in zijn thuisland.

Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam blijft de tweede plaats in de ranglijst bezetten. De Australische zangeres Sia klimt opnieuw een plaats omhoog en belandt in de top 3 met haar hit Cheap Thrills.

Single Top 10 week 20
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
3 (4) Sia - Cheap Thrills
4. (3) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
5. (5) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
6. (25) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
7. (6) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
8. (7) Fais feat. Afrojack - Hey
9. (11) Tinie Tempah feat. Zara Larsson - Girls Like
10. (10) Willy William - Ego

Drake blijft op nummer 1 met One Dance
Drake blijft op nummer 1 met One Dance (Foto: BuzzE)

Politie krijgt nog 188 miljoen extra dit jaar

De Nationale Politie krijgt er dit jaar nog 188 miljoen euro bij. Dat staat in de Voorjaarsnota die uiterlijk op 1 juni naar buiten komt. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen vrijdag berichtgeving van Nieuwsuur hierover. Het politieapparaat kampt met een groot financieel probleem.

Volgens Nieuwsuur is van het bedrag 86 miljoen echt nieuw geld. De andere 102 miljoen zou al eerder zijn toegezegd in verband met de extra kosten die de politie maakt in het kader van de vluchtelingencrisis, terrorismebestrijding en hogere cao-kosten. De politie kampt volgens het programma dit jaar met een tekort van zo'n 170 miljoen.

De Nationale Politie heeft te maken met structurele onderfinanciering, zei Erik Akerboom eind maart toen hij aantrad als nieuwe korpschef van de Nationale Politie. Eerder onderzoek wees uit dat de reorganisatie van de politie nog eens 250 tot 300 miljoen extra gaat kosten.

Politie krijgt nog 188 miljoen extra dit jaar
Politie krijgt nog 188 miljoen extra dit jaar (Foto: ANP)

Lang niet meer zo druk op de weg geweest

Het is vrijdagmiddag erg druk op de weg. Volgens de VID stond er rond 17.00 uur ruim 380 kilometer file. Het vorige record uit 2010 (354 kilometer file) is daarmee ruimschoots verbroken, stelt de VerkeersInformatieDienst. Gemiddeld telt een vrijdagse pinksterspits rond de 290 kilometer file.

De drukte spreidt zich vrijdagmiddag vooral uit over het midden en het zuiden van het land. De wegen rond Utrecht en Amsterdam zijn overvol, maar ook in Brabant en op de A12 (Arnhem) en A73 (Nijmegen) is het erg druk. Veel Duitse vakantiegangers zijn onderweg naar ons land.

Lang niet meer zo druk op de weg geweest
Lang niet meer zo druk op de weg geweest (Foto: ANP)

Amsterdamse brandweer test robot

De Amsterdamse brandweer test de komende twee jaar een robot bij het bestrijden van brand en andere incidenten. Het is naar eigen zeggen het eerste korps in ons land dat experimenteert met zogeheten robotica. De robot is op afstand bestuurbaar en kan worden voorzien van een water- of schuimkanon, ventilatoren, camera's, meetapparatuur en een brancard.

De proefperiode moet uitwijzen of de robot effectief is. Hij kan vooral dienst doen in de vele tunnels, industrie en haven in de hoofdstad, denkt de brandweer. Het korps hoopt dat het apparaat ertoe kan bijdragen dat het werk van de brandweer veiliger wordt.

Amsterdamse brandweer test robot
Amsterdamse brandweer test robot (Foto: BuzzT)

Autoverkopen terug op niveau voor crisis

De verkopen van nieuwe personenauto's in de Europese Unie zijn in april uitgekomen op het hoogste niveau in zeven jaar. Met de in totaal 1.273.733 registraties van nieuwe personenauto's zijn de autoverkopen terug op het niveau van vlak voor de crisis. Dat maakte autoverkoopbrancheorganisatie ACEA vrijdag bekend.

De verkopen stegen afgelopen maand 9,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee werden er voor de 32e maand op rij meer auto's verkocht. Van de grote automarkten presteerde Spanje met een stijging van ruim 21 procent het best. In Nederland was de toename bijna 3 procent.

Het best verkochte automerk in de EU was Volkswagen, met ruim 152.000 wagens. Daarna kwamen Renault, Opel en Peugeot. Het marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern, dat verder de merken Skoda, Audi, Seat en Porsche heeft, daalde naar 25,2 van 26,1 een jaar eerder. Ook Renault, Peugeot, Citroën en Opel verloren terrein. Onder meer Fiat, BMW, Mercedes en Toyota deden het beter.

Autoverkopen terug op niveau voor crisis
Autoverkopen terug op niveau voor crisis (Foto: ANP)

Vrouw in Duitsland besmet met zikavirus

Voor het eerst is iemand in Duitsland besmet met het zikavirus door seks. Duitse media meldden vrijdag op gezag van het medische Robert Koch-Instituut dat het om een stel gaat waarvan de man onlangs in Puerto Rico was. Het mogelijk erg gevaarlijke virus wordt in de eerste plaats verspreid door een gelekoortsmug. Patiënten zijn meestal in landen waar dat insect voorkomt geweest en hebben daar het virus opgelopen.

In Nederland is voor zover bekend nog geen besmetting met het virus geweest. Eind februari was er in Frankrijk al een besmetting als gevolg van seksueel contact. Aangenomen wordt dat dat de eerste besmetting van deze aard met het zikavirus in Europa was.

Vrouw in Duitsland besmet met zikavirus
Vrouw in Duitsland besmet met zikavirus (Foto: ANP)

Nieuw album Douwe Bob binnen op vierde plek

Fool Bar, het nieuwe album van Douwe Bob, komt binnen op de vierde plek in de Album Top 100. Het album Lemonade van Beyoncé is weer terug op de eerste plaats. Van Lemonade werden tweemaal zoveel exemplaren verkocht dan van Fool Bar, waarop het songfestivalnummer Slow Down prijkt.

De plaat Hard Work Pays Off 2 van de Rotterdamse rapformatie Broederliefde is teruggezakt naar de tweede positie.

Radiohead komt nieuw binnen op de derde plaats met het album A Moon Shaped Pool. De Britse band had al vijf jaar geen nieuw album afgeleverd. Op het nieuwe album staat onder meer de track Daydreaming. A Moon Shaped Pool verscheen afgelopen zondag digitaal, op 17 juni volgt het fysieke exemplaar.

Radiohead kondigde in maart al aan weer op tournee te gaan. Die wordt op 20 en 21 mei afgetrapt met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Vervolgens treedt Radiohead op in onder meer Parijs, Londen, New York, Los Angeles en Tokio.

Album Top 10 week 20
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Beyoncé - Lemonade
2. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
3. (-) Radiohead - A Moon Shaped Pool
4. (-) Douwe Bob, Fool Bar
5 (-) Gregory Porter - Take Me To The Alley
6. (6) Justin Bieber - Purpose
7. (3) Drake - Views
8. (7) Lil' Kleine - WOP!
9. (4) Marianne Weber & John de Bever - Dat is de liefde
10. (8) Adele - 25

Nieuw album Douwe Bob binnen op vierde plek
Nieuw album Douwe Bob binnen op vierde plek (Foto: BuzzE)

Opel op matje geroepen in Duitsland

Opel moet voor een Duitse onderzoekscommissie verschijnen, nadat opnieuw berichten over verdachte uitstootgegevens van dieselwagens van de autobouwer naar buiten zijn gekomen. Dat heeft de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt vrijdag laten weten.

Uit metingen van milieulobbyclub DUH blijkt dat Opel mogelijk heeft gesjoemeld met emissiewaarden van zowel Zafira's als Astra's. DUH onderzocht meerdere modellen en trok vervolgens aan de bel omdat 'alarmerende' emissiewaarden werden geconstateerd.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat Opel door DUH wordt beschuldigd. Eerder betrof de kritiek echter alleen Zafira's. De autofabrikant benadrukte vrijdag opnieuw niets te met de hele sjoemelsoftware-affaire te maken te hebben.

Ook vertegenwoordigers van Fiat hebben volgens Dobrindt een uitnodiging gekregen voor de zitting. Het is nog onduidelijk om welke reden de Duitse toezichthouders met het Italiaanse merk willen praten. Fiat heeft nog niet gereageerd.

Opel op matje geroepen in Duitsland
Opel op matje geroepen in Duitsland (Foto: ANP)

Asscher: uitlevering Umar ondenkbaar

Vicepremier Lodewijk Asscher kan zich 'niet voorstellen' dat Ebru Umar wordt uitgeleverd aan Turkije als dat land overgaat tot vervolging van de columniste. Dat zei hij vrijdag op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Het Openbaar Ministerie in Turkije onderzoekt sinds eind april of Umar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft beledigd. Zij mocht daarom het land ruim twee weken niet verlaten. Dinsdag oordeelde een Turkse rechter dat het uitreisverbod ongegrond was. Zij keerde daarna direct naar Nederland terug.

Er is op allerlei niveaus druk politiek en diplomatiek contact met de Turken geweest om de terugkeer van Umar te bewerkstelligen. Zowel premier Mark Rutte als minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zocht regelmatig telefonisch contact met de columniste, die een scherpe pen voert.

Beledigingen
Het baart Asscher wel zorgen dat door de affaire-Umar en de eerdere oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van Erdogan te melden 'veel Nederlanders zich nu geïntimideerd voelen of minder vrij voelen om kritiek te uiten' op de het Turkse staatshoofd. Het consulaat meldde later dat het om een 'misverstand' ging.

Umar kreeg veel kritiek van Turkse Nederlanders. Op sociale media waren er bedreigingen aan haar adres. Ook werd er ingebroken in haar huis, terwijl ze Turkije niet mocht verlaten. "Wat je nu ziet is dat de polarisatie in Turkije en de spanningen ons hier in de weg gaan zitten. Dat wil ik niet", zei Asscher.

Asscher: uitlevering Umar onvoorstelbaar
Asscher: uitlevering Umar onvoorstelbaar (Foto: ANP)

Nog twee jongeren gepakt voor DDoS-aanvallen

De politie heeft nog twee jonge cybercriminelen aangehouden voor het dreigen met het platleggen van de site van de Belastingdienst een paar weken geleden. Het gaat om een 19-jarige inwoner uit Ursem en een 15-jarige inwoner uit Cuijk. Eerder was al een 17-jarige verdachte uit Alkmaar opgepakt.

Deze jongeren zouden, behalve bij de bedreiging met een DDoS-aanval op de Belastingdienst, ook betrokken zijn geweest bij geslaagde DDoS-aanvallen op twee andere landelijke websites eind maart.

Bij een DDoS-aanval worden servers zodanig bestookt dat ze overbelast raken en onbruikbaar worden. Volgens de politie is het relatief makkelijk om goedkope software te downloaden en in te zetten voor cyberdelicten.

Nog twee jongeren gepakt voor DDoS-aanvallen
Nog twee jongeren gepakt voor DDoS-aanvallen (Foto: BuzzT)

Geheime dienst onderzoekt ex-butler Trump

De Amerikaanse geheime dienst onderwerpt de voormalige butler van presidentskandidaat Donald Trump aan een onderzoek. De inmiddels 84-jarige Anthony Senecal zou via Facebook allerlei racistische stukjes over president Barack Obama en andere Democratische kopstukken hebben verspreid.

Senecal zou onder meer hebben geschreven dat Obama een Keniaanse bedrieger is en al lang als vijandelijke agent had moeten worden neergeschoten. "Deze smeerlap moet wegens verraad worden opgehangen", luidde een andere bijdrage. Het verkiezingsteam van Republikein Donald Trump distantieert zich van de 'verschrikkelijke uitspraken'.

Geheime dienst onderzoekt ex-butler Trump
Geheime dienst onderzoekt ex-butler Trump (Foto: ANP)

Vettel ontkracht geruchten over teambaas Arrivabene

Sebastian Vettel gaat allerminst zachtaardig om met de geruchten dat Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene door tegenvallende prestaties zal worden vervangen. Ferrari kent ondanks een sterke auto een moeizaam seizoen. Ferrari behaalde weliswaar tot nu toe elke race het podium, maar kende dit seizoen drie uitvalbeurten en kijkt tegen een enorme achterstand richting Mercedes aan.

De tegenvallende resultaten waren reden tot speculatie in de Italiaanse media. James Allison - nu technisch directeur - werd genoemd als mogelijk vervanger. Toen Vettel werd gevraagd of de positie van Arrivabene echt aan een zijden draadje hangt, antwoordde de Duitser: "Hij is de baas. Hij doet het enorm goed, hij leidt het team."

"Ik weet dat er de laatste tijd enige geruchten en wat onzin rondgaat, maar we zijn enorm blij dat hij bij ons zit en niet bij een ander team. Hij is open en bereikbaar voor iedereen en spendeert veel tijd met het team. Niet alleen hier, maar ook in Maranello."

Zeiler Postma pakt brons op WK

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft op het WK Finn in Italië brons gewonnen. De Europees kampioen begon de medalrace als derde in het klassement en wist deze derde plek vast te houden. Het WK Finn was zijn laatste tussenstop voor de Olympische Spelen in Rio, waarvoor hij zich reeds geplaatst had.

Het WK werd ernstig gehinderd door het gebrek aan wind. Voor de medalrace konden de zeilers slechts zeven keer uitvaren. In deze zeven races bleef Postma zo goed als foutloos, alleen in de vierde race verliep het niet geheel volgens plan en eindigde de Nederlander slechts als 47e. Omdat de zeilers hun slechtste resultaat mogen schrappen, bleef Postma in de running voor het brons. "Wow, zo spannend. Ik moest iedereen in de gaten houden. Het was heel lastig", zei Postma na de race.

De Brit Giles Scott was voor deze race al zeker van het goud, de Deen Jonas Høgh-Christensen pakte het zilver.

Russische ambassade twittert screenshot Command & Conquer

De Russische ambassade in Londen heeft bij een bericht over extremisten in Aleppo een plaatje getwittert van het computerspel Command & Conquer: Generals. Op het screenshot zijn drie 'bomb trucks' te zien die in het spel gebruikt kunnen worden om vijanden op te blazen door op ze in te rijden.

Aleppo, de grootste stad van Syrië, ligt sinds juli 2012 hevig onder vuur als gevolg van de Syrische burgeroorlog. Sindsdien zijn er meer dan 26.000 doden gevallen in de stad en omgeving. Het bericht van de Russische ambassade beweert dat er in de buurt van Aleppo nu vrachtwagens zijn gesignaleerd vol chemische munitie, geheel met bijpassend computerspelplaatje.

Command & Conquer: Generals is een real-time strategy (RTS) game van ontwikkelaar EA uit 2003. In het spel kan de speler kiezen uit drie partijen: China, de Verenigde Staten en de Global Liberation Army (GLA). Laatstgenoemde factie is een technologisch achtergestelde partij uit het Midden-Oosten die bij de oorlogsvoering vooral gebruikmaakt van guerrillatactieken zoals zelfmoordaanslagen, hinderlagen, voertuigkapingen, mijnen en tunnels. Daarnaast staat de fictieve krijgsmacht bekend om het gebruik van chemische wapens.

Kort na het plaatsen van de Tweet werd de afbeelding vergezeld met de text "for illustration purposes only". Wanneer je op Google 'bomb truck' intypt is het gebruikte plaatje dan ook het eerste resultaat dat je tegenkomt. De toegevoegde disclaimer van de Russische ambassade weerhield twitteraars er echter niet van om hun verbazing te uiten in de vorm van komische tegenreacties. Hieronder een greep uit het assortiment. Voor meer lolligheden kun je de bron van dit bericht checken.

Politie Rotterdam doet Running Man Challenge

Vrees niet, u bent niet de enige. Ik wist tot ik net een tip kreeg over deze video niet wat de Running Man Challenge was, maar het blijkt dus weer een nieuwe internethype te zijn. Na de Gangnam Style en de Harlem Shake doe je nu dus een dansje op het jaren '90-nummer My Boo van de Ghost Town DJ's. De hype is er al een tijdje, maar het wordt pas echt leuk als politiekorpsen het gaan doen. De Nieuw-Zeelandse politie startte dit geintje, en daagde andere politiekorpsen uit hetzelfde te doen. Een paar agenten van het basisteam Rotterdam-Centrum gingen de uitdaging aan. Alsof ze niets beters te doen hadden, ga boeven vangen ofzo. Oké nee sorry, even niet zo zuur doen: het is best tof, het blijven natuurlijk ook mensen.

Rosberg snelste in tweede vrije training, Verstappen achtste

Nico Rosberg heeft tijdens de tweede vrije training op het Circuit Barcelona-Catalunya de snelste tijd neergezet. De leider in de strijd om de wereldtitel liet een tijd van 1:23,922 noteren. Daarmee was hij ook de enige coureur die onder de 1:24 dook. Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton completeerden de top drie.

Max Verstappen liet tijdens de tweede vrije training de achtste tijd noteren, waar hij in de ochtendsessie nog als zesde eindigde. Het verschil met ploeggenoot Daniel Ricciardo was vanmiddag 0,181 seconden.

Bij Renault blijft men toch last houden van kinderziekten. Zo moest Kevin Magnussen vanochtend een aantal keer naar binnen en reserverijder Esteban Ocon kon niet eens een tijd neerzetten. Jolyon Palmer zorgde in de tweede sessie echter voor een rode vlag, omdat hij een klapband kreeg. Hierdoor verloor hij veel trainingstijd, maar werd uiteindelijk toch nog zeventiende.

De laatste vrije training op het Circuit Barcelona-Catalunya wordt morgenochtend om 11.00 uur verreden.

Uitslag tweede vrije training:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:23.922   35
2 K. Räikkönen Ferrari 1:24.176 +0:00.254 31
3 L. Hamilton Mercedes 1:24.641 +0:00.719 27
4 S. Vettel Ferrari 1:25.017 +0:01.095 35
5 C. Sainz Toro Rosso 1:25.131 +0:01.209 39
6 D. Ricciardo Red Bull 1:25.194 +0:01.272 37
7 F. Alonso McLaren 1:25.342 +0:01.420 31
8 M. Verstappen Red Bull 1:25.375 +0:01.453 31
9 S. Perez Force India 1:25.437 +0:01.515 32
10 N. Hülkenberg Force India 1:25.453 +0:01.531 35
11 V. Bottas Williams 1:25.708 +0:01.786 30
12 J. Button McLaren 1:25.893 +0:01.971 20
13 R. Grosjean Haas F1 1:25.899 +0:01.977 33
14 K. Magnussen Renault 1:26.244 +0:02.322 40
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.375 +0:02.453 44
16 F. Massa Williams 1:26.491 +0:02.569 36
17 J. Palmer Renault 1:26.770 +0:02.848 16
18 P. Wehrlein Manor 1:26.960 +0:03.038 40
19 R. Haryanto Manor 1:27.252 +0:03.330 39
20 F. Nasr Sauber 1:27.812 +0:03.890 40
21 E. Gutierrez Haas F1 1:28.205 +0:04.283 9
22 M. Ericsson Sauber 1:28.501 +0:04.579 42

Een PC voor ¤70, Wintel XC-W8 Pro

Een complete Windows computer voor €70? Dat was een paar jaar geleden nog ver weg. Sinds die tijd is er het een en ander veranderd, Intel bracht de goedkope nieuwe generatie Atom processors uit en Microsoft verlaagde de prijs van de Windows 8/10 licentie. Daarna zagen we een enorme stroom van tablets en mini-PCs met Windows en een Atom processor op gang komen.

De Windows licentie voor tablets is gratis maar voor kleine computers moet wel een licentie betaald worden. Toch weerhield dit de fabrikanten er niet van om een heel aantal van deze Mini-PCs uit te brengen. De mini-PCs waren ondanks het ontbreken van een scherm en batterij duurder dan hun tablet tegenhangers, dit vonden we dan ook jammer. Maar door de aansluitmogelijkheden bieden de Mini-PCs toch een voordeel boven de tablets. 

Sinds de eerste generatie lijken de prijzen te dalen. Vandaag kijken we naar de Wintel XC-W8 Pro, een mini computer met een Atom X5-Z8300 processor van de Chery Trail generatie. Deze mini computer is voor een bedrag van ongeveer €70 te verkrijgen. 

Geekbuying heeft deze Wintel W8 pro beschikbaar gesteld, waarvoor dank. 

Wintel mini PC

Van Duijn haalt EK-finale op 10-meter platform

Schoonspringster Celine van Duijn heeft op het EK schoonspringen in Londen de finale van de 10-meter platform bereikt. De 23-jarige geboren Amersfoortse bereikte die plaats met een puntentotaal van 274.25. Met een mindere vierde sprong is er vanavond, om 20:30u Nederlandse tijd, nog ruimte voor verbetering. Vorig jaar behaalde ze op de wereldkampioenschappen in Kazan nog een score van 287.30. 

Als eerste plaatste de Britse Tonia Couch zich. Met een totaalscore van 345.20 houdt zij nipt de Oekraïense Iuliia Prokopchuck (344.35) achter zich. Als derde gaat de jonge 17-jarige Duitse Christina Wassen door naar de finale, haar puntentotaal was 302.30. 

Celine van Duijn in actie op de EK schoonspringen in Londen (Foto: Getty Images)

Geen genade voor valsspelers in Overwatch

In games met multiplayer zijn er bijna altijd mensen die valsspelen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een aimbot die helpt met het richten. Daarom is Blizzard voor de release van Overwatch op zijn strepen gaan staan en heeft de ontwikkelaar duidelijk gemaakt wat spelers kunnen verwachten als ze betrapt worden op valsspelen.

Wanneer je gebruik maakt van bots, hacks, software van derden of andere manieren om een oneerlijk voordeel te verkrijgen in Overwatch, dan kan je direct een permaban verwachten. Geen proefperiodes, geen maximaal aantal keren dat je over de schreef mag gaan, wanneer je betrapt wordt op cheaten in Overwatch is het over en uit, aldus community manager Lylirra. Wanneer je iemand verdenkt van valsspelen, dan kan je mailen naar hacks@blizzard.com of gebruik maken van de in-game reportknop.

Blizzard zegt te kijken naar video-bewijs in de vorm van highlights, play of the game en killcams, maar deze zijn niet heillig. Deze hebben het nadeel dat ze niet zo vloeiend zijn als de daadwerkelijke gameplay, waardoor het gedrag van een speler een stuk realistischer kan lijken. Ook waarschuwt de ontwikkelaar dat deze beelden gevoelig kunnen voor zijn bugs, met als voorbeeld een bug met de tank Zayra tijdens de gesloten beta van de game. Als laatste benadrukt Blizzard dat sommige spelers gewoon jaren aan ervaring hebben in shooters en soms simpelweg beter zijn dan anderen. 

 Overwatch komt op 24 mei uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Tracer
Geen genade voor valsspelers in Overwatch

Daling werkgelegenheid baart FNV zorgen

De lichte daling van de werkgelegenheid baart vakbond FNV zorgen. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts vrijdag in een reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Juist nu de economie aantrekt zouden werkgevers hun mensen in tijdelijke dienstverbanden meer en meer echte banen moeten aanbieden. In plaats daarvan daalt het aantal werknemers en stijgt het aandeel van zelfstandigen", zo merkte hij op.

Heerts wees ook op de "dramatisch langdurige" werkloosheid van ouderen. Het kabinet moet investeren in gerichte maatregelen en meer geld uittrekken voor begeleiding, zo riep hij op. "Ouderen worden ontslagen volgens het afspiegelingsbeginsel. Waarom zouden zij op die basis ook niet worden aangenomen?"

Daling werkgelegenheid baart FNV zorgen
Daling werkgelegenheid baart FNV zorgen (Foto: ANP)

Uitstoot CO2 is gedaald

De uitstoot van CO2 lag in het afgelopen kwartaal 1,3 procent lager dan over dezelfde meetperiode een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.

Vooral elektriciteitsbedrijven droegen bij aan die daling. Zij gebruikten volgens het statistiekbureau door de bank genomen minder steenkool voor het opwekken van energie.

Ook werd er minder gas verstookt, omdat het eerste kwartaal van dit jaar iets warmer was dan een jaar geleden. Gecorrigeerd voor het weereffect was de daling van de CO2-uitstoot 0,8 procent.

Uitstoot CO2 is gedaald
Uitstoot CO2 is gedaald (Foto: ANP)

Alberta komt geëvacueerde inwoners te hulp

De Canadese provincie Alberta komt met maatregelen om te voorkomen dat burgers in financiële problemen raken door de enorme natuurbrand die de provincie teisterde. Zo wordt de rente die kredietbedrijven mogen rekenen op leningen aan banden gelegd.

Door de brand moesten tienduizenden mensen hun huizen verlaten. "Ik denk dat mensen in een moeilijke economische situatie, die niet werken omdat ze zijn geëvacueerd, financieel kwetsbaarder zijn", waarschuwde minister Stephanie McLean (Diensten) van de provincie donderdag.

De provinciale overheid vreest dat mensen noodgedwongen in zee gaan met kredietverleners die hoge rentes rekenen. Daarom wil de provincie laten vastleggen dat de bedrijven uiterlijk nog 15 dollar (ruim 10 euro) in rekening mogen brengen per uitgeleende 100 euro. Die wetgeving is al langer in de maak, maar door de brand zou de urgentie zijn toegenomen.

De autoriteiten hebben ook toegezegd geëvacueerde inwoners te voorzien van betaalkaarten, zodat ze kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Die maatregel kost naar verwachting zo'n 100 miljoen dollar.

Alberta komt geëvacueerde inwoners te hulp
Alberta komt geëvacueerde inwoners te hulp (Foto: ANP)

'Britse economie zal afglijden bij Brexit'

De Britse economie wacht een periode van verhoogde onzekerheid, mocht het land besluiten uit de Europese Unie te stappen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkt een 'Brexit' onrust op de financiële markten in de hand en zet het de Britse productie onder druk.

Het IMF schetst een situatie waarin de Britse economie vervalt in een door zichzelf veroorzaakte 'cyclus van zwakkere economisch groei'. Een plotselinge stop in investeringen in belangrijke sectoren van de economie zoals commercieel vastgoed en financiën, kan daarbij het tekort op de lopende rekening van Groot-Brittannië verergeren.

Donderdag waarschuwde de Britse centrale bank al dat de onzekerheid rond het referendum over een Brexit bedrijven terughoudend maakt met hun investeringen, wat ook weer doorweegt op de economische groei. De Bank of England gaf daarbij geen gedetailleerde prognoses af over de impact van een Brexit. Wel werd voor een recessie gewaarschuwd.

In een toelichting gaf IMF-topvrouw Christine Lagarde aan dat een Brexit de Britse economie zeer zou schaden. "De gevolgen zullen erg, zo niet heel erg zijn. Daarbij zie ik geen enkel positief effect." Ook denkt ze dat de renteniveau's in rap tempo omhoog zullen gaan.

Het IMF komt in juni met prognoses naar buiten over de impact van een Brexit. Het referendum waarbij de Britten stemmen over hun toekomst in de EU is op 23 juni.

IMF: Britse economie zal afglijden bij Brexit
'Britse economie zal afglijden bij Brexit' (Foto: ANP)

3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven

Een Europees team onderzoekers dat onder leiding van de TU Eindhoven de draadloze technologie voor 5G moet ontwikkelen, heeft een beurs van 3 miljoen euro toegekend gekregen. Met deze volgende generatie mobiel internet moet honderd keer sneller internet mogelijk zijn dan met het huidige 4G-netwerk.

Het 4G-netwerk voor mobiel internet zal naar verwachting binnen enkele jaren tegen zijn grenzen aanlopen, aldus de TU Eindhoven. Met het toekomstige 5G-netwerk moeten snelheden mogelijk zijn tot 10 Gbit/s. Daarbij zal de capaciteit, de hoeveelheid data die het netwerk aan kan, duizend keer groter zijn.

De beurs is een Marie Curie-beurs uit het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. Ook bedrijven Ericsson, NXP en Orban Microwave Products en de Zweedse Chalmers University en Belgische KU Leuven maken deel uit van het Europese onderzoeksproject SILIKA. Met het geld worden twaalf promovendi aangesteld.

De onderzoekers gaan zich vooral richten op een nieuw type radio-antennes, die signalen kunnen verwerken van 30 GHz, benodigd om de hoge datasnelheden te kunnen halen. De huidige 4G-antennes werken in het regime onder 3 GHz. De onderzoekers willen een basisstation ontwikkelen waarbij honderd tot duizend antennes samenwerken en een grote variatie signalen mogelijk is.

3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven
3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven (Foto: BuzzT)

Nederlandse economie blijft gestaag groeien

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is daarmee voor het achtste kwartaal op rij dat de economie groeit.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vrijdag bekendmaakte, werd de groei breed gedragen. Zowel consumptie, investeringen en export leverden een positieve bijdrage.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent, vooral gestuwd door meer investeringen en hogere export. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van 0,7 procentpunt.

Volgens CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen lijkt de rust na enkele turbulente jaren enigszins weergekeerd. ,,Het negatieve effect van de gaswinning zegt niets over de kracht van de economie" zo zei hij. ,,Dat is een kwestie van een kraantje open- en dichtdraaien."

Consumenten gaven in de eerste maanden van het jaar weer meer geld uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Ook werd vaker de portemonnee getrokken voor elektrische apparaten, voedingsmiddelen en de inrichting van de woning. Bedrijven gaven juist meer uit aan vrachtwagens, oplegger's en andere vervoersmiddelen. Ook de investeringen in computers en software vielen hoger uit dan een jaar eerder. Dit is volgens het CBS in lijn met het stijgende ondernemersvertrouwen.

Ook buitenlanders in Nederland gaven meer geld uit dan een jaar eerder. Volgens het CBS komt dit mogelijk doordat Pasen dit jaar in maart viel.

Nederlandse economie blijft gestaag groeien
Nederlandse economie blijft gestaag groeien (Foto: ANP)

Turkse leger doodt 140 PKK-leden

Het Turkse leger heeft tussen 29 april en 10 mei 140 'extremisten' van de Koerdische PKK-partij gedood. Dat gebeurde met luchtaanvallen, zo deelde de Turkse televisiezender NTV vrijdag mee. De zender noemde het leger als bron voor de feiten.

Turkije voert regelmatig luchtaanvallen uit op PKK-doelen in het bergachtige noorden van Irak sinds het staakt-het-vuren tussen beide partijen in juli vorig jaar definitief werd geschonden.

Turkse leger doodt 140 PKK-leden
Turkse leger doodt 140 PKK-leden (Foto: ANP)

Douwe Bob op elfde plek bij bookmakers

De bookmakers voorspellen vrijdag dat Nederland als elfde eindigt op de 61e editie van het Eurovisiesongfestival, een gedeelde plek op dit moment met België. Eerder stond Nederland op de achtste plek.

Rusland is nog altijd favoriet voor de overwinning, gevolgd door Australië (2) en Oekraïne (3). Australië deed als niet-Europees land vorig jaar voor het eerst mee, omdat het evenement daar erg populair is. Mocht het land winnen, dan is het songfestival volgend jaar overigens niet in Australië. Waar dan wel, is nog niet bekend.

Douwe Bob veroverde dinsdag met het nummer Slow Down een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival. De zanger trok tijdens de eerste halve finale de aandacht met zijn act door tijdens het nummer tien seconden stilte te laten vallen.

Douwe Bob op elfde plek bij bookmakers
Douwe Bob op elfde plek bij bookmakers (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem: zoveel mogelijk terugverdienen

Het is waarschijnlijk een kwestie van weken dat ASR naar de beurs gaat, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdagmorgen op het Binnenhof. Op de dag van de notering zal pas blijken wat de prijs van het aandeel wordt, maar Dijsselbloem hoopt in elk geval 'zoveel mogelijk terug te verdienen' van wat de nationalisatie van de verzekeraar heeft gekost. "Dat was heel duur voor de belastingbetaler."

Maar het effect is 'pas duidelijk als het laatste aandeel is verkocht'. De totale operatie kan wel tot drie jaar duren, schat de minister, de stap van vrijdag is pas het eerste deel.

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR.

Dijsselbloem: zoveel mogelijk terugverdienen
Dijsselbloem: zoveel mogelijk terugverdienen (Foto: ANP)

Honda roept meer auto's terug om airbags

Honda Motor gaat nog eens 21 miljoen auto's terugroepen naar de garage om de airbags te vervangen. Dat maakte de op twee na grootste autofabrikant van Japan vrijdag bekend bij de publicatie van jaarcijfers.

De airbags zijn gemaakt door het Japanse bedrijf Takata. Vanwege een defect kunnen de airbags ontploffen waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Daardoor zijn zeker al tien mensen om het leven gekomen. Honda haalde eerder al miljoenen auto's terug om airbags te vervangen. Ook andere bedrijven zoals Toyota, Nissan, Volkswagen en Daimler hebben auto's teruggehaald vanwege problemen met de airbags van Takata.

Honda kon nog niet aangeven of ook in Nederland auto's terug naar de garage moeten. In verband met de kosten voor de terugroepacties zag Honda de winst in het eind maart afgelopen gebroken boekjaar met een derde dalen tot 344,5 miljard yen (ruim 2,8 miljard euro).

Honda roept meer auto's terug om airbags
Honda roept meer auto's terug om airbags (Foto: ANP)

Ozzy: Sharon is alles voor me

Ozzy Osbourne zegt dat zijn vrouw Sharon 'alles' is voor hem. "Ze is geweldig", zei de rocker verder tegen ET.

Donderdag stonden Ozzy en Sharon samen op het podium om aan te kondigen dat Ozzy's jaarlijkse muziekfestival Ozzfest gaat fuseren met Knotfest dit jaar. "Mijn vrouw heeft het geregeld", zei Ozzy, gevraagd naar de fusie. Sharon is nog steeds de manager van Ozzy's band Black Sabbath.

De reünie van het stel, dat niet meer samenwoont sinds bleek dat Ozzy een affaire met zijn kapster had, was volgens een ooggetuige 'ongemakkelijk'. Ozzy probeerde Sharon van achteren te omhelzen, maar daar leek zij weinig zin in te hebben.

Dinsdag vertelde Sharon in The Talk dat ze geen idee heeft wat ze gaat doen met haar leven, nu zij en haar man na bijna 34 jaar huwelijk uit elkaar zijn.

Ozzy: Sharon is alles voor me
Ozzy: Sharon is alles voor me (Foto: BuzzE)

Bejaarde roeit van New York naar Londen

De 70-jarige Stein Hoff stapt zondag in New York in zijn roeiboot en hoopt er na ongeveer drie maanden in Londen weer uit te stappen. De 'bejaarde' Noor heeft er dan, afhankelijk van de stroming, een reis van tussen de 4500 en 5400 kilometer op zitten.

Hoff treedt in de voetsporen van de Amerikanen van Noorse afkomst George Harbo en Gabriel Samuelsen, die de tocht in hun boot Fox al in 1896 maakten. Zij waren de eersten die dat kunststukje volbrachten. Sindsdien is de tocht herhaald door slechts een handjevol mensen en die waren allen een stuk jonger dan de Noor.

Stein Hoffs boot meet iets meer dan 7 meter en heet toepasselijk Fox II. Aan boord is er navigatieapparatuur, een radio en drink- en kookgerei. Als er iets fout gaat, kan de gepensioneerde arts Hoff naar zijn satelliettelefoon grijpen.

Bejaarde roeit van New York naar Londen
Bejaarde roeit van New York naar Londen (Foto: BuzzO)

Oranje speelt weer in de Kuip en Philips Stadion

De komende WK-kwalificatiecyclus zal het Nederlands Elftal weer zijn wedstrijden spelen in de Rotterdamse Kuip. Dat meldt RTV Rijnmond vrijdag op hun website. Op 7 oktober zal de wedstrijd tegen Wit-Rusland worden gespeeld en op 9 juni 2017 staat Luxemburg op het wedstrijdschema. De ploeg van bondscoach Danny Blind zit tijdens de kwalificaties voor de wereldkampioenschappen in Rusland in groep bij Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland. 

De afgelopen jaren heeft het Nederlands Elftal de kwalificatiewedstrijden in de Amsterdam ArenA afgewerkt. KNVB-directeur Bert van Oostveen gaf toen als reden op dat de Kuip niet meer geschikt zou zijn voor het spelen van interlands en dat Rotterdam pas weer in aanmerking zou komen als er een nieuw stadion gebouwd gaat worden. In de ArenA wordt er meer geld verdiend aan de interlands en ook is de hospitality-ruimte beter. Ook om logistieke redenen koos men voor Amsterdam. 

De spelers van Oranje gaven vaak wel aan te willen spelen in de Kuip. Vanwege de grasmat en de sfeer is de Kuip populair bij de spelers. In de afgelopen EK-kwalificatiereeks werd al meerdere malen hardop afgevraagd of de Kuip weer in beeld kon komen wat betreft het spelen van interlands. In het verleden is er wel veel in de Kuip gespeeld. De teller staat momenteel op 118 interlands. De laatste keer dateert van 14 mei 2014, toen er een oefenwedstrijd werd gespeeld tegen Ecuador voorafgaand aan het WK. De reden hiervoor was dat de ArenA bezet was vanwege een concert van de Toppers. 

Update 13:40:

De KNVB maakte vrijdagochtend ook bekend dat er tijdens de WK-kwalificatiecyclus van 2018 ook in het Philips Stadion gespeeld zal worden. Dat stadion kwam altijd op de derde plaats omdat er simpelweg minder toeschouwers in het stadion passen. De laatste wedstrijd van het Nederlands elftal in Eindhoven was in 2011. Dat was een historische wedstrijd, want Oranje won toen met 11-0 van San Marino. 

Herdershond gered uit dakgoot

Donderdagmiddag kreeg de brandweer van Drachten een vreemde melding: er zou een hond op een dak zitten. Uiteraard gingen ze wel kijken en ze troffen aan de Korenmolen in Drachten inderdaad een herdershond in de dakgoot aan.

Het dier was waarschijnlijk door een raam naar buiten gegaan en kon niet meer zelfstandig terug omhoog. De brandweer besloot met 2 ladders en iemand in de woning de hond weer terug naar binnen te helpen en gelukkig met succes.

Jumbo in Dordrecht overvallen

Vanmorgen is de Jumbo aan de Merwedestraat in Dordrecht net voor 7:00 uur overvallen. Drie mannen met vuurwapens drongen de supermarkt binnen via de achterzijde. Een leverancier merkte rond 7:10 uur dat er iets mis was en ontdekte zo'n 10 medewerkers die opgesloten waren in een ruimte. De daders waren toen al gevlucht.

Ooggetuigen zagen later een auto rijden met 3 mannen erin, het kenteken is doorgegeven aan de politie. Die hebben onder andere een speurhond en een helicopter ingezet, maar tot nu toe zijn de daders spoorloos.

Voor zover bekend raakte er niemand gewond bij de overval. Of er iets is buitgemaakt is ook onbekend.

Blu-ray: In the Heart of the Sea

De meeste mensen kennen de naam Moby Dick wel. Het fictieve verhaal over de gigantische witte walvis werd gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden waarin schepen aangevallen werden door walvissen, een zeer ongebruikelijk fenomeen. Een van die gebeurtenissen ging om de Amerikaanse Essex, een walvisjager die in 1820 tot zinken werd gebracht door een reusachtige walvis. Dit voorval en de verschrikkingen die daarop volgden zijn de inspiratie geweest voor het maken van In the Heart of the Sea.

Ferrari bovenaan in eerste training Spanje, Verstappen maakt indruk

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Duitser reed 1:23.951 op het circuit Barcelona-Catalunya. De Ferraricoureur was daarmee een tiende sneller dan Kimi Räikkönen. Op de derde plaats eindigde Nico Rosberg. De leider in de wereldtitelstrijd moest een halve seconde toegeven op Vettel.

Voor Max Verstappen was het de eerste keer dat hij in de Red Bull RB12 stapte. De Nederlander deed het niet onverdienstelijk met een zesde plaats. Verstappen reed uiteindelijk 1:25.585 en was daarmee nog geen twee tienden van een seconde langzamer dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die op de vijfde plaats eindigde.

Uitslag vrije training 1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:23.951   22
2 K. Räikkönen Ferrari 1:24.089 +0:00.138 18
3 N. Rosberg Mercedes 1:24.454 +0:00.503 34
4 L. Hamilton Mercedes 1:24.611 +0:00.660 33
5 D. Ricciardo Red Bull 1:25.416 +0:01.465 25
6 M. Verstappen Red Bull 1:25.585 +0:01.634 29
7 V. Bottas Williams 1:25.672 +0:01.721 36
8 C. Sainz Toro Rosso 1:26.078 +0:02.127 19
9 F. Massa Williams 1:26.186 +0:02.235 32
10 F. Alonso McLaren 1:26.243 +0:02.292 18
11 K. Magnussen Renault 1:26.576 +0:02.625 30
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.583 +0:02.632 21
13 N. Hülkenberg Force India 1:26.938 +0:02.987 27
14 S. Perez Force India 1:27.064 +0:03.113 9
15 F. Nasr Sauber 1:27.253 +0:03.302 27
16 R. Grosjean Haas F1 1:27.258 +0:03.307 17
17 E. Gutierrez Haas F1 1:27.283 +0:03.332 18
18 M. Ericsson Sauber 1:27.392 +0:03.441 24
19 J. Button McLaren 1:27.610 +0:03.659 19
20 P. Wehrlein Manor 1:28.084 +0:04.133 29
21 R. Haryanto Manor 1:29.052 +0:05.101 34
22 E. Ocon Renault -:--.--- -:--.--- 6

FIFA controleert FK Rostov op meldonium

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Russische voetbalclub FK Rostov gecontroleerd op het gebruik van meldonium. De test is uitgevoerd als reactie op de berichten dat het team meldonium zou gebruiken. 

FK Rostov is goed bezig in de Russische competitie. Met nog vier speelronden te gaan staat de ploeg uit Rostov aan de Don op de tweede plaats met uitzicht op de landstitel. Na de wedstrijd tegen Dinamo Moskou moesten alle spelers een plasje inleveren.  "Ik moet benadrukken dat alle spelers zonder morren meewerkten, ze klaagden niet. Ze wisten dat dit belangrijk was", vertelt FIFA-medicus Jiri Dvorak.

Sinds 1 januari van dit jaar staat meldonium op de dopinglijst. Sindsdien zijn verscheidene sporters, met name Russen, positief bevonden op dit middel, alhoewel een deel daarvan veroorzaakt te lijken zijn door gebruik van voor 1 januari. 

Egypte zwijgt angstvallig over Nefertiti

Wat een half jaar geleden wereldwijd werd beschouwd als groot nieuws, is intussen ondergedompeld in stilzwijgen. Het graf van farao Toetanchamon zou geheime kamers bevatten waarin onder meer de overblijfselen van de fameuze koningin Nefertiti zouden liggen. Egypte hoopte op een wonder, dat na alle politieke onrusten het toerisme sterk zou bevorderen.

Minister Mamdouh al-Damaty van Oudheden zei in november voor 90 procent zeker te zijn dat een scan van de tombe van Toetanchamon (die leefde in de 14e eeuw voor Christus) onbekende ruimten had aangetoond. Daar zouden behalve de overblijfselen van zijn (stief)moeder Nefertiti, allerlei waardevolle bezittingen kunnen liggen. Toetanchamon is niet zozeer beroemd als farao, als wel bekend omdat zijn graf vrijwel ongeschonden is gevonden.

Een tweede scan, met radartechnologie, werd gemaakt. Maar over de resultaten ervan wordt niets bekendgemaakt. Het ministerie in Caïro zwijgt al tijden, meldt The Guardian. Historici en archeologen vrezen nu dat er geen geheime kamer bestaat.

Egypte zwijgt angstvallig over Nefertiti
Egypte zwijgt angstvallig over Nefertiti (Foto: ANP)

Maatregelen tegen fileleed rondom evenementen

Naar verwachting wordt het komend weekend weer erg druk op de weg richting Amsterdam-Zuidoost, waar meerdere grote concerten en evenementen plaatsvinden. Om het fileleed in dit gebied tegen te gaan, wordt de komende dagen een proef gedaan om het verkeer in betere banen te leiden.

Zo kunnen bezoekers zich thuis al via de applicatie Livecrowd laten informeren over de verkeerssituatie en onderweg blijven ze op de hoogte via de app Flitsmeister. Ook worden de elektronische borden langs en boven de weg ingezet en staan de verkeerslichten beter afgesteld. De proef is een initiatief van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Dit weekend zijn er in de Amsterdam ArenA, Ziggo Dome en Heineken Music Hall diverse grote evenementen, zoals de concerten van De Toppers die vrijdag beginnen.

Maatregelen tegen fileleed rondom evenementen
Maatregelen tegen fileleed rondom evenementen (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt, iets minder banen

De werkgelegenheid in Nederland is in het eerste kwartaal van 2016 per saldo iets afgenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vooral in de zorg daalde het aantal banen. Wel steeg het aantal vacatures en ging het aantal werklozen omlaag.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het voor het eerst in twee jaar dat het aantal banen afnam. Op jaarbasis nam het aantal banen met bijna 100.000 toe. De werkloosheid daalde van 6,7 naar 6,5 procent.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen benadrukte de sterke stijging van de werkgelegenheid in het laatste kwartaal van 2015, toen de sterkste groei sinds 2008 werd gemeten. ,,Een kleine correctie", zo sprak hij.

Werkloosheid daalt, iets minder banen
Werkloosheid daalt, iets minder banen (Foto: ANP)

Overwatch-bèta trok bijna 10 miljoen spelers

Als de bèta van Overwatch een voorbode is, dan lijkt het erop dat Blizzard wederom een hit in handen heeft. De bètaperiode van vorige week trok meer dan 9,7 miljoen spelers naar Blizzards allereerste shooter.

Volgens de Amerikaanse ontwikkelaar gaat het om de grootste bèta van een Blizzard-game tot nu toe. Het combineert hierbij de cijfers van alle platforms gedurende de open bèta, dus er zullen enkele dubbelen bij zitten van mensen die op meerdere platforms hebben gespeeld. In totaal werden er 37 miljoen potjes gespeeld met een totaal aan 81 miljoen uur speeltijd. De open bèta liep van 5 tot en met 10 mei.

Ter vergelijking, de bèta van EA's Star Wars Battlefront vorig jaar was met iets meer dan 9 miljoen spelers ook een record. The Division van Ubisoft eveneens, die eerder dit jaar met een zeer succesvolle bèta uitkwam op 6,4 miljoen spelers.

Overwatch komt op 24 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De content in de uiteindelijke game zal gelijk zijn aan hetgeen beschikbaar was in de bèta, maar Blizzard heeft aangegeven om na release met meer content te komen. Lees hier de FOK!-preview van Overwatch.

Berichtensysteem banken opnieuw aangevallen

Dieven hebben voor de tweede keer weten in te breken in Swift, het systeem waarmee betalingen tussen banken worden gedaan, en geld gestolen van een bank. Dat meldt de New York Times.

Swift, dat wordt gebruikt door duizenden banken en bedrijven om geld rond te pompen, werd gezien als het veiligste financiële berichtensysteem ter wereld. In februari werd al 81 miljoen dollar, omgerekend 71,4 miljoen euro, gestolen van de centrale bank van Bangladesh. Bij die diefstal wisten de daders de Federal Reserve Bank in New York opdracht te geven geld over te maken naar rekeningen in de Filippijnen.

De tweede aanval betrof een commerciële bank, maar Swift wil niet zeggen welke dat was. In een brief die de organisatie vrijdag naar gebruikers wil sturen, zou staan dat de twee aanvallen veel overeenkomsten vertonen en vermoedelijk onderdeel waren van een grotere campagne waarin banken worden aangevallen.

De dieven wisten volgens Swift de hand te leggen op geldige netwerkgegevens, de frauduleuze transfers in werking te zetten en malware op bankcomputers te installeren om hun handelingen te verhullen.

De aanvallers zijn mogelijk insiders of hackers of beide. De dieven hebben ook mogelijk bankmedewerkers zover weten te krijgen belangrijke informatie aan ze te geven.

Berichtensysteem banken opnieuw aangevallen
Berichtensysteem banken opnieuw aangevallen (Foto: BuzzT)

Castle gecanceld door ABC

De stekker gaat uit de detectiveserie Castle. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd. Dit meldt TV Insider. 

Het rommelde al langer rond de serie; zo werd eerder al bekend dat het duo uit de serie niet langer bestaansrecht had, aangezien Stana Katic, die de detective Beckett speelt, geen contractverlenging kreeg. Ook Tamala Jones moest het veld ruimen, dit allemaal door budgetverscherpingen. De serie is sinds 2009 te zien op de Nederlandse televisie.

Nathan Fillion, die de schrijver speelt waar de serie om gaat, liet eerder weten dat hij verder wilde gaan en een negende seizoen er zeker in zat. Dit blijkt dus nu niet zo te zijn. De finale komt al snel, want 16 mei komt er een einde aan het achtste, en nu dus voorlopig, laatste seizoen.

De cast van Castle in betere tijdenDe cast van Castle in betere tijden

VS komen met richtlijnen voor schooltoiletten

De Amerikaanse regering gaat scholen opdracht geven om transgenders gebruik te laten maken van toiletten die passen bij hun psychologisch geslacht. Dat moet garanderen dat scholieren niet worden gediscrimineerd, berichtte The New York Times.

Schooldistricten ontvangen volgens de krant vrijdag een brief van de federale overheid. Daarin wordt gewaarschuwd dat scholen die geen gehoor geven aan de oproep mogelijk kunnen rekenen op maatregelen, zoals rechtszaken of het verlies van subsidie.

De kwestie ligt in de Verenigde Staten zeer gevoelig. Zo botste de landelijke overheid onlangs met de staat North Carolina, waar transgenders de wc moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun geboortebewijs staat aangegeven. Washington noemt die 'toiletwet' discriminerend.

VS komen met richtlijnen voor schooltoiletten
VS komen met richtlijnen voor schooltoiletten (Foto: ANP)

Douwe Bob als derde op podium bij finale

Songfestivaldeelnemer Douwe Bob staat zaterdag als derde op het podium bij de finale van het muziekevenement in Stockholm. Zijn rivalen uit België en Tsjechië zijn volgens de organisatie eerst aan de beurt. Armenië is hekkensluiter in de finale.

Douwe Bob veroverde dinsdag met het nummer Slow Down een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival. De zanger trok tijdens de eerste halve finale de aandacht met zijn act door tijdens het nummer tien seconden stilte te laten vallen. Dit om de boodschap van het liedje, om wat langzamer te gaan, extra kracht bij te zetten.

Douwe Bob als derde op podium bij finale
Douwe Bob als derde op podium bij finale (Foto: BuzzE)

Ibrahimovic weg bij Paris Saint-Germain

Het is definitief. Zlatan Ibrahimovic vertrekt bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. Zaterdag zal de Zweed afscheid nemen van het publiek in de thuiswedstrijd tegen FC Nantes. 

Omdat zijn contract dit seizoen afloopt werd er al volop gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Ibrahimovic bij PSG. Via Twitter maakte hij duidelijk dat hij weggaat bij de Frans kampioen. 

Ibrahimovic kwam vier seizoen uit voor de Parijse club en werd ook vier keer landskampioen. Daarnaast won hij ook de Coupe de France, drie keer de Coupe de la Ligue en drie keer de Super Ligue. Ook was Zlatan dit seizoen productiever dan ooit in de Franse competitie. In 30 wedstrijden scoorde hij 36 keer. 

De laatste wedstrijd zal de wedstrijd om de Coupe de France zijn, op 21 mei tegen Olympique Marseille. 

Win kaarten voor Keltfest!

Keltfest is een bijzonder sfeervol outdoor evenement. Waan je je het ene moment in de wereld van Vikingen, even later leer je hoe in de ijzertijd potten werden gebakken of visnetten werden gemaakt en kom je alles te weten over oude ambachten. Speciaal voor Keltfest worden 5.000 aardenwerken bekers gemaakt, spelen er 14 bands op 3 podia zorgen twee dagen voor ruim 28 uur aan muziek. Ook gaat er in de Keltfest pub in 2 dagen tijd algauw 2.600 liter bier doorheen!

Wil jij hierbij zijn? FOK! mag 3x2 dagkaarten weggeven voor zondag 29 mei. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag:

Waar wordt Keltfest gehouden?:

- Slot Zeist

- Slot Loevestein

- Hollandse Biesbosch

Geef je antwoord zo snel mogelijk hier door en je maakt kans. De winnaars krijgen via de e-mail een e-ticket opgestuurd. Het is dus wel de bedoeling dat je de mogelijkheid hebt om te komen.

Leenstra begint nieuw schaatsavontuur in Italië

Marrit Leenstra gaat naar Italië om haar schaatscarrière daar voort te zetten. De 27-jarige schaatsster zat zonder sponsor na het stoppen van Team Corendon. Leenstra zal in Italië gaan trainen onder bondscoach Maurizio Marchetto. 

"Ik ben nu al een week in Italië. Ik heb de keuze twee weken geleden gemaakt. Ik kon geen sponsor vinden en veel mensen vroegen aan mij wat ik volgend seizoen ga doen. Ik besloot daarom om het naar buiten te brengen", vertelt Leenstra. "Ik ben nu alleen mee met de trainingen. Je moet het zien als een trainingsmaatje. Alles is anders. De trainingen, de omgeving, de taal. En dit is voor mijn gevoel de beste oplossing. Er moest echt wat anders. Ik wil niet op de volgende Spelen als vierde eindigen."

Voor Leenstra zijn daarmee nog niet alle zorgen weggenomen. "Ik ben nog op zoek naar een privésponsor. En als ik in Nederland ben voor wedstrijden zal ik ook nog een ploeg moeten vinden waar ik kan trainen. Dat kan een professioneel team zijn, maar ook een gewest. Daar ben ik nog niet over uit."

Italië komt niet helemaal zomaar uit de lucht vallen. Leenstra is namelijk getrouwd met de Italiaan Matteo Anesi, een voormalig schaatser. Op dit moment is hij de assistent van bondscoach Marchetto. "Ik ga hier wel wonen, maar ik zal nog regelmatig in Nederland zijn. Mijn Italiaans is ook wel goed. Ik kan alles redelijk volgen. Soms spreek ik nog wat woorden verkeerd uit of kan ik het niet goed verstaan omdat het te snel gaat. Maar dat komt vanzelf."

Een behoorlijke verandering voor Leenstra, maar toch denkt ze dat dit de manier is om de strijd aan te gaan met landgenote Ireen Wüst en de Amerikaanse dames Heather Richardson en Brittany Bowe. "Ik heb hier een goed gevoel over. Ik denk dat dit nodig is. Het is in principe voor de komende twee jaar. Nee, het is geen tijdelijke oplossing."

Marrit Leenstra
Marrit Leenstra (Foto: Erik Pasman)

Rusland: "Dopingklokkenluider moet aangepakt worden"

Grigory Rodchenkov zou voor het gerecht gesleept moeten worden voor het maken van een dopingcocktail voor Russische atleten op de Olympische Winterspelen van Sochi twee jaar geleden. Dat zegt althans Dmitry Svishchev, voorzitter van het comité voor sport en jeugdzaken binnen de Russische regering.

Rodchenkov is het voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou en wordt gezien als spil in een enorm systeem van staatsdoping. Tegenover de New York Times bekende de naar de VS gevluchte wetenschapper dat er vooral rondom de Spelen in eigen land in 2014 een gigantisch staatsdopingprogramma opgezet werd. Hij zou zelf een 'dopingcocktail' hebben ontworpen voor de atleten.

"Deze aantijgingen van Rodchenkov moeten grondig onderzocht worden", zegt Svishchev. "Als hij inderdaad een soort cocktail heeft ontworpen moet hij voor het gerecht gesleept worden, simpel. Ik vind het zeer ernstig dat onze wetgeving het verstrekken van doping nog niet strafbaar heeft gesteld. Als hij dit gedaan heeft moet hij met de gevolgen leven en achter de tralies verdwijnen", klinken de harde woorden. "Hij is gevlucht naar de VS en roept nu dit soort zaken...daar is niks geloofwaardigs aan", sluit hij af. 

Wileyfox Storm; telefoon met Cyanogen OS

WileyFox is een relatief nieuw merk dat sinds een klein jaar op de Nederlandse markt actief is. Het merk waarvan het hoofdkantoor in Londen zit levert zijn toestellen vooral in Europa en Rusland. Het merk verkoopt zijn telefoons niet via fysieke winkels maar alleen online, iets wat voor een scherpere prijs zou moeten zorgen.

De hardware wordt voorzien door Cynogen OS, iets wat we al eerder hebben gezien op bijvoorbeeld de One Plus. Het OS moet zich richten op privacy van de gebruiker door truecaller en een aantal andere privacybeschermingen in te bouwen. WileyFox verkoopt de hardware in twee smaken: de WileyFox Swift met een Snapdragon 410-processor en de WileyFox Storm met een Snapdragon 615-processor.

WileyFox heeft een WileyFox Storm beschikbaar gesteld, waarvoor dank.

Wileyfox Storm doos 1

Nog één persoon uit 1899 in leven

De oudste mens ter wereld is afgelopen nacht overleden. Het leven van de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones is in een verzorgingstehuis in New York na bijna 117 jaar tot een einde gekomen. De vrouw woonde al dertig jaar in het tehuis en was de laatste tien dagen ziek. Daarnaast was ze al geruime tijd blind en doof.

Jones werd in 1899 geboren in Montgomery in Alamaba en ging naar een speciale school voor zwarte meisjes. Vanaf 1922 was ze aan het werk op de boerderij van haar familie, waarna ze zich via de nodige omwegen vestigde in New York. Jones is slechts een paar jaar getrouwd geweest en had geen kinderen.

Bijzonder aan Jones is dat ze, voor zover bekend, een van de nog twee in leven zijnde mensen was die vóór 1900 geboren zijn. Alleen de Italiaanse Emma Morano, geboren op 29 november 1899, is er nu nog. Er zijn wel twee andere personen bekend die ook in de negentiende eeuw ter wereld zijn gekomen: de Jamaicaanse Violet Brown en de Japanse Nabi Tajima werden in respectievelijk maart en augustus 1900 geboren.

Jones had zich met haar 116 jaar en 311 dagen inmiddels 'opgewerkt' naar de zevende plek op de ranglijst van oudste mensen aller tijden. Als ze het nog een ruime maand had volgehouden zou ze de Ecuadoriaanse Maria Capovilla nog ingehaald kunnen hebben. Ook kwam Jones er dicht bij om als zesde mens ooit de grens van 117 jaar te halen.

De Française Jeanne Calment is voor zover bekend de oudste persoon ooit. Zij werd maar liefst 122 jaar en 164 dagen oud, meer dan drie jaar ouder dan de nummer twee op de lijst. Discussies en meer informatie over de 'ranglijsten' wat oudste personen ter wereld betreft zijn in dit topic op het FOK!forum te vinden, waar men dergelijke lijstjes al een aantal jaren bijhoudt.

PS4 thema’s Doom en Witcher gratis

Om je PlayStation 4 menu achtergrond te verfraaien kun je thema’s ervoor downloaden. De thema’s van Doom en The Witcher 3: Wild Hunt-uitbreidingen zijn vanaf nu gratis verkrijgbaar. Voor het thema van Doom moet je wel een PlayStation Plus abonnement hebben. Doom is vanaf vandaag tevens speelbaar.

Doom thema PS4

Optreden van Dolly Dots blijft eenmalig

De Dolly Dots staan dit weekend voor het eerst in acht jaar weer op het podium, als gast bij De Toppers. Als het aan de zangeressen ligt, blijft het hierbij. "We doen gewoon eenmalig een heel leuk ding', zegt Anita Heilker in het AD. "Ik zeg nooit nooit, maar we beseffen heel goed dat dit onze laatste keer kan zijn", voegt Sjeel Kramers er aan toe.

De Dolly Dots hadden afgesproken niet meer te zullen optreden nadat Ria Brieffies in 2009 op 52-jarige leeftijd aan longkanker was overleden. Sjeel: "Toen Ria nog leefde hebben we afgesproken dat we leuke dingen bleven doen. Maar zonder haar is het klaar, het is echt klaar."

Het idee voor een gastoptreden komt van René Froger, vertelt Esther Oosterbeek. ''Ik werk als visagist met René Froger en René heeft me diverse keren gevraagd. Ik hoefde er niet eens bij de meiden mee aan te komen, dat voelde niet goed. We zaten nog in het rouwproces, het voelde alsof we ons zusje hadden verloren. Maar René bleef aandringen en het leek mij zélf heel leuk."

Naast de Dolly Dots zijn Robin S, Rick Astley, Glennis Grace en 2Brothers on the 4th Floor te gast bij de concerten die De Toppers in de Amsterdam ArenA geven. Het thema van de shows is Royal Night of Disco. En de dresscode is Glitter Gold With a Colorful Touch of Disco.

Krantenbezorgster in Rotterdam neergestoken

Aan de Pasteursingel in Rotterdam-west is vrijdagmorgen rond 05:10 een krantenbezorgster neergestoken. Een getuige hoorde hulpgeroep en waarschuwde de politie, toen die ging kijken vonden ze de vrouw zwaargewond naast haar fiets.

De hulpdiensten inclusief traumaheli zijn ter plaatse gekomen en hebben de vrouw gereanimeerd, ze is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in.

Woont u in de omgeving van de Pasteursingel en heeft u wat gehoord of gezien of heeft u andere informatie die belangrijk kan zijn voor dit onderzoek neem dan contact op met de politie Rotterdam via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Einde voor Agent Carter

Hayley Atwells constante aanwezigheid in het Marvel Cinematic Universe lijkt nu toch daadwerkelijk aan een einde te komen. Na een voorlopig afscheid van haar personage, Margaret 'Peggy' Carter, in de MCU-films, stopt ook de tv-serie over de geheim agent.

Agent Carter liet zien hoe Carter bij de voorloper van S.H.I.E.L.D., de S.S.R., verschillende zaken onderzocht en was een interessante flashback ten opzichte van de moderne films en de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. Atwell kwam als Carter voor in het MCU sinds Captain America: The First Avenger en is sindsdien te zien geweest in nog drie speelfilms, de korte film Agent Carter en een gastrol in Agents of S.H.I.E.L.D.

Atwell heeft sinds het tweede seizoen van Agent Carter echter alweer een rol in een nieuwe serie verworven, Conviction, wat al snel geruchten deed ontstaan dat Agent Carter geen derde seizoen zou krijgen, ondersteund door de lage kijkcijfers aan het einde van het seizoen.

ABC, als Disney-zender de thuisbasis voor Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter, heeft naast het annuleren van Carter ook besloten niet verder te gaan met Marvel's Most Wanted, een spin-off van Agents of S.H.I.E.L.D., waarin Adrianne Palicki en Nick Blood, als Bobby 'Mockingbird' Morse en Lance Hunter, hun verhaallijn uit Agents of S.H.I.E.L.D. zouden voortzetten. Hun verhaal werd afgetrapt in S.H.I.E.L.D., door het tweetal de groep te laten verlaten en op de vlucht te laten slaan. Hoe het ze verder verging zou worden verteld in Most Wanted, waar een pilot voor is geproduceerd, maar het is onduidelijk of fans nu kunnen zien waar hun verhaal eindigt.

Agent Carter is in de twee jaar dat de serie heeft bestaan nooit opgepikt door een Nederlandse tv-zender.

Agent Carter: Hayley Atwell Peggy Carter

Nieuw thuis voor Supergirl op The CW

Zoals al werd vermoed verhuist Supergirl van tv-zender CBS naar The CW om daar vanaf het tweede seizoen het verhaal voort te zetten. Dat maakte showrunner Ali Adler bekend via Twitter.

Vorige week schreven we al over de serie, die in september begon met 13 miljoen kijkers maar daar in de loop van het seizoen de helft van verloor. Supergirl wordt uitgezonden op CBS en deze heeft veel kosten aan de serie, die in het relatief dure Los Angeles wordt opgenomen en 3 miljoen dollar per aflevering aan onder andere licentiekosten opstrijkt. De serie is populair, maar voor CBS net niet financieel te ondersteunen.

The CW is echter een samenwerkingsverband tussen CBS en Warner Bros. de filmstudio die alle DC films en tv-series produceert, en heeft daarom minder kosten. Bovendien ligt de drempel voor het halen van kijkers daar ook lager. Daarnaast gaat Supergirl, zoals al werd vermoed, hun afleveringen opnemen in Vancouver, een goedkopere locatie voor het produceren van film en tv, waar ook collega-series Arrow, The Flash en Legends of Tomorrow, maar ook andere DC-series als Lucifer en iZombie, alsmede veel films, worden opgenomen.

Vancouver, of Hollywood North, heeft de laatste jaren een flinke boost in activiteit gekregen met de komst van deze en andere nieuwe producties. Met de komst van Supergirl is het het thuis voor alle (huidige) DCTV-series, wat betekent dat de producenten wat meer moeite zullen moeten doen om het fictieve zonnige National City uit Supergirl, dat was gemodelleerd naar Los Angeles, te onderscheiden van Star City en Central City uit Arrow en The Flash.

Melissa Benoist als Supergirl (Foto: CBS)
Melissa Benoist als Supergirl op de Warner Bros. set in Burbank, California (Foto: CBS)

Zuckerberg ontkent selectie trending topics

Mark Zuckerberg heeft ontkend dat trending topics bij Facebook handmatig worden geselecteerd. De CEO van het bedrijf reageert hiermee op een nieuwsrapport van The Guardian, waarin werd gemeld dat een kleine redactie bepaalt wat het meest populaire nieuws is op het sociale medium.

"We nemen dit rapport heel serieus en voeren een volledig onderzoek uit om ervoor te zorgen dat onze teams de integriteit van ons product waarborgen", schreef Zuckerberg op Facebook. "We hebben geen bewijs gevonden dat dit rapport waar is. Als we iets vinden dat tegen onze principes is, hebben jullie mijn woord dat we dit zullen aanpakken."

The Guardian baseerde zich op 'gelekte documenten'. Daaruit zou zijn gebleken dat de trending nieuwsonderwerpen op de pagina's van gebruikers al sinds 2014 niet meer volledig automatisch worden bepaald. Het redactionele team zou de opdracht hebben gekregen bepaalde artikelen in de lijst van trending onderwerpen te 'injecteren' en bepaalde onderwerpen uit te sluiten.

Stem
Eerder deze week schreef Gizmodo al dat medewerkers van Facebook nieuws over conservatieve politici uit de spotlights proberen te houden. Ook hier klopt niets van volgens Zuckerberg. "Facebook staat ervoor iedereen een stem te geven. Wij geloven dat de wereld beter is wanneer mensen met verschillende achtergronden en met verschillende ideeën allemaal de macht hebben hun gedachten en ervaringen te delen."

Om daad bij het woord te voegen wil Zuckerberg conservatieve leiders en mensen met verschillende politieke ideeën uitnodigen om met hem te komen praten. "Ik wil direct in gesprek gaan over waar Facebook voor staat en hoe we er zeker van kunnen zijn dat ons platform zo open mogelijk blijft."

Zuckerberg ontkent selectie trending topics
Zuckerberg ontkent selectie trending topics (Foto: BuzzT)

Onderzoek: sekstoerist is vaak geen pedofiel

Sekstoeristen die kinderen misbruiken zijn meestal geen pedofielen, maar gelegenheidsdaders. Dat concludeert Defence for Children na publicatie van het rapport 'Offenders on the Move', waar tientallen organisaties aan meewerkten.

Volgens de onderzoekers is de kans dat kinderen slachtoffer worden van seksuele uitbuiting toegenomen doordat de toeristische sector de afgelopen 20 jaar enorm is gegroeid. "Zelfs de meest afgelegen delen van de wereld worden nu bezocht voor plezier of werk", aldus Defence for Children.

De meeste daders waren volgens de organisatie niet van plan een kind te misbruiken. "Ze doen het omdat de gelegenheid zich voordeed en ze het gevoel hebben ermee weg te kunnen komen."

De typische dader bestaat dan ook niet, concludeert Defence for Children. Zo maken onder meer toeristen, vrijwilligers, expats en zakelijke reizigers zich schuldig aan kindermisbruik. Wel blijken veel reizende daders afkomstig te zijn uit het land of de regio waar het misbruik plaatsvindt.

Onderzoek: sekstoerist is vaak geen pedofiel
Onderzoek: sekstoerist is vaak geen pedofiel (Foto: ANP)

Asbest vrijgekomen bij grote brand Amersfoort

Bij een grote brand in Amersfoort is vrijdagochtend vroeg asbest vrijgekomen. Drie loodsen staan in lichterlaaie en moeten volgens de veiligheidsregio als verloren worden beschouwd.

De aaneengesloten loodsen zouden onderdeel zijn van onder meer een meubelzaak en een autobedrijf. Brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar omliggende bedrijfspanden. "Dat lijkt te lukken'', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Uit voorzorg is een woning in de omgeving ontruimd. Ook zijn omwonenden opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het vuur begon voor zover bekend op het terrein van het autobedrijf aan de Hoefseweg.

De hulpdiensten hebben vanwege de vrijgekomen asbest een groot deel van het bedrijventerrein afgezet. Dat heeft volgens de woordvoerder mogelijk tot gevolg dat mensen vrijdagochtend niet naar hun werk kunnen. In het afgesloten gebied bevindt zich onder meer een kinderdagverblijf.

Asbest vrijgekomen bij grote brand Amersfoort
Asbest vrijgekomen bij grote brand Amersfoort (Foto: ANP)

Planeten draaien opvallend synchroon

Een opvallend ballet rond de ster Kepler-223. Hij heeft vier planeten, die synchroon ronddraaien. In de tijd die de binnenste planeet nodig heeft voor acht rondjes, maakt de tweede planeet zes omlopen, de derde vier en de buitenste drie.

Amerikaanse wetenschappers hebben het draaipatroon ontdekt. Ze schrijven erover in het belangrijke wetenschapsblad Nature. Zulke patronen zijn niet ongewoon, er is ook een naam voor: baanresonantie. In de tijd dat Pluto bijvoorbeeld twee keer rond de zon draait, draait Neptunus drie rondjes. Bij Jupiter en Saturnus is er ook een samenhang. Maar bij vier planeten is zo'n verband wel uitzonderlijk.

Het patroon kan iets zeggen over de geschiedenis van het stelsel. Het lijkt erop dat de vier planeten verder van hun ster zijn ontstaan. Na verloop van tijd werden ze beetje bij beetje naar binnen getrokken. Met hun zwaartekracht houden ze elkaar nu in hetzelfde ritme.

Er is een theorie dat de omlooptijden van Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus ook ooit aan elkaar waren gekoppeld. Dat verband zou zijn verstoord. "Zo'n resonantie is extreem kwetsbaar. Als objecten rondvliegen en elkaar raken, zouden ze de planeten uit het patroon duwen", aldus de onderzoekers.

Planeten draaien opvallend synchroon
Planeten draaien opvallend synchroon (Foto: ANP)

Gijzelingssoftware op Franse site Pathé

De Franse site van bioscoopketen Pathé, pathe.fr, is besmet met ransomware. Die gijzelt de computers van nietsvermoedende bezoekers. Het is beter om de site voorlopig even niet te bezoeken, waarschuwt beveiliger Malwarebytes.

Het gaat om de ransomware CryptXXX. Die is onlangs verbeterd. Daardoor is het veel moeilijker geworden om de gijzeling zelf ongedaan te maken, zonder losgeld te betalen.

Gijzelingssoftware op Franse site Pathé
Gijzelingssoftware op Franse site Pathé (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: land van tegenstellingen

Vandaag is het overal vrij zonnig, maar door de aanvoer van koele(re) lucht blijft de temperatuur in het noorden steken op 16 graden. Het zuiden kan nog op temperaturen tot 23 graden rekenen. De wind draait naar het noorden en neemt toe in kracht.

Zon op 05:58
Zon onder 21:25
Zonkracht

5 / 3

Rewimo en qltel waren weer eens een paar dagen weg.

Wandeling door het Pfalzerwald in Duitsland. (Foto: qltel)
Wandeling door het Pfalzerwald in Duitsland. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1619 Johan van Oldebarnevelt werd onthoofd in Den Haag op last van de Staten Generaal. Hij was ter dood veroordeeld vanwege landverraad en hoogverraad.
1888 Brazillië schafte de slavernij af.
1940 In het Fort aan den Hoek van den Holland vond de laatste kabinetsvergadering plaats voordat de regering naar Engeland zou vertrekken.
1981 In Rome vond er een aanslag op Paus Johannes Paulus II plaats.
2000 Bij de vuurwerkramp in Enschede kwamen 23 mensen om het leven en vielen er circa 950 gewonden.


Beelden van de vuurwerkramp in Enschede

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.