Den Bosch wint basketbalbeker na bizar slot

De basketballers van SPM Shoeters uit Den Bosch hebben voor de zesde keer de nationale beker gewonnen. In de finale werd na een bizarre slotfase ZZ Leiden met 58-57 verslagen.

Leiden, koploper in de competitie, keek als snel tegen een achterstand aan van 9-0. Daarna werden de rollen omgedraaid en maakte Leiden de achterstand ongedaan. Daarna liep het uit naar een comfortabele voorsprong van 37-22. In het derde kwart kwam Den Bosch terug 48-47. Het slotkwart ging vervolgens gelijkop.

Met nog drie seconden te gaan had Den Bosch een voorsprong van één punt, maar de laatste aanval was voor Leiden. Aanvoerder Mohamed Kherrazi leek in de zoemer nog voor 59-58 te zorgen, maar scheidsrechter Antio Sinterniklaas oordeelde dat de bal een fractie te laat was losgelaten. Hij maakte hiervoor gebruik van een monitor naast het veld, iets wat zeer ongebruikelijk is in het basketbal. Desondanks volgens Sinterniklaas wel toegestaan.

De verliezende coach Worthy de Jong van Leiden heeft een andere mening: "Dit is de slechtste call in de geschiedenis. We hebben nog nooit gebruik gemaakt van videobeelden. Ook al zat die bal niet op tijd, moet je toch de ballen hebben om een call te maken. Ik vind dit een beetje zielig."

De winnende coach Stefan Wessels van Den Bosch denkt daar uiteraard anders over: "Niemand wist het meer, dan zijn videobeelden de eerlijkste uitkomst."