Homo-weigerend tuinbedrijf schuldig aan discriminatie

Een tuinbedrijf in Drachten dat een stagiair weigerde vanwege diens geaardheid heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde woensdag dat er sprake was van 'verboden onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid', zo schrijft het AD.

De 25-jarige Bas van der Meer werd in november op het allerlaatste moment een stageplek ontzegd. Tuinbedrijf A. Th. De Boer had goede gesprekken met de sollicitant gevoerd, maar ontdekte toen op Facebook dat Bas een homoseksuele relatie heeft. Bas is al negen jaar uit de kast en heeft sinds twee jaar een relatie met Jan Willem (21).

Het tuinbedrijf weigerde vervolgens om Bas stage te laten lopen. 'Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen', schreef eigenaar Hendrik de Boer in een mail aan Bas. 'Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben.'

Verboden onderscheid
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dat het tuinbedrijf verboden onderscheid maakte op basis van geaardheid. De geloofsovertuigingen binnen het bedrijf vormen geen uitzondering op het wettelijke verbod op discriminatie. Het College kan overigens geen straffen of boetes opleggen. Het tuinbedrijf was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Bas is blij en opgelucht. 'Ik ben blij dat de Nederlandse wet boven het geloof staat.' Op advies van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deed Bas eind vorig jaar aangifte bij de politie. Donderdag heeft hij een gesprek met de officier van justitie. De student Small Business & Retail Management kreeg na zijn afwijzing talloze stageplekken aangeboden. Sinds februari heeft hij een werkervaringsplek bij Holland Hekwerk.

Bas van der Meer (links) en zijn vriend. Foto: Facebook
Bas van der Meer (links) en zijn vriend. Foto: Facebook.