Geen stageplek voor homo met vriend

Twee succesvolle gesprekken had Bas van der Meer (25) achter de rug bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer in Drachten. Zijn stageplek leek geregeld, maar woensdag kreeg Bas alsnog nee te horen, schrijft het AD. De reden? Het bedrijf had op Facebook gezien dat Bas een vriend heeft. De gedupeerde student gaat aangifte doen.

De student Small Business & Retail Managment was 'zo goed als aangenomen' voor een marketingstage. De vergoeding was al besproken en het bedrijf had aangekondigd hem 'als collega' te zien. Maar het liep anders. Woensdag kreeg Bas een e-mail waarin het bedrijf hem alsnog afwijst. De organisatie had op zijn Facebook-profiel gezien dat Bas een relatie heeft met een man.

Uitleven
Het probleem is niet dat Bas homo is, maar dat hij zijn geaardheid openlijk 'uitleeft', benadrukt de organisatie. 'Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigingen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen', schrijft het dieren- en tuinbedrijf. 'Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen.'

De aangeslagen en boze student besloot zijn verhaal openbaar te maken op zijn Facebookpagina. Hij gaat aangifte doen tegen het bedrijf. Ook overweegt hij een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. 'Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst', aldus Bas. Volgens juridisch deskundigen heeft Bas een sterke zaak.

Hendrik de Boer, de eigenaar van A. Th. De Boer, wil niet op de kwestie reageren. Hij noemt het 'triest' en 'laag' dat het verhaal in de media is gekomen. De Hanze Hogeschool in Groningen, waar Bas studeert, onderzoekt de gang van zaken. Op de Facebookpagina van A. Th. De Boer regent het afkeurende reacties. Bas wordt op zijn beurt overstelpt door steunbetuigingen. Er zijn zelfs reacties van bedrijven die hem een stageplaats aanbieden.

Update 18:42 uur
Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft tegenover het AD gereageerd op het verhaal van Bas. Asscher noemt het 'onbegrijpelijk' dat bedrijven vandaag de dag nog mensen afwijzen om hun seksuele geaardheid. 'Dit soort afwijzingen zorgen ervoor dat toekomstdromen eindigen in frustratie en talent wordt verspild', zegt de vicepremier. 'Discriminatie is een ernstige zaak. Niet voor niets staat in het eerste artikel van onze Grondwet dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van geaardheid.'

Asscher benadrukt dat het erg belangrijk is dat Bas aangifte doet, zoals de student donderdag aankondigde. 'In Nederland is iedereen gelijk. Ik vind het belangrijk dat alle werkgevers en werknemers weten dat discriminatie niet kan.' De PvdA'er meldt dat zijn ministerie volgend jaar met een grote campagne komt om iedereen hiervan bewust te maken.

Bas van der Meer
Bas van der Meer (links) en zijn vriend Jan Willem (foto: Facebook)