Joden vieren dood baby

In Israël is grote ophef ontstaan nadat een nieuwszender beelden liet zien van dansende gasten op een bruiloft. Tijdens de festiviteiten vierden en bespotten de gasten de dood van de 18 maanden oude Palestijnse baby Ali Dawabsheh, die afgelopen zomer de dood vond tijdens een aanval van Israëlische terroristen.

Op de getoonde video is te zien dat de feestvierders zich behoorlijk vermaken over de vermoorde baby. Enkele van hen zijn bewapend en er is zelfs een brandbom te zien. Dit laatste werd gebruikt bij de aanslag in Duma, op de Westoever. Hierbij kwamen Ali en zijn ouders om het leven. Een van de gasten draagt zelfs een foto van de baby, door de foto is een mes gestoken.

Na de aanslag zijn verscheidene joodse activisten opgepakt. Later zijn er veel klachten gekomen van de ondervraagmethode die de veiligheidspolitie (Shin Bet) hanteert. Deze zou gewelddadig en onrechtmatig zijn. Premier Netanyahu heeft echter laten weten dat deze methode een legitiem middel is om elke vorm van terrorisme te bestrijden. Dezelfde premier noemde de beelden 'vreselijk' en volgens hem tonen de beelden 'het ware gelaat van een groep die de Israëlische samenleving en veiligheid bedreigt'. Het zou maar weer eens onderstrepen hoe belangrijk het werk van Shin Bet is. De Minister van Justitie riep destijds op om de daders met de doodstraf te belonen.

De bruiloftsgasten zijn geen onbekenden in extreemrechtse kringen. Enkelen van hen omschrijven zich als 'vrienden' van de aanslagplegers in Duma. Vrijwel de hele regering heeft het feestje van de zeloten veroordeeld. Slechts een extreemrechts Kamerlid onthield zich van commentaar. De leider van de Zionistische Unie twitterde over de bruiloft: "Ellendige mensen dat jullie zijn. Jullie zijn helemaal vergeten wat het betekent om Jood te zijn. Jullie zijn een schande voor het keppeltje dat jullie dragen, jullie gebedssjaal en god. Iedereen die een feestje viert omdat een baby is vermoord is geen Jood of Israeli. Dit soort personen moeten zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen".

In de hele maatschappij is geschokt gereageerd op de beelden. De autoriteiten gaan een onderzoek naar het incident instellen. 


Feestje! (helaas geen vrouwen)