'Christenen plegen het vaakst abortus'

Een christelijk onderzoekje wijst uit dat veel christenen zeer vatbaar zijn voor het werk van de duivel. In Amerika maken namelijk vooral religieuzen zich schuldig aan het laten plegen van abortus.

Waarschijnlijk niet helemaal het resultaat dat de onderzoekers van het -niet onbevooroordeelde- Christelijk onderzoeksbureau LifeWay voor ogen hadden. Gelukkig zijn ze wel zo sportief om hun resultaten en conclusies met ons te delen.

Het onderzoek wees uit de maar liefst 70% van de meer dan 1000 ondervraagde personen zichzelf als christen ziet. 23% van hen zijn zelfs evangelisch. Een derde van de deelnemers gaf aan minstens een keer per week in de kerk te zitten. 100% van hen was trouwens vrouw.

De helft van de kerkgangers hebben de afbreking van hun zwangerschap geheim gehouden voor hun mede-parochianen. Slechts 7% van hen heeft de abortus vooraf besproken met andere regelmatige bezoekers van het Huis van God. Volgens Jeanne Mancini zou dit komen omdat "ze heus wel weten dat wat ze doen fout is", aldus het hoofd van een anti-abortusgroep. Jeanne is verantwoordelijk voor het organiseren van een jaarlijkse Mars voor het leven in Washington D.C. "Vanzelfsprekend gaan ze in dit geval niet voor advies naar iemand die een expert is op het gebied van moraliteit. Ze willen het liefst horen dat wat ze doen helemaal okee is en dat hoor je nu eenmaal niet van een kerkelijke instelling."

64 procent van de vrouwen gaf opvallend genoeg aan dat het roddelcircuit in de kerk ook een grote rol speelde in hun beslissing het niet met de rest van de gemeente te delen. Begrip voor hun problemen verwachten ze niet van hun mede-kerkgangers.

De meeste vrouwen hebben in deze moeilijke beslissing de meeste ruggespraak gehad met de vader van het ongeboren 'kind'. Deze had de meeste invloed op de uiteindelijke keuze voor abortus. Ook de huisarts speelde hier een rol in. Dit laat meteen ook zien dat 'pure slechtheid' niet alleen aan de vrouw voorbehouden is.

De timing van het uitkomen van het onderzoek is opmerkelijk te noemen. Minder dan een week geleden schoot in de Verenigde Staten een zelfbenoemde verdediger van het leven drie mensen dood bij een abortuskliniek. Deze man handelde uit religieuze overwegingen. Helaas gebeurt dit wel vaker aan de andere kant van de grote plas.

Beroerd is tevens de timing van het Christelijk Informatie Platform (CIP). Deze heren (en misschien ook wel dames) wisten het te presteren om niet lang na de moordpartij in de abortuskliniek een artikel uit te brengen waarvan de strekking zo ongeveer 'Abortion is bad, mmkay?' is.

Het onderzoek is hier te vinden (PDF).