Politie gaat met app paspoorten scannen

Agenten op straat worden de komende tijd voorzien van een politiemobieltje met een speciaal door de politie ontwikkelde app. Inmiddels hebben 10.000 van de beoogde 35.000 geüniformeerde agenten het apparaat en testen het, vertelt projectleider Edwin Delwel aan het ANP.

"Het gaat nu nog om een proefsituatie", legt hij uit. "De komende tijd moet het project uitgroeien naar het uitrollen van het mobieltje."

Met de app kan nu de identiteit van mensen worden vastgesteld en kunnen documenten zoals paspoorten en rijbewijzen worden gescand. Vervolgens kunnen die met het programma zowel in interne als externe systemen worden geraadpleegd. Bijvoorbeeld om te kijken of iemand gezocht wordt of gevaarlijk is, of dat iemand nog openstaande boetes heeft. Ook biedt de app de mogelijkheid om een digitale bon te schrijven en door te sturen.

Betere informatie
"Deze app helpt de agent op straat aan betere informatie op een veel snellere manier. Nu kunnen de systemen direct worden ingezien, zonder app moet dat allemaal via het bureau. Met de app kunnen agenten altijd en overal hun werk doen, hebben zij sneller en betere informatie waarmee meer veiligheid voor burgers en collega's gecreëerd wordt", vertelt Delwel.

"Uit de ervaringen tot nu toe blijkt dat politiemensen hun tijd op straat beter kunnen besteden, omdat ze sneller en beter informatie krijgen", zegt de projectleider. "Ze kunnen andere dingen doen, de dingen die er echt toe doen. We gaan de app in de komende tijd fors uitbreiden."

Wereldwijd voorop
De proef met de mobieltjes loopt in november een jaar. Delwel: "We zijn begonnen met er enkele honderden uit te geven. Nu zijn het er dus al veel meer en het werken met de politieapp gaat heel goed. Je kunt zien dat die echt is ontwikkeld met de politiemensen op straat. We lopen hiermee wereldwijd voorop. Korpsen uit het buitenland komen kijken hoe we het hier doen. De app is samen met dienders gemaakt, op basis van hun vakkennis. Wij hebben daardoor ook een andere benadering dan in het buitenland."

Een tijdlijn voor het uitrollen van het politiemobieltje ook naar andere onderdelen van de politie zoals bijvoorbeeld de recherche wordt voorbereid. "We kunnen het ons niet permitteren dat er gevoelige informatie op straat komt. Daarin zijn we heel zorgvuldig."

In de beveiliging zijn tot nu toe geen problemen geconstateerd. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen in het politiemobieltje ingebouwd. Na een dienst wordt alle verzamelde informatie van het toestel gewist. Als een agent zijn toestel kwijtraakt, wordt de inhoud binnen 10 minuten gewist.

Straatagenten voorzien van politiemobieltje
Straatagenten voorzien van politiemobieltje (Foto: ANP)