Van der Steur: politie kan situatie opvang aan

Als de instroom van asielzoekers lang gaat duren, gaat de politie kijken of noodopvanglocaties voor vluchtelingen kunnen worden bewaakt door particuliere beveiligers. "Maar op dit moment kan de politie de situatie nog aan", aldus minister Ard van der Steur maandag na overleg met burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie.

Afgelopen weekeinde werd de beveiliging van verscheidene opvangcentra voor asielzoekers opgeschroefd, na de bestorming van een noodopvang in Woerden. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, voorzitter van het Genootschap voor Burgemeesters, waarschuwde daarna dat gemeenten met noodopvanglocaties problemen krijgen met de beveiliging. De mogelijkheid van particuliere bewakers moest overwogen worden.

Volgens Van der Steur moet er lokaal wel naar de prioriteiten van de politie worden gekeken. Zo is het niet de bedoeling dat de politieinzet ten koste gaat van de reguliere politietaken. Of de inzet van de Koninklijke Marechaussee of de Nationale Reserve is overwogen is nog onbekend.

Minister: politie kan situatie opvang aan
Minister: politie kan situatie opvang aan (Foto: ANP)