Uitslagen eredivisie waterpolo 03/10-04/10

Vandaag is ook voor de heren het nieuwe waterpoloseizoen geopend. Er stonden vier wedstrijden op het programma, waar maar weinig verrassingen bij zaten. De Zijl en Schuurman hadden weinig moeite met underdog ZVVS en promovendus Het Y, en de wedstrijd tussen Het Ravijn en Polar Bears werd gedomineerd door Het Ravijn. Bij de dames werden er grotere slagen geslagen. GZC DONK rekende af met ENC Arnhem met 7-21 en UZSC won met 5-17 van Waterpolo Den Haag, maar moest de leiding afstaan aan DONK. Het hoogtepunt van de dag, de wedstrijd tussen Het Ravijn en De Ham is gewonnen door Het Ravijn met 10-8.

Uitslagen dames

PSV 1

8 - 7

Polar Bears 1

Score per kwart: 2-4, 5-5, 6-6, 8-7

Polar Bears mocht afreizen naar Eindhoven om daar een op papier spannende wedstrijd tegen PSV te spelen, een verwachting die ook is uitgekomen. Na het tweede kwart ontliepen de ploegen elkaar niet veel, en het verschil werd nooit groter dan één doelpunt. Pas met acht seconden te gaan in het laatste kwart scoorde PSV de beslissende 8-7, in een wedstrijd die in de eerste helft nog gedomineerd werd door Polar Bears.

Score per kwart: 2-4, 5-8, 7-15, 7-21

Waterpolo Den Haag wist dat de wedstrijd tegen UZSC een lastige zou worden. Vorige week werd de ploeg nog met 17-7 door GZC DONK verslagen, deze week was dat verschil nog groter. UZSC wist dat ze met een grote voorsprong moesten winnen, omdat directe concurrent GZC DONK ook geen moeilijke wedstrijd wachtte. Die doelstelling hebben ze zeker bereikt. Ook GZC DONK had die doelstelling, en met veertien doelpunten verschil hadden ze ruim genoeg om op doelsaldo de Utrechtenaren voorbij te gaan in het klassement.

Score per kwart: 1-3, 4-4, 8-6, 10-8

Het Ravijn en De Ham waren vorig jaar twee ploegen die elkaar nauwelijks ontliepen, wat dus betekende dat deze wedstrijd een spannende zou worden. De Ham begon sterk, door al vroeg in de wedstrijd op een 0-3 voorsprong te komen, maar met behulp van enkele man-meers wist Het Ravijn het gat te dichten tot 4-4 aan het einde van de eerste helft. De tweede helft gingen beide ploegen gelijk op, maar ondanks de grote hoeveelheid strafworpen aan het eind van het derde kwart wist Het Ravijn een kleine voorsprong op te bouwen. Toen de ploeg uit Nijverdal aan het begin van de laatste kwart de 9-6 maakte, leek het verzet van De Ham gebroken. Het Ravijn begon feller te verdedigen, wat ook resulteerde in meerdere uitsluitingen, maar De Ham slaagde er niet in om uit de overtal-situaties te scoren.

Score per kwart: 2-2, 4-4, 4-6, 5-11

Schuurman BZC leek geen lastige wedstrijd tegemoet te gaan. De nummer acht van vorig jaar was te gast bij promovendus Het Y. Lange tijd gingen beide ploegen gelijk op, in wat een incidentvolle wedstrijd was. Aan beide kanten werd er fel gespeeld, waardoor er vaak in een overtal-situatie werd aangevallen. Pas in het derde kwart begonnen er gaten te ontstaan in de verdediging van Het Y, waardoor Schuurman BZC langzaam een voorsprong kon opbouwen. De ploeg kreeg in het laatste deel van de wedstrijd vaak een man-meer, waar ook optimaal gebruik van werd gemaakt.

13 - 12

AZC 1

Score per kwart: 5-2, 10-6, 11-9, 13-12

AZC stelde flink teleur in Barendrecht. AZC eindigde vorig jaar nog op de eerste plaats in de competitie, terwijl ZPB H&L Productions vijfde werd. In de kwartfinales in de play-offs werd er in eigen huis zelfs met een vernietigende 16-6 gewonnen. Het was dan ook een verrassing dat de ploeg aan het einde van het eerste kwart tegen een achterstand van 5-2 aankeek, een voorsprong die in het tweede kwart nogmaals werd vergroot naar 10-5. Vanaf het derde kwart knokten de Alphenaren zich terug en wisten met nog krap een minuut te gaan tot gelijkspel te komen. Met nog slechts vier seconden te gaan deelde hun tegenstander echter een laatste klap uit, waardoor er alsnog met een minimaal verschil werd verloren.