Hockeybond bevestigt ontslag Marijne

De Nederlandse hockeybond KNHB gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de vrouwenploeg. De KNHB bevestigde maandag dat Sjoerd Marijne is ontslagen. De 41-jarige Brabander had Oranje slechts een jaar onder zijn hoede. Hij volgde Max Caldas op, die na het gewonnen WK in eigen land overstapte naar de mannen. Onder leiding van Marijne eindigde de wereldkampioen als derde op de Champions Trophy in Argentinië en verloor het de EK-finale tegen Engeland.

Het contract van Marijne liep tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro, waar de hockeysters hun titel verdedigen. Oranje kwalificeerde zich afgelopen zomer tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League in Brussel voor de Spelen. De ploeg van Marijne pakte daar de winst, maar enkele weken later liep het EK in Londen uit op een deceptie.

Oranje stond in de finale tegen het gastland met 2-0 voor, maar verspeelde die voorsprong in de laatste minuten. Engeland nam vervolgens de shoot-outs beter, waardoor Nederland wederom naast de Europese titel greep. In de evaluatie van het EK bleek dat een verschil van inzicht bestaat tussen Marijne en de KNHB over het proces richting Rio. Dat was voor de bond reden om afscheid te nemen van Marijne.

"Dit was absoluut geen makkelijke beslissing", zei technisch directeur Arno den Hartog. "Wij realiseren ons ook terdege dat onder leiding van Marijne diverse prestaties werden geleverd." De ontslagen bondscoach sprak zelf van een teleurstelling. "Het spreekt voor zich dat ik niets liever had gedaan dan mijn contract uitdienen." Naast Marijne is ook de rest van de begeleidingsstaf op non-actief gezet.

Hockeybond bevestigt ontslag Marijne
Hockeybond bevestigt ontslag Marijne (Foto: ANP)