Rechtbank dwingt moeder tot religieuze therapie

Albuquerque, toch niet bepaald een dorp in de Amerikaanse staat New Mexico is het toneel geweest van een religieus steekspel dat je eerder in de 'midwest' of een van de historische 'zuidelijke staten' zou verwachten. Een rechter had namelijk verordonneerd dat een niet-religieuze vrouw therapiesessies bij een bijbelopdreunende religekkie moest ondergaan, anders zou ze de voogdij over haar kinderen kwijtraken.

Het begon allemaal toen Holly Salzman hulp zocht bij de rechtbank om het co-ouderschap te regelen met de vader van haar twee zonen, van wie ze net gescheiden was. De rechtbank oordeelde dat daarvoor een tiental sessies nodig waren met consulente Mary Pepper.

Salzman ging ervan uit dat het hier ging om normale familietherapie, maar kwam bedrogen uit toen ze voor de eerste keer naar binnen stapte.

"Ik ging naar binnen voor de eerste sessie en het eerste dat ik te horen kreeg was:"'ik begin de sessie altijd met een gebed'. Toen ik aangaf dat ik dit vreemd vond en dat ik niet religieus was, zei ze: 'zo doe ik dit nu eenmaal', waarna ze hardop begon te bidden”.

Na het religieuze gewauwel heeft Salzman er maar een telefoontje naar de rechtbank aan gewaagd. Ze heeft daar de voicemail ingesproken, met de mededeling dat ze van mening is dat deze christelijke consulente niets begrijpt van de scheiding van kerk en staat. Ze heeft nooit antwoord gehad van de rechtbank.

De tweede sessie begon met hetzelfde gedoe.

Salzman besloot nog een keertje terug te gaan naar de rechtbank en uit te leggen dat het meer een religieuze aangelegenheid was, dan wat anders. De rechter gaf haar echter nul op haar rekest. Ze hadden nog nooit klachten gehad over mevrouw Pepper en daarmee was de kous af.

Salzman was enorm beledigd en ontzet over deze beslissing. Ze besloot er niet meer heen te gaan. Dat bleek geen slimme zet te zijn: vlak daarna werden haar kinderen bij haar weggehaald.

Dan toch maar weer ernaartoe gaan, maar dan wel 'wired'. Een lokale tv-zender was ook nieuwsgierig geworden en wilde wel weten wat er bij de sessies gebeurde. Salzman ging er heen met niet-zichtbare geluidsapparatuur op haar lichaam.

"Het doel in mijn leven is God dienen", sprak Pepper bij de eerstvolgende sessie. En naar Salzman toe: "Ik wil uitzoeken hoe God staat in jouw verleden, hoe God vroerger was in jouw leven en waarom dat nu niet meer zo is. Ik weet dat je niet in Hem gelooft en dat is prima, maar ik weet zeker dat God op bepaalde momenten in jouw leven aanwezig was."

Verder kreeg Salzman regelmatig religieuze traktaten overhandigd (een soort folders) en kreeg ze huiswerk mee met opdrachten als 'wie is God voor mij'.

"Elke sessie was doorweeft met religie", vertelt Salzman.

Toen Channel 13 (het tv-station) een interview probeerde op te nemen met Pepper reageerde ze met: "Het is mijn eigen bedrijf en mensen kunnen zelf beslissen of ze wel of niet komen. Deze specifieke persoon was geïnteresseerd in een analyse van haar eigen geloofssysteem."

De handelswijze van Pepper was sowieso dubieus te noemen. Haar schizofrene diensten vonden plaats in de openbare bibliotheek. Binnen dit soort ruimten is het verboden om een zaak te runnen en daarvoor geld te ontvangen. De betaalwijze van Salzman aan Pepper ging dan ook letterlijk onder tafel.

Salzman heeft met pijn en moeite de 10 sessies volgemaakt. Ze heeft het nodige papiertje gekregen om voor co-ouderschap in aanmerking te komen. Na de laatste martelgang die door moet gaan voor een sessie, heeft ze de deur voor het laatst snoeihard achter zich dichtgegooid.