Médicane gaat Italië en Balkan slopen

Wie de komende dagen nog even wil nazomeren in Zuid-Oost Europa kan dat beter even uitstellen. Door een samenkomst van ideale omstandigheden ontstaat er in het gebied momenteel namelijk een zogenaamde 'Médicane'. Dat is een orkaan die in zeldzame gevallen boven de Middellandse Zee ontstaat.

Afgelopen zomer is het goed warm geweest in de Méditerranée, daardoor is de temperatuur van het zeewater op sommige plekken tot zo'n 27 graden gestegen. Hierdoor krijgt een storm die op weg is richting Italië een enorme toename van kracht. Windsnelheden van boven de 100 kilometer per uur en neerslag van meer dan 100 millimeter zullen geen uitzonderingen zijn.

Momenteel is de storm al flink losgebarsten boven het zuiden van Italië. Op Sicilië worden al flinke overstromingen gemeld als gevolg van zware regenval. Verwacht wordt dat het noodweer verder zal trekken richting de Balkan en de komende 48 uur ook daar voor de nodige schade zal zorgen.

Het is de afgelopen tijd qua weer sowieso al erg onrustig rond de Middellandse Zee. Op de Spaanse eilanden Ibiza, Menorca en Mallorca was het eerder al flink raak qua wateroverlast. De huidige médicane is echter een vrij zeldzaam fenomeen en komt in deze kracht maar zelden voor. Het woord médicane is overigens gewoon een samenraapsel van de woorden 'mediterraan' en 'hurricane (orkaan)'.

Wil je deze storm op de voet volgen, neem dan eens een kijken op ons Weer, Klimaat en Natuurrampen forum.

Aparte vorm ... Nederland? (Foto: MeteoCenter.eu)
Aparte vorm ... Nederland? (Foto: MeteoCenter.eu)