Burgemeester Amsterdam woest op Quinsy Gario

Niet alleen de Braboneger is boos op beroepsmalloot Quinsy Gario. Ook Eberhard van der Laan (PvdA), de Amsterdamse burgemeester, is furieus. De aanleiding is een haattweet van Gario waarin hij beweert dat van der Laan zich schuldig maakte aan 'institutioneel racisme', omdat een herdenking van een 32 jaar oude moord - volgens Gario - geen doorgang kon hebben vanwege Sail 2015.

'Ik moet me echt een beetje inhouden om dit netjes te houden, Het is grote barre onzin. Dat weet hij.', aldus de burgemeester, 'Dit krijgt wel een staartje voor hem want ik vind dat je zo niet moet omgaan met elkaar.'

Kerwin Duijnmeijer werd 32 jaar geleden doodgestoken, volgens beroepsracismeroepers omdat hij zwart was, hoewel dit door de moordenaar ontkend wordt en door elke rechter onbewezen geacht is. Elk jaar vindt hiervoor een herdenking plaats, Dit jaar leek er geen belangstelling voor de herdenking te zijn, terwijl de gemeente al wel plekken had gereserveerd. In tegenstelling tot wat Gario in zijn tweet beweerde, had de gemeente er juist alles aan gedaan om de herdenking te laten doorgaan. Want dankzij bemiddeling door de gemeente kwamen er uiteindelijk toch nog mensen opdagen.

Gario legde ook nog even de link met Mitch Henriquez, ook al is dat op geen enkele wijze gerelateerd. Van der Laan: 'Hij legt een verbinding met die arme man, die in Den Haag gestikt is bij die arrestatie, Mitch Henriquez, hij legt een verband met institutioneel racisme. Hij zag kennelijk weer een kans, om ons, ik zou bijna zeggen, zwart te maken. Ik vind dat hij ons moet behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden, namelijk eerlijk. En daar is hij hier echt in verzuim gebleven.'

Gario heeft in een tweet laten weten dat hij vanwege de rechtsgang rondom zwarte Piet en 'het gedrag van de burgemeester' de 'verkeerde conclusie' had getrokken. Maar daarop heeft Gario sowieso een patent.

Eberhard van der Laan (Foto: Mirande Phernambucq)
Eberhard van der Laan (Foto: Mirande Phernambucq)