WK Zwemmen dag 1: Eerste Nederlandse medailles?

Vandaag om 08.30 uur Nederlandse tijd begint in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen is al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers begint het vandaag pas echt. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die in actie komen.

Het WK wordt geopend met de series van de 100 meter vlinderslag voor vrouwen. Voor Nederland staat Inge Dekker aan de start, de Europees kampioene van 2006. Van haar mag op basis van haar twaalfde tijd in de wereld dit jaar (57,85) verwacht worden dat ze zich plaatst voor de halve finales, die vanavond worden gezwommen. 

Een van de hoogtepunten van de ochtend zijn de series van de 50 meter vlinderslag bij de mannen, waar de pure sprintkanonnen het uit gaan maken. Nicholas Santos en Cesar Cielo zijn de favorieten voor Brazilië, maar zij krijgen stevige concurrentie van de Fransman Florent Manaudou, de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Brit Benjamin Proud.

De 400 meter bij de vrouwen is een van de afstanden waarop vanavond al de finale gezwommen wordt. Voor Nederland is Sharon van Rouwendaal een van de kanshebsters op een medaille, zeker nadat ze in het openwater met twee keer zilver al haar goede vorm liet zien. De Amerikaanse wereldrecordhoudster, olympische kampioene en wereldkampioene Katie Ledecky lijkt het goud echter alleen maar op te hoeven halen. De vraag is niet of zij wint, maar of ze haar vorig jaar gezwommen wereldrecord van 3:58,37 verbreekt. Lauren Boyle uit Nieuw-Zeeland en Jazmin Carlin uit Groot-Brittannië zijn de grootste kanshebsters voor de andere medailles, met onder meer Van Rouwendaal daarachter.

Van Rouwendaal heeft al twee medailles binnen op het WK in Kazan en wil dat aantal op de langebaan nu ophogen (Foto: Getty)

Ook de mannen zwemmen vandaag de finale van de 400 meter vrije slag. Wereldkampioen Sun Yang begint hier aan de jacht op een historische prestatie: de Chinees heeft zich ten doel gesteld om het goud te winnen op de 200, 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Hij is regerend wereldkampioen op alle drie de afstanden en olympisch kampioen op de 400 en 1500 meter - de 800 meter is geen olympische afstand bij de mannen - maar Sun kende veel problemen in het afgelopen jaar. Met name een schandaal rond een dopingschorsing stak de kop op: hij bleek voor de Asian Games van vorig jaar enkele maanden 'geheim geschorst' te zijn. Toch mag Sun de favoriet genoemd worden op de 400 meter, waarhij vooral uitgedaagd wordt door de jonge Australiër Mack Horton.

Zoals altijd staan op de openingsdag ook de finales van de 4x100 meter vrije slag op het schema. Voor Nederland mogen, waarschijnlijk, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer op jacht gaan naar de medailles. Dat lijkt zeer realistisch, maar vooral goud lijkt dan weer bijzonder moeilijk. Australië heeft vier vrouwen in de top zes van de wereld en lijkt niet te kloppen. De VS en Nederland zullen het normaliter uit gaan maken om de overige podiumplaatsen. Bij de mannen is het hopen op een herhaling van de schitterende finale twee jaar geleden in Barcelona. Frankrijk won destijds het goud voor een uitzinning publiek en ook nu kan er een prachtig gevecht verwacht worden met Rusland, Brazilië, Italië, de VS en Australië.

De series beginnen om 08.30 uur, de finales worden vanaf 16.15 uur gezwommen.

De finale van de 4x100 meter vrije slag bij de mannen op het WK in 2013 in Barcelona (Bron: YouTube)