Schoonspringster Freitag voldoet aan olympische limiet

Schoonspringster Uschi Freitag heeft zaterdag op de 3 meterplank voldaan aan de limiet voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De Nederlands kampioene haalde in de WK-finale met haar vijf sprongen 305,1 punten. Dat was een tiende boven de eis van NOC*NSF voor uitzending volgend jaar.

Freitag eindigde in Kazan met haar totaal als negende. De titel ging naar de Chinese Shi Tingmao, die met 383,55 haar landgenote He Zi (377,45) voor bleef. Europees kampioene Tania Cagnotto uit Italië moest zich tevreden stellen met 356,15 en brons.

De in Maastricht geboren Freitag, dochter van een Nederlandse moeder en Duitse vader, kwam tot 2012 uit voor Duitsland. Toen ze ging studeren en haar vaste trainingsbad in Aken geen optie meer was, koos ze voor Oranje en de plank in het Pieter van den Hoogenband-zwemcentrum in Eindhoven. Ze kreeg medio 2013 toestemming namens Nederland te starten. Dat leverde behalve titels ook een succesvol partnerschap op met Inge Jansen als synchroonduo.

Het zag er in de eindstrijd van het WK niet naar uit dat Freitag haar kandidatuur voor Rio meteen zou omzetten in daden. Ze begon sterk, lag na drie sprongen voor op het schema van de halve finale (303,55), maar landde niet goed na de tweeënhalve contrasalto gehoekt. Dat scheelde meteen twaalf punten in vergelijking met vrijdag. Een uitstekende tweeënhalf voorwaarts gehoekt met hele schroef, goed voor een score van 67,5, redde haar echter. Shi stelde met dezelfde sprong (72,0) haar wereldtitel veilig.

Freitag voldoet aan olympische limiet
Freitag voldoet aan olympische limiet (Foto: ANP)