Rugbysters blijven winnen, zorgen om Veldhuis

De Nederlandse rugbysters zijn met een zege begonnen aan het Europees kwalificatietoernooi voor het rugby sevens op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. In Portugal werd met 22-0 gewonnen van Zweden. De Nederlandse Ladies Sevens moeten in Portugal bij de beste drie eindigen, dan mogen ze naar het wereldwijde kwalificatietoernooi waar de laatste tickets voor de Spelen te winnen zijn.

Nederland werd in juni zesde in de Grand Prix, de hoogste divisie van het EK, waarvan winnaar Frankrijk zich plaatste voor de Spelen. Rusland, de nummer twee, mocht rechtstreeks naar het wereldwijde OKT, terwijl de rest daar nu tickets voor moet winnen. In de eerste wedstrijd kende Nederland weinig problemen met Zweden, dat zich via de derde plaats in Divisie A plaatste voor het toernooi in Portugal. Dankzij tries van Tessa Veldhuis, Nikki Weijers en Tessel van Donghen ging Nederland met 15-0 de rust in. Dankzij een try van Pien Selbeck en de conversie van Lorraine Laros kwam de 22-0 eindstand op het bord. "Het was een solide wedstrijd, een uitstekend begin om wat moois neer te gaan zetten tijdens dit toernooi", aldus bondscoach Chris Lane na afloop. 

Om 15.45 uur Nederlandse tijd staat de tweede wedstrijd op het programma. Dan wacht Finland, dat in Divisie A tweede werd. Om 19.50 uur speelt Nederland tegen Italië, de nummers acht van de Grand Prix. Zondag wordt de beslissende knock-outfase gespeeld. De wedstrijden zullen live te zien zijn via de site van de Nederlandse rugbysters.

De livestream van het OKT, met om 15.45 uur Nederland - Finland (Bron: Ladies Sevens)

Update 18.30 uur

Nederland heeft in de tweede wedstrijd met groot vertoon van macht gewonnen van Finland. In een wedstrijd zonder fatsoenlijke tegenstand stond Nederland halverwege op 19-0, maar in de tweede helft ging het nog veel harder. De teller stopte uiteindelijk toen Pleuni Kievit de laatste try scoorde en de eindstand op 52-0 zette. "Een goede overwinning en een goede prestatie van het hele team. We bleven bij het plan en hebben het goed uitgevoerd", aldus Lane na afloop.

Om 19.50 uur speelt Nederland tegen Italië in de laatste groepswedstrijd. Ook die wedstrijd zal via bovenstaande stream live te kijken zijn.

Update 20.37 uur

Ook de derde wedstrijd heeft voor Nederland een overwinning opgeleverd, waardoor de ploeg ongeslagen naar de knock-outfase van zondag gaat. De Ladies Sevens kwamen tegen Italië al snel op voorsprong door twee tries van Tessa Veldhuis: 10-0. Bij de tweede van die tries ging het echter flink mis voor Veldhuis, die getackled werd en snoeihard met haar hoofd op de grond knalde. Ze bleef roerloos liggen terwijl ze werd verzorgd en pas na ruim tien minuten - Veldhuis was met een brancard afgevoerd - ging de wedstrijd verder. Via tries van Kievit en Van Donghen en een conversie van Laros werd de eindstand van 22-0 bereikt. Over de toestand van Veldhuis is nog niks bekend.

Zondag staat Nederland om 12.44 uur Nederlandse tijd in de kwartfinale tegen België, dat Divisie A van het EK - één niveau onder de Grand Prix - won.