Oppositie Z-Afrika wil vicepresident aanklagen

Een Zuid-Afrikaanse oppositiepartij heeft aangifte gedaan tegen de vicepresident wegens diens aandeel in de 'moord' op 34 mijnwerkers door de politie. De Economische Vrijheidsstrijders (EFF) willen dat ook het hoofd van de nationale politie, de ministers van politie en mijnbouw en de directie van de Lonmin-platinamijnen terechtstaan.

Vicepresident Cyril Ramaphosa en de twee ministers werden vorige week vrijgepleit door de opstellers van een onderzoeksrapport over het geweld in de zomer van 2012, die daarmee waren belast door de regering. Wel hekelden de onderzoekers het optreden van de politie en riepen zij op naar dat van de commissaris van de nationale politie nader onderzoek in te stellen.

De EFF willen dat Ramaphosa wordt berecht voor moord, poging tot moord en het beramen van moord tijdens de gewelddadige staking van mijnwerkers in Marikana. De staking duurde ongeveer zes weken. De politie probeerde uiteindelijk de op een naburige heuvel verzamelde mijnwerkers te verjagen, maar dat liep uit op een bloedbad. Van de 112 kompels die werden neergeschoten bezweken er 34.