Jubilaris Paumen leidt hockeydames langs Japan

De hockeyvrouwen hebben dinsdagavond ook hun derde wedstrijd op de HWL3 gewonnen. De ploeg van Sjoerd Marijne, waar Kelly Jonker geblesseerd aan de kant bleef, versloeg Japan met 0-4. Maartje Paumen scoorde twee keer.

Nederland begon de openingsfase sterker dan Japan, maar was in de cirkel niet koelbloedig genoeg. Zo kreeg Xan de Waard een grote kans en zorgde Naomi van As voor gevaar over de rechterflank. Uiteindelijk was het Maartje Paumen die, tijdens haar tweehonderdste interland, doel trof. De eerste strafcorner ging nog mis, maar de tweede keer was het wel raak: 1-0.

In het tweede kwart ging Oranje op zoek naar de volgende treffer, maar verzuimde het om snel afstand te nemen. Paumen probeerde het wederom via een strafcorner, maar haar inzet over de grond was een prooi voor de Japanse keeper. In de 25ste minuut maakt Nederland er dan toch 0-2 van. Naomi van As zette op het middenveld de aanval zelf op, kreeg hem uiteindelijk in de cirkel weer terug en sloeg uit de draai genadeloos toe.

In het derde kwart schakelde Nederland een tandje terug en creëerde het vrijwel geen enkele kans. De Japanners, die vooral op eigen helft verdedigden, profiteerden er niet van. Af en toe maakten ze wel de oversteek naar het doel van Joyce Sombroek, maar geen moment werden ze echt gevaarlijk.

Uiteindelijk viel de 3-0 dan toch. Uit een strafcorner van Caia van Maasakker tipte Maartje Paumen de bal in het Japanse doel. Xan de Waard maakte er vijf minuten voor tijd nog 4-0 van. Door de overwinning is de kans zeer groot dat Nederland de poule als winnaar afsluit. Zaterdag wacht Italië nog, de laatste tegenstander in de groepsfase.

Maartje Paumen, 200 wedstrijden en twee doelpunten tegen Japan. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)