Voorwaardelijke straf ex-neuroloog Jansen Steur

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Het gerechtshof in Arnhem boog zich opnieuw over de zaak nadat de rechtbank eerder drie jaar cel had opgelegd. Het hof achtte donderdag niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn patiënten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar cel geëist. Dit vanwege de zelfmoord van een patiënte en het toebrengen van opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Opzettelijk handelen door de ex-neuroloog vindt het hof niet bewezen, verwijtbaar handelen wel. De 69-jarige Jansen Steur werd door het hof vrijgesproken van medische delicten. De zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar heeft hij gekregen voor valsheid in geschrifte en verduistering.

Verkeerde diagnoses
Jansen Steur werkte jarenlang in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en stelde als arts verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden. Dat bleek achteraf helemaal niet waar te zijn. Een vrouw pleegde zelfmoord, nadat Jansen Steur haar had verteld dat ze de dodelijke spierziekte ALS had. De aan medicijnen verslaafde Jansen Steur werd in 2004 ontslagen.

De voormalige arts was zelf bij de uitspraak van het gerechtshof aanwezig. Bij eerdere zittingen van de zaak voor het gerechtshof was hij niet aanwezig. De advocaat van Jansen Steur had om vrijspraak gevraagd. Diverse deskundigen verklaarden tijdens de zitting dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is als gevolg van een eerdere drank- en drugsverslaving. Mogelijk heeft hij bij een ernstig auto-ongeluk in 1990 hersenletsel opgelopen. De eis van het OM viel daardoor lager uit. De rechtbank in Almelo veroordeelde de ex-neuroloog in februari 2014 nog tot drie jaar cel.