Japan stelt legen opslag Fukushima uit

Japan pakt de schoonmaak van de verwoeste kerncentrale in Fukushima anders aan. De regering in Tokyo neemt meer tijd voor het leegmaken van opslagreservoirs met gebruikte reactorbrandstof.

Voor de opruimoperatie van de drie gesmolten kernreactors wil de regering dertig tot veertig jaar uittrekken. De aanpak van de opslagreservoirs met reactorbrandstof, een belangrijke beginstap, wordt met drie jaar uitgesteld. Het reservoir van de vierde reactor, die ten tijde van de verwoestende aardbeving en tsunami in 2011 niet in bedrijf was en redelijk ongeschonden is gebleven, is vorig jaar al geleegd.

Het aanvankelijke plan om de drukkamers te repareren en die vervolgens met water te vullen om het afval onder water te kunnen verwijderen blijkt ingewikkelder dan gedacht, aldus de opstellers. Zij stellen voor andere methoden te onderzoeken.

De deskundigen die de gesmolten brandstof moeten lokaliseren en bestuderen en die robots moeten bouwen die het afval kunnen opruimen krijgen niet meer tijd. Zij moeten hun taak volbrengen in de eerder afgesproken zes jaar. De beheerder van de centrale, elektriciteitsbedrijf Tepco, heeft al enkele robots het terrein op gestuurd om dat te verkennen.