Bos: afkomst sollicitant doet er wel toe

PvdA-leider Wouter Bos gelooft er niks van dat afkomst bij solliciteren er niet toe zou doen. Gisteren beweerde het ministerie van Economische Zaken dat onderzoek heeft aangetoond dat werkgevers niet discrimineren bij het aantrekken van personeel. CDA-minister Joop Wijn van Economische Zaken verbond daar de conclusie aan dat anoniem solliciteren niet nodig is.

Bos gaf hier gisteren in het tv-programma Pauw & Witteman een reactie op. ''De onderzoekers hebben slechts naar de opstelling gevraagd van werkgevers in theoretische situaties en heeft dat geleid tot sociaal wenselijke antwoorden. Echte onderzoeken geven een heel ander beeld'', aldus Bos.

De leider van de sociaal-democraten ging ook in op de kritiek vanuit de VVD op haar leider Mark Rutte. Volgens de VVD-Tweede Kamerfractie zou Rutte zich te weinig laten gelden in de campagne. Bos: ''Laten we niet vergeten dat Rutte met een minimaal verschil de strijd om lijsttrekker te worden heeft gewonnen van Rita Verdonk. De redelijk linkse liberaal Rutte ziet zich gedwongen om zich te profileren op thema's als integratie en files, terwijl hij dat waarschijnlijk liever zou doen op milieu.''