Zeilbond dreigt olympische zeilwedstrijden te verplaatsen

De internationale zeilbond ISAF geeft forse kritiek op het stadsbestuur van Rio en dreigt de olympische zeilwedstrijden te verplaatsen. Het stadsbestuur had namelijk beloofd de vervuiling in de Guanabarabaai te verminderen, maar de situatie lijkt weinig verbeterd te zijn.

Alistair Fox, hoofd wedstrijdzaken van de ISAF:  ‘Als het niet anders kan dan wedstrijden te verplaatsen om een eerlijke wedstrijd te organiseren, dan zullen we die mogelijkheid zeker onderzoeken. We zijn aardig gefrustreerd geraakt.’ De ISAF heeft het IOC ingeschakeld om druk uit te oefenen op de Braziliaanse politiek. ‘Wij zullen de situatie aanzien en zullen wat aanbevelingen doen. Misschien is eisen een beter woord om dingen voor elkaar te krijgen.’ Verklaarde Fox.

In 2009, toen de stad de Spelen kreeg toegewezen, werden toezeggingen gedaan om de baai volledig te zuiveren. Deze belofte lijkt niet haalbaar te zijn: In het water drijft veel plastic, hout, duizenden dode vissen en daarnaast ook menselijke uitwerpselen. Deze vervuiling is niet alleen een gevaar voor de gezondheid van de zeilers, maar kan ook leiden tot oneerlijke races.