Turnster Wevers bezorgt Oranje enige medaille

Niet Epke Zonderland of Yuri van Gelder, de bekende namen, maar Sanne Wevers bezorgde Nederland de enige medaille bij de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier. Wevers deed dat verrassend genoeg niet op balk, maar op brug waar ze zaterdag brons veroverde, haar eerste plak ooit op een groot titeltoernooi.

Wevers, die zondag in de finale op balk viel en daardoor als achtste en laatste eindigde, kwam aan de brug tot een score van 14,200. Niet zozeer door de moeilijkheidsgraad van haar oefening, de laagste van alle finalistes, maar wel door haar uitvoering. De jury kwam tot een E-score van 8,6, alleen winnares Dario Spiridonova uit Rusland had een 'netter' optreden.

"Dit is ongelooflijk", sprak de 23-jarige Oldenzaalse "Het was al verrassend dat ik vierde was in de kwalificaties. Dat ik nu brons pak, is echt gaaf. Ik heb zelf een hele nette oefening geturnd, dat wordt gelukkig beloond." Wevers kende een moeilijke voorbereiding door een conflict met haar club TON Almelo, waardoor ze met vader en trainer Vincent Wevers en tweelingzus Lieke vaak voor trainingen moest uitwijken naar Heerenveen. "Ik heb de laatste tijd veel meegemaakt. Ik heb mentaal een knop om moeten zetten, maar dit is een bevestiging dat het goed is om alles opzij te zetten."

Op balk, eigenlijk haar beste toestel, ging het zondag mis. Juist bij een relatief eenvoudig element, een hele pirouette met geheven been. Ze ging eraf, baalde, maar keek uiteraard toch terug op een geslaagd toernooi. "Het was alles of niks en ik ga zeker op het WK weer een poging wagen."

Zonderland haalde het finaleweekeinde niet eens, terwijl Van Gelder weer eens net naast het podium belandde. Met weliswaar de derde score (15,533) maar omdat er twee turners achter winnaar Eleftherios Petrounias uit Griekenland het zilver kregen, was er geen brons. "Ik heb het net laten liggen", baalde de Brabander die drie honderdste punt van een medaille was verwijderd, maar niet bij de pakken neerzat. "Ik ben gewoon weer sterker geworden. Met het oog op de WK later dit jaar is dat gewoon goed."

Ook Noël van Klaveren keerde met een goed gevoel terug naar Nederland, hoewel ze op sprong net buiten de medailles bleef. Maar de vierde plaats telde voor haar na een lange moeilijke periode waarin ze haar zieke vader bijstond in plaats van te turnen. "Ik ben van zo ver gekomen. Deze klassering voelt misschien nog wel beter dan het zilver van Moskou."