FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 april 2015

Feijen Europees kampioen 8-ball

Niels Feijen is zondagavond in de Portugese stad Vale Do Lobo Europees kampioen 8-ball geworden. De Haagse poolbiljarter versloeg de Pool Karol Skowerski in de finale met 8-6.

In de halve eindstrijd van de Nederlandse routinier met 8-2 veel te sterk voor Jani Uski. Deze Fin had eerder op de dag een eind gemaakt aan de titelaspiraties van Nick van den Berg in deze spelsoort. Ivo Aarts strandde door toedoen van Skowerski in de kwartfinale.

'Vijftig van de zevenhonderd migranten overleefden kapseizen boot'

Vijftig van de mogelijk ruim zevenhonderd opvarenden van het vluchtelingenschip dat zondag in de Middellandse Zee kapseisde hebben de ramp overleefd. Dat heeft de Maltese premier Joseph Muscat gezegd. Zijn Italiaanse collega Matteo Renzi houdt zich tot dusver op de vlakte.

Malta neemt deel aan de reddingsoperatie die na het omslaan van de volgepakte vissersboot op touw is gezet. De reddingswerkers gaan de in zee drijvende lichamen af om te 'controleren wie er nog leeft en wie er dood is', zei Muscat. Hij noemde de zeeramp 'de grootste menselijke tragedie van de laatste jaren'.

Volgens Renzi zijn er achttien schepen opgetrommeld om naar drenkelingen te zoeken. De Italiaanse premier houdt het voorlopig nog bij de 24 doden en 28 overlevenden die hij al veel eerder op de dag meldde. Italië kan onmogelijk nagaan of het schip inderdaad zevenhonderd mensen aan boord had, zei hij. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties citeerde eerder uit de mond van een overlevende die zevenhonderd opvarenden had geteld.

Renzi prees de bemanning van de King Jacob, de Portugese vrachtvaarder die op het vluchtelingenschip afstevende en zo onbedoeld de ramp in gang zette. De premier wees erop dat de King Jacob 'onmiddelijk in actie kwam' en er al vier soortgelijke reddingsoperaties had opzitten.

Het twintig meter lange vissersschip waarop de vluchtelingen uit Libië waren samengepakt kapseisde doordat alle opvarenden naar de kant stroomden waar de King Jacob langszij probeerde te komen.

Sneijder onderuit met Galatasaray

Galatasaray heeft zondag een slechte beurt gemaakt in de strijd om de Turkse titel. De ploeg van Wesley Sneijder ging op bezoek bij Trabzonspor in de slotfase onderuit: 2-1. De Algerijnse verdediger Carl Medjani maakte in de 85e minuut het winnende doelpunt voor de thuisclub. Galatasaray liet in Trabzon de kans liggen om weer aan kop te komen van de Süper Lig.

Sneijder deed het voorbereidende werk bij de gelijkmaker van Emre Çolak, maar het bleek niet genoeg voor Galatasaray. De Turkse topclub heeft evenveel punten als Besiktas, dat op basis van een beter doelsaldo aan kop gaat. Titelverdediger Fenerbahçe kan de eerste plaats maandag overnemen als het wint van Bursaspor.

Hamilton praat nu al over titel

Na drie overwinningen in vier races weet Lewis Hamilton het zeker. "Ik wil die derde wereldtitel. Ik ga ervoor", zei de Brit zondag na zijn overwinning in de Grand Prix van Bahrein. Hij riep dat tijdens de huldigingsceremonie niet zonder reden; naast hem stond de Schotse racelegende Jackie Stewart, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1.

Hamilton bouwde door de zege in de avondrace op het woestijncircuit van Sakhir zijn voorsprong in de titelstrijd verder uit. Hij heeft inmiddels al 27 punten meer dan Nico Rosberg, zijn Duitse teamgenoot bij Mercedes. Diens landgenoot en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel van Ferrari heeft 28 punten minder.

Hamilton boekte de 36e GP-zege in zijn carrière. Hij startte in Bahrein van poleposition en nam meteen na de start afstand van zijn concurrenten. De bandenwissels leverden hem nauwelijks problemen op, ook al kon hij door achterblijvers niet heel ver uitlopen. In de laatste ronden begonnen de remmen van zijn bolide tegen te werken, maar de voorsprong op zijn naaste belagers was groot genoeg.

Hamilton na de door hem gewonnen grand prix (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Hamilton na de door hem gewonnen grand prix (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

De Fin Kimi Räikkönen eindigde op drie seconden van Hamilton als tweede. Hij pakte zijn eerste podiumplaats van dit seizoen en bewees dat Ferrari in snelheid bijna niet meer onderdoet voor Mercedes. De wereldkampioen van 2007 was vooral op dreef in de slotfase van de race. Hij maakte in korte tijd in ziedend tempo een achterstand op Rosberg goed. De Duitser voelde zich kennelijk zo opgejaagd, dat hij een remfout maakte en in de voorlaatste ronde zijn tweede plek moest prijsgeven aan Räikkönen.

"Mercedes heeft nog steeds de beste auto, ook al maakt Ferrari het ons steeds moeilijker", stelde Hamilton. De winnaar noemde de omstandigheden lastig: "Het was voortdurend letten op je banden. Bovendien raakten mijn remmen tegen het einde van de race oververhit, maar het kwam gelukkig allemaal goed."

De Fin Valtteri Bottas reed in zijn Williams naar de vierde plaats. Hij wist nog net Vettel voor te blijven. De nieuwe vedette van Ferrari was de hele race in gevecht om een podiumplek en leverde vooral strijd met Rosberg. Toen Vettel echter een bocht te wijd nam, hobbelde hij iets te hard over de rand van het circuit en beschadigde zijn bolide. Door een extra pitstop verloor Vettel veel terrein.

Herlings tweede in Italië

Motorcrosser Jeffrey Herlings is zondag in de Grote Prijs van Trentino verrast door Tim Gajser. Op zijn Honda won de Sloveen in Italië de tweede manche in de MX2-klasse en pakte zo ook de dagzege.

De 20-jarige Herlings won zondag nog wel de eerste manche. Herlings staat door het resultaat weer alleen aan de leiding in de strijd om het wereldkampioenschap. Na vier races staat de Brabander op 172 punten, dertien meer dan de Fransman Dylan Ferrandis die zondag 34 punten bij elkaar reed.

Herlings werd in 2012 en 2013 wereldkampioen in de MX2. Hij liep vorig jaar de wereldtitel mis door een bovenbeenbreuk. Brian Bogers finishte zondag als 18e en 9e en scoorde vijftien punten.

Bobby Brown: 'Bobbi Kristina is wakker'

Bobby Brown heeft tijdens een concert in Texas tegen het publiek gezegd dat zijn dochter Bobbi Kristina wakker is. 'Ze kijkt naar me', aldus de 46-jarige R&B-zanger.

Het is niet helemaal duidelijk wat Brown precies bedoelt met de uitspraak. Volgens TMZ suggereert de ex-man van Whitney Houston dat zijn dochter bij bewustzijn is, maar de entertainmentsite vindt ook dat de uitspraak 'ze kijkt naar me', kan duiden op een vegetatieve staat.

Bobbi Kristina, de dochter van Bobby Brown en de overleden zangeres Whitney Houston, ligt al sinds 31 januari in een coma, nadat ze bewusteloos werd aangetroffen in bad.

Internazionale en AC Milan komen in derby niet tot scoren

De stadsderby in Stadio Giuseppe Meazza tussen Inter en AC Milan is zondagavond geëindigd in een 0-0 gelijkspel. Beide elftallen begonnen strak georganiseerd aan de stadsderby. Er werd meer schaak gespeeld, dan vloeiend voetbal. Hernanes besloot in de elfde minuut dat het genoeg was met het voorzichtige spel en ondernam namens Inter een doelpoging. Vanaf ruim dertig meter haalde de aanvallende middenvelder verwoestend uit. Doelman Diego Lopez kon het gevaar maar net keren.

Het zette de toon voor de rest van de eerste helft, waarin Nerrazzuri de boventoon voerde. Tot grote kansen, en dus treffers, leidde dit vervolgens niet. De passes waren daarvoor te onzuiver, waardoor AC Milan de handen dicht mocht knijpen dat het kon gaan rusten zonder een goal te incasseren.

Na de thee vielen beide teams op door grote onzorgvuldigheid. Beide coaches maakten daarom ook na ruim een uur voetballen gretig gebruik van hun wissels om het duel weer wat opgang te helpen. Via Palacio probeerden de gastheren het spel weer wat naar zicht toe te trekken.

In de 72e minuut leek Inter dan toch op voorsprong te komen. Een voorzet van Hernanes kon Palacio net niet bereiken, waarna Mexès de bal in eigen doel werkte. De dienstdoende arbiter had echter een overtreding geconstateerd op zijn collega-verdediger Antonelli, waardoor de Franse verdediger een blunder bespaard bleef en de goal annuleerde.

Liberland is Europa's nieuwste land

Sinds afgelopen maandag zijn we in Europa weer een land -of eigenlijk dwergstaat- rijker, genaamd Liberland (voluit Vrije Republiek Liberland). Het bevindt zich op de grens van Servië en Kroatië en is met haar zeven vierkante kilometer groter dan Monaco en Vaticaanstad.

De Tsjech Vit Jedlicka zag zijn kans schoon om het land uit te roepen tot soevereine staat toen hij ontdekte dat Servië en Kroatië beiden geen aanspraak deden op het stuk grond. Hoewel het land slechts een paar dagen oud is, zijn er al een vlag, een stadswapen, een website en zelfs een Wikipedia pagina. Ook heeft Jedlicka zichzelf uitgeroepen tot president en is het officiële motto 'leven en laten leven'.

Momenteel telt het land nog slechts zeven burgers, maar iedereen kan zich aanmelden voor het burgerschap. Wel zijn communisten, neonazi's, jihadisten en andere extremisten niet welkom in het land. Daarnaast willen ze de overheid klein en de belastingen laag houden.

Het klinkt misschien als een ietwat gewaagde publiciteitsstunt, Jedlicka zelf is namelijk lid van een libertarische partij in Tsjechië, lijkt het er toch serieus aan toe te gaan. Zo zijn de omringende landen gevraagd het land te erkennen en zullen spoedig de rest van de Europese landen eenzelfde brief mogen ontvangen. Het land is zelfs al te vinden via Google Maps.

Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)
Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Argentinië

Valentino Rossi heeft in Argentinië zijn tweede overwinning in het MotoGP-seizoen gepakt. Op het Autódromo Termas de Río Hondo was Il Dottore de sterkste in een fenomenaal gevecht met Marc Marquez, de regerend wereldkampioen.

Polesitter Marquez liet zich bij de start verrassen door landgenoot Aleix Espargaro, komend vanaf de tweede startplek. Wereldkampioen Marquez had een paar bochten nodig, maar kon zijn belager toch vrij simpel afschudden. Die ging vervolgens het duel aan met Jorge Lorenzo, maar het duurde niet lang voor beide Spanjaarden wat terugvielen. Met name Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso en Andrea Iannone kwamen naar voren, terwijl enkele ronden later ook Rossi zich in de strijd kwam mengen.

Na acht ronden zorgden Yonny Hernandez voor een ongewenst spectaculair beeld. Zijn Pramac Ducati ontvlamde, waardoor hij zijn race noodgedwongen af moest sluiten. Voorin reed Marquez alsmaar verder weg, achter hem leek de strijd om de tweede plek tussen Rossi en Dovizioso te gaan. Crutchlow en Iannone vormden daarachter het tweede duo op de plekken vier en vijf.

In de tweede helft van de race was het niet meer Marquez, maar Rossi die de snelste op de baan was. Met steeds grotere stappen verkleinde hij zijn achterstand op de Spanjaard en met drie ronden te rijden was het grote gat gedicht. De strijd tussen de twee titanen zou kort, maar zeer fel zijn. Na minder dan een ronde was Rossi er voorbij, probeerde Marquez uit alle macht om de leiding terug te pakken, maar ging het mis voor de Spanjaard. Hij toucheerde Rossi, bleef nog even overeind, maar ging vervolgens hard tegen het asfalt.

Il Dottore kende uiteraard geen moeite meer om de race winnend af te sluiten. Dovizioso, die Rossi al lang had moeten laten gaan, kon de tweede plek nog pakken. Ook om de derde positie werd plotseling nog hevig gestreden. Crutchlow leek als enige goed te weten dat de finishstreep slechts enkele meters na de laatste bocht getrokken was en maakte daar handig gebruik van door Iannone nog te passeren.

Vormer schiet Club Brugge langs Anderlecht

Ruud Vormer heeft zondag de topper in de Belgische kampioenspoule beslist. De middenvelder schoot Club Brugge in de slotfase langs Anderlecht: 2-1. Club Brugge nam daardoor weer de leiding, met 37 punten. AA Gent volgt met 35, titelverdediger Anderlecht staat derde met vijf punten achterstand.

De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft in het Jan Breydelstadion op voorsprong door een eigen doelpunt van Timmy Simons, maar Obbi Oulare trok de stand een kwartier voor tijd gelijk. Op aangeven van Victor Vázquez bezorgde Vormer de thuisclub in de 86e minuut de winst. Stefano Denswil kwam niet van de bank bij Club Brugge. Vorige maand veroverde Club ten koste van Anderlecht al de Belgische beker en de ploeg van trainer Michel Preud'homme koerst nu ook af op de landstitel.

Centrum Oisterwijk weer vrijgegeven na vondst verdacht pakketje

Op De Lind in Oisterwijk is zondagmiddag op een terras een verdachte tas gevonden. De straat was deels afgesloten. Inmiddels is bekend dat de tas onschadelijk is. De vondst veroorzaakte veel commotie.

Een explosievendeskundige van de politie onderzoekt de tas. Op het afgesloten deel van de straat zijn veel horecazaken gevestigd. De brandweer en een ambulance staan stand-by.

De tas was van een fiets gevallen en door iemand op het terras gezet. Een klant die het niet vertrouwde belde de poltie. Uit de tas zouden draden te zien zijn, wat zou kunnen duiden op een explosief. De eigenaar van De Swaen baalt van de situatie. Hij heeft geen goed woord over voor de beller. "Ik heb de man gevraagd waar hij het lef vandaan haalt om 112 te bellen. Hij vond dat hij het moest doen. Iedereen lacht erom hier."

Update 18.48 uur
De explosieven verkenners vragen assistentie van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie. Het is nog onbekend wat er in het pakketje zit. Ook een extra brandweerwagen wordt opgeroepen.

Update 19.32 uur
In opdracht EOD-D wordt het afgezette gebied vergroot naar 100 meter rondom vindplaats van de verdachte tas. Een explosievendeskundige is met een explosievenspeurhond bij de tas geweest. Waarna de tas niet vertrouwd werd. 

Update 19.49 uur
Mogelijk zitten er inderdaad explosieven in de tas, hoewel dit officieel nog niet zeker is. Ondertussen is de politie een zoekactie gestart naar de mogelijke verdachte, zie de tweet van burgernet onderaan dit artikel.

Update 21.05 uur
Volgens omstanders wordt de situatie ter plekke steeds serieuzer. De politie zou volgens een getuige "jullie hebben geen idee" hebben gezegd tegen grappende toeschouwers. 

Een explosievenverkenner van de politie heeft de verdachte tas geopend. Daarin zouden pakketjes zitten die aan elkaar verbonden waren met draden. Ook de robot is aanwezig om het pakketje van een veilige afstand verder te onderzoeken. Burgemeester Hans Janssen kwam poolshoogte nemen van de situatie.

Update 21.10
De locatie is vrijgegeven. Het blijkt toch niet om een bom te gaan. Wat er dan in de tas met draden aan elkaar zat is niet bekend gemaakt.  


 

Verstappen: "Moest hele race rustig aan doen"

Drie uitvalbeurten in vier races. Max Verstappen noemt dat verontrustend. "Drie keer met pech uitvallen is niet wat je wilt", zei de zeventienjarige Limburger na zijn nieuwe sof in de Formule 1 op Verstappen.nl. Na 37 ronden stopte zijn bolide van Toro Rosso er zondag mee in de Grand Prix van Bahrein. "We hebben nu drie weken om alles te analyseren en op te lossen om de volgende race in Barcelona wel te kunnen finishen. Dat is ons voornaamste doel."

Verstappen zei dat hij vanaf de start van de avondrace op het circuit van Sakhir worstelde met zijn auto. "Ik moest het de hele wedstrijd voorzichtig aan doen, waardoor ik veel snelheid verloor op de rechte stukken. Dat was goed te zien als ik werd ingehaald, want dan leek ik wel stil te staan. Uiteindelijk ben ik uitgevallen met een elektronisch probleem en wat dat precies is geweest, gaan we nu onderzoeken."

Afellay pakt Griekse titel met Olympiakos

Ibrahim Afellay mag zich kampioen van Griekenland noemen. Zonder te spelen veroverde Olympiakos Piraeus zondag voor het vijfde jaar op rij de landstitel, dankzij de nederlaag van concurrent Panathinaikos bij Panthrakikos (2-1). Daardoor is de Griekse recordkampioen niet meer te achterhalen.

Olympiakos viert de 42e landstitel zondagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Levadiakos. De ploeg van Afellay heeft tien punten voorsprong op PAOK en elf op Panathinaikos, twee ploegen die nog drie wedstrijden moeten spelen. De 29-jarige international speelt dit seizoen op huurbasis bij Olympiakos. Afellay staat nog tot het einde van dit seizoen onder contract bij FC Barcelona. De geboren Utrechter vierde eerder vier landstitels met PSV en één met de Spaanse club.

Vader rijdt dronken, zoontje zwaargewond

Een jongen van vier uit Volkel (Noord-Brabant) is ernstig gewond geraakt toen zijn vader de auto waarin ze zaten tegen een boom reed. Het jochie werd uit de wagen geslingerd en is met zwaar hoofdletsel naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht. De 31-jarige vader had te veel gedronken. Hij is aangehouden en zijn rijbewijs is ingenomen.

Het ongeval vond zaterdagavond plaats in Boekel. De verdachte is volgens een politiewoordvoerder voorlopig in vrijheid gesteld vanwege de ernstige situatie van zijn zoontje.

Finnen stemmen premier weg

De Centrumpartij heeft de verkiezingen in Finland gewonnen. Dat betekent dat de conservatieve premier Alexander Stubb plaats moet maken voor de rijke zakenman Juha Sipila.

Met bijna 97 procent van de stemmen geteld, staat de Centrumpartij van Sipila op 21,4 procent van de stemmen, veel meer dan de 18 procent van de Nationale Coalitie van Stubb. De regeringspartner van Stubb, de sociaaldemocraten, kregen 16,4 procent van de stemmen. Naast de Centrumpartij wint ook de euro-sceptische Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) flink. Die partij kreeg 17,6 procent van de stemmen.

De Centrumpartij lijkt uit te komen op 49 van de 200 zetels in het parlement. De Nationale Coalitie komt op 38, de Finse Partij haalt er 37 en de sociaaldemocraten 34. De Groenen klimmen naar 15 zetels en de socialistische Linkse Volkspartij haalt er 12.

Als na het tellen van alle stemmen de uitslag volledig is, zal Sipila een coalitie moeten vormen met andere partijen.

Finnen stemmen premier weg
Finnen stemmen premier weg (Foto: ANP)

Toekomst televisieserie Castle onzeker

Het lijkt te rommelen achter de schermen van de populaire TV-show Castle. Stana Katic tekende vrijdag geen nieuw contract. 

Als de show verder zou gaan met een achtste seizoen, want zelfs dat is nog onzeker, zal het waarschijnlijk zonder één van de hoofdrolspelers verder moeten. Diverse bronnen bevestigen de weigering van Katic voor een nieuw contract. 

Wel was al bekend geworden dat Nathan Fillion door zou gaan als er een achtste seizoen mocht gaan komen. Tevens stappen er een aantal showrunners op, waaronder Andrew W. Marlowe, die met idee voor de show kwam. Deze stroom aan nieuws lijkt te volgen op het uitgeven van de synopsis van de (misschien wel) laatste aflevering. 

De desbetreffende aflevering, genaamd Hollander's Woods, is op 11 mei te zien op de Nederlandse televisie.

De cast van Castle in betere tijdenDe cast van Castle in betere tijden

Vijftiende overwinning op rij N.E.C.

Met de titel in de Jupiler League op zak gaat N.E.C. gewoon door met winnen. De ploeg van trainer Ruud Brood boekte zondag in het eigen Goffert-stadion tegen Almere City FC de vijftiende overwinning op rij: 2-1. Daardoor is N.E.C. nog vijf punten verwijderd van de 'magische' grens van honderd punten, met nog drie wedstrijden te gaan. Het elftal uit Nijmegen heeft nog zes doelpunten nodig om ook daarmee de honderd te halen.

Topschutter Sjoerd Ars en Anthony Limbombe zetten de thuisclub voor rust al op een voorsprong van 2-0. In de slotfase werd het nog even spannend toen Enzio Boldewijn de aansluitingstreffer maakte namens de bezoekers, maar vlak daarna moest Almere verder met tien man na rood voor Lars Nieuwpoort. NEC kon mede daardoor opnieuw een overwinning vieren.

Sparta Rotterdam was op Het Kasteel met 3-1 te sterk voor Telstar en blijft zodoende in de race voor een plek in de play-offs.

Hamburger SV verliest beladen Nordderby, Wolfsburg en Schalke in evenwicht

Hamburger SV is er met de nieuwe trainer Bruno Labbadia niet in geslaagd punten te pakken op bezoek bij Werder Bremen. Een penalty van Di Santo in de slotfase besliste het duel.

De beladen Nordderby stond te boek als risicoduel. Liefst 1000 agenten werden ingezet en moesten voor een vriendelijk verloop zorgen. Op het veld ging het er in de eerste helft gezapig aan toe, hoewel Rafael van der Vaart een fikse overtreding maakte op Jannick Vestergaard. De Deen viel even later uit. De Nederlander bleef een kaart bespaard.

Hekkensluiter Hamburger SV kon in de tweede helft ook niet bepaald een vuist maken, maar de motor van Werder Bremen stokte ook regelmatig. Franco Di Santo zag nog wel een inzet gestopt worden door HSV-doelman René Adler.

Beide ploegen speelden om niet te verliezen en een 0-0 leek dan ook een logische uitslag. In de slotfase kreeg de thuisploeg echter een penalty, na een overtreding van Valon Behrami op Zlatko Junuzovic. De Zwitser moest met rood van het veld en de strafschop werd verzilverd door Di Santo: 1-0.

Door de nederlaag blijft Hamburger SV onderaan bungelen in de Bundesliga. Omdat ook de concurrentie geen punten pakte, is er nog altijd hoop. Alleen moet het wel gaan scoren, want zondag wist het voor de zesde keer op rij niet het net te vinden. Werder Bremen klom door de zege naar plek zeven en maakt nog kans op Europees voetbal.


VfL Wolfsburg is er niet in geslaagd om Schalke 04 in eigen stadion te verslaan. Beide teams hielden elkaar goed in evenwicht (1-1).

Zowel Wolfsburg als Schalke slaagde er voor de pauze amper in om kansen te creëren. De defensies van beide ploegen stonden goed en echte doelkansen waren dus spaarzaam. Ook Klaas-Jan Huntelaar, uiteraard weer basisspeler bij de bezoekers, kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken.

Kort na rust viel wel bijna de openingstreffer. Ricardo Rodríguez haalde van afstand keihard uit en zijn schot spatte uiteen op de lat boven doelman Ralf Fährmann. Even later was Wolfsburg, dat donderdag nog met 1-4 van Napoli verloor, alweer gevaarlijk. Kevin De Bruyne en Ivan Perisic kregen de bal er echter niet in.

Uit een snelle counter wist Schalke 04 daarna verrassend te scoren. Leroy Sané ging er vandoor na een hoekschop van de thuisploeg. Bij het strafschopgebied leek zijn solo te stoppen, maar met enig geluk kreeg hij de bal toch mee en kon de middenvelder afronden: 0-1.

Ook na de openingstreffer kreeg Wolfsburg de beste kansen. Perisic bediende Naldo, die van dichtbij kon binnentikken. De aanname van Naldo was echter niet goed. Toch werd het na 78 minuten 1-1. Daniel Caligiuri gaf de bal aan De Bruyne, die 'm vervolgens fraai in de benedenhoek krulde.

Schalke kwam alleen nog voor het doel van Wolfsburg met een kopballetje van Huntelaar, maar op basis van de tweede helft verdienden de bezoekers geen zege. Door de remise staat Schalke vijfde, terwijl Wolfsburg twaalf punten minder heeft dan koploper Bayern München. De Rekordmeister kan in theorie in de volgende speelronde kampioen worden.

Ziekte Nigeria is waarschijnlijk vergiftiging

Niet een mysterieuze ziekte, maar een vergiftiging door pesticiden is de waarschijnlijke doodsoorzaak van zeker achttien Nigerianen. Dat vermoedt Wereldgezondheidsorganisatie WHO, zo meldt RTL Nieuws.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat een 'mysterieuze ziekte' zeker achttien levens had geëist in de plaats Ode-Irele, in de zuidelijke deelstaat Ondo. Ebola werd al snel als oorzaak uitgesloten. De WHO probeerde de ziekte te identificeren, maar denkt nu dat bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn.

Slachtoffers in de deelstaat Ondo kregen last van slecht zicht, hoofdpijn en verloren hun bewustzijn. Binnen 24 uur na de eerste ziekteverschijnselen bezweken ze. Het lijkt erop dat het centrale zenuwstelsel wordt aangetast.

Uit onderzoek van de WHO blijkt dat er geen sprake is van een virale infectie en dat ook bacteriën niet de boosdoener zijn.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Argentinië

De Argentijnse Grand Prix in de Moto2 is gewonnen door de Fransman Johann Zarco. Op het Autódromo Termas de Río Hondo was de Fransman oppermachtig. Nadat hij vroeg in de race was weggereden kon niemand hem meer bedreigen. Het is in zijn vierde Moto2-jaar zijn eerste overwinning in de klasse. Zijn tot nu toe enige Grand Prix-zege kwam in de 125cc, waar hij in 2011 de beste was in Japan.

De beste start was voor Esteve Tito Rabat, die vanaf de tweede plek de leiding pakte. Al binnen een paar bochten kwam hij echter buiten de baan terecht, waardoor zijn race gedegradeerd werd naar een moeizame jacht op de overgebleven punten. De Belg Xavier Simeon nam vervolgens de leiding over, maar die moest hij al snel afstaan aan Zarco.

De Franse polesitter Zarco liet vervolgens zien dat hij simpelweg sterker was dan de rest. Halverwege de race was zijn voorsprong niet erg groot - een kleine twee seconden - maar niemand kon hem bedreigen. Dat leek te veranderen toen Sam Lowes zich losreed van zijn groepje, maar Zarco leek de aanval te kunnen pareren. Achter Lowes had Alex Rins de grootste moeite om hem te volgen, terwijl Simeon en Kallio op hun beurt Rins weer moesten laten gaan.

Er gebeurde voorin bar weinig, tot het zeven ronden voor het einde fout ging voor Simeon. De Belg maakte een klein foutje en schoof onderuit, waardoor zijn kans op een goed resultaat verkeken was. Drie ronden voor de finish moest Lowes zijn tweede plek plots nog afstaan aan Rins, die een sterk slot kende. Lowes kon het tempo van de Spanjaard niet bijhouden en moest genoegen nemen met plek drie.

Kwiatkowski snel en slim in Gold Race

De vijftigste Amstel Gold Race zal niet de boeken ingaan als de meest swingende aflevering, maar de jubileumrace kreeg wel een gedroomde winnaar met wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De Pool van Etixx-QuickStep gaf na een zuinig gereden koers de Spanjaard Alejandro Valverde en de Australiër Michael Matthews het nakijken in de sprint. "Deze wedstrijd kun je alleen winnen door heel gedoseerd om te springen met je energie. De Gold Race is namelijk de hele dag, van start tot finish, vechten voor je positie en gefocust blijven", aldus de gelukkige coureur.

Kwiatkowski was niet alleen snel na de laatste beklimming van de Cauberg, hij speelde het spel ook slim. Waar drievoudig winnaar Philippe Gilbert zich vergaloppeerde met een alles-of-niets aanval op de bekendste bult van Nederland, hield de Oost-Europeaan zich nog koest. "Wanneer je boven bent, moet je nog iets van frisheid over hebben. Dat leerde ik vorig jaar op deze plek. Want het probleem met de Gold Race is dat je twee keer moet sprinten, dus je krachten moet verdelen."

Matthews ondervond dat aan den lijve. Hij koos ervoor op de Cauberg niet meer te wijken van het achterwiel van Gilbert. "Het was een lastige finale. Ik was blij dat het me lukte bij Gilbert te blijven, maar toen we naar de finish reden had ik niets extra's meer over. Ik was totaal uitgewoond. Derde worden is mooi, maar ik kwam met een ander doel naar Limburg", zei de renner van Orica-GreenEdge.

Zo boeiend als de slotkilometers waren, zo vlak was het koersverloop geweest. Het duurde - met uitzondering van de bijna gebruikelijke vluchtgroep die de eerste vijf uur kleurde - tot de Eyserbosweg (na bijna 220 kilometer) voordat de grote namen zich lieten zien. Met name Vincenzo Nibali roerde zich in die fase, daarbij ondersteund door Simon Clarke. Ook Wilco Kelderman ging op oorlogspad, al duurde zijn aanwezigheid in een kopgroep van zes man niet al te lang.

In de afdaling van de Fromberg maakte de kopman van LottoNL-Jumbo een stuurfout en belandde in een akker. "Ik kon mezelf wel voor m'n kop slaan", erkende Kelderman naderhand. "Ik wist dat er grind lag, voelde hoe ik begon te schuiven en moest toen wel rechtdoor blijven rijden om niet te vallen." Kelderman, uiteindelijk 62e: "De Amstel Gold Race is toch een soort WK voor ons. Ik wilde me zo graag tonen."

Turnster Wevers bezorgt Oranje enige medaille

Niet Epke Zonderland of Yuri van Gelder, de bekende namen, maar Sanne Wevers bezorgde Nederland de enige medaille bij de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier. Wevers deed dat verrassend genoeg niet op balk, maar op brug waar ze zaterdag brons veroverde, haar eerste plak ooit op een groot titeltoernooi.

Wevers, die zondag in de finale op balk viel en daardoor als achtste en laatste eindigde, kwam aan de brug tot een score van 14,200. Niet zozeer door de moeilijkheidsgraad van haar oefening, de laagste van alle finalistes, maar wel door haar uitvoering. De jury kwam tot een E-score van 8,6, alleen winnares Dario Spiridonova uit Rusland had een 'netter' optreden.

"Dit is ongelooflijk", sprak de 23-jarige Oldenzaalse "Het was al verrassend dat ik vierde was in de kwalificaties. Dat ik nu brons pak, is echt gaaf. Ik heb zelf een hele nette oefening geturnd, dat wordt gelukkig beloond." Wevers kende een moeilijke voorbereiding door een conflict met haar club TON Almelo, waardoor ze met vader en trainer Vincent Wevers en tweelingzus Lieke vaak voor trainingen moest uitwijken naar Heerenveen. "Ik heb de laatste tijd veel meegemaakt. Ik heb mentaal een knop om moeten zetten, maar dit is een bevestiging dat het goed is om alles opzij te zetten."

Op balk, eigenlijk haar beste toestel, ging het zondag mis. Juist bij een relatief eenvoudig element, een hele pirouette met geheven been. Ze ging eraf, baalde, maar keek uiteraard toch terug op een geslaagd toernooi. "Het was alles of niks en ik ga zeker op het WK weer een poging wagen."

Zonderland haalde het finaleweekeinde niet eens, terwijl Van Gelder weer eens net naast het podium belandde. Met weliswaar de derde score (15,533) maar omdat er twee turners achter winnaar Eleftherios Petrounias uit Griekenland het zilver kregen, was er geen brons. "Ik heb het net laten liggen", baalde de Brabander die drie honderdste punt van een medaille was verwijderd, maar niet bij de pakken neerzat. "Ik ben gewoon weer sterker geworden. Met het oog op de WK later dit jaar is dat gewoon goed."

Ook Noël van Klaveren keerde met een goed gevoel terug naar Nederland, hoewel ze op sprong net buiten de medailles bleef. Maar de vierde plaats telde voor haar na een lange moeilijke periode waarin ze haar zieke vader bijstond in plaats van te turnen. "Ik ben van zo ver gekomen. Deze klassering voelt misschien nog wel beter dan het zilver van Moskou."

Vlaar en Bacuna met Aston Villa naar finale FA Cup

Aston Villa heeft ten koste van Liverpool de finale van de FA Cup bereikt. Het won met 2-1 op Wembley. Aston Villa, met Leandro Bacuna en Ron Vlaar in de basis, kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Simon Mignolet kon een inzet van Charles N’Zogbia nog net met de vingertoppen over z’n doel tikken. Villa-verdediger Nathan Baker moest even later met een blessure van het veld bij de ploeg van manager Tim Sherwood.

Na een half uur spelen kwam Liverpool enigszins tegen de verhouding in op voorsprong. Een aanval van ‘The Reds’ leek aanvankelijk te stranden, maar geschutter bij Aston Villa achterin zorgde voor een tweede mogelijkheid. Raheem Sterling bediende de inlopende Philippe Coutinho en die wist wel raad met het buitenkansje: 0-1.

Aston Villa bleek niet geïmponeerd en kwam niet veel later op gelijk hoogte. Christian Benteke, de man in vorm, promoveerde een voorzet van Fabian Delph tot een treffer. Ook na rust presenteerde de formatie uit Birmingham zich uitstekend. Benteke kon te weinig kracht zetten na een voorzet van Bacuna, maar even later was het wel raak.

De jonge Jack Grealish bereikte Delph, die met rechts de bal achter Mignolet werkte. Liverpool moest in de achtervolging, maar stelde teleur. Steven Gerrard schoot in de slotfase een vrije trap in de handen van Shay Given en zag een kopbal door Kieran Richardson van de lijn worden gehaald. Aston Villa hield stand en mag zich nu gaan opmaken voor de finale tegen Arsenal, op zaterdag 30 mei.

Djokovic ook in Monte Carlo de beste

Tennisser Novak Djokovic heeft ook het derde masterstoernooi van dit jaar gewonnen. De Servische nummer één van de wereld pakte zondag de titel op het gravel in Monte Carlo, nadat hij eerder al de hardcourttoernooien van Indian Wells en Miami had gewonnen. Djokovic was in de finale te sterk voor Tomas Berdych uit Tsjechië: 7-5 en 4-6, 6-3. De finale in het prinsdom lag een tijdje stil vanwege regen.

Djokovic (27) was in 2013 ook al de beste in Monte Carlo, vorig jaar ging de titel naar de Zwitserse tennisster Stan Wawrinka. Op weg naar de eindstrijd versloeg de Serviër onder anderen achtvoudig winnaar Rafael Nadal. In de halve finale klopte Djokovic de Spanjaard met overtuigende cijfers: 6-3 en 6-3. Berdych bereikte de eindstrijd met winst op Gaël Monfils, de Franse bedwinger van Roger Federer (6-1 en 6-4).

Djokovic ook in Monte Carlo de beste
Djokovic ook in Monte Carlo de beste (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Argentinië

Danny Kent heeft op het Autódromo Termas de Río Hondo de Grand Prix van Argentinië in de Moto3 gewonnen. De Brit was dominant op een wijze die in de Moto3 zelden tot nooit vertoond is. Ver buiten het beeld van de rest van het veld raasde de Honda-coureur als eerste over de streep, net als een week eerder in Austin.

Polesitter Miguel Oliveira kende een prima start en kreeg Danny Kent achter zich aan. Het duurde echter niet lang voor de Portuguees zijn koppositie weer in moest leveren aan Isaac Viñales, terwijl ook Niccolo Antonelli, Karel Hanika, Alexis Masbou, Efren Vazquez en Fabio Quartararo goed mee konden komen. Kent nam de leiding snel over en sloeg een gat naar onder meer Antontelli en Quartararo, die vanaf de zestiende plek gestart was en razendsnel naar voren kwam zetten.

In de zesde ronde ging het fout in de voorste regionen van de kopgroep: Jorge Navarro probeerde de tweede plek over te nemen maar schoof onderuit, waarbij het Antonelli hard tegen het asfalt ramde. Beide rijders kwamen er op het eerste gezicht goed vanaf. Halverwege de race tekende zich een voor de Moto3 ongekend beeld af: Kent bleef maar verder wegrijden en breidde zijn voorsprong uit naar meer dan zes seconden..

Ver achter Kent vochten bijna vijftien rijders om de overige podiumplekken, waar vooral Viñales, Oliveira, Vazquez en Quartararo indruk maakten. In de slotronde was het Vazquez die de sterkste bleek in de kopgroep en, ruim achter winnaar Kent, zijn wiel als tweede over de streep zag gaan. Viñales werd derde, voor Oliveira, Brad Binder en de nog één dag 15-jarige Quartararo.

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht heeft zich veiliggespeeld in de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen in de eigen Galgenwaard met 1-0 van FC Twente dat hiermee ook de laatste kans om nog mogelijk Europees voetbal te kunnen behalen in rook op zag gaan.

FC Utrecht

1 - 0

FC Twente

55' Haller    
 
Gele kaart: Hardeveld, Verbeek (FC Utrecht), Schilder (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.219
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Letschert
Heerings (Kum/90)
Hardeveld
Ramselaar (Amrabat/72)
Janssen
Ayoub (Verbeek/46)
Diemers
Haller
Rubin
  Marsman
Martina
Bjelland
Andersen (Eghan/78)
Schilder
Tapia
Ziyech
Mokotjo
Corona (Børven/83)
Castaignos
Mokhtar (Gutiérrez/66)

Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen. De coureur van Mercedes bleef in de race Kimi Raikkonen en zijn teamgenoot Nico Rosberg voor en bereidde daarmee zijn voorsprong in het wereldkampioenschap uit. Max Verstappen kende problemen met de electronica in zijn auto en moest halverwege de race opgeven.

Nog voor de race begon moest Jenson Button al bij de uitvallers worden gemeld vanwege technische problemen. Eenzelfde probleem had Felipe Massa bij de opwarmronde, waardoor de Braziliaan uit de pits moest starten. Bij de start behield Hamilton de leiding en Vettel de tweede plaats, maar Rosberg verloor zijn derde plaats aan Kimi Raikkonen.

Max Verstappen kende geen beste start van de Grand Prix. Hij had in de eerste ronde contact met Pastor Maldonado en had daardoor schade aan zijn voorvleugel gekregen. Door die reden moest hij ook eerder naar de pits dan verwacht en werd verwezen naar een race lang achtervolgen. Maldonado kreeg net als Verstappen zijn teamgenoot Sainz al wel een tijdstraf opgelegd van vijf seconden. De Lotus-coureur kreeg dit door het verkeerd opstellen bij de start, terwijl Sainz een te langzaam rondje had gereden bij het naar de grid rijden voor de race.

Vooraan was Rosberg ondertussen bezig aan een opmars. In de vierde ronde pakte hij de derde plaats van Raikkonen terug en in ronde tien zelfs de tweede plaats van Vettel. Die verloor hij echter alweer na zijn eerste pitstop, maar wist een ronde later weer direct de plek weer terug te pakken. Beide Duitsers kwamen vlak achter de net gepitte Hamilton weer op de baan en bleven daar ook lang rijden.

Een echt gevecht werd het echter nog niet, die vond wel wat verder in het veld plaats tussen bijvoorbeeld Felipe Nasr, Massa en Maldonado, al was dat wel een duel om plaats negen die op dat moment werd beslist door een goede pitstop van Maldonado.. Verstappen maakte in ronde 31 zijn tweede pitstop. Dat was vlak na zijn teamgenoot Carlos Sainz, die daarna problemen leek te hebben met een band die niet goed vastzat en als tweede uitvaller, buiten Button, opgeschreven kon worden. Dat gebeurde niet veel later ook met Verstappen, die vanaf plek 17 binnenkwam en de auto parkeerde in de pitbox.

Ondertussen waren Rosberg en Vettel weer aan het vechten met elkaar om plaats twee na een pitstop. De Ferrari-coureur ging echter wijd bij de laatste bocht en liep daarbij schade op aan zijn neus. Daardoor moest de viervoudig wereldkampioen nogmaals naar binnen en verloor daarmee het podium uit het oog. Die positie leek weggelegd voor zijn teamgenoot Raikkonen die lang buiten bleef op de medium banden en daardoor een tijdje aan de leiding reed. In ronde 40 ging Hamilton, die al op verse banden reed, hem voorbij en nam weer de leiding.

De Brit had ook al weer een geruststellend gat getrokken ten opzichte van zijn teamgenoot Rosberg, die zich meer druk moest maken om de snelle Raikkonen, die op zijn zachte banden snel dichterbij kwam. Ook de strijd om de vierde plaats was nog interessant, met Vettel die dicht achter de Williams van Vallteri Bottas bleef hangen, maar er niet voorbij wist te komen.

Raikkonen kwam rap dichterbij Rosberg, die twee ronden voor het einde zich verremde in de eerste bocht en de Fin voorbij zag komen. OOk Hamilton werd nog vertelt rustiger aan te doen met zijn remmen, maar had genoeg ruimte om zijn derde overwinning van het seizoen binnen te halen. Voor Daniel Ricciardo kwam de finish precies op tijd, aangezien zijn Renault-motor op de laatste rechte stuk plofte en hij nog net over de finishlijn wist te komen. De Red Bull-coureur finishte daardoor, na een verder kleurloze race, als zesde. Romain Grosjean werd zevende, voor Sergio Perez, Danill Kvyatt en Felipe Massa.

Uitslag Grand Prix van Bahrein

# Rijder Team Tijd
1  L. Hamilton Mercedes 1:35:05.809
2  K. Raikkonen Ferrari +3.380
3  N. Rosberg Mercedes +6.033
4  V. Bottas Williams +42.957
5  S. Vettel Ferrari +43.989
6  D. Ricciardo Red Bull +1:01.751
7  R. Grosjean Lotus +1:24.763
8  S. Perez Force India +1 ronde
9  D. Kvyat Red Bull +1 ronde
10  F. Massa Williams +1 ronde
11  F. Alonso McLaren +1 ronde
12  F. Nasr Sauber +1 ronde
13  N. Hulkenberg Force India +1 ronde
14  M. Ericsson Sauber +1 ronde
15  P. Maldonado Lotus +1 ronde
16  W. Stevens Manor +2 ronden
17  R. Merhi Manor +3 ronden

Stand WK coureurs

# Rijder  Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 93
2 Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 66
3 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 65
4 Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 42
5 Felipe Massa Williams Martini Racing 31
6 Valtteri Bottas Williams Martini Racing 30
7 Daniel Ricciardo Infiniti Red Bull Racing 19
8 Felipe Nasr Sauber F1 Team 14
9 Romain Grosjean Lotus F1 Team 12
10 Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 6
11 Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 6
12 Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 6
13 Sergio Perez Sahara Force India F1 5
14 Marcus Ericsson Sauber F1 Team 5
15 Daniil Kvyat Infiniti Red Bull Racing 4
16 Fernando Alonso McLaren Honda 0
17 Jenson Button McLaren Honda 0
18 Roberto Merhi Manor Marussia F1 Team 0
19  Will Stevens Manor Marussia F1 Team 0
20  Pastor Maldonado Lotus F1 Team 0
21 Kevin Magnussen McLaren Honda 0

Stand WK constructeurs

# Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas 159
2 Scuderia Ferrari 107
3 Williams Martini Racing 61
4 Infiniti Red Bull Racing 23
5 Sauber F1 Team 19
6 Lotus F1 Team 12
7 Scuderia Toro Rosso 12
8 Sahara Force India F1 11
9 McLaren Honda 0
10 Manor Marussia F1 Team 0

Mensen onwel tijdens overvolle huldiging PSV

Het Stadhuisplein in Eindhoven is zondag aan het begin van de avond afgeladen vol, in afwachting van de spelers die onderweg zijn naar het stadhuis. Er staan duizenden mensen op het plein en ook nog eens vele honderden langs de route die de platte kar aflegt. De fans laten zich het bier goed smaken.

Het heeft lang geduurd voordat de landstitel weer naar Eindhoven ging, in 2008 voor het laatst. Een paar keer zat PSV er dichtbij, maar haalde de club toch net niet voldoende punten. De opluchting dat het dit seizoen wel goed ging overheerst in de stad. "Eindelijk maken we hier weer eens een kampioensfeest mee", aldus een van de fans. "De titel mocht wel weer eens deze kant op komen, het werd wel tijd."

De drukte kent ook een keerzijde. Zo verschijnen er op social-media verschillende berichten dat mensen over de bar klimmen om het plein te verlaten. Ook zouden mensen onwel zijn geworden in de verdringing.

De gemeente geeft mensen het advies om niet meer richting het plein te komen.

Overvol Stadhuisplein huldigt PSV-spelers
Overvol Stadhuisplein huldigt PSV-spelers (Foto: ANP)

Caféruzie met kettingzagen loopt verkeerd af

Twee dronken houthakkers in het Belgische Froidchapelle hebben, nadat ze deur waren gewezen, hun conflict op een nogal onorthodoxe manier proberen op te lossen. Het leek ze beter het geschil met kettingzagen, dan met woorden op te lossen.

De bomenvellers hadden zich eerder op de avond al lam gezopen in het café 'Le Milombois', maar kwamen een paar uur later weer langs. De waard had geen zin in de dronken klanten en wees hen vervolgens de deur. Hier waren ze het niet mee eens en kwamen even later terug met kettingzagen om hun gelijk te halen. Een klant die met een ijzeren staaf tussenbeide kwam is daarbij drie vingers verloren.

Na het incident zijn de twee kettingzaagzwaaiers aangehouden door de politie voor poging tot doodslag. Een van hen zal pas vanavond worden voorgeleid, hij was na een nacht in de cel nog steeds te dronken om aanspreekbaar te zijn. De al wel ontnuchterde man is al in hechtenis genomen in afwachting van het proces.

Caf?ruzie met kettingzagen loopt verkeerd af (Foto: Frettie, Wikimedia Commons)
Caf?ruzie met kettingzagen loopt verkeerd af (Foto: Frettie, Wikimedia Commons)

Tennisdames stunten met promotie naar Wereldgroep I

Nederland staat na zeventien jaar weer op het hoogste niveau voor het landenteams bij de dames. Kiki Bertens en Arantxa Rus wonnen beiden hun partij tegen respectievelijk Casey Dellacaqua en Jarmila Gajdosova, waarna Nederland op een beslissende 3-1 voorsprong kwam in de Fed Cup ontmoeting met Australië. 

Bertens speelde als eerste en had totaal geen moeite met Dellacaqua, het werd 6-2 en 6-3. Dellacaqua was de vervanger van kopvrouw Sam Stosur, die zich terugtrok met een achillespeesblessure. 

Rus had het veel lastiger. Ze verloor de eerste set met 6-0 en kwam 2-0 achter in de tweede set. De Australische, de nummer 48 van de wereld, dicteerde de rally's en de Nederlandse kon het tempo simpelweg niet volgen. Pas na 45 minuten spelen kon Rus haar eerste game pakken. Ze pakte vervolgens daarna direct nog twee games en won uiteindelijk de tweede set mey 7-5. 

Met steun van het pubpubliek en van captain Paul Haarhuis liep Rus in de beslissende set snel uit naar een 3-0 en 5-2 voorsprong. Op 6-5 was het op de service van Gajdosova, die twee dubbele fouten op rij sloeg, op het vierde wedstrijdpunt toch raak. Rus won de beslissende set met 7-5.

Oranje komt volgend seizoen voor het eerst sinds 1998 weer uit in Wereldgroep I van het landentoernooi. In dat jaar verloor Nederland met 5-0 van Amerika. Voor Nederland speelden destijds Miriam Oremans, Amanda Hopmans, Manon Bollegraf en Caroline Vis.

Feestende Fed Cupdames. Nederland na zeventien jaar in Wereldgroep I. (PRO SHOTS/Menno Ringlanda)
Feestende Fed Cupdames. Nederland na zeventien jaar in Wereldgroep I. (PRO SHOTS/Menno Ringlanda)

Uitslagen Eredivisie 19/04/2015

Heracles Almelo heeft in de strijd om de vijftiende plaats in de Eredivisie goede zaken gedaan door in eigen huis PEC Zwolle met 2-0 te verslaan. Hierdoor breidt de ploeg uit Almelo het gat op directe concurrent NAC Breda uit tot drie punten. Die ploeg speelde met 0-0 gelijk tegen nummer twee Ajax.

Heracles Almelo

2 - 0

PEC Zwolle

14' Bruns
47' Linssen
   
 
Gele kaart: Necid (PEC Zwolle)
Rode kaart: Sainsbury (52) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.361
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Vujicevic
Avdic (Navratil/90+2)
Bruns (Cziommer/73)
Linssen
Weghorst
Darri (Bel Hassani/62)
  Hahn
Van Polen
Sainsbury
Broerse
Van Hintum
Lam (Van der Werff/62)
Nijland
Rienstra
Lukoki
Necid (Drost/46)
Saymak

AFC Ajax

0 - 0

NAC Breda

 
Gele kaart: Ten Rouwelaar (NAC Breda)
Rode kaart: Swerts (90+1) (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.596
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Riedewald
Bazoer (Serero/72)
Klaassen
Sinkgraven (Kishna/79)
El Ghazi
Sigthórsson (Fischer/64)
Andersen
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Drost
Van der Weg
Sarpong
De Kamps
De Zeeuw
Naah (Swerts/90)
Tighadouini (Zschusschen/86)
Seuntjens (Fernandez/78)

Duitse leger moet nieuw geweer kopen

Het Duitse leger moet snel een ander geweer gaan kopen. Dat zei de voorzitter van de defensiecommissie van het Duitse parlement, Hans-Peter Bartels, in de zondageditie van de krant Bild.

De Bundeswehr heeft al lang meer dan 175.000 geweren van het type G36 van de firma Heckler und Koch, maar dat type deugt bij nader inzien niet. Maandenlang onderzoek naar de trefzekerheid van het wapen, heeft een treurig resultaat opgeleverd. Schutters schieten er veel te vaak mis mee, vooral bij hogere temperaturen.

Het Duitse leger gebruikt het geweer al 20 jaar. De wapenproducent heeft het over de hele wereld geëxporteerd. Zo is het Spaanse leger klant en recent kregen ook bestrijders van Islamitische Staat deze geweren cadeau om op jihadisten te schieten.

Duitse leger moet nieuw geweer kopen
Duitse leger moet nieuw geweer kopen (Foto: ANP)

Kritiek op reisjes 'milieubewuste' DiCaprio

Leonardo DiCaprio moedigt anderen aan om klimaatverandering tegen te gaan, maar volgens RadarOnline is dat hypocriet. De filmster zou vorig jaar namelijk in korte tijd wel erg vaak gebruik hebben gemaakt van een privéjet.

WikiLeaks publiceerde afgelopen week tienduizenden gelekte documenten van de filmstudio's van Sony. RadarOnline ging op zoek naar opvallende zaken en ontdekte dat DiCaprio (40) zich de maanden april en mei van 2014 zes keer liet vervoeren met een privéjet. Bij elkaar kostten de zakelijke tripjes Sony meer dan 180.000 euro.

De Wolf of Wall Street-acteur zet zich regelmatig in voor milieubehoud. Hij nam een paar maanden na de laatste van de zes vluchten een award in ontvangst voor zijn inspanningen op dit vlak. In zijn dankwoord benadrukte Leonardo ironisch genoeg dat iedereen meer moet doen om de natuur te beschermen.

Wereldkampioen Kwiatkowski wint jubileumeditie Gold Race

Michael Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) heeft de 50e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Poolse wereldkampioen was bovenop de Cauberg de snelste van een groepje van twintig renners en bleef daarin Alejandro Valverde en Michael Matthews voor. 

Vroeg in de koers was er een kopgroep van zes met daarbij de Nederlanders Mike Terpstra en Timo Roossen. De groep werd echter ruim voor de finale gegrepen, waarna er een groep met onder meer Tourwinnaar Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman ontsnapte. Lotto-Jumbo renner Kelderman schoot echter uit de bocht en kwam na een stukje veldrijden nog wel dichtbij de groep, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. 

De groep, met naast Nibali ook nog Simon Clarke en Tony Martin, pakte op een gegeven moment 45 seconden op het peloton, maar vlak na de een-na-laatste passage van de Cauberg was de groep met favorieten alweer dichtbij. Orice-Greenedge renner Clarke poogde nog een solo te proberen op vijftien kilometer van het slot, maar ook die poging liep op niks uit. Daarop probeerden ook Jakob Fuglsang en Greg Van Avermaet los te komen, maar mede doordat de Belg niet meereed werden ze nog voor de laatste keer Cauberg gegrepen.

Op de Cauberg was het de winnaar van de Brabantse Pijl Ben Hermans die als eerste wegging, die aanval werd overgenomen door zijn teamgenoot Philippe Gilbert, die mede-favoriet Michael Matthews in zijn wiel kreeg en hem daar niet uitkreeg. Bovenop de berg wist eerst ook Alejandro Valverde aan te sluiten, maar ook nog vijftien anderen deden dat. Er volgde een spring van de groep, waarin wereldkampioen Michal Kwiatowski de snelste bleek voor Valverde en Matthews.

Kwiatkowki wint in de jubilerende Gold Race (Pro Shots/Henk Korzelius)
Kwiatkowki wint in de jubilerende Gold Race (Pro Shots/Henk Korzelius)

'Marine moet gaan helpen op Middellandse Zee'

De Nederlandse regering moet zo snel mogelijk materieel beschikbaar stellen om Italië te ondersteunen bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Die oproep doet mensenrechtenorganisatie Amnesty International zondag aan het kabinet.

Aanleiding is het drama dat zich zondag afspeelde ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Een boot met zevenhonderd mensen kapseisde. Gevreesd wordt dat de meeste opvarenden zijn verdronken.

Volgens Amnesty is er op de Middellandse Zee behoefte aan goed uitgeruste marineschepen die meerdere dagen op zee kunnen blijven en drenkelingen kunnen oppikken. "Nederland mag zich niet langer verschuilen achter de besluiteloosheid van de Europese Unie. Premier Rutte moet leiderschap tonen en nu gehoor geven aan een door de Tweede Kamer aangenomen motie die oproept tot uitbreiding van de reddingsoperaties", aldus Amnesty.

Acteur Jonathan Crombie (48) overleden

De Canadese acteur Jonathan Crombie is woensdag op 48-jarige leeftijd in New York overleden aan een hersenbloeding. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt.

Crombie is vooral bekend van de Anne of Green Gables-televisiefilms, waarin hij drie keer de rol van Gilbert Blythe speelde. De acteur was verder te zien in meerdere films, series en theaterstukken, zoals de Broadway-musical The Drowsy Chaperone.

Zijn zus Carrie Crombie vertelt aan CBC dat Jonathan voor zover bij haar bekend geen ernstige gezondheidsproblemen had. Ook laat ze weten dat de organen van haar broer zijn afgestaan en dat hij daar trots op zou zijn geweest.

Crombie samen met Megan FollowsCrombie samen met Megan Follows

Phelps wint 100 meter vrij in Arizona

Zwemkoning Michael Phelps heeft zaterdagavond in Arizona (plaatselijke tijd) tijdens de Arena Pro Series de 100 meter vrije slag op zijn naam geschreven. De achttienvoudige olympisch kampioen eindigde in een tijd van 49,72 seconden. De 29-jarige Amerikaan maakte vooral op de tweede 50 meter een sterke indruk.

Phelps belandde op de 200 meter wisselslag op de derde plaats. Zijn landgenoot en tevens olympisch kampioen Ryan Lochte zegevierde in 1.58,70. Hij moest op de 100 meter als nummer twee op Phelps 0,05 seconde toegeven.

"Voor mij was dit de beste zwemavond in een jaar tijd", liet Phelps na afloop weten. Hij maakte in Mesa zijn rentree na een schorsing van zes maanden wegens het rijden onder invloed van alcohol. Phelps wil bij de Olympische Spelen van Rio 2016 voor nieuwe titels gaan.

Luiten blijft na rare ronde in middenmoot

Golfer Joost Luiten heeft zaterdag bij de RBC Heritage in Hilton Head (plaatselijke tijd) zijn middenmootpositie in het klassement niet kunnen verbeteren. De 29-jarige Nederlander gebruikte voor zijn derde ronde 70 slagen (1 onder 'par', het baangemiddelde). Daarmee belandde hij op een score van 210, goed voor de 43e positie in het klassement.

Luiten liet in zijn derde omloop zes birdies noteren. Daar stonden echter ook twee bogeys en zelfs een triple-bogey (op de achtste hole) tegenover. Een bogey is één slag boven het gemiddelde voor de betreffende hole, een triple bogey zelfs drie slagen.

De Amerikaan Troy Merritt bleef op de derde dag aan de leiding met een rondje van 69 slagen. Met een totaal van 199 heeft hij een voorsprong van drie slagen op zijn landgenoten Brendon Todd, Kevin Kisner en Matt Kuchar.

Dujardin prolongeert World Cup-titel, Gal tweede

De Britse amazone Charlotte Dujardin heeft zaterdag in Las Vegas (plaatselijke tijd) de World Cup dressuur geprolongeerd. De olympisch kampioene reed op Valegro een voortreffelijke kür op muziek. Het optreden van de superieure combinatie leverde een staande ovatie op van de 12.000 toeschouwers in het Thomas & Mack Center en een juryscore van 94,196 procent. Daarmee kwam ze dicht bij haar eigen wereldrecord, dat op 94,300 staat.

Edward Gal was de beste van de rest. Op de rug van Undercover belandde hij op de tweede plaats met een totaal van 84,696 procent. Het brons ging naar de Duitse Jessica von Bredow-Werndl met een score van 80,393 procent.

Voor Gal was het zijn derde tweede plaats in de World Cup-finale. In 2013 en 2014 veroverde hij brons. Hans Peter Minderhoud kwam zaterdag met Flirt op de vijfde plaats uit (79,036).

Vitesse bindt doelman Room

Vitesse en doelman Eloy Room hebben een akkoord bereikt over een nieuw contract. De 26-jarige keeper tekent voor drie jaar bij, tot medio 2018. Zijn huidige contract loopt komende zomer in Arnhem af.

Room komt sinds 2002 voor Vitesse uit. Hij maakte in maart 2009 zijn debuut in de eredivisie. Sinds begin dit jaar is Room de vaste keus in het Arnhemse doel. Piet Velthuizen is daardoor naar het tweede plan verwezen.

Room reageerde verheugd op zijn nieuwe verbintenis. "Ik ben blij dat we eruit zijn gekomen. Bij Vitesse heb ik het enorm naar mijn zin en wil ik mij doorontwikkelen. Uit de driejarige verbintenis spreekt vertrouwen en waardering. Het nieuwe contract heb ik dankzij hard werken, geduld en het grijpen van mijn kansen afgedwongen."

Vitesse trok voor het nieuwe seizoen al Maikel van der Werff, Sheran Yeini en Milot Rashica aan.

Cocu wil alleen Depay en Wijnaldum laten gaan

Phillip Cocu verwacht dat PSV in de zomer afscheid moet nemen van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. De trainer hoopt dat zijn kampioenselftal verder intact blijft. "De kans is heel groot dat Memphis en 'Gini' vertrekken", zei Cocu na de gewonnen kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1). "Maar ik hoop dat we de rest van de ploeg bij elkaar kunnen houden. Een paar mutaties is niet erg, maar het moeten er niet teveel worden."

Depay en Wijnaldum hadden vorig jaar na het succesvolle WK met Oranje al naar het buitenland kunnen gaan, maar kozen toen bewust voor een langer verblijf bij PSV omdat ze eerst kampioen wilden worden. Die missie is nu geslaagd. Na zeven jaar is PSV weer de beste club van Nederland. "Iedereen bij PSV heeft hier jarenlang naartoe geleefd en naar verlangd. Nu mogen we genieten; de fans, maar zeker ook de spelers en de staf", zei Cocu.

Zoet: "Laat PSV-feest een voorbeeld zijn"

Doelman Jeroen Zoet van PSV heeft de supporters van zijn club opgeroepen zich te gedragen tijdens het kampioensfeest in Eindhoven. De kersverse kampioenen worden zondagavond rond 18.30 uur gehuldigd op het Stadhuisplein in het centrum. "Ik hoop dat we een mooi voorbeeld kunnen geven aan heel Nederland", zei Zoet, die daarmee ongetwijfeld doelde op de ongeregeldheden die zich de laatste jaren voordeden tijdens de huldigingen van Ajax. "We willen er met de supporters een mooi feest van maken, waarbij iedereen zich gedraagt."

Tijdens de huldiging van PSV zaterdag in het Philips Stadion, na de winst op sc Heerenveen (4-1), liepen tientallen supporters het veld op, ondanks herhaaldelijke oproepen dat niet te doen. Zoet stuurde hoogstpersoonlijk met boze armgebaren een wat al te enthousiaste fan terug naar de tribunes. "Maar goed, de fans hunkerden naar de titel. Mooi dat wij hen nu blij hebben kunnen maken. Dit is puur genieten, al komt het besef dat we echt kampioen zijn waarschijnlijk pas volgende week", zei Zoet met een dikke sigaar in zijn hand.

'Stroper' platgetrapt door olifant

In Zimbabwe is een Amerikaanse 'jager' overleden nadat hij tijdens zijn jacht werd aangevallen door een olifant. Nadat Ian Gibson al vijf uur achter de olifant aan liep had het dier er genoeg van en besloot de tegenaanval in te zetten.

De man was ingehuurd door het bedrijf Chifuti Safaris om de jacht te leiden. Zijn werkgever betreurt het voorval dan ook, maar kan er verder nog geen uitspraak over doen. Tijdens de tocht had Gibson overigens al wel een jachtluipaard als trofee kunnen inlijven. Hij werd door de olifant gestoord terwijl hij voor een rijke Amerikaanse klant achter een leeuw aanzat, aldus The Telegraph.

Een van de 'stroper' zijn hulpjes vermoedde dat de olifant in een zogenaamde musth was. Dit is een periode waarin mannelijke olifanten extra veel testosteron aanmaken en nogal lichtgevoelig kunnen worden. Gibson zou advies om de olifant niet te volgen in de wind hebben geslagen en er alleen op af zijn gegaan. Hij wist nog wel een schot te lossen voordat hij werd vertrapt; onduidelijk is of hij de olifant heeft geraakt.

Een medestroper noemde het een "bloederig tafereel" en zei dat het een "waardige dood was voor een ervaren jager". Of de olifant de man als potentieverhogend middel in Azië gaat verkopen is niet bekend.

Stroper platgetrapt door olifant (Foto: Doug88888, flickr)
Stroper platgetrapt door olifant (Foto: Doug88888, flickr)

IS vermoordt Ethiopische christenen

Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben zondag beelden verspreid van de moord op circa dertig mannen die ze Ethiopische christenen noemen.

De video die is verspreid op internet duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijngebied. De terroristen noemen hun slachtoffers "leden van de Ethiopische kerk van de vijand". Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea.

Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. Meer dan 34 procent is islamitisch.

Gestolen paardrijcap Britt Dekker boven water

Britt Dekker heeft haar dierbare paardrijcap weer terug. De cap werd afgelopen week uit haar roze Ford Ka gestolen, maar dankzij de politie is hij nu weer boven water.

De paardrijcap van Britt is versierd met Swarovski-kristallen en kost een paar honderd euro. Vrijdag twitterde de presentatrice dat het hoofddeksel uit haar auto was gepikt. De dieven hadden een ruitje ingeslagen en meerdere spullen meegenomen.

De diefstal uit haar 'grote roze vriend' ging Dekker bepaald niet in de koude kleren zitten. "Jullie mogen alles houden, maar please, geef mijn wedstrijdcap terug, die is zo belangrijk", schreef de 23-jarige blondine bij een foto van het gestolen voorwerp.

Lang heeft Britt het niet zonder haar paardrijcap moeten stellen. "Hahahahaha, eng hè, social media? Sukkels! Net mijn gestolen cap opgehaald bij de politie", laat ze zondag weten via Twitter. "Thanks politie. Blij!"

FC Dordrecht degradeert weer uit Eredivisie

De degradatie van FC Dordrecht uit de Eredivisie is een feit. Door de verrassende overwinning van concurrent Go Ahead Eagles zondag op Feyenoord (0-1) kan de ploeg van trainer Jan Everse niet meer ontsnappen van de laatste plaats. Dat betekent dat de Schapenkoppen na één jaar op het hoogste niveau weer terug moeten naar de Jupiler League.

FC Dordrecht promoveerde vorig seizoen via de play-offs naar het hoogste niveau, waarop de Zuid-Hollandse ploeg in 1995 voor het laatst actief was. De terugkeer van Dordt werd echter geen succes. In 31 wedstrijden won de ploeg slechts drie keer en pakte het zestien punten. Go Ahead kwam door de winst in De Kuip op 26 en is daardoor niet meer te achterhalen door Dordrecht.

Uitslag Feyenoord - Go Ahead Eagles

In Rotterdam ontving Feyenoord Go Ahead Eagles. De drie punten gaan in de bus mee naar Deventer. Het werd 0-1 door een treffer van Jules Reimerink. Mocht Ajax vanmiddag winnen, dan kan Feyenoord geen tweede meer worden. Go Ahead Eagles blijft nog wel zeventiende, maar heeft nog wel uitzicht om de nacompetitie te ontlopen. FC Dordrecht is door deze zege van GAE gedegradeerd. 

Feyenoord

0 - 1

Go Ahead Eagles

     71' Reimerink
 
 Gele kaart: Manu, (Feyenoord), Overgoor, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Kongolo (Te Vrede/80)
Nelom
El Ahmadi
Toornstra (Vilhena/46)
Clasie
Achahbar (Boëtius/46)
Kazim-Richards
Manu
  v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum
v.Ooijen (Duits/77)
Overgoor
Turuc
W.Verhoek (Reimerink/27)
Plet (Kolder/90+4)
De Sa

Ayatollah: nucleaire wapens Iran zijn 'mythe'

De machtigste man van Iran, geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag opnieuw zijn wantrouwen jegens de Verenigde Staten uitgesproken. Amerika zou volgens hem de "mythe" in het leven hebben geroepen over nucleaire wapens in Iran om het land zo af te schilderen als een bedreiging. "Maar de echte bedreiging voor de veiligheid is Amerika zelf", aldus Khamenei.

Zes wereldmachten waaronder de VS, China en Rusland onderhandelen met Iran over een nucleair akkoord. De gesprekken daarover worden komende week hervat. Begin van de maand kwamen de landen al tot een raamakkoord. De Iraanse president Hassan Rohani was toen positief over het eerste resultaat. Khamenei steunt de gesprekken maar waarschuwde eerder ook al voor "kwade bedoelingen" van de VS.

Van der Mark vecht zich opnieuw naar podium in Assen

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het TT-circuit van Assen ook de tweede race in het World Superbike afgesloten met een schitterende podiumplek. Net als in race één wist de 22-jarige Nederlander na een felle strijd naar de derde plek te rijden, waarmee Nederland in de geschiedenis van het World Superbike in enkele uren van nul naar twee podiumplaatsen gaat.

De start viel net als in de eerste race weer tegen voor Van der Mark, die opnieuw met een kleine wheelie vertrok. Hij wist echter ook dit keer de schade te beperken en binnen enkele bochten lag hij weer op plek zes, één positie achter zijn startplaats. Nadat hij in dezelfde ronde Alex Lowes inhaalde kon de weg richting het podium weer beginnen. 

Zes ronden na de start slaagden Jonathan Rea en Tom Sykes er wederom in een gaatje te slaan, terwijl het Kawasaki-duo gevolgd werd door Chaz Davies, Leon Haslam en Van der Mark. Twee ronden later ging de Nederlander met een soepele beweging voorbij Haslam, waarna hij de jacht kon openen op het leidende trio. Daar sloot hij enkele ronden verder bij aan, met Haslam in zijn kielzog.

Niet veel later was de race plotseling bijna over voor Van der Mark, maar nadat hij in de GT-bocht tegen het achterwiel van Davies tikte wist hij zich nog net overeind te houden en kwam hij weg met slechts één plek verlies. Hij liet zich niet kennen en zette direct daarna de snelste ronde van de race neer, waarna hij even later zelfs Sykes inhaalde en weer op plek vier lag.

Met vijf ronden te gaan had de Nederlander de druk er vol op bij Davies in de strijd om de derde plek, maar de Brit passeerde zijn landgenoot Haslam en ging naar plaats twee. Nu was het echter Haslam die de hete adem van Van der Mark in zijn nek voelde en hij zou zijn hoofd niet koel kunnen houden. In een van de laatste bochten van de laatste ronde, vlak voor de Ramshoek, passeerde Van der Mark Haslam op volle snelheid.

In de allerlaatste bocht, de Geert Timmer-bocht, vochten Van der Mark en Haslam nog een stevig duel uit waarbij de Brit zelfs door het grind ging. Het leverde de Nederlander uiteindelijk zijn tweede podiumplek van het weekend op en de tweede Nederlandse podiumplek ooit in het World Superbike. Rea won de race, voor Davies.

'Turks vliegveld overvleugelt West Europese'

Turkije stampt een megaluchthaven uit de grond die volgens de chef van Turkish Airlines, Temel Kotil West-Europese vliegvelden zal overvleugelen. Kotil is ook voorzitter van de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen. De luchthaven moet in 2017 geopend en de grootste ter wereld worden.

Kotil zei in een zondag in de Duitse pers verschenen vraaggesprek dat Europese politici niet begrijpen dat hun vliegvelden de concurrentieslag met de Golfstaten en Turkije aan het verliezen zijn. "Ze zijn bang stemmen in verkiezingen kwijt te raken en durven geen maatregelen te nemen die bijvoorbeeld de overstapplaats Frankfurt nodig heeft." Zo zouden volgens Kotil 's nachts geen beperkingen mogen gelden. "Als een luchtvaartknooppunt niet 24 uur op volle toeren kan draaien, verliezen de maatschappijen die er gebruik van maken."

Kotil noemde "het gevestigde knooppunt Frankfurt"als voorbeeld, maar zijn uitspraken gaan ook over knooppunt Schiphol.

'Turks vliegveld overvleugelt West Europese'
'Turks vliegveld overvleugelt West Europese' (Foto: ANP)

'Moszkowicz zou prima leider VNL kunnen zijn'

Oud-advocaat Bram Moszkowicz zou een prima leider van de politieke partij VNL kunnen zijn. VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren zei dat zondag in Buitenhof.

Op het Binnenhof gaan al langer geruchten dat VNL, de partij van de oud-PVV-Kamerleden Van Klaveren en Louis Bontes, Moszkowicz naar voren wil schuiven als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De Telegraaf toonde afgelopen week een foto van Van Klaveren en Moszkowicz samen op een terras.

Van Klaveren wilde in Buitenhof niet bevestigen dat VNL Moszkowicz dinsdag zal presenteren als toekomstig lijsttrekker, maar zei wel dat hij denkt dat Moszkowicz 'een prima leider zou kunnen zijn'. De VNL-leider moet de inhoudelijke uitgangspunten van de partij onderschrijven en welbespraakt zijn, aldus Van Klaveren.

Weer treinconducteur mishandeld

Een 45-jarige conducteur is zaterdag bij Enkhuizen in de trein mishandeld. Hij werd in zijn gezicht gestompt. De verdachte ging er eerst vandoor, maar meldde zich later op de dag bij de politie. Daar mocht hij blijven.

De passagier was met zijn vriendin ingestapt op het station Bovenkarspel. Bij het naderen van Enkhuizen kwam de conducteur kaartjes controleren. De man had geen vervoersbewijs en er ontstond een woordenwisseling. Daarop begon de man te stompen. Een passagier kwam tussenbeide om de twee uit elkaar te halen.

Op het bureau bleek de man nog een celstraf van vier maanden tegoed te hebben, wegens mishandeling.

FOK! sportfoto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Ik ken jouw voetbal strafblad Leeuwin, en dit is hoe lang deze is!"

De opgave van deze week:

Bij de volleyablwedstrijd tussen VC Sneek en IISPA- Almelo zagen we hoe de dames uit Sneek een punten vierden, wat is een goed onderschrift voor deze foto? (PRO SHOTS/Peter Lous)
Bij de volleyablwedstrijd tussen VC Sneek en IISPA- Almelo zagen we hoe de dames uit Sneek een punten vierden, wat is een goed onderschrift voor deze foto? (PRO SHOTS/Peter Lous)

ManUnited en PSG melden zich voor Depay

Bij PSV hebben zich in totaal drie grote clubs gemeld met serieuze interesse voor aanvaller Memphis Depay. Het gaat onder meer om Manchester United en Paris Saint-Germain. Technisch manager Marcel Brands heeft dat zondag gezegd bij FOX Sports. Wie de derde kandidaat is, werd niet gezegd. Depay moet meer dan 20 miljoen euro opleveren, zei PSV-directeur Toon Gerbrands.

Brands onthulde dat de Franse interesse er al was in de winterstop maar dat daar toen niet op is gereageerd. Een jaar geleden kon PSV Depay voor ongeveer 20 miljoen euro verkopen aan Tottenham Hotspur maar ook dat bod werd afgeslagen.

Wizards slaan toe in verlenging

In de play-offs van de Eastern Conference in de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) heeft Washington Wizards de eerste wedstrijd tegen Toronto Raptors gewonnen. In Canada sloegen de bezoekers in de extra tijd toe: 86-93. De Wizards maakten in de verlenging elf punten tegen slechts vier van de thuisploeg, die in het vierde en laatste kwart nog wel een achterstand van vijftien punten wegwerkte. Forward Paul Pierce was topscorer bij de winnende ploeg met twintig punten.

Chicago Bulls opende de best-of-seven serie met een thuiszege op Milwaukee Bucks: 103-91. Jimmy Butler (25 punten) en Derrick Rose (23 punten) waren de beste schutters bij de Bulls.

In de Western Conference zegevierde Golden State Warriors voor eigen publiek over New Orleans Pelicans: 106-99. Voor de ploeg uit Californië was het de negentiende thuiszege op rij. Maandag is het tweede duel in de play-offs, opnieuw in Oakland.

Houston Rockets begon met een overwinning tegen Dallas Mavericks aan de play-offs (118-108).

Eredivisie: Preview speelronde 31

Met de 31ste speelronde van de Eredivisie voor de deur lijken de meeste grote beslissingen wel gevallen te zijn. Op een paar punten is het nog wel spannend zoals bijvoorbeeld rond de achtste plaatst die recht geeft op de play-offs voor Europees voetbal als PEC Zwolle de KNVB Beker wint.

De eerste wedstrijd van het weekend gaat op vrijdag tussen Cambuur en Excelsior. Deze wedstrijd is meteen belangrijk voor die achtste plaats. De Friezen staan negende met evenveel punten als de nummers acht en tien (Willem II en FC Groningen). Doelsaldo kan dus nog een cruciale rol gaan spelen. Ze treffen in eigen huis de nummer veertien van de Eredivisie die de hete adem van de nacompetitie in de nek voelt en dus alle punten hard nodig heeft.

Zaterdag trappen AZ Alkmaar en ADO Den Haag om 18.30 uur af. De thuisploeg leek enige tijd mee te gaan doen in de strijd om de derde plaats. Maar met slechts drie punten uit de laatste vijf wedstrijden zijn de Alkmaarders daar allang voor afgehaakt. Voor ADO lijkt het seizoen wel klaar met een voorspong van zeven punten op de nacompetitie en vijf punten achterstand op een eventueel interessante achtste plek. Voor Michiel Kramer is de wedstrijd mogelijk nog interessant in de strijd om de titel van topscorer. Hij staat maar drie doelpunten achter Memphis Depay en met negentien tegentreffers in de laatste vijf wedstrijden lijkt de defensie van AZ allerminst stabiel.

Michiel Kramer viert zijn doelpunt tegen AZ eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Michiel Kramer viert zijn doelpunt tegen AZ eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Om 19.45 uur start de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV. De Eindhovenaren krijgen sc Heerenveen op bezoek en die zijn van zins het feestje van PSV te verstoren. Dwight Lodeweges die bij de laatste titel van PSV als assistent werkzaam was in Eindhoven verstoorde eerder met Cambuur het eeuwfeest van PSV. Nu ziet hij weer kansen om de aanstaand kampioen een hak te zetten. "Ik denk niet dat het voor ons een nadeel is dat PSV kampioen kan worden. Alle aandacht daarvoor kan ook tegen je werken. Er zit voor PSV veel spanning op," zo liet de coach van Heerenveen eerder deze week weten.

Tegelijkertijd trappen in Arnhem Vitesse en FC Dordrecht af. De Schapenkoppen zijn bezig aan de voorlopig laatste wedstrijden in de Eredivisie, degradatie lijkt onmogelijk nog te ontlopen. Vitesse wil zo hoog mogelijk eindigen. Dit om een goede uitgangspositie voor de play-offs voor Europees voetbal te krijgen en in Arnhem willen ze druk op Feyenoord dat derde staat zo hoog mogelijk houden.

Willem II en FC Groningen sluiten de avond af zaterdag. Beide ploegen staan samen met Cambuur gelijk in punten in de strijd om de achtste plaats. De doelsaldi van de drie clubs ontlopen elkaar ook maar weinig, dus elk doelpunt kan beslissend zijn. De druk zal er bij deze wedstrijd vol op staan.

Zondag start de speeldag met de wedstrijd tussen Feyenoord en Go Ahead Eagles. Met een overwinning zou Feyenoord vrijwel zeker zijn van de derde plaats. In Go Ahead treffen de Rotterdammers die ideale tegenstander om de punten te pakken. De ploeg uit Overijssel strijdt dan wel om nacompetitie te ontlopen, maar met zeven verliespartijen op rij lijkt dat niet te gaan lukken.

Een duel tussen NAC Breda-speler Stipe Perica en Ajax-speler Joël Veltman (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Een duel tussen NAC Breda-speler Stipe Perica en Ajax-speler Joël Veltman (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Om 14.30 uur trappen Ajax en NAC Breda af in de ArenA. Voor Ajax kan het de eerste dag zijn dat het na meer dan veertienhonderd dagen geen kampioen meer is. Dat moet een vreemd gevoel geven in Amsterdam. NAC Breda reist zonder trainer Robert Maaskant af naar het noorden vanwege een schorsing na het vernielen van de NAC-dugout. In de strijd om de nacompetitie te ontlopen kan de ploeg uit Breda elk puntje gebruiken, de achterstand op Heracles bedraagt slechts één puntje.

Heracles speelt gelijktijdig in Almelo tegen PEC Zwolle. Waar de Heraclieden nog elk puntje nodig hebben lijkt het voor PEC vooral een kwestie van heel blijven in aanloop naar de bekerfinale. De zevende plek lijkt wel minimaal veilig en daarmee is plaatsing voor de play-offs een zekerheid mocht de bekerfinale verloren worden.

FC Utrecht en FC Twente sluiten het weekend samen af. Waar de Galgenwaard vroeger een waar bastion leek haalt Utrecht dit seizoen nauwelijks meer punten thuis dan uit. De laatste overwinning voor Utrecht is inmiddels ook alweer vijf wedstrijden geleden. Misschien dat de verlenging van de verbintenis met biersponsor Grolsch wat extra inspiratie brengt voor het zo geplaagde FC Twente.

'Janeway op de koffie bij ISS'

De Italiaanse International Space Station (ISS) astronaute Samantha Cristoforetti vond het wel leuk om zich als Captain Janeway te verkleden. Dit ter gelegenheid van het arriveren van het bevoorradingsschip Dragon die de espressomachine voor de astronauten komt brengen. Koffie zwart is de favoriete drank van Captain Janeway.

Derde nederlaag voor ijshockeyers op WK

De Nederlandse ijshockeyers hebben zaterdagavond in Eindhoven een nipte nederlaag geleden tegen Groot-Brittannië: 3-2. Dat betekende voor Oranje de derde nederlaag op het WK voor landen in divisie 1, groep B (derde niveau). De ploeg van bondscoach Chris Eimers won tot nu toe alleen van Kroatië.

Nederland kwam na drie minuten nog wel op voorsprong via Steve Mason. Een minuut later tekende Paul Swindlehurst al voor de gelijkmaker. De Britten liepen via Chris Blight en Craig Peacock nog in de eerste periode uit naar 3-1. Dat bleek genoeg voor de zege. Levi Houkes bracht Oranje in de derde periode nog wel terug tot 3-2, maar verder kwam Nederland niet.

Groot-Brittannië komt door de zege aan kop in de stand. De Britten passeren Zuid-Korea, dat eerder op de dag met 5-0 won van Litouwen. Kroatië won met 5-2 van Estland, dat als enige land nog onder Nederland staat.

Cocu: "Tijd om te genieten"

PSV-trainer Phillip Cocu zag zaterdagavond de uitgelaten taferelen bij zijn spelers na het binnenhalen van de landstitel met heel veel plezier aan. "Logisch dat ze nu uit hun dak gaan. Hier hebben we samen het hele jaar keihard voor gewerkt. Vanaf de eerste dag van dit seizoen hadden we maar één doel en dat was het kampioenschap. Daardoor is de ontlading nu zo groot, ook omdat PSV zo lang op de volgende landstitel heeft moeten wachten."

Cocu sprak van een dikverdiende landstitel. "Wij hebben als staf sturing en leiding aan de spelers gegeven, maar zij hebben het ook heel goed ingevuld. We hebben onderling ook een heel innige band met elkaar. Nu is het tijd om feest te vieren. Hier doe je het allemaal voor in het voetbal. Als je dan zo'n hoofdprijs wint, moet je ook met volle teugen genieten. Ik hoop voor mijn spelers dat ze in hun loopbaan nog veel titels mogen winnen."

Wijnaldum: "We hebben het gered"

Zichtbaar geëmotioneerd verscheen PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum zaterdagavond na de geslaagde kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1) voor de tv-camera's van FOX Sports. "We hebben het gered", sprak hij glunderend. "Ik krijg kippenvel van de sfeer hier. Ik heb zelf ook lang op de landstitel moeten wachten. Nu, in mijn negende seizoen, is het dan toch eindelijk gelukt. En het is terecht. Iedereen bij PSV verdient dit kampioenschap."

Wijnaldum had vorig seizoen al naar een buitenlandse topclub kunnen vertrekken. Samen met Memphis Depay besloot hij echter bij PSV nog een jaartje te blijven om dit seizoen te titel te pakken. "Het is schitterend dat we in onze opzet zijn geslaagd."

Volgens Wijnaldum was er bij PSV voor de 'feestwedstrijd' tegen sc Heerenveen geen sprake van overconcentratie. "We hadden geen last van zenuwen. Onze voorbereiding was zelfs losser dan normaal. Ik dacht zelfs even: 'zijn we niet iets te los?' Maar het was precies goed zo."

Zoet van begin tot eind van de partij

Doelman Jeroen Zoet heeft de geslaagde kampioensrace van PSV begin tot eind meegemaakt. De 24-jarige keeper uit Veendam miste geen minuut van alle 31 gespeelde wedstrijden. Met 2790 minuten is Zoet met afstand de speler met de meeste speeltijd in het elftal van trainer Phillip Cocu.

Aanvoerder Georginio Wijnaldum en aanvaller Luciano Narsingh misten beiden slechts één wedstrijd. Wijnaldum heeft 2609 minuten op zijn naam staan, Narsingh kwam 2406 minuten in actie voor de landskampioen. Luuk de Jong speelde weliswaar één wedstrijd minder dan Narsingh, maar maakte wel meer minuten dan de rechtsbuiten die regelmatig werd gewisseld (2576). Topschutter Memphis Depay stond in de eerste seizoenshelft een aantal weken geblesseerd aan de kant en heeft zodoende 27 wedstrijden op zijn naam staan, waarin hij 2306 minuten maakte.

De PSV'er met de minste minuten is Menno Koch. De verdediger deed eind december drie minuutjes mee tegen Go Ahead Eagles. Koch verhuisde daarna op huurbasis naar NAC Breda.

Cocu in rijtje met Koeman en Gerets

Phillip Cocu heeft zich in een select rijtje geschaard. De 44-jarige trainer van PSV verzekerde zich zaterdag van het kampioenschap met de Eindhovense club, waarmee hij eerder als speler al vier landstitels pakte (1997, 2005, 2006 en 2007). Alleen Ronald Koeman en Eric Gerets werden eerder als speler én trainer kampioen met PSV.

Koeman vierde in zijn actieve carrière in 1987, 1988 en 1989 drie titels op rij met PSV. In 2007 mocht hij als trainer in Eindhoven de schaal ophalen. Gerets werd in 1986, 1987, 1988, 1989, 1991 en 1992 op het veld kampioen met PSV, in 2000 en 2001 vierde de Belg de titel langs het veld als hoofdtrainer.

Voor Cocu is de landstitel zijn tweede prijs als trainer van PSV. In 2012 leidde hij de club als interim-hoofdcoach naar winst van de KNVB-beker. Alleen Kees Rijvers, Guus Hiddink en Dick Advocaat pakten met PSV beide prijzen sinds de invoering van de eredivisie.

Nederland helpt ebola-landen bij wederopbouw

Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan een investeringsfonds dat het economisch herstel in de door ebola getroffen landen vooruit moet helpen. Dat meldde minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel zaterdag in Washington.

Nederland is na Rusland, Japan, Noorwegen en Denemarken het vijfde land dat deelneemt aan het fonds van de Wereldbank. De middelen uit het zogeheten Ebola Recovery and Reconstruction Trust Fund worden ingezet voor het herstel van de economie in Sierra Leone, Liberia en Guinee, de landen die de afgelopen maanden hard zijn geraakt door de ebola-epidemie.

Het geld staat los van de 650 miljoen dollar aan extra leningen en giften dat de Wereldbank eerder deze week aankondigde. Ploumen gaf verder aan dat Nederland in juli een handelsmissie naar de getroffen landen organiseert en dat er in het najaar een internationale donorconferentie in Nederland volgt.

Voorzitter Gunning vertrekt uit bestuur UvA

Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zaterdagavond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de universiteit zondag laten weten.

Om Gunnings vertrek wordt al weken gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis bezet hielden.

Tweede Kamerleden reageren zondag met instemming op het opstappen van Louise Gunning als bestuursvoorzitter bij de Universiteit van Amsterdam.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zegt tegen het ANP: "Een moedig besluit na een periode van onrust op de UvA. Een nieuw bestuur moet zo snel mogelijk werken aan het herstel van vertrouwen onder studenten en docenten. Studenten, docenten en bestuurders kunnen alleen samen werken aan goed onderwijs en onderzoek."

D66-Kamerlid Paul van Meenen laat op Twitter weten dat hij het opstappen van Gunning terecht vindt. "Besturen vraagt wederzijds vertrouwen. Ze gaf en had dat niet."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt Gunnings besluit te vertrekken verstandig. "Haar positie was onhoudbaar geworden na alle protesten. Nu is het zaak aan de slag te gaan met een opvolger die draagvlak heeft en binding met studenten en docenten. Dat was vooral waar het aan ontbrak bij Gunning."

Louise Gunning (1951) was op de UvA sinds 1 april 2012 voorzitter van het College van Bestuur. Vanaf 2010 was zij voorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Gezondheid en Maatschappij bij de Universiteit van Amsterdam.

Daarvoor was zij vanaf 1991 hoogleraar bij de UvA en heeft zij - eerst als lid en later als voorzitter van de Raad van Bestuur - jarenlang leiding gegeven aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bovendien was zij decaan van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Ook werkte zij als wetenschapper aan de Universiteit van Leuven en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Gunning studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Johns Hopkins School of Public Health in Baltimore, in Amerika.

Het maandblad Opzij zette Gunning in 2014 voor de derde maal bovenaan de lijst met machtige vrouwen in onderwijs en wetenschap.

Wie draait op voor strop Bossche blunderbrug?

Het begon met alsmaar oplopende kosten. Toen volgden de technische problemen. Die bleken uiteindelijk zo ernstig dat de stekker uit het project werd getrokken. De Bartenbrug in Den Bosch kan gerust de Fyra onder de bruggen worden genoemd, zo veel was er mis mee.

Een arbitragezaak moet uitwijzen wie moet opdraaien voor de miljoenenstrop: de gemeente of aannemer BAM. De zaak voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw wordt donderdag achter gesloten deuren behandeld. De Raad laat desgevraagd weten dat dit de keuze is van 'één van de partijen'. Uit navraag blijkt dat de gemeente er geen publiek of pers bij wil hebben. Van BAM had die beslotenheid niet gehoeven, zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf.

"De gemeente heeft het contract eenzijdig beëindigd, maar rekent niet af", vat de woordvoerder van het bouwbedrijf de zaak vanuit zijn perspectief samen. Den Bosch hoopt juist een zo groot mogelijk deel van de kosten, in totaal ongeveer 6 miljoen euro, op BAM af te wentelen.

De Bartenbrug over de rivier de Aa zou de oude brug uit de jaren dertig vervangen. Het moest een architectonisch hoogstandje worden tussen het centrum en de Graafsewijk. Maar de bouw werd geteisterd door problemen. Gemeente en aannemer raakten in conflict over het ontwerp en er bleek van alles mis met het gebruikte staal. In liggers zaten scheurtjes en de tuien die de brug dragen, bleken vervormd doordat ze onder extreem hoge spanning stonden. De veiligheid stond ter discussie.

Alle problemen kostten verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten (GroenLinks) in 2013 zijn functie. Een jaar later trok het college van burgemeester en wethouders de pijnlijke conclusie dat reparatie 'technisch en economisch' niet verantwoord was. De gemeente zegde het contract met BAM op en besloot de brug in aanbouw helemaal af te breken. Nu ligt er een tijdelijke noodbrug.

Eind mei moet een nieuwe aanbestedingsprocedure beginnen en volgens de huidige planning moet in 2016 eindelijk een fatsoenlijke brug over de Aa liggen. De gemeente wil een degelijke, eenvoudige brug en heeft daarvoor 3,6 miljoen euro uitgetrokken.

Coureur Van der Mark schrijft geschiedenis in Assen

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het TT-circuit van Assen opnieuw geschiedenis geschreven. Tijdens de eerste race in de Nederlandse ronde van het World Superbike snelde de 22-jarige Nederlander naar de derde plek, de eerste Nederlandse podiumplaats ooit in het World Superbike.

Van der Mark vertrok vanaf de vijfde plek, maar kende een slechte start. Hij vertrok met een zogenaamde wheelie, waarbij het voorwiel de lucht in gaat, en verloor daardoor een aantal plekken. Vooran namen teamgenoten Jonathan Rea en Tom Sykes de leiding, terwijl Van der Mark zich al in de eerste ronde weer voorbij teamgenoot Sylvain Guintoli en Xavi Fores wist te vechten. Een ronde later viel het doek voor de Brit Alex Lowes, waardoor Van der Mark weer op de vijfde plek te vinden was. Hij reed ondertussen de snelste raceronde en kwam zo met rasse schreden dichter bij het leidende Britse kwartet van Rea, Sykes, Chaz Davies en Leon Haslam.

Van der Mark bedankt het publiek na het behalen van de derde plaats (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Van der Mark bedankt het publiek na het behalen van de derde plaats (PRO SHOTS/Cor Lasker)

Na een paar ronden kon Van der Mark de aansluiting vinden bij Haslam, die een ronde later zijn positie zelfs af moest staan aan de jonge Nederlander. Een ronde later herhaalde Van der Mark dat kunstje in de Haarbocht bij Davies, waardoor hij zelfs virtueel op het podium reed. De Brit pakte zijn plek echter weer terug in Mandeveen, waarna Van der Mark even genoegen moest nemen met plek vier.

Halverwege de race leken Rea en Davies vooraan weg te rijden van Sykes en Van der Mark, maar samen met Haslam wist het duo toch weer de aansluiting te vinden bij de koplopers. Met negen ronden te rijden kon de Nederlander Sykes in Strubben zelfs aan de kant zetten en zo weer de derde plek pakken. Ook dit keer hield hij het echter niet lang vol, want Haslam vocht zich weer voorbij de PATA Honda van Van der Mark.

Drie ronden voor het einde sloot de Nederlander weer aan bij Haslam, die hij nog in dezelfde ronde op Hoge Heide in wist te halen. Voorin deed Davies er alles aan om Rea nog aan te vallen, maar zonder succes. Haslam moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven en zag Van der Mark als eerste Nederlander ooit het podium betreden in de World Superbike.

Huishoudelijke apparaten vormen afvalberg

Grote huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers, wasmachines en magnetrons zijn goed voor 60 procent van al het elektronisch afval dat mensen wereldwijd produceren. In 2014 gooiden mensen 41,8 miljoen ton aan elektronische apparaten weg. Dat blijkt uit een rapport van de VN, meldt de BBC.

Het land met het meeste elektronische afval is de VS, goed voor 7072 kiloton, gevolgd door China (6032 kiloton) en Japan (2200 kiloton). Een kiloton is duizend ton.

Volgens het rapport groeit de afvalberg van elektronische apparaten snel. Dat komt omdat huishoudens over de hele wereld er steeds meer gebruik van maken en omdat apparaten niet zolang meer meegaan als vroeger.

Boot met 700 vluchtelingen gekapseisd

Een boot met ruim zevenhonderd vluchtelingen is zondag gekapseisd in de Middellandse Zee. Dat gebeurde ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. De kustwacht is onderweg voor een reddingsactie. Tot nu toe werden slechts 28 mensen levend uit het water gehaald.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een boot met vluchtelingen kapseist. Vorige week verdronken vierhonderd mensen in een poging Libië te ontvluchten en Europa te bereiken. Dit jaar kwamen al zeker negenhonderd vluchtelingen om op de Middellandse Zee.

Peiling: Kiezer PvdA en VVD ver uiteen over bedbadbrood

De kiezers van de PvdA en van de VVD zijn het behoorlijk oneens als het gaat om de bed-, bad- en broodregeling. Van de VVD-aanhang vindt 16 procent dat uitgeprocedeerde asielzoekers dit moeten krijgen, van de PvdA-kiezers is dat 80 procent. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De kiezers van beide partijen liggen ver uiteen, maar ook in de coalitie van PvdA en VVD ligt het onderwerp erg lastig. Die strijd werkt volgens De Hond positief op de aanhang van de VVD (die gaat twee zetels omhoog naar 27) en PvdA (eentje erbij naar 14). Die drie zetels gaan eraf bij de PVV (naar 20), SP (naar 22) en D66 (naar 17).

Bestuur schaatsbond blijft nog even aan

Het algemeen bestuur van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) onder leiding van voorzitter Roel Dekker blijft voorlopig nog even in functie. Het college zou aanvankelijk per 1 mei aftreden en daarmee plaatsmaken voor de nieuwe raad van toezicht (rvt). Afgelopen woensdag trokken de vijf voorgedragen kandidaten zich echter terug nadat kandidaatvoorzitter Bernard Fransen zich had afgemeld. Hij vond dat hij binnen de gewesten onvoldoende draagvlak had om zijn rol als preses goed te kunnen vervullen.

Tijdens de algemene vergadering van de KNSB zaterdag in Utrecht werd besloten dat het bestuur door de opgelopen vertraging in het vernieuwingstraject nu tot uiterlijk 1 juli 2016 doorgaat, of tot het moment van de benoeming van de raad van toezicht. Dekker benadrukte tijdens de vergadering dat hij geen kandidaat is voor de rvt.

Het bestuur stelt komende week een plan van aanpak op om de invoering van het nieuwe bestuursmodel op gang te houden. Tijdens de vergadering in Utrecht zijn het jaarplan en de begroting voor 2015-2016 goedgekeurd.

Haarhuis ziet winstkansen Oranje stijgen

Na de eerste tennisdag in Den Bosch is de strijd tussen Nederland en Australië om een plaats in de Wereldgroep van de Fed Cup nog helemaal open: 1-1. Oranje opende sterk dankzij Kiki Bertens, die Jarmila Gajdosova (6-1 6-3) versloeg. Arantxa Rus kon daarna die prima start echter geen passend vervolg geven in haar duel met Casey Dellacqua (5-7 3-6). Bertens en Rus komen zondag in het enkelspel opnieuw in actie waarna Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek het dubbelspel voor hun rekening nemen.

Grote afwezige in de Maaspoort was de Australische kopvrouw Samantha Stosur, die zich vlak voor het begin van de eerste partij terugtrok vanwege een achillespeesblessure. "We hoorden het vijf minuten voor de openingsceremonie", liet teamcaptain Paul Haarhuis weten. Hij rekent er niet op dat de nummer 25 van de wereld zondag toch nog in actie komt in Den Bosch.

Haarhuis erkende dat de kansen op een Nederlandse stunt tegen het favoriete Australië door de absentie van Stosur zijn toegenomen. "In het enkelspel hebben ze echter nog steeds twee speelsters die hoger staan. En ook in het dubbel, want Dellacqua en Gajdosova zijn toch grandslamkampioenen in het mixed-dubbel."

Bertens, nummer 86 van de wereldranglijst, kende in het eerste duel verrassend weinig moeite met de Australische nummer 48 van de mondiale tennisladder. Ze won de eerste set in 23 minuten en bleef in de tweede set overeind nadat ze een voorsprong van 3-1 had verspeeld.

Bertens was na haar snelle zege dik tevreden. "Het had niet heel veel beter kunnen uitpakken eigenlijk. In trainingen haalde ik al langer dit niveau. Ik ben blij dat ik het nu ook op de baan laat zien. In de eerste set heb ik bijna geen fouten gemaakt." Dankzij haar iets veranderde service ("minder op kracht, meer op souplesse") kwam Bertens ook de tweede set goed door.

Rus speelde in haar partij tegen Dellacqua nogal wisselvallig. Bij een achterstand van 1-5 in de eerste set kwam ze beter in haar spel. De vervangster van Stosur liet zich echter niet meer verrassen. "Het was natuurlijk wel even een omschakeling. Zij is een heel andere tegenstandster", zei Rus over Dellacqua.

Bronzen Wevers: "Beloond voor nette oefening"

Sanne Wevers kon zaterdag amper geloven dat ze derde was geworden bij de Europese turnkampioenschappen. De 23-jarige Oldenzaalse pakte in Montpellier een bronzen medaille op brug. "Dit is ongelooflijk. Het was al verrassend dat ik vierde was in de kwalificaties. Dat ik nu brons pak is echt gaaf", zei ze bij de NOS.

Wevers wist dat de derde plek normaal gesproken het hoogst haalbaar zou zijn. "Die twee die nu boven me staan, zitten er als zij een normale oefening turnen dik boven. Ik heb zelf een hele nette oefening geturnd, dat wordt gelukkig beloond."

De turnster, die getraind wordt door haar vader Vincent Wevers, staat zondag opnieuw in de finale, dan op balk. "Ik wil daar net als vandaag een mooie oefening turnen. Maar eerst ga ik nog genieten, ik heb nog nooit op een Europees podium gestaan."

Van Gelder vierde in ringenfinale

Yuri van Gelder heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier geen medaille weten te pakken op zijn favoriete onderdeel ringen. De ervaren specialist, die maandag 32 wordt, eindigde in zijn achtste EK-finale als vierde: 15,533.

De drievoudig Europees kampioen, die in 2009 zijn laatste titel pakte, kwam net tekort voor een medaille. Het verschil met de Fransman Samir Ait Said en de Rus Denis Abliazin, die allebei als tweede eindigden, was slechts 0,033. Zij scoorden 15,566. De Griek Eleftherios Petrounias was met 15,866 een klasse apart en pakte zo de Europese titel.

Bart Deurloo is als zesde geëindigd in de finale op vloer. De oefening van Deurloo in Montpellier werd door de jury beloond met een score van 14,866. Daarmee kwam de turner, die de finale als achtste was binnengekomen, nog dicht bij een medaille. De Brit Kristian Thomas won het goud met 15,166 punten, voor David Belyavskiy uit Rusland met 15,066. De Zwitser Pablo Brägger scoorde in de finale 14,941 en hield daar een bronzen medaille aan over.

Noël van Klaveren heeft net geen medaille overgehouden aan haar optreden in de EK-finale op sprong. De negentienjarige turnster uit Alphen aan den Rijn kwam na twee sprongen tot een score van 14,583 en eindigde daarmee als vierde. De Europese titel was voor Maria Paseka uit Rusland, die gemiddeld 15,250 punten kreeg voor haar twee sprongen.

Van Klaveren vierde in Montpellier haar rentree op een groot toernooi, na anderhalf jaar afwezigheid. De inmiddels overwonnen ziekte van haar vader hield de turnster van Turnz Amsterdam lang aan de kant.


Luuk de Jong bekroont 'stap opzij' met titel

Luuk de Jong deed vorig jaar bewust een stapje terug om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Na mislukte avonturen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United keerde de spits al op 23-jarige leeftijd terug naar de eredivisie, om bij PSV te gaan spelen. Het werd een doorslaand succes, met als beloning de landstitel. "Natuurlijk zijn de Bundesliga en Premier League grotere competities, maar nu ben ik kampioen en gaan we de Champions League in. Wat wil je nog meer?"

Zoals zo vaak dit seizoen was De Jong zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1) de grote man bij PSV. Met twee doeltreffende kopballen en een assist had de spits een groot aandeel in overwinning die de titelstrijd besliste. De Jong hield een opvallende familietraditie in ere. Voor het zesde jaar op rij werd een kind van de oud-volleyballers George de Jong en Loekie Raterink kampioen van Nederland. Luuk pakte in 2010 al de titel met FC Twente, daarna was het vier keer op rij de beurt aan zijn oudere broer Siem. "Hopelijk wordt het volgend jaar nummer zeven", zei de PSV-spits, die op zijn telefoon al felicitaties had gekregen vanuit Newcastle, waar Siem nu speelt.

In datzelfde Newcastle kon de jongste De Jong vorig seizoen zijn status van doelpuntenmachine niet waarmaken, net als eerder bij Borussia Mönchengladbach. "Maar ik heb niet het gevoel gehad dat ik het even kwijt was. In Duitsland ben ik lang geblesseerd geweest en heb ik geen eerlijke kans gekregen, in Engeland speelde ik niet op mijn eigen positie. Maar ik weet wat ik kan en wat mijn kwaliteiten zijn, ik heb nooit aan mezelf getwijfeld."

Na twee jaar in het buitenland maakte De Jong afgelopen zomer een hoogst ongebruikelijke keuze voor een Nederlandse voetballer, door al terug te keren naar de eredivisie. Een stap opzij, zo noemt hij het zelf. "Het beeld dat PSV me schetste, was voor mij perfect. Ik ging weer naar een club die heel aanvallend speelt en veel in het strafschopgebied van de tegenstander komt. Dan ben ik op mijn gevaarlijkst."

De Jong groeide uit tot de meest waardevolle speler in het kampioenselftal van trainer Phillip Cocu, met negentien doelpunten en acht assists. Bovendien verdiende hij weer een plek in Oranje. Toch denkt de aanvaller geen moment aan een nieuwe poging in het buitenland. "We gaan nu de Champions League in, een podium waarop we heel veel kunnen leren. Hopelijk laten we daar ook iets moois zien. Als topsporter sta je altijd open voor een stap omhoog, maar ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij PSV."

Titelverdediger Selby komt met de schrik vrij op WK snooker

Titelverdediger Mark Selby heeft ternauwernood de eerste ronde weten te overleven tijdens het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. In de eerste ronde won hij nipt met 10-9 van de debutant Kurt Maflin met 10-9.

Er leek na de eerste sessie weinig uit de hand, Selby stond 6-3 voor mede door breaks van 84 en 108. In de avond liep Selby uit naar 8-4 en zag Maflin met 8-9 langszij komen. Met de rug tegen de muur won The Jester From Leicester de laatste twee frames en daarmee de partij.

In de achtste finales komt Selby tegenover de winnaar van de partij tussen de Schotten Stepen Maguire en Anthony McGill te staan. Na één sessie leidt McGill met 6-3.

Overige tussenstanden
John Higgins 6-3 Robert Milkins
Marco Fu 5-4 Jimmy Robertson
Ricky Walden 4-5 Graeme Dott

Programma dag II
11.00 uur: Barry Hawkins – Matthew Selt (eerste sessie)
11.00 uur: Marco Fu – Jimmy Robertson (laatste sessie)
15.30 uur:Ricky Walden – Graeme Dott (laatste sessie)
15.30 uur: Neil Robertson – Jamie Jones (eerste sessie)
20.00 uur: John Higgins – Robert Milkins (laatste sessie)
20.00 uur: Stephen Maguire – Anthony McGill (laatste sessie)

Jeremy Clarkson dacht dat hij kanker had

De ontslagen Top Gear-presentator Jeremy Clarkson dacht dat hij kanker had. En de stress die dat opleverde, speelde nadrukkelijk mee op de dag dat hij een producer van het tv-programma sloeg.

Clarkson doet de onthulling vandaag in zijn column voor The Sunday Times. 'Twee dagen voor het handgemeen was ik bij de dokter vanwege een bult op mijn tong. Hij vertelde me streng dat het waarschijnlijk kanker was en dat het onmiddellijk moest worden onderzocht', schrijft Clarkson. 'Maar ik kon dat niet doen. We zaten midden in een Top Gear-serie. En Top Gear kwam altijd op de eerste plaats.'

Het incident met de producer vond plaats tijdens zijn 'meest stressvolle dag in 27 jaar bij de BBC', aldus Clarkson. 'Maar andere mensen die met stress hebben te maken, gaan daar beter mee om dan ik heb gedaan.' Pas later kreeg de presentator te horen dat de bult op zijn tong onschuldig was.

Enorm verlies
Naar aanleiding van het handgemeen besloot de BBC in maart om het contract met Clarkson niet te verlengen. Dat gebeurde vlak na de dood van zijn moeder en het stuklopen van zijn huwelijk. 'Ik stortte me nog meer op mijn werk. Idioot genoeg is het me gelukt om dat ook te verliezen', schrijft Clarkson, die zijn noodgedwongen vertrek 'een enorm verlies' noemt.

Clarkson laat verder doorschemeren dat hij zich oriënteert op een nieuw autoprogramma. Hij zegt niet te weten of hij daarvoor gaat samenwerken met zijn voormalige Top Gear-collega's James May en Richard Hammond.

Plasterk belooft geld voor Nedersaksisch

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat geld uittrekken voor het behoud en de stimulering van het Nedersaksisch. Drents gedeputeerde Rein Munniksma heeft de toezegging gekregen dat er geld komt voor de streektaal.

In een afscheidsinterview met RTV Drenthe sprak de vertrekkend gedeputeerde over de toezegging. In 2013 verwierp de Tweede Kamer nog een motie om de streektaal een hogere Europese Status te geven. Minister Plasterk zag dat niet zitten vanwege hogere kosten en verplichtingen die veel geld kosten.

Munniksma zegt dat het dankzij stille diplomatie nu toch is gelukt dat Plasterk geld beschikbaar stelt. Gemeenten en provincies kunnen zo toch iets doen voor de streektaal.

Het Nedersaksisch is een erkende streektaal die bestaat uit een groep Nederduitse dialecten. Zo'n 1,8 miljoen Nederlanders en 3 miljoen Duitsers spreken een Nedersaksisch dialect. In Nederland gaat het om de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, het zuiden van Friesland en de Gelderse regio's Achterhoek en Veluwe.

Mysterieuze ziekte eist levens in Nigeria

Een mysterieuze ziekte heeft de afgelopen dagen zeker achttien mensenlevens geëist in het zuiden van Nigeria. Lokale autoriteiten sluiten uit dat het om ebola gaat.

De uitbraak van de ziekte begon eerder deze week in de plaats Ode-Irele, in de zuidelijke staat Ondo. Symptomen van de ziekte zijn wazig gezichtsvermogen, gewichtsverlies, hoofdpijn en bewusteloosheid. De mensen die de ziekte opliepen, waren binnen 24 uur overleden.

Laboratoriumtests sluiten uit dat het gaat om ebola of een ander bekend virus. Medewerkers van de World Health Organization (WHO) zijn inmiddels ter plekke. Ze proberen samen met lokale medici te ontdekken om welk virus het gaat. In de afgelopen 72 uur zouden er geen nieuwe gevallen zijn gemeld.

Muzikaal protest tegen strenger asielbeleid

Volgens een schatting van de politie hebben zaterdag in Berlijn circa 3500 mensen betoogd tegen het strenger maken van het asielbeleid en voor een ruimere opvang van vluchtelingen. Aan het protest in de wijk Kreuzberg leverden tal van artiesten een muzikale bijdrage.

Volgens een woordvoerster van het Verbond voor Onvoorwaardelijk Verblijfsrecht, Mareike Singer, is de Duitse regering bezig het asielrecht rigoureus te beperken en maakt van ze van de eisen van Pegida de wet.

Pegida (Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland) is een in Dresden ontstane beweging van burgers die vinden dat Duitsland door buitenlandse invloeden ernstig wordt bedreigd, vooral door islamitische invloeden. De in oktober ontstane beweging geldt als xenofoob en heeft tot een golf van bijval en afkeur geleid.

De organisatie van het protest op het Oranienplatz stelt dat er veel meer aanwezigen waren, circa 7000 betogers.

Muzikaal protest tegen strenger asielbeleid
Muzikaal protest tegen strenger asielbeleid (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.