Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan

De VVD heeft donderdagavond amper bijval gekregen voor het plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers. Het idee werkte juist averechts. De meeste partijen veegden de vloer aan met het plan en spraken zich er krachtig voor uit om vluchtelingen op te blijven vangen.

De conclusie van het debat is dat de ballon van de VVD is lekgeprikt, zo verwoordde het CDA het ongenoegen. De oppositie wilde het debat om duidelijk te krijgen waar de grootste regeringspartij en het kabinet staan met hun asielbeleid.

VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani kreeg veel hoon over zich heen, zowel van de tegenstanders als de enige voorstanders PVV en Groep Bontes/Van Klaveren.

Van D66 mocht het "onrealistische plan" waarvan "een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV" meteen de prullenbak in. De SP noemde het "een nogal hitsige lokroep" naar de PVV-achterban. De PVV hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. "Wanstaltig en laf", vond PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

PvdA en de rest van de oppositie benadrukten dat Europa altijd een veilige haven moet blijven voor degenen die dat nodig hebben. "We willen wel inzetten op een steviger aanpak van mensensmokkel, wat een miljardenbusiness is geworden", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

De wens van de liberalen om meer te doen aan de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, vond wel breed gehoor. Maar dat gebeurt al en daar betaalt Nederland ook aan mee, 33 miljoen euro, plus extra geld voor Syriërs. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gaf aan dat Nederland al veel doet voor asielzoekers vergeleken met andere EU-landen.

De SP noemde het plan van de VVD schokkend, omdat zo'n 90 procent van de vluchtelingen al wordt opgevangen in de eigen regio. Maar het gaat Azmani om die resterende procenten die in gammele bootjes naar Europa stappen. Verdrinkingsdrama's zijn volgens hem alleen te voorkomen als Europa stopt met de asielzoekersprocedures. "Het huidige systeem is onhoudbaar, niet sociaal en niet humaan."Hij beschuldigde de andere partijen ervan weg te kijken van de problemen.

Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan
Veel hoon en amper bijval voor VVD-asielplan (Foto: ANP)