Utah maakt doodstraf door vuurpeloton mogelijk

De senaat van de Amerikaanse staat Utah heeft dinsdag een wet aangenomen die het mogelijk maakt om executies te laten voltrekken door een vuurpeloton. Het wetsvoorstel werd ingediend, omdat de staat grote moeite heeft om aan de dodelijke injecties te komen waarmee de doodstraf normaal gesproken mee wordt voltrokken. Als de gouverneur van Utah de wet tekent is Utah de enige staat van de Verenigde Staten waar het vuurpeloton kan worden ingezet voor de executie van terdoodveroordeelden.

Volgens Republikein Paul Ray is het vuurpeloton een humanere vorm van de doodstraf dan een injectie, die in het verleden door allerlei problemen niet altijd snel leidde tot de dood. "We zouden graag zien dat het probleem met de dodelijke injecties wordt opgelost, zodat we daar verder mee kunnen, maar als dat niet lukt, dan hebben we in ieder geval een back-upplan", aldus Ray.

Tegenstanders menen echter dat het vuurpeloton een overblijfsel is uit de tijd van het Wilde Westen dat niet meer past in de huidige tijd. "Ik vind dat Utah een enorme stap terug heeft gezet", aldus Ralph Dellapiana die zich inzet voor alternatieven voor de doodstraf.

Of het vuurpeloton daadwerkelijk wordt ingezet is niet duidelijk: gouverneur van Utah Gary Herbert heeft nog niet gezegd of hij zijn handtekening onder de wet wil plaatsen. Ruim tien jaar geleden werd de inzet van een vuurpeloton afgeschaft, omdat dergelijke executies te veel aandacht kregen van de media. De aandacht zou vooral uitgaan naar de terdoodveroordeelde en niet naar de slachtoffers.