Wüst wacht zware inhaalrace bij WK

Ireen Wüst zal zondag bij de WK allround in Calgary boven zichzelf moeten uitstijgen om haar titel alsnog te kunnen prolongeren. Dat besefte de vijfvoudig wereldkampioene zelf na de eerste schaatsdag op de Olympic Oval maar al te goed. "Ik heb niets meer te verliezen", concludeerde de 28-jarige Brabantse een tikje bedrukt. "Ik ga volle bak de 1500 meter in en zie dan wel wat de gevolgen zijn. Ik zal blijven strijden voor elke meter, want er is nog genoeg te winnen."

Wüst sloot de eerste WK-dag af op de derde plaats. De Amerikaanse sprintkampioene Heather Richardson is na twee afstanden de verrassende leidster in het klassement. De vertrouweling van coach Jillert Anema reed na een ijzersterke 500 meter (37,11) een degelijke 3000 meter (negende in 4.05,00). Haar marge op de Tsjechische Martina Sablikova voor de 1500 meter bedraagt 1,41 seconde.

Wüst moet 2,53 seconden goedmaken op Richardson, die vorig weekeinde nog als tweede eindigde bij de WK sprint in Astana. De titelverdedigster opende het toernooi met de derde plaats op de 500 meter. Met haar tijd van 38,73 seconden moest ze meteen veel toegeven Richardson. Sablikova reed met 39,23 de tiende tijd op de kortste afstand.

"Mijn 500 meter was wel oké, maar niets speciaals", oordeelde Wüst na haar eerste optreden. "Het verschil met Sablikova is normaal. Maar Richardson reed belachelijk hard. Haar tijd was zelfs bij een sprinttoernooi onwijs snel geweest. Ik zal een dijk van een 3000 meter moeten neerzetten om mijn achterstand op haar meteen goed te maken."

Wüst, die naar eigen zeggen het hele seizoen al niet in topvorm verkeert, kwam in haar race echter kracht en conditie te kort om Richardson en Sablikova (eerste in 3.55,10) in het klassement te passeren. Ze zat na haar tweede tijd (4.00,34) helemaal stuk. "Het was zwaarder dan gedacht. Het was alles of niets voor mij. Dit is toch een WK en dat moet je altijd voor de titel gaan. Dat heb ik geprobeerd, maar vooral in mijn laatste twee ronden was het verval groot. Ik kreeg een tik van de man met de hamer en die kwam aan als een mokerslag."

De marges met Richardson en ook Sablikova (1,12) zijn voor de 1500 meter op zondag aanzienlijk voor Wüst. "Toch wil ik nog laten zien wie ik ben. Ik geef het nog niet op", sprak de scheidende kopvrouw van Team Continu strijdlustig als altijd.