Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou

Syrische vluchtelingen in Istanbul worden hard getroffen door de extreme sneeuwval in de Turkse stad. De ontheemde Syriërs proberen het winterweer onder erbarmelijke omstandigheden uit te zitten in metrostations en tenten, berichtte de krant Today's Zaman donderdag.

Vooral de vluchtelingen in geïmproviseerde tenten aan de kant van de weg zouden het zwaar hebben. Zij beschikken vaak niet over mogelijkheden hun onderkomen te verwarmen, terwijl de temperatuur tot onder het nulpunt is gezakt. De Syriërs zijn voor voedsel vaak aangewezen op donaties van omwonenden.

Een vluchtelinge vertelde de krant dat haar baby ziek is geworden door de vrieskou. "Ik heb vijf kinderen. We hebben geen elektriciteit, toilet of water", vertelt de vrouw uit Hama, die in een tent woont. Een andere vluchteling zegt kampvuren te stoken om warm te blijven. "Maar soms kunnen we geen hout vinden."

Volgens cijfers van de overheid hebben zeker 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht in Turkije. Slechts 30 procent van die groep heeft onderdak gezocht in vluchtelingenkampen.

Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou
Vluchtelingen Istanbul lijden onder vrieskou (Foto: ANP)