Italië wil snelle oplossing voor crisis in Libië

Italië wil dat de Verenigde Naties sneller actie ondernemen om een politieke oplossing te vinden voor de in hoog tempo verslechterende veiligheidssituatie in Libië. Snelheid is geboden, anders is het te laat, sprak de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Paolo Gentiloni woensdag in het parlement tot de VN.

Egypte besloot deze week tot luchtaanvallen in Libië na de publicatie van een video door Islamitische Staat over de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen in het buurland.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt de toestand in Libië woensdag op een spoedzitting. Volgens Gentiloni schuilt het probleem in de verdeeldheid tussen verschillende milities, islamistische facties en stammen in Libië en ligt de oplossing in het bevorderen van een politieke dialoog tussen de groepen.

Italië, voormalig kolonisator van Libië, is bereid toe te zien op een staakt-het-vuren, een bijdrage te leveren aan een vredesmissie, te helpen bij het herstellen van de infrastructuur en militaire trainingen te geven om de milities op den duur samen te voegen in een staand leger.

Voor Italië zit er ook een praktische kant aan de kwestie. Sommige Italiaanse eilanden liggen op enkele honderden kilometers uit de Libische kust. Het land wordt overspoeld door migranten die vanaf de Libische kust de oversteek wagen en Rome vreest dat de migrantenstroom alleen maar zal toenemen als de chaos in Libië toeneemt. Tussen deze migranten kunnen zich bovendien sympathisanten van IS of andere terreurgroepen ophouden die zo via zee Italië weten te bereiken.