Boko Haram valt stad in Niger aan

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdagnacht een grensstadje in buurland Niger aangevallen. Enkele uren later werd op een markt in dezelfde stad een zelfmoordaanslag gepleegd. Hoeveel slachtoffers er vielen konden de autoriteiten nog niet zeggen.

De aanval op Diffa begon midden in de nacht en de gevechten tussen Boko Haram en het leger duurden tot 05.00 uur. Uiteindelijk sloegen de extremisten op de vlucht, zei een ooggetuige. Het was al de tweede aanval op Diffa sinds vrijdag.

Enkele uren nadat de belagers het hazenpad hadden gekozen blies een zelfmoordterrorist zich op op een drukke pepermarkt in Diffa. Volgens mensen die de aanslag overleefden was de dader een vrouw.

Boko Haram komt oorspronkelijk uit Nigeria, maar de buurlanden hebben de laatste tijd steeds vaker last van de terreurorganisatie. Regionale leiders en vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie spraken zaterdag in Kameroen over het probleem.

Het plan is om een multinationale troepenmacht met maximaal 8750 militairen op te richten om Boko Haram te bestrijden. De mankracht zal worden geleverd door Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin. De landen hopen dat de troepenmacht volgende maand al kan worden ingezet, maar de financiering is nog niet rond.