Droneaanvallen VS in Jemen gaan door

Ook na de machtsgreep door de Houthi-rebellen in Jemen gaan de Amerikaanse droneaanvallen door. Een onbemand vliegtuigje doodde maandag drie veronderstelde Al-Qaida-strijders.

Het drietal werd getroffen in hun auto in de provincie Marib, niet ver van de grens met buurprovincie Shabwa, lieten bronnen bij de veiligheidsdiensten en bij enkele stamhoofden weten. In Shabwa is Al-Qaida heer en meester.

De droneaanval was de eerste van dit jaar en de eerste sinds de sjiitische Houthi's vorige week president Abed Rabbo Mansour Hadi en zijn regering onder huisarrest plaatsten. De president bedankte voor een rol als machteloos gezicht van een Houthi-bewind en nam ontslag.

De Verenigde Staten vrezen dat de bestuurlijke wanorde in Jemen Al-Qaida in de kaart speelt. De Houthi's mogen dan gezworen vijanden van het radicaalsoennitische terreurnetwerk zijn, ze dreigen met hun opmars van het sjiitische noorden naar het soennitische zuiden Jemenitische soennieten in de armen van Al-Qaida te drijven.

Maandag liet de Amerikaanse president Barack Obama weten dat de inzet van Amerikaanse grondtroepen in Jemen uitgesloten is. Hij houdt vast aan de huidige contraterrorismeaanpak, die voor een belangrijk deel leunt op drones.

De toonaangevende Republikeinse senator John McCain neemt echter geen genoegen met die strijdwijze. Hij pleit ervoor meer commando-eenheden naar Jemen te sturen om daar speciale missies uit te voeren.