IS haalt Jordaans gevechtsvliegtuig boven Syrië neer

Een Jordaans gevechtsvliegtuig is woensdag neergestort in Syrië. De piloot is gevangengenomen door de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Jordaanse regering bekendgemaakt. Volgens activisten in het land is het toestel door IS uit de lucht geschoten.

De Jordaanse minister van informatie Mohammad Momani zei dat het er op lijkt dat de straaljager vanaf de grond is neergeschoten. "Het lijkt er op dat het vliegtuig is neergestort vanwege schoten vanaf de grond, maar het is moeilijk om dat te bevestigen, gezien het gebrek aan informatie", aldus Momani. De minister benadrukte dat 'dat de strijd tegen terreur doorgaat' en dat het gevecht met extremisten er een is om 'de islamitische religie te verdedigen'.

Waar het gevechtsvliegtuig precies mee is neergeschoten is nog niet bekend, maar IS heeft bij zijn opmars in Syrië Igla-luchtafweerraketten van Russische makelij buitgemaakt. De raketten worden al sinds de jaren negentig gebruikt door de Syrische en Iraakse strijdkrachten. Tijdens de eerste Golfoorlog gebruikten Iraakse militairen een Igla-raket om een Britse Tornado uit de lucht te halen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd het toestel met een raket of een groot machinegeweer neergehaald bij Raqqa, in het noorden van Syrië en de de facto hoofdstad van het gebied dat in handen van IS is. Het toestel hoort volgens het Observatorium tot de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op doelwitten van IS.

De internationale coalitie, die onder leiding van de Verenigde Staten staat, heeft al honderden aanvallen uitgevoerd op stellingen van IS. Saudi-Arabië, Jordanië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten maken deel uit van de coalitie. Qatar levert logistieke steun.